„Neka Ukrajina pusti Donbas da ode, jer je to Putinova poluga“

Donbas ukrajina rat
57 komentara

U analizi objavljenoj ovog tjedna smo podsjetili na šest godina dug proces odvajanja Donbasa od Ukrajine. Sada i glavni globalistički časopis Foreign Policy poziva Ukrajinu da odustane od Donbasa i da ove dvije regije pusti na njihovom povijesnom putu ka punom suverenitetu, jer ako se Donbas vrati u Ukrajinu, onda će se u zemlji „reforme provoditi prema Putinovim uvjetima“.

Foreign Policy: „Došlo je vrijeme da Ukrajina napusti Donbas“

Članak je objavljen pod provokativnim „separatističkim“ naslovom u utjecajnom američkom časopisu Foreign Policy, koji često otkriva smjernice američke vanjske politike, a Ukrajina danas životari isključivo zahvaljujući američkoj „pomoći“. Autor članka je Alexander John Motyl, američki povjesničar i politolog galicijskog podrijetla, opsjednut rusofobijom i obožavanjem „zapadnih vrijednosti“.

U najboljim tradicijama tvrdoglave propagandne dehumanizacije istoka Ukrajine, Alexander Motyl pokušava dokazati da je Donbas, sa svojim „pogrešnim“ stanovništvom, korijen svih nevolja Ukrajine i bilo bi puno bolje da je zemlja bude bez njega.

Štoviše, kaže kako je pobjeda snaga s  EuroMaidana bila moguća samo zahvaljujući isključivanju Donbasa iz izbornog procesa. U kontekstu predstojećeg susreta „Normanskog formata“ i njegovih nejasnih izgleda, priprema javnog mnijenja za zamrzavanje sukoba je evidentna. Na kraju krajeva, svi pregovori očito kasne, a na horizontu  se ne naziru nikakva konkretna rješenja.

Uzmimo samo nekoliko posebno „očaravajućih“ izjava Alexandera Johna Motyla.

“Ukrajinci bi trebali uzeti u obzir da je ruska okupacija Donbasa zapravo dar sudbine za njihovu zemlju. Donbas je neprestano podupirao najsnažnije antireformističke, antieuropske, proruske i prosovjetske političke snage u Ukrajini. Donbas je stvorio i Viktora Janukoviča, koji je postao predsjednik 2010. godine, čija je karijera bila posvećena vraćanju Ukrajine u rusku orbitu utjecaja. Upravo je iz Donbasa stigla je njegova korumpirana Stranka regija. I opet, Donbas je bio taj koji se usprotivio narodnim demokratskim ustancima 2004. i 2014. godine”, piše Alexander Motyl.

„Okupacija istočnog dijela Donbasa od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina u ljeto 2014. godine je u stvari uskratila građanska prava birača tih regija. To je bilo loše za birače, ali je na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2014. godine omogućilo pobjedu prodemokratskih snaga u neokupiranom dijelu Ukrajine. Većinu reformi koje su usvojene u posljednjih pet godina, poput lakšeg kretanja Ukrajine prema Europi, bilo bi nemoguće usvojiti da je Donbas ostao dio Ukrajine. Da se istočni dio Donbasa vratio u Ukrajinu, mnoge od tih promjena bile bi preokrene ili zamrznute“, tvrdi američki politolog porijeklom iz Galicije, ukrajinske zapadne regije povijesno poznate po odanosti zapadnim prijestolnicama.

“Putinovo zauzimanje Donbasa odmah je Ukrajinu učinilo transparentnijom, jer je jednostavno uništena mreža korupcije i kriminala koji su povezivali Ukrajinu, Donbas i Rusiju. Povratak istočnog dijela Donbasa natrag u Ukrajinu pokrenut će obrnuti proces”, tvrdi Motyl.

“Izgubivši Donbas, Ukrajina je također mogla pokrenuti energičnu kampanju za izgradnju tolerantne, uključive građanske nacije”, nastavlja američki politolog, koji očito raspolaže „sumnjivim“ informacijama o situaciji u svojoj bivšoj domovini.

“Zahvaljujući Putinovoj okupaciji istočnog Donbasa, njegov je utjecaj na Ukrajinu također oslabio. Dok je proruska i antizapadna regija bila dio Ukrajine, Putin je to mogao je iskoristiti i inzistirati na reformama koje njemu idu u prilog, pod izgovorom kako bi se zaštitilo rusko govorno stanovništvo, ali bi u stvari intervenirao u unutarnje poslove demokratskih susjeda. Ako se istočni dio Donbasa vrati Ukrajini, Putinova poluga će povratiti staru snagu”, piše američki povjesničar i politolog Alexander J. Motyl.

Možete samo zamisliti kako će, bez Donbassa, Ukrajina imati uspjeha u reformama i „izgradnji demokracije“. Iako bi Donbas bio vrlo zadovoljan ovakvom odlukom Kijeva, jer ima sve potrebno što jednoj neovisnoj zemlji treba za gospodarski rast i prosperitet, takav scenarij je teško ostvariv. Ipak, ako se o tome krene govoriti u Washingtonu, nikad ne reci nikad.

No, Motyl je jednim dijelom čak u pravu, jer se kremlj nikada nije odrekao Ukrajine i srednjoročno susjednu zemlju namjerava ponovo vratiti u „ruski svijet“ i šire, jer Euroazijska ekonomska unija obuhvaća i muslimanske turkofonske zemlje Središnje Azije. Zato je Moskvi Donbas i potreban kao dio Ukrajine.

Izgledi za budućnost? – Prije šest godina je Kijev krenuo na Zapad i nastala je Novorusija
Rusija nije priznala republike Donbasa zbog puno ambicioznijeg plana za Ukrajinu

dnrLNR
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Tačno! Nikad Ukrajina neče moči u NATO, dok je Donbas njen dio..

mars
4 godine prije

Sta li ce ANEMICNI savjetnik ukrajinske vlasti reci na ovaj Alexanderov prijedlog, s obzirom da se uveliko kosi sa njegovom opstepoznatom vizijom reintegracije Donbasa u ostatak Ukrajine. A poznat je po ostrom jeziku i hrabrosti da se suprtstavi i kritikuje stavove na domacoj sceni koji nisu u skladu sa njegovim, pa ce vjerovatno tako postupiti i u ovom slucaju, kada suprotan stav dolazi iz zemlje Velikog Brata s one strane Atlantika. Dosljednost iznad svega.

alfa33
4 godine prije

Svi mi imamo pravo na samoopredjeljenje,ali često puta se to kosi sa trenutnim zakonima,i situaciji u sredini u kojoj živimo. Zato je i sam naslov mogao biti za bilo koju državu ili samo područje koje želi izboriti višu autonomiju ili pak samostalnost,a ima ih dovoljno i na našem prostoru. A narodu donbasa želim puno sreće u nekoj novoj budućnosti,kako god da im se zvala država.

MilanPraha
4 godine prije

Danas je Wada iskkjucila ruské sportase dá olimoijada na 4 godine..danas se odlučuje u Parizu o sudbini Rusije i Putina, značí sa tom lázním za olimpijce,své spremno iduce godine za veliki Majdan u Rusiji..pindusi ruski dá Radim lijepo to rezirali..bití ce iduca godina jako zanimljiva.

Moreno
4 godine prije

Ovi “povijesničar” niti ne spominje Krim . . . i ovo je čisti dokaz neuspjeha “demokratizacije” Kijeva . . . okay, uvik se čašu more gledat i raspravljat jeli čaša polupuna ili poluprazna, ali bez obzira na Donbas, Ukrajinci vrlo dobro znaju jesu li in žepi i frižideri polupuni ili poluprazni. Sad se vidi totalna glupost hrvatske vanjske politike koja je u Ukrajini čarala “mirnu reintegraciju”, ne samo zato šta Rusija nije Srbija, to su znala i dica u dičjemu vrtiću, nego zato šta su oni na čijoj je platnoj listi i ovi “povijesničar” već od Ukrajine dobili sve šta su tili i jer imaju 100% poslušnu vlast za koju nije sigurno kako će se uopće održat, a sa druge strane kako su od Ukrajine dobili sve tako Ukrajina im više nema šta ponudit za razliku od Hrvatske koja je za podršku oluje 1995 ipak globalistima 1994 morala prepustit Hrvatsku… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Juče čitam da su Krim, Lugansk i Donjeck od Rusije/Jeljcina tražili da ostanu u sastavu Rusije a ne Ukrajine ali ih Jeljcin nije htjeo ni primiti valda nije imao vremena i zbog teške ekonomske situacije u kojoj se Rusija našla;u međuvremenu je došlo do pregovora o nuklearnom razoružavanju Ukrajine tako da se to pitanje nije ni potezalo zbog priče o garantu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Trt
4 godine prije

Objektivan neki dečko iz Forin Polisija…

Red Dog
4 godine prije

U pravu su.
Drzanjem tog repa drzi Putin i psa Ukrajinu. To je ono sta hoce.
Nije casno ali je prakticno. Neka Putinu ostane rep da pas moze dalje.

Max
4 godine prije

Euroatlanske žvrljotine eto to je foreign policy.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI