Iako je sve spremno za kampanju, Turska zamolila Rusiju da još jednom odgodi napad na Idlib

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin
9 komentara

Situacija u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib je i dalje teška. Teroristi i dalje krše primirje, prisilno mobiliziraju civile u svoje redove i koriste prekid vatre kako bi se pripremili za rat protiv vladinih snaga. Turska, koja je obećala da će prisiliti teroriste da povuku borce i teško naoružanje na sjever zone deeskalacije, još jednom je tražila od Rusije da odgodi ispunjavanje svojih obveza.

U pokušaju da “ukroti” terorističke skupine, Turska pokušava upotrijebiti “metodu mrkve”. Prema  različitim izvorima, turske specijalne službe opskrbljuju Hayat Tahrir Al-Sham novcem, oružjem i municijom, vjerujući da će uspjeti izvršiti utjecaj na njihove zapovjednike da ispoštuju dogovor kojeg je Ankara potpisala s Moskvom.

Imamo i nedavni pokušaj Ankare, iako ne baš uspješan, da kolonom svojih oružanih snaga pokriju teroriste u području sjeverno od Khan Shaykuna. Međutim, na sve ove pokušaje militanti reagiraju prilično predvidljivo. Prihvaćaju pomoć, ali se neće predati Turskoj. To potvrđuje činjenica da su se terenski zapovjednici Hayat Tahrir Al-Shama usprotivili raspoređivanju novih turskih osmatračkih punktova u zoni deeskalacije Idliba. Štoviše, obećali su da će, ako budu stvoreni, granatirati te postove. U svjetlu svega što pratimo posljednjih godinu dana, mogućnost Turske da ispuni svoje obveze izaziva velike sumnje.

U svakom slučaju, čini se da Turska ne samo da nije u stanju, već i ne želi ispuniti svoje obveze iz Sporazuma iz Sočija. Za Erdogana je mnogo važnije stvoriti sigurnosnu zonu u pograničnom području sjeverne Sirije, nego ispuniti obveze u Idlibu. Naime, samo postojanje ove zone je korisno za Ankaru.

Uostalom, ako vladine snage oslobode Idlib, radikalni islamisti i većina takozvane “umjerene oporbe” će imati samo jedan put za povlačenje – na turski teritorij. Erdogan sigurno nije spreman rasporediti toliki broj naoružanih militanata na teritoriju svoje zemlje, pogotovo jer nad njima nema nikakvu kontrolu

S druge strane, Ankara ne želi izgubiti te skupine, jer bi se kao “alat” za rješavanje problema mogle naći u pogrešnim rukama.

Turska iz tih razloga očito namjerno odgađa donijeti konačnu odluku o Idlibu i nema sumnje da će Turska nakon 16. rujna i dalje imati „valjanje razloge“ za neispunjenje svojih obveza.

Međutim, sirijska vojska i Rusija ovu situaciju neće trpjeti unedogled. To potvrđuje i najnovija vijest o raspoređivanju ruskih trupa u Idlibu. Međutim, ovaj put se na teren šalju pripadnici privatne vojne tvrtke Jevgenija Prigošina, unatoč stanci u ofenzivnim operacijama.

 „Danas se Idlib drži pod kontrolom samo zbog prisutnosti stotina tisuća civila u regiji. Nakon što su ih se evakuira, vojna operacija protiv militanata može se nastaviti i to na potpuno drugačiji način“, dodali su moskovski mediji.

Do sada je sirijska vojska zaustavila sve ofenzivne operacije u Idlibu, jer se pridržavaju primirja koje su predložile ruske oružane snage. 5. kolovoza je sirijska vojska u priopćenju je proglasila početak ofenzive u Idlibu, nakon što teroristi koji su i dalje prisutni u zoni deeskalacije nisu poštivali primirje koje su dogovorili Rusija i Turska, te su nastavile ciljati civilne četvrti, Damask se odlučio za ograničenu vojnu kampanju i uspio je osloboditi nekoliko gradova, među kojima i strateški grad Khan Shaykun, te se približiti važnoj prometnici M5 koja povezuje Hamu i Aleppo.

Sada na stotine boraca Jevgenija Prigošina u sklopu sirijskih oružanih snaga planiraju izvesti operaciju puno većeg opsega na sjeverozapadu Sirije u blizini grada Idliba, piše Bloomberg. Ako operacija bude uspješna, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad će ozbiljno ojačati svoj politički položaj.

Prema planu, vojnici privatne tvrtke Prigošina, koji su već duže vrijeme prisutni u Siriji kao osiguranje strateške gospodarske i vojne infrastrukture, trebali bi blisko surađivati sa sirijskom vojskom.

Taktičke skupine od 50 ljudi, uz potporu tenkova i ruskog zrakoplovstva, trebale bi sudjelovati u uličnim borbama kako bi očistili enklavu od tisuća militanata povezanih s Al-Qaedom. Operacija može trajati nekoliko mjeseci.

Oslobađanje Idliba od militanata omogućilo bi predsjedniku Basharu Al-Assadu da stekne kontrolu nad najvažnijim područjima države. Prema izvorima agencije, time će omogućiti da se prestane pričati o njegovoj ostavci, a pobjeda će biti veliki proboj za njega i za Rusiju. Jedan od ciljeva operacije bit će stvaranje i pružanje humanitarnih koridora kroz koje će se evakuirati civili.

Kao što smo rekli u početku, protiv operacije je Turska, koja se boji novog vala izbjeglica. Agencija navodi kako još nije jasno usklađuje li Kremlj svoje vojne planove u Idlibu s Turskom ili djeluje autonomno. Putin je prošli tjedan rekao da su se on i turski predsjednik Recep Erdogan dogovorili o “dodatnim” mjerama za “neutralizaciju terorističkih skupina” u Idlibu. To može značiti da se Erdogan odrekao nepopustljivih frakcija okupljenih u koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham za rusko prešutno odobrenje da potisne Kurde sa sirijske granice s Turskom.

Prema zapadnim stručnjacima, zauzimanje Idliba konačno će omogućiti Assadu da obnovi ekonomsko jedinstvo zemlje i da se pokrenu aktivnosti i glavnom sirijskom ekonomskom središtu, Aleppu.

“Nakon toga, Putin će pomoći Erdoganu da sirijske izbjeglice vrati natrag u Siriju”, rekao je prozapadni ruski stručnjak za međunarodne odnose Vladimir Frolov.

Trenutno se u Idlibu ne vode velike vojne operacije, ali rusko i sirijsko zrakoplovstvo redovito provode udare po skladištima oružja, zapovjednik centrima i drugoj vojnoj infrastrukturu terorista u cijeloj regiji. Od kada se Rusija uključila u sirijski sukob, ovakvi udari su uvijek bili uvertira u kopnene operacije manjeg ili većeg opsega, ovisno o jačini terorističkih skupina na terenu.

Bez obzira na njenu izrazito negativnu ulogu u Idlibu, Turska je važan faktor u ovoj priči, jer se mora spriječiti da stotine tisuća civila krene prema južnim turskim granicama. Međutim, Damask i Moskva neće unedogled trpjeti odlaganje rješenja ovog problema. Stoga bi izvješće Bloomberga moglo biti vrlo blizu realnom scenariju u bliskoj budućnosti.

Hayat Tahrir al-ShamSporazum iz Sočija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
joze čelični
4 godine prije

jedino dobri stari maxim to može riješit…nalit vode i neka plešu

Laki Topalović
4 godine prije

Prije ili kasnije će to biti počišćeno. Ipak, 3 milijuna civila, od kojih većina neće rat, a pitanje je koliko ih podržava islamiste, jeste uteg. Ako krene pola njih u Tursku ili”samo 300-500 000, to je smak svijeta, i Erdogan će ih pustiti u EU. S druge strane, barem što se stranaca tiče, a ima ih puno, šta briga Assada gdje će otići. Ali tu Rusija brine da se kući ne vrate ruski i oni iz ZND državljani (Turkeminstan, Uzbeci, Kirgizi, Kazahstan i drugi). Situacija je komplicirana, ali nije nerješiva.

Koča Popović
4 godine prije

Udri me nježno🤣.
Zato Satanjahu najavljuje očajničke udare na Gazu.

Max
4 godine prije

Nema se Erdogan što miješati u poslove suverene zemlje.

Autocenzura
4 godine prije

Bolesnik s Bospora Erdogan je od Ataturkove moderne turske u samo 5.godina napravio kalifat.Klasicni nacionalista, vjerski fanatik i populista kao sto su to danas vecina predsjednika na balkanu, istocnoj europi i aziji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI