fbpx

„Neka Ukrajina pusti Donbas da ode, jer je to Putinova poluga“

Donbas ukrajina rat

U analizi objavljenoj ovog tjedna smo podsjetili na šest godina dug proces odvajanja Donbasa od Ukrajine. Sada i glavni globalistički časopis Foreign Policy poziva Ukrajinu da odustane od Donbasa i da ove dvije regije pusti na njihovom povijesnom putu ka punom suverenitetu, jer ako se Donbas vrati u Ukrajinu, onda će se u zemlji „reforme provoditi prema Putinovim uvjetima“.

Foreign Policy: „Došlo je vrijeme da Ukrajina napusti Donbas“

Članak je objavljen pod provokativnim „separatističkim“ naslovom u utjecajnom američkom časopisu Foreign Policy, koji često otkriva smjernice američke vanjske politike, a Ukrajina danas životari isključivo zahvaljujući američkoj „pomoći“. Autor članka je Alexander John Motyl, američki povjesničar i politolog galicijskog podrijetla, opsjednut rusofobijom i obožavanjem „zapadnih vrijednosti“.

U najboljim tradicijama tvrdoglave propagandne dehumanizacije istoka Ukrajine, Alexander Motyl pokušava dokazati da je Donbas, sa svojim „pogrešnim“ stanovništvom, korijen svih nevolja Ukrajine i bilo bi puno bolje da je zemlja bude bez njega.

Štoviše, kaže kako je pobjeda snaga s  EuroMaidana bila moguća samo zahvaljujući isključivanju Donbasa iz izbornog procesa. U kontekstu predstojećeg susreta „Normanskog formata“ i njegovih nejasnih izgleda, priprema javnog mnijenja za zamrzavanje sukoba je evidentna. Na kraju krajeva, svi pregovori očito kasne, a na horizontu  se ne naziru nikakva konkretna rješenja.

Uzmimo samo nekoliko posebno „očaravajućih“ izjava Alexandera Johna Motyla.

“Ukrajinci bi trebali uzeti u obzir da je ruska okupacija Donbasa zapravo dar sudbine za njihovu zemlju. Donbas je neprestano podupirao najsnažnije antireformističke, antieuropske, proruske i prosovjetske političke snage u Ukrajini. Donbas je stvorio i Viktora Janukoviča, koji je postao predsjednik 2010. godine, čija je karijera bila posvećena vraćanju Ukrajine u rusku orbitu utjecaja. Upravo je iz Donbasa stigla je njegova korumpirana Stranka regija. I opet, Donbas je bio taj koji se usprotivio narodnim demokratskim ustancima 2004. i 2014. godine”, piše Alexander Motyl.

„Okupacija istočnog dijela Donbasa od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina u ljeto 2014. godine je u stvari uskratila građanska prava birača tih regija. To je bilo loše za birače, ali je na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2014. godine omogućilo pobjedu prodemokratskih snaga u neokupiranom dijelu Ukrajine. Većinu reformi koje su usvojene u posljednjih pet godina, poput lakšeg kretanja Ukrajine prema Europi, bilo bi nemoguće usvojiti da je Donbas ostao dio Ukrajine. Da se istočni dio Donbasa vratio u Ukrajinu, mnoge od tih promjena bile bi preokrene ili zamrznute“, tvrdi američki politolog porijeklom iz Galicije, ukrajinske zapadne regije povijesno poznate po odanosti zapadnim prijestolnicama.

“Putinovo zauzimanje Donbasa odmah je Ukrajinu učinilo transparentnijom, jer je jednostavno uništena mreža korupcije i kriminala koji su povezivali Ukrajinu, Donbas i Rusiju. Povratak istočnog dijela Donbasa natrag u Ukrajinu pokrenut će obrnuti proces”, tvrdi Motyl.

“Izgubivši Donbas, Ukrajina je također mogla pokrenuti energičnu kampanju za izgradnju tolerantne, uključive građanske nacije”, nastavlja američki politolog, koji očito raspolaže „sumnjivim“ informacijama o situaciji u svojoj bivšoj domovini.

“Zahvaljujući Putinovoj okupaciji istočnog Donbasa, njegov je utjecaj na Ukrajinu također oslabio. Dok je proruska i antizapadna regija bila dio Ukrajine, Putin je to mogao je iskoristiti i inzistirati na reformama koje njemu idu u prilog, pod izgovorom kako bi se zaštitilo rusko govorno stanovništvo, ali bi u stvari intervenirao u unutarnje poslove demokratskih susjeda. Ako se istočni dio Donbasa vrati Ukrajini, Putinova poluga će povratiti staru snagu”, piše američki povjesničar i politolog Alexander J. Motyl.

Možete samo zamisliti kako će, bez Donbassa, Ukrajina imati uspjeha u reformama i „izgradnji demokracije“. Iako bi Donbas bio vrlo zadovoljan ovakvom odlukom Kijeva, jer ima sve potrebno što jednoj neovisnoj zemlji treba za gospodarski rast i prosperitet, takav scenarij je teško ostvariv. Ipak, ako se o tome krene govoriti u Washingtonu, nikad ne reci nikad.

No, Motyl je jednim dijelom čak u pravu, jer se kremlj nikada nije odrekao Ukrajine i srednjoročno susjednu zemlju namjerava ponovo vratiti u „ruski svijet“ i šire, jer Euroazijska ekonomska unija obuhvaća i muslimanske turkofonske zemlje Središnje Azije. Zato je Moskvi Donbas i potreban kao dio Ukrajine.

Izgledi za budućnost? – Prije šest godina je Kijev krenuo na Zapad i nastala je Novorusija
Rusija nije priznala republike Donbasa zbog puno ambicioznijeg plana za Ukrajinu

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
57 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Tačno! Nikad Ukrajina neče moči u NATO, dok je Donbas njen dio..

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  preseren3

SLAVA UKRAJINI!!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

hahah…budaletina šašava..:))

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack Vječni pokoj i slava Ukrajini ✝️

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
I tebi, Jack, RIP.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Sta li ce ANEMICNI savjetnik ukrajinske vlasti reci na ovaj Alexanderov prijedlog, s obzirom da se uveliko kosi sa njegovom opstepoznatom vizijom reintegracije Donbasa u ostatak Ukrajine. A poznat je po ostrom jeziku i hrabrosti da se suprtstavi i kritikuje stavove na domacoj sceni koji nisu u skladu sa njegovim, pa ce vjerovatno tako postupiti i u ovom slucaju, kada suprotan stav dolazi iz zemlje Velikog Brata s one strane Atlantika. Dosljednost iznad svega.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Svi mi imamo pravo na samoopredjeljenje,ali često puta se to kosi sa trenutnim zakonima,i situaciji u sredini u kojoj živimo. Zato je i sam naslov mogao biti za bilo koju državu ili samo područje koje želi izboriti višu autonomiju ili pak samostalnost,a ima ih dovoljno i na našem prostoru. A narodu donbasa želim puno sreće u nekoj novoj budućnosti,kako god da im se zvala država.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  alfa33

Ovo bi trebala biti i nekakva pouka za Vučića i Srbiju! Znači, mogli bi povići analogiju između Istočnog Donbasa i Kosova! Šta će Srbiji Kosovo naseljeno skoro isključivo albanskim stanovništvom, koje bi u primjeru vraćanja Kosova k Srbiji bilo veliki mlinski kamen o vratu Srbije! Sloba Milošević je probao riješiti taj problem tako, da bi Srbija dobila teritorij Kosova bez Albanaca i vidimo kako je to okončalo za Srbiju (tada još Jugoslaviju) 1999. godine! Vučiću, pusti Kosovo neka ide s milim Bogom, što je bolje za Srbiju a i za Albance, s posebnim naglaskom za Srbiju.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack

I s najboljim intencijama, to je otvaranje pandorine kutije…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury Pa tako nekako . . . kako oko Donbasa, tako i oko Kosova zamrznuti sukob je bolji od rata u kojemu ginu ljudi . . . kako vrime ide svim stranama direktno uključenim u sukobe, a i onima u susidstvu se svakim danom sve manje ratuje i sve strane su sve više svijesne kako rat osim u ljudskim životima ima i cjenu u novcu, a za doć do novca triba se zadužit di opet vjerovnik po logici stvari postaje gazda.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack Pa ja neznan šta je kome bolje i kako će završit Kosovo. Ono šta se da danas vidit je to kako se sa “demokratskoga” Kosova Shqiptari iseljavaju više nego prij “demokratizacije” isto ka i iz ostalih državica bivše tvorevine koje su se “demokratizirale” i postale dil “slobodnoga svita”.
Osim toga ovo nije ni 1990, ni 1995, ni 1999, nego 2019 i šta će bit na primjer 2029 ja se ne usuđujen prognozirat.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Moreno

U pravu si Moreno,večina šqiptara je več tu gore kod nas u slo ,brača srbi treba još samo malo da sačekaju i kasnije tamo vrate prognani narod ako bi se posle svega još hteli tamo vratiti .

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Tvingo

Tvingo Neka braća Srbi i braća Shqiptari pričekaju malo duže . . . i najprij rješe svoje probleme koji sami sa sobom imaju, isto ka i svi ostali narodi koji ih okružuju.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Tvingo

@ Tvingo
Tuzno je za reci, ali tvrdim da barem 80% kosovara, ili se bave nekom vrstom kriminala, ili nemaju nikakve moralne prepreke da bi suradjivali sa kriminalcima.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

@ Moreno
Tko je god normalan, bjezi sa Kosova. Ostaju politicari, oni umrezeni i kriminalci. Nikada mi sudbina Kosova nije izgledala crnije nego sada. Doslovno, mafijaska drzava. Ili se pokloni, ili se ukloni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Jbg Džeko…zbilja ti je pamćenje na nivou čimpanze i oacova.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Garantirano, imam dobro pamćenje za razliku od tebe! Ti se izgleda ne sjećaš svega toga što se je događalo tamo od početka osamdesetih prošlog vijeka pa do danas!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

A onda imaš rupe u pamćenju, opet si za psihijatrije….bljeskovi su ok ali te rupe su odraz ozbiljnog poremećaja,a i ti su ti bljeskovi ni frtalj istine.
Elem…de malo guglaj ali ne na Hrvatskoj Wikipediji jer sam baš malopre pročitao da je najlošija, da su pare džabe bačene, da su od nje ruke digli i osnivači i pravi administratori te da je puna neistina, dezinformacija, revizionizma….crnja je od tvoje rupe između ušiju.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Jack

@#Jack, brojim ti napisano i vidim gluplje od glupljeg. Znaci Albance na Kosovu svrstavas u remetilacki faktor ili gdje vec, nisu razumni ljudi i znas sto im koliko Albancima toliko i Srbima nedostaje. Rasparcati sve ali sve, na elementarne jedinke nebi li probisvijeti koji su si napunili dzepove parama zaradjenim na krvi, lakse manipulirali i sve profite skrenuli na svoje mline!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  njofra

Pa koji kujac je tebi! Ja hoću da kažem, da oni jednostavno ne mogu živjeti zajedno poslije svega što je bilo među njima i to je sve! Bolje je da žive jedni pokraj drugih u miru, trguju i td, nego da se opet muče izmješani kao nekada!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Nemoj se ti brinuti o teme…niti ti u džep, niti ti iz džepa.
U svakom slučaju hvala za brigu,ali ne treba da se brineš za kuću zvana Republika Srbija.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack, i ja bih bio za to , i to odmah, ali pod uslovom da se srpske opstine na sjeveru pripoje Srbiji, inace niti jedan srbin tamo nece prezivjeti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Marko

Kosovo i Metohija su Srbija.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nekad bilo, sad se spominjalo! Srbija d 19 vijeka nije ni znala da postoji nekakvo Kosovo a pod svoju vlast su ga dobili tek 1912 godine.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

😀 Svrbi li tebe ikada između ušiju?

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nije izgubljeno nista cega se ne odreknes. Makar za 5000 godina,bice opet nase,kad smo pod turcima mogli da cekamo 500, šipci su male mace.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ray

Čemu žurba?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

A Tuđman je vas usrećio?

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Marko

A sta je sa 50 000 Srba juzno od Ibra? Defetizam treba kaznjavati desetogodisnjim prinudnim radom.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Jack

Slazem se.
Vreme radi za Srbiju i mozda i moze biti vraceno.
Ali sta posle? Treba i drzati to. A hrvatski i slovenacki policajci nisu hteli na Kosovo. Nisam ni ja sa JNA. Lako je biti general iz fotelje. Kosovo ce biti Palestina Srbije, stalni zvor badwilla.
Vuckov predlog o podeli je najrealističnije resenje.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Kosovo je kao Avganistan; klansko drustvo.
Sada se rokaju medusobno, ali okupator bi ih ujedinio. Njima treba okupator da ih ujedini.
Ako nije uspela USA u Avganistanu, tesko da ce Srbija na Kosovu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  alfa33

@ alfa33
Tvoja definicija bi trebala glasiti “Svi mi imamo pravo na samoopredjeljenje, ako se taj proces slaze sa interesima USA”. Eto, vidite kako brzo je na Kosove dobilo nezavisnost. Oni glupi Katalonci, da se zakunu na vjernost Americi, i obecaju otvaranje nekoliko baza, e, onda bi njihova borba vec imala neki legitimitet.

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Danas je Wada iskkjucila ruské sportase dá olimoijada na 4 godine..danas se odlučuje u Parizu o sudbini Rusije i Putina, značí sa tom lázním za olimpijce,své spremno iduce godine za veliki Majdan u Rusiji..pindusi ruski dá Radim lijepo to rezirali..bití ce iduca godina jako zanimljiva.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  MilanPraha

Mislim da su zastava i himna isključeni sa SVIH sportskih natjecanja slijedeće 4 godine.
Nevjerojatno.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  MilanPraha

Milance fulaš skroz ,kakav maidan u Rusiji…sledeča godina kreče za nekih 20 dana a u Moskvi nijednog prosvjednika ni šatora,zaladilo kume.. biče možda na leto !?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  MilanPraha

Majdan više prijeti Americi i UK nego Rusiji.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ovi “povijesničar” niti ne spominje Krim . . . i ovo je čisti dokaz neuspjeha “demokratizacije” Kijeva . . . okay, uvik se čašu more gledat i raspravljat jeli čaša polupuna ili poluprazna, ali bez obzira na Donbas, Ukrajinci vrlo dobro znaju jesu li in žepi i frižideri polupuni ili poluprazni. Sad se vidi totalna glupost hrvatske vanjske politike koja je u Ukrajini čarala “mirnu reintegraciju”, ne samo zato šta Rusija nije Srbija, to su znala i dica u dičjemu vrtiću, nego zato šta su oni na čijoj je platnoj listi i ovi “povijesničar” već od Ukrajine dobili sve šta… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Juče čitam da su Krim, Lugansk i Donjeck od Rusije/Jeljcina tražili da ostanu u sastavu Rusije a ne Ukrajine ali ih Jeljcin nije htjeo ni primiti valda nije imao vremena i zbog teške ekonomske situacije u kojoj se Rusija našla;u međuvremenu je došlo do pregovora o nuklearnom razoružavanju Ukrajine tako da se to pitanje nije ni potezalo zbog priče o garantu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

eiofvefveiufvniudwacvwpicdwc
Gost
eiofvefveiufvniudwacvwpicdwc
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa Jelco je ko i Nosferatu varanske krvi, stoga…………..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Negde, davno sam pročitao, da je Jeljcin poreklom povolški Švaba – plemićkog porekla – “Eltz-in”.

Putin nije (postoji čak i pretpostavka da ima srpsko poreklo, pošto ima Srba Putina, a jedna njihova grana se negde u 17 veku iselila za Rusiju. Postoji i selo Putinci).

Kako god, sasvim sigurno nijedan od njih dvojice nije ni “Varan” , ni “Komodo”, ni “Iguana”, čak ni “jesetra”. 😋

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Putin ima židovske korijene!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Ko nema?

GHOST
Gost
GHOST
1 godina prije
Reply to  Siniša

JA !!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  GHOST

Dokaži!!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Jack

Postoje vrlo nategnuti članci i o tome da zvanični Putinovi roditelji nisu njegovi pravi roditelji, nego neki drugi, a ovi bi samo bili “hraniteljska porodica”.

Odatle i ta priča o navodnom jevrejskom poreklu.

Sve te teorije zaboravljaju da pomenu samo jednu sitnicu – zašto bi Rusi 60 i koju godinu sakrivali poreklo nekoga, za koga se nije moglo ni pretpostaviti da će biti nekakva značajna politička figura.

Uostalom, i Rusija i SSSR pamte vladavine i visoke političare nesumnjivo jevrejskog porekla – Trocki, Kamenjev, Staljin itd.

BoliMeGlavaOdInformacija
Gost
BoliMeGlavaOdInformacija
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Banderko hahaha ps onds su Srbi poreklom Turci tamo negde od 13st. a po pravu bračne noći i po genskom markeru Hg2. Možda🙂🤔 da se vrstiš u Istoriji jedno 40.000g. p.n.e. pa da utvrdiš da su ipak kromanjonci svi.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

@BoliMeGlavaOdInformacija Ako je verovati Goranu Šariću, 40% Srba, Bošnjaka i Hrvata imaju istog zajedničkog pretka. Misliš da smo svi Turci? Uopšte ne vidim zašto bi to bilo važno, mada je uzgred rečeno – netačno. Osim ako ti (i tebi slični) ne smatrate Turke nižom rasom. Za sledbenike “oca domovine” ovaj stav je “normalan”, on sve narode deli na “pasmine gospodujuće” i “Pasmine ropske” i slično. Još da kažem i to, genetski, evropski “Rumelijski” Turci su poreklom islamiziramni starosedeoci, većinom Slaveni, a bar desetak miliona ih govori ovaj “naš” jezik, kao maternji (kako god ga ti nazivao). Za glavobolju, popij aspirin,… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Hahaha sad je i Putin srbin hahahah ludilo nema granica vase kolektivno ludilo

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Pajo

@Pajo Patak Za sada niko ne tvrdi da je Putin Srbin, ali da ima srpske korene uopšte nije nemoguće, a najmanje je smešno, ili “kolektivno ludilo”. Samo 1751.g. pod vodstvom generala interesantnog imena – Jovana Horvata na područje Rusije se iselilo više hiljada porodica sa prostora tada ukinute Vojne Krajine, a manjih iseljavanja je bilo i pre (i naravno, posle toga). Među ovim bila je i jedna grana koja se prezivala “Putin”. O svom prijatelju Nikoli Niki Putinu, piše recimo i Dositej Obradović. U opštini Ruma postoji i selo “Putinci”. Mnogi od tih srpskih iseljenika u Rusiju, bili su prilično… Pročitaj više »

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Evo ga VARANI I NOSFERATU u glavnoj ulozi..još dolaze babilonci.šikiji i ostali glumci..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Šule

smiri se šulenberg. Kraj vam dolazi. Brzo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Počekaćeš ti na naš kraj golube moj! Strpi se malo!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

tvoj kraj je prošao odavno. Brain deads ne računamo, sorry.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jelcin u parama alkohola…
On je unistio CCCP time sto je Rusija kao najveca republika izasla iz federacije. Time su i ostale republike postale nezavisne
Posle su mu rekli da je na primer pustio i Cecenju i da mu nadiru islamisti tuda, pa je krenuo da je vrati ratom.
Bio je toliko koncentrisan na unistenje CCCP da nije mislio o posledicama.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Objektivan neki dečko iz Forin Polisija…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

U pravu su.
Drzanjem tog repa drzi Putin i psa Ukrajinu. To je ono sta hoce.
Nije casno ali je prakticno. Neka Putinu ostane rep da pas moze dalje.

Max
Member
Max
1 godina prije

Euroatlanske žvrljotine eto to je foreign policy.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik