fbpx

Huawei razočaran kanadskom sudskom presudom

Meng Wanzhou

Nakon što je kanadski sud presudio protiv glavne dužnosnice Huaweija, Meng Wanzhou u srijedu u vezi njezinog izručenja SAD-u zbog optužbi za prijevaru, tvrtka je izjavila kako vjeruje da će se njezina nevinost u konačnici dokazati.

„Huawei je razočaran s današnjom presudom Vrhovnog suda Britanske Kolumbije, neprestano smo izražavali pouzdanje u nevinost gospođe Meng“, stoji u objavi na Twitteru od strane Huaweijeve podružnice u Kanadi. „Huawei nastavlja stajati uz gospođu Meng u njezinoj potrati za slobodom i pravdom“.

„Očekujemo da će kanadski pravosudni sustav na završetku dokazati nevinost gospođe Meng. Njezini odvjetnici nastavljat će neumorno raditi na tome kako bi vidjeli da je pravda izvršena“, stoji u navodu tvrtke.

Huaweijevi komentari uslijedili su nakon što je sutkinja Vrhovnog suda Britanske Kolumbije, Heather Holmes, ranije u srijedu presudila da će optužbe koje je američki savezni sud podnio protiv Meng također biti kazneno djelo i u Kanadi; odluka koja će omogućiti to da se ona izruči SAD-u, u slučaju nastavka njezinog slučaja.

Meng je u prosincu 2018. uhićena u Međunarodnoj zračnoj luci u Vancouveru, nakon što ju je američki savezni sud optužio za prijevaru. Navodi dolaze zbog posla kojeg je Huawei navodno sklopio s Iranom preko Skycom-a, za što SAD tvrde da je kršenje sankcija protiv te države, dok je Meng specifično optužena za varanje Hong Konga i HSBC-a ili Šangajske bankovne korporacije time što je pogrešno predstavlja odnose koje tvrtka ima s Kinom.

Iako je provincijski vrhovni sud presudio protiv Meng, kanadski federalni ministar pravosuđa i dalje može odbiti izručivanje Meng SAD-u.

U izjavi koja je nastala kasnije u srijedu, kinesko veleposlanstvo u Ottawi ocrnilo je odluku suda, nazivajući Kanadu ”suradnicom” američkog plana za rušenje uspjeha kineskih tvrtki.

„27. svibnja Vrhovni sud Britanske Kolumbije u Kanadi donio je odluku u vezi takozvanog ”problema s dvostrukim kriminalitetom”, u vezi slučaja kineske državljanke MengWanzhou. Sud je presudio da se zahtjevi SAD-a za izručenjem odgovaraju principima koji se odnose na ”dvostruki kriminalitet”. Kina s obzirom na to izražava snažno nezadovoljstvo s Kanadom“, svoji u izjavi glasnogovornika kineskog veleposlanstva.

„SAD i Kanada, zloupotrebljavajući bilateralne ugovore o izručivanju i zbog proizvoljnog poduzimanja prisilnih mjera protiv gospođe Meng, teško krše zajamčena prava spomenute kineske državljanke“, nastavlja se u izjavi. „Namjera SAD-a jest rušenje Huaweija i drugih kineskih visoko-tehnološki razvijenih tvrtki, dok se Kanada ponijela u ovome činu kao pomoćnica SAD-u. Cijeli slučaj jedna je velika politička nesreća“.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Kinesko vodstvo govori o političkoj nesreći. I dobro je reklo – ovaj slučaj je politika, a ne zakon.
“Five Eyes” definitivno idu na financijsku polarizaciju svijeta, a Kini je poruka više nego jasna.
Isti “nož u leđa” osim Kanade mogu očekivati i od Australije.
U konačnici, ovakva Trumpova politika vodi do osamostaljenja Kine i na softverskom i hardverskom planu što se tiče modernih načina komunikacije (Android zamjene, procesori za mobitele, internet mreže..) – jedino ovdje Ameri imaju kakvu takvu svjetsku dominaciju.
Uskoro će Duboka Država dominirati samo u svojem Five Eyes kraljevstvu i u EU.
EU će dati naznake da se želi otrgnuti ovom čeličnom zagrljaju svog Gospodara tek ako napravi zamjenu za SWIFT, kao što su Rusi nedavno napravili. Naravno, ništa do sada se nije počelo raditi na tom pitanju.
Trump nastoji rastočiti ovaj bolestan sustav na način da smanjuje utjecaj Amerike u ostatku svijeta.
Moramo mu svi priznati da radi to dobro. Svađa se sa svima u svijetu, svađa se i sa svojima doma, prijeti i ucjenjuje saveznike, daje sankcije/carine onima kojima ne može prijetiti i ucjenjivati, a u isto vrijeme ne započinje nove ratove, nastoji američke vojnike vratiti kući.
To što već nije završio kao Kennedy (s tim da su danas metode puno suptilnije, ne ubija se metkom u glavu pred kamerama – umjesto toga dobije se neizlječiva bolest) moglo bi se protumačiti pojavom nove struje u SAD-u (do pojave Trumpa i Demokrati i Republikanci su vodili istu vanjsku politiku političke, financijske i vojne hegemonije u svijetu) kojoj je dosta ovakve devijacije u ponašanju SAD-a u svijetu koja je posebno eskalirala od rušenja Blizanaca 2001. godine i koja želi vratiti ravnotežu i harmoniju u međunarodne odnose.
Jedan od razloga/posljedica halabuke oko korona virusa je novo masovno zaduženje država, tj. njezinih građana u dolarima/eurima (isti k..ac, vezani su pupčanom vrpcom), jer treba Gospodar svojim robovima još dodatno skratiti lanac i napraviti još lakše svjetski financijski potop sa ovakvim monetarnim sustavom kakvog danas imamo.
Drugi razlog je smanjiti Trumpu mogućnosti za reizbor ove godine, obzirom na broj umrlih u SAD od korona virusa.
Žalosno je da čitav svijet mora strijepiti od WW3 temeljem toga koga će Amerikanci ove godine izabrati za predsjednika SAD-a (a čine manje od 5% svjetske populacije).

Borik
Gost
Borik
7 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Tibet je jako razočaran kineskom odlukom da ih okupiraju i unište.

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije

Nešto mi nije jasno: Zašto Kinezi ne uhite par kanadskih direktora u Kini i najave nacionalizaciju njihovih tvrtki, te zaprijete Kanadi prekidom ekonomskih odnosa? Ako Kanađani pokušaju maknuti svoje strojeve, ili pokušaju prodati te tvrtke, Kinezi im to zabrane. Ujedno proglase par desetaka kanadskih državljana nepoželjnim u Kini (uključujući Hong Kong). Nije mi jasno da su toliko glupi, pa da misle da će američki analni speleolozi biti zabrinuti kineskim “razočaranjem”.

Janoš
Gost
Janoš
7 mjeseci prije
Reply to  octopus

Upravo takav scenario bi jako odgovarao zapadu.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije
Reply to  octopus

Zašto bi? Nisu Kinezi kauboji vođeni hegemonijom, njihova cvilizacija je stara 4.000 godina (sa egipatskom, babilonskom i indijskom spada u najstarije) i imaju puno suptilnije načine.
Kanada je na drugom kraju svijeta, nikakva vojna/ekonomska/politička ugroza Kini sa svojih nepunih 40 milijuna stanovnika. I znaju da su Kanađani to napravili pod pritiskom izuzetnih.
Kinezi uvijek razmisle tri puta prije nego što djeluju. Treba Kanađane pridobiti na svoju stranu na duže staze.
Dobar uvid u njihovu psihologiju će ti dati poslovice Sun Tzua, njihovog vojnog stratega koji je živio prije 2.600 godina, koje možeš lako pronaći na netu.
Treba znati da Kina nije demokratska država, te da su mjere kontrole nad stanovništvom među najrigoroznijima u svijetu. Ali to je njihov unutarnji problem, ne pokušavaju svoj nadzor nad stanovništvom izvoziti bilo kojoj drugoj državi.
Oni ne okupiraju tuđe države niti ih financijski/vojno uništavaju kao izuzetni.
Dapače, Kinezi ulažu novce u druge države, rade im infrastrukturu. Sa financijskim interesom, naravno, ali pod puno povoljnijijim uvjetima nego Zapad.
Sa druge strane, iza intervencija izuzetnih, ostaje samo gomila mrtvih i ranjenih, prah, pepeo, uništena infrastruktura, korupcija, vlast koja pogoduje izuzetnima i ogromna mržnja domicilnog stanovništva. Koja se prelijeva na cijeli Zapad.

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko Glupko@ Sve okidoki, ali… vremana su drukčija od onih prije 2600 (pa i 25) godina. Ovaj slučaj se zove ozakonjenje prodavanja cigle u parku. Izražavati huliganu razočarenja cijenom cigle izaziva smijeh prisutnih, kao i situaciju da će takva rabota biti nastavljena idući dan i sve dok ti iza leđa ne izvučeš malo veću ciglu i natjeraš ga da promisli. Izuzetni je “Biff” (onaj iz Povratka u budućnost). Dok ga ne sastaviš šakom u glavu, on ne odustaje od silovanja svega oko sebe. Nema više nesvrstanih, “miroljubive koegzistencije”, a UN je hrpa govana koja troši naše novce.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  octopus

@octopus,
pa zar to i ne rade “suverenizacijom” HongKonga što je ništa drugo nego nacionalizacija imovine Wall Streeta koji drži veliki dio kineskog gospodarstva posredno preko HongKonga. Kada to naprave, dakle izvrše nacionalizaciju, gube depozit koji imaju u obveznicama USA i drugih. Naravno i jedni i druge gube tržišta, ali vjerojatno će Kinezi lošije proći, pa će ići u rat za komad sike na Pacifiku zvan Tajvan. Gdje ći ići Njemačka ne znam….

brusilica
Gost
brusilica
7 mjeseci prije
Reply to  octopus

Kinezi su vec uhvatili dvojicu Kanadana i optuzili ih za spijunazu tako da im ne gine metak u celo ali se ceka da vide kako ce ovo da se zavrsi. Otkazali su kupovinu Kanola sjemena , a u svijama su pronasli neke antibijotike koji su zabranjeni u Kini i EU .Tako da farmeri u kanadi su pred bankrotom jer nemaju gdje prodati visak.

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije

Dignuti uvozne tarife na kanadske proizvode bar 100%. Problem riješen.

P***!

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Samo neka se Kinezi razocaravaju kao da nisu znali da sa britanskim carstvom nema zajebancije.
Ako budu mudrovali oko Hong Konga i ne držali se sporazuma ode proizvodnja u Britansku Indiju, diljem komonvelta bit će blokirani kineski proizvodi i firme, a ako baš budu neposlušni tu je batina britanskog carstva u vidu odmetnutih kolonija koji se danas zovu USA.
Bolje Kinezima da ponovno pročitaju lekciju iz povijesti glede opijumskih ratova jer mirovni uvjeti će biti ponovno jako teški po njih.

Buco
Gost
Buco
7 mjeseci prije

Dugoročno Kinezi da budu blokirani od svih zemalja na svijetu, mogu napredovati i da prodaju sami sebi.
Tržište od 1,4 milijarde i istim brojem poreznih obveznika je jako puno novaca.

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije
Reply to  Buco

Ne možeš blokirati nekoga tko proizvodi 70% svega što te okružuje. Ja barem nisam spreman platiti 2500 dolara za laptop koji me sada košta 3000 kuna.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

SAD i Kanada koja razlika?

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije
Reply to  Max

U Kanadi je hladnije i oni su samo dio huliganskog čopora koji predvodi “izuzetni” narod….

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Najdemkratskiju zemlju i njene podguze treba tući istim oružjem, recipročno kako bi to oni sami rekli. Istina je ta koja ih najviše boli.

Sarm
Gost
Sarm
7 mjeseci prije

Koja komedija od “kanadskog suda”. Pa to su usanske marionete. Jednako kao i Australija i druge anglocionističke oči (5 njih)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik