Huawei razočaran kanadskom sudskom presudom

Meng Wanzhou
11 komentara

Nakon što je kanadski sud presudio protiv glavne dužnosnice Huaweija, Meng Wanzhou u srijedu u vezi njezinog izručenja SAD-u zbog optužbi za prijevaru, tvrtka je izjavila kako vjeruje da će se njezina nevinost u konačnici dokazati.

„Huawei je razočaran s današnjom presudom Vrhovnog suda Britanske Kolumbije, neprestano smo izražavali pouzdanje u nevinost gospođe Meng“, stoji u objavi na Twitteru od strane Huaweijeve podružnice u Kanadi. „Huawei nastavlja stajati uz gospođu Meng u njezinoj potrati za slobodom i pravdom“.

„Očekujemo da će kanadski pravosudni sustav na završetku dokazati nevinost gospođe Meng. Njezini odvjetnici nastavljat će neumorno raditi na tome kako bi vidjeli da je pravda izvršena“, stoji u navodu tvrtke.

Huaweijevi komentari uslijedili su nakon što je sutkinja Vrhovnog suda Britanske Kolumbije, Heather Holmes, ranije u srijedu presudila da će optužbe koje je američki savezni sud podnio protiv Meng također biti kazneno djelo i u Kanadi; odluka koja će omogućiti to da se ona izruči SAD-u, u slučaju nastavka njezinog slučaja.

Meng je u prosincu 2018. uhićena u Međunarodnoj zračnoj luci u Vancouveru, nakon što ju je američki savezni sud optužio za prijevaru. Navodi dolaze zbog posla kojeg je Huawei navodno sklopio s Iranom preko Skycom-a, za što SAD tvrde da je kršenje sankcija protiv te države, dok je Meng specifično optužena za varanje Hong Konga i HSBC-a ili Šangajske bankovne korporacije time što je pogrešno predstavlja odnose koje tvrtka ima s Kinom.

Iako je provincijski vrhovni sud presudio protiv Meng, kanadski federalni ministar pravosuđa i dalje može odbiti izručivanje Meng SAD-u.

U izjavi koja je nastala kasnije u srijedu, kinesko veleposlanstvo u Ottawi ocrnilo je odluku suda, nazivajući Kanadu ”suradnicom” američkog plana za rušenje uspjeha kineskih tvrtki.

„27. svibnja Vrhovni sud Britanske Kolumbije u Kanadi donio je odluku u vezi takozvanog ”problema s dvostrukim kriminalitetom”, u vezi slučaja kineske državljanke MengWanzhou. Sud je presudio da se zahtjevi SAD-a za izručenjem odgovaraju principima koji se odnose na ”dvostruki kriminalitet”. Kina s obzirom na to izražava snažno nezadovoljstvo s Kanadom“, svoji u izjavi glasnogovornika kineskog veleposlanstva.

„SAD i Kanada, zloupotrebljavajući bilateralne ugovore o izručivanju i zbog proizvoljnog poduzimanja prisilnih mjera protiv gospođe Meng, teško krše zajamčena prava spomenute kineske državljanke“, nastavlja se u izjavi. „Namjera SAD-a jest rušenje Huaweija i drugih kineskih visoko-tehnološki razvijenih tvrtki, dok se Kanada ponijela u ovome činu kao pomoćnica SAD-u. Cijeli slučaj jedna je velika politička nesreća“.

CFOHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Kinesko vodstvo govori o političkoj nesreći. I dobro je reklo – ovaj slučaj je politika, a ne zakon. “Five Eyes” definitivno idu na financijsku polarizaciju svijeta, a Kini je poruka više nego jasna. Isti “nož u leđa” osim Kanade mogu očekivati i od Australije. U konačnici, ovakva Trumpova politika vodi do osamostaljenja Kine i na softverskom i hardverskom planu što se tiče modernih načina komunikacije (Android zamjene, procesori za mobitele, internet mreže..) – jedino ovdje Ameri imaju kakvu takvu svjetsku dominaciju. Uskoro će Duboka Država dominirati samo u svojem Five Eyes kraljevstvu i u EU. EU će dati naznake da se želi otrgnuti ovom čeličnom zagrljaju svog Gospodara tek ako napravi zamjenu za SWIFT, kao što su Rusi nedavno napravili. Naravno, ništa do sada se nije počelo raditi na tom pitanju. Trump nastoji rastočiti ovaj bolestan sustav na način da smanjuje utjecaj Amerike u ostatku svijeta. Moramo mu svi priznati… Čitaj više »

Janoš
3 godine prije

Upravo takav scenario bi jako odgovarao zapadu.

Tupko Glupko
3 godine prije

Zašto bi? Nisu Kinezi kauboji vođeni hegemonijom, njihova cvilizacija je stara 4.000 godina (sa egipatskom, babilonskom i indijskom spada u najstarije) i imaju puno suptilnije načine. Kanada je na drugom kraju svijeta, nikakva vojna/ekonomska/politička ugroza Kini sa svojih nepunih 40 milijuna stanovnika. I znaju da su Kanađani to napravili pod pritiskom izuzetnih. Kinezi uvijek razmisle tri puta prije nego što djeluju. Treba Kanađane pridobiti na svoju stranu na duže staze. Dobar uvid u njihovu psihologiju će ti dati poslovice Sun Tzua, njihovog vojnog stratega koji je živio prije 2.600 godina, koje možeš lako pronaći na netu. Treba znati da Kina nije demokratska država, te da su mjere kontrole nad stanovništvom među najrigoroznijima u svijetu. Ali to je njihov unutarnji problem, ne pokušavaju svoj nadzor nad stanovništvom izvoziti bilo kojoj drugoj državi. Oni ne okupiraju tuđe države niti ih financijski/vojno uništavaju kao izuzetni. Dapače, Kinezi ulažu novce u druge države, rade… Čitaj više »

Zadranin
3 godine prije

Dignuti uvozne tarife na kanadske proizvode bar 100%. Problem riješen.

P***!

Brave new world
3 godine prije

Samo neka se Kinezi razocaravaju kao da nisu znali da sa britanskim carstvom nema zajebancije.
Ako budu mudrovali oko Hong Konga i ne držali se sporazuma ode proizvodnja u Britansku Indiju, diljem komonvelta bit će blokirani kineski proizvodi i firme, a ako baš budu neposlušni tu je batina britanskog carstva u vidu odmetnutih kolonija koji se danas zovu USA.
Bolje Kinezima da ponovno pročitaju lekciju iz povijesti glede opijumskih ratova jer mirovni uvjeti će biti ponovno jako teški po njih.

Max
3 godine prije

SAD i Kanada koja razlika?

Dopizdilomi
3 godine prije

Najdemkratskiju zemlju i njene podguze treba tući istim oružjem, recipročno kako bi to oni sami rekli. Istina je ta koja ih najviše boli.

brusilica
3 godine prije

Kinezi su vec uhvatili dvojicu Kanadana i optuzili ih za spijunazu tako da im ne gine metak u celo ali se ceka da vide kako ce ovo da se zavrsi. Otkazali su kupovinu Kanola sjemena , a u svijama su pronasli neke antibijotike koji su zabranjeni u Kini i EU .Tako da farmeri u kanadi su pred bankrotom jer nemaju gdje prodati visak.

Sarm
3 godine prije

Koja komedija od “kanadskog suda”. Pa to su usanske marionete. Jednako kao i Australija i druge anglocionističke oči (5 njih)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI