Isteklo je 14 dana za “razmišljanje” – Rusija i Damask su spremni za kampanju u Idlibu (VIDEO)

Priprema za Idlib
5 komentara

„Dobar dan, prijatelji. Stanje na frontovima Idliba ostaje stabilno napeto. U kontekstu razmjene artiljerijskih udara, zaraćene strane nastavljaju se pripremati za novi krug eskalacije“, iz područja sukoba za Anna News piše ratni dopisnik Akim Apačev.

Prema vojnim promatračima, u pozadini formalno operativnog primirja u južnom dijelu sirijske pokrajine Idlib, vojne operacije su se nastavile 10. rujna. Obje strane koristile su artiljeriju, minobacače i raketne bacače na svim ključnim sektorima fronta na sjeverozapadu i sjeveroistočno od Khan Shaykuna.

Ujutro, 10. rujna je primirje bilo poštovano na cijelom frontu, ali su u poslijepodnevnim satima teroristi pod vodstvom skupine Hayat Tahrir Al-Sham ispalili su nekoliko raketa na položaje sirijske vojske sjeverno od mjesta Tamanna.

Sirijska artiljerija i višecijevni raketni bacači su uzvratili vatru protiv ciljeva militanata na području sela Khazarin, Rakaya, At-Takh, Deir Sharki, Tel Manas, Umm-Jlal i Kafr Sajna. U večernjim satima sukobi su počeli sjeverno od mjesta Tamanna, na području sela Zarzur i Sham Al-Hawa, kao i na području Madaye.

 Na sjeveroistoku pokrajine Latakija nema primirja. Kao odgovor na stalno bombardiranje ilegalnih oružanih skupina, sirijski zrakoplovi napali su militante u planini Jabal Akrad koja graniči s Turskom. Rano ujutro pogođeni su kampovi za obuku militanata i njihova skladišta u regiji Darkus, neposredno u blizini turske granice.

Nešto kasnije su nastavljeni napadi na militante u utvrđenom području u blizini sela Kabana. Artiljerija, višecijevni raketni bacači i sirijsko zrakoplovstvo su nekoliko sati tukli po južnom dijelu sela. Podsjetimo, ovaj sektor fronta smatra se jednim od glavnih područja moguće ofenzivne akcije vladinih snaga.

No, 10. rujan je dan obilježen raskolom u vodstvu grupe Hayat Tahrir Al-Sham. Jedan od ključnih terenskih zapovjednika sirijske Al-Qaede, Abu Abd Al-Ashdi, objavio je video u kojem govori o neviđenim razinama korupcije i nemogućnosti organiziranja obrane od strane vodstva Hayat Tahrir Al-Shama tijekom ofenzive sirijske vojske na sjeveru provincije Hama.

U poruci je rekao da je HTS zagušen korupcijom. Primijetio je da su milijuni dolara koje je Hayat Tahrir Al-Sham imao za naoružavanje jednostavno nestali. 11. rujna bilo je više izvješća da je vojni zapovjednik Hayat Tahrir Al-Shama, poznat pod pseudonimom Abu Abdel-Mohsen Al-Jazrawi, ubijen zajedno sa svojim tjelohraniteljem u Saraqibu. Nijedna frakcija nije preuzela odgovornost za ovo najnovije atentat.

Nešto kasnije, Al-Masdar News, pozivajući se na svoje izvore, izvijestio je da je u pokrajini Aleppo došlo do žestokog sukoba između proturskih frakcija i  militanata skupine Jaish Al-Islam, koja je nekoć držala Dumu, istočno predgrađe Damaska. Prema nekim izvješćima, u obračunu je bilo mrtvih i ranjenih.

11. rujna su nastavljena neprijateljstva na liniji fronta u južnom Idlibu, a njihov se intenzitet postupno povećavao. Nakon granatiranja islamista, haubice i teška artiljerija 5. korpusa sirijske vojske i Republikanske garde napali su položaje terorista u području sela Nakir, Khazarin, Maar-Tahrum, Kafr Nebel, Kafr Sajna i Rakaya.

“Općenito, tijekom 12 dana od početka primirja se situacija nije puno promijenila. Prema nekim vojnim analitičarima, Rusija je turskoj strani dala 14 dana da Ankara ponovno pokuša uspostaviti red među proturskim militantima. U skladu s tim izjavama, svi pokreti unutar Hayat Tahrir Al-Shama o uklanjanju militanata i borbe za vlast, kao i sukobi između bandi, izgledaju kao dio iste agende. Vjerojatno turske specijalne službe poduzimaju odlučne korake da unište ključni potencijal koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koja se ne želi staviti pod tursko zapovjedništvo.

Ako Turci na vrijeme ne uspiju uspostaviti red među njihovim opunomoćenicima, tada će se napredovanje sirijske vojske nastaviti, a kada im se pridruže ruske zrakoplovne snage pridruže, sudbina militanata bit će zapećena!, tvrdi Akim Apačev.

VIDEO: Prilog agencije Anna News iz Sirije

 

Hayat Tahrir al-Sham
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Greška, ali i žalosno, Sirija nikoga ne zanima ako nema mrtvih. Time se doprinosi permanentnom kaosu u toj zemlji. Sada je zapravo najteže. Kad je rat, rat je. Ali me tješi da je Damask izuzetno djelotvoran na slobodnom teritoriju. Npr. 2013., dakle u vrijeme “mira”, je u Iraku bilo 10 000 mrtvih u eksplozijama i bombaškim napadima samoubojica. Sirija , Bogu hvala, takoreći ništa. Znači da tajne službe rade soj posao bolje od većine evropskih. Damasku sada samo fali podrška da mu se ukinu sankcije. Ništa više. ovo s Idlibom je gotova stvar.

Z.A.
4 godine prije

Nevjerujem da Erdogan moze isposlovat prekid vatre na liniji razgranicenja ipak HTS i njemu odane teroristicke formacije su pod drugim uticajem i komandom a nisu ideoloski i u saveznistvu sa Turskom. Te mislim da je uticaj Turske na ove formacije minoran. Misljenja sam da se nedavni napad avionima od strane amerikanaca na HTS desio iz razloga da se upozore da se puno ne zblizavaju sa turskom i da nesluze njenim interesima.Demiliterizacija Idliba najvise odgovara Erdoganu imao bi dubinu prostora u Siriji i slobodne snage za dejstva protiv kurda, sto ipak neide u prilog amerikancima. Ovako on ipak mora drzati veci dio turkmenskih snaga u podrucju Idliba da nebi doslo do iznenadnog upada na teritorije koje su pod njihovom kontrolm.Ulazak Turske u dubinu Sirije ne odgovara SA koja nema dobre odnose sa Turskom a i rivali su za prestiz i utijecaj u islamskom svijetu i nesumnjam da bi u nekim iznimnim… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Bliži se kraj teroristima.NJihovi su dani odbrojani što god njihovi sponzori poduzeli.

Kajzer Soze
4 godine prije

Čim se ovo završi idem u Siriju na more !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI