Idlib – Svi se pripremaju za nove bitke i nitko se ne sjeća primirja

Haubica
46 komentara

Iako se tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju 17. rujna turski predsjednik Erdogan obvezao da će odraditi svoj dio posla u sirijskoj pokrajini Idlib i uspostaviti demilitarizirani zonu, područje širine 15 do 20 kilometara između islamističkih militanata i sirijske vojske i njezinih saveznika, to nije učinjeno.

Turska je imala rok do 15. listopada da uvjeri islamističke militante da teška i srednja oružja povuku u dubinu pokrajine Idlib, a potom da i oni napuste to područje, kako bi se mogle početi provoditi zajedničke patrole turske vojske i ruske vojne policije. Uz dvije odgode, koje je Erdogan tražio i dobio od Moskve, učinjeno je vrlo malo, gotovo ništa. Samo mali broj islamističkih skupina je povukao oružja i potvrdio da će poštovati rusko-turski sporazum.

Ukupnu sigurnosnu situaciju u takozvanoj “demilitariziranoj zoni” u Idlibu, koja zapravo i ne postoji, još uvijek karakteriziraju neprijateljstva na širokoj skali. Razmjena ubojitih topničkih i raketnih napada se gotovo svakodnevno bilježi na svim ključnim sektorima fronta. Noću obje strane provode sabotaže i iza neprijateljskih linija šalju izviđačke skupine.

Ako se može vjerovati njihovom pisanom priopćenju, islamistički savez Hayat Tahrir Al-Sham se pohvalio likvidacijom skupine sirijske vojske koja je 12. studenog namjeravala provesti sabotažu u području sela Tell Touqan u Idlibu. Istog dana su vladine snage zaustavile prodor visoko obučenih boraca skupine Jaish Al-Izza, sjeverozapadno od većinski kršćanskog grada  Muharda.

Dan poslije, 13. studenog, napadnuti su položaji sirijske vojske zapadno od grada Abu Al-Duhur. To je bilo jedno od najintenzivnijih bombardiranja koje je provela teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, predvođena sirijskom ogrankom Al-Qaede, još od borbi za zračnu luku i grad, koje je ranije ove godine oslobodila sirijska vojska.

U ovom trenutku se sve više počinje govoriti o početku kampanje sirijske vojske protiv terorista u Idlibu, a pretpostavlja se da će ubog blizine zračne luke Abu Al-Duhur biti jedno od područja gdje bi ova kampanja mogla započeti. Tamo su prebačena pojačanja vojnih specijalnih snaga i oklopnih vozila.

Hayat Tahrir Al-Sham je posljednjih dana također počeo jačati svoje snage u ovom sektoru. Razmjenjuju se topnički udari i između islamističkih ekstremista iz gradova Al-Lataminah i vladinih snaga u Halfayi, te između Moreka i Surana. Zapravo je cijeli jug Idliba i sjever Hame područje neprestane razmjene vatre i pokušaja upada poput onog koje su teroristi skupina Jaish Al-Izza htjeli provesti među kršćane Muharde.

Idlib će biti oslobođen bez ispaljenog metka
FOTO: Idlib

Treće žarište je sjeverni dio u dolini Al-Ghab. Dalje, prema sjeverozapadu, dio pokrajine Latakija je pod apsolutnom kontrolom skupina koje kontrolira Turska, ali borbe uopće nisu obustavljene.

Zapravo, rusko-turski sporazum o “demilitariziranoj zoni” u Idlibu više i ne postoji. Nitko se više ne sjeća da je prije nekoliko tjedana rat trebao stati. Obveze koje je na sebe preuzela Turska se ne mogu ispuniti iz svima očitih razloga. većinu teritorija kontroliraju islamistički ekstremisti koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i teroristi Islamske stranke Turkestana. Štoviše, čak i neke manje frakcije, koje su u početku pozdravile sporazum i demilitarizaciji, ostale su povezane sa sirijskim ogrankom Al-Qaede, Hayat Tahrir Al-Shamom.

Ako pogledate kartu kontrole područje u okupiranom Idlibu, jasno je da tamo ne može biti nikakvog dogovora. Hayat Tahrir Al-Sham kontrolira više od polovice cijele “zone de-eskalacije sukoba” i stoga određuje razvoj situacije. Turska se tome i opire, niti to  želi.

Najmanje polovica promatračkih mjesta turske vojske se nalazi na području koje kontrolira Hayat Tahrir Al-Sham, koji drži cijelu granicu s Turskom. Turski vojnici su tamo ili suradnici sirijske Al-Qaede ili dragovoljni taoci u ovoj situaciji.

No, to je bilo i očekivano. Nitko se ne treba čuditi što Erdogan pokušava, što mu za sada polazi za rukom, održati status quo i situaciju u Idlibu onakvom kakva jest.

Ali mora biti svjestan da je ovom taktikom ušao u slijepu ulicu i da ona ima kraj, mrtva točku s koje možete ili vratiti ili razbiti glavu o zid. Naime, zakoni fizike Turskoj ne dopuštaju da bježi u dva smjera i zaboravimo sve tekstove turskih medija i izjave turskih vlasti i predsjednika Erdogana za turske i zapadne medije.

Sirija - probijanje linije obrane Idlib

I to je to. Nema dalje. Znakovito je da su jučer sirijski mediji ponovili izjavu Alija Haidara, ministra Sirije za nacionalnu pomirbu, koji je rekao kako nema mira u pokrajini Idlib. Teroristi još uvijek ne prihvaćaju bilo kakve uvjete, čak ni one koji bi njima išli u koristi, iako kratkoročno, a pregovori nisu način da promijene svoj način razmišljanja i učine što su obećali.

Ministar Haidar je podsjetio kako su borba zastale, a planirana kampanja je obustavljena samo kako bi se podržao proces pomirbe.

Sada sve jednostavno. Postoji mogućnost pregovora s rezultatima, što znači da neće biti vojne kampanje, ili nema pregovora, što znači da se kreće u napad. Razlog što će se najvjerojatnije ići na vojno rješenje je činjenica da turska strana nije provela odredbe iz sporazuma postignutog s Rusijom u Sočiju. Kozmetičko premještanje nekoliko starih tenkova na “labudicama” i povlačenje nekoliko topova u dubinu pokrajine Idlib su turski mediji prikazali kao uspjeh turskih časnika i obavještajaca, koji su takozvane pobunjenike uvjerili da se povuku iz demilitarizirane zone. Međutim, sve što sm vidjeli je bio igrokaz z a javno mnijenje, što sirijska, ruska i iranska strana dobro znaju.

Politika Moskve je da Idlib postane normalna i mirna pokrajina, dio normalne države, a ne islamistička paradržavna tvorevina u Siriji. Sirija, baš kao i Rusija, želi isto i može to postići.

Turska ne želi predati sve kućne ljubimce sirijskim vlastima, budući da Ankari još uvijek trebaju za borbu protiv  Kurda. Kurdi bi bili vrlo zadovoljni ako se  Turska posvađa s Rusijom, jer onda neće smeti napasti ni njihove YPG snage.

Sjedinjene Države bi bile prezadovoljne ako se svi budu borili međusobno, i na tome će raditi, kao i obično.

Iran je spreman za bitku. Naime, jučer za iransku mrežu PressTV vrhovni zapovjednik Iranske revolucionarne garde, general Mohammad Ali Jafari, izjavio kako Iran, zajedno s Rusijom, Siriji pruža vojnu savjetodavnu pomoći u borbi vladinih snaga protiv preostalih terorista u zemlji.

Jafari je istaknuo da je u pregovorima u tijeku “sirijska vlada zatražila od Irana da pošalje svoje jedinice kao mirovne snage u Idlib i sjeverozapad provincije Aleppo”.

“Trenutačno nema velikih sukoba u Siriji, a ograničen broj jedinica je raspoređen kao mirovne snage za ovu regiju”, dodao je zapovjednik Iranske revolucionarne garde.

“Idlib i obližnja područja su posljednja uporišta militanata u Siriji, koja je zahvaljujući iranskoj i ruskoj pomoći uspjela osloboditi gotovo sva druga područja zemlje. U rujnu je postignut rusko-turski sporazum o Idlibu s ciljem lakšeg oslobođenja pokrajine i bez krvoprolića. Taj sporazum je odgodio već isplaniranu zajedničku operaciju sirijske vojske i saveznika protiv militanata koji su se okupili u Idlibu”, zaključio je iranski general, naglašavajući privremenu prirodu rusko-turskog sporazuma, kako ga je opisao i Vladimir Putin odmah nakon potpisivanja u Sočiju 17. rujna.

Od onih koji nisu zadovoljni bilo kojom opcijom bi se mogle izdvojiti samo dvije grupe. Islamistički militanti, koji su već shvatili da ih ovaj put nitko ne očekuje u tajanstvenom logoru Al-Rukban, blizu granice s Jordanom, te nesretni civili u Idlibu, bez obzira na području koje islamističke skupine se nalazili.

Idlib 16.11.2018
FOTO – Područje Idliba pod nadzorom raznih islamističkih frakcija, od kojih je najjača sirijska Al-Qaeda (HTS)
ISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Ovdje može izbiti tursko sirijski sukob, rusi će morati birati strane, turska se ponovo priklonila usa i izigrala rusiju, vjerovatno će usa stati iza turske ovo će biti čupavo.
Siriji još ostaje teritorij istočno od eufrata a tamo su usa gazde sa kurdima, To je inače žitnica sirije sa velikim naftnim poljima.
Ovaj rat će trajati još godinama.

opet ja
5 godine prije

Izgleda da je odgađanje ofanzive najbolje došlo Siriji jer su u međuvremenu dobili S-300, Poljanu i još po nešto, Pri tom su Iranci učvrstili svoje pozicije i verovatno i oni premestili dodatne snage u Sriju. Sada, u slučaju napada NATO, Sirija ima mnogo bolju poziciju u svakom smislu, a Rusi imaju odrešene ruke uz obrazloženje da je mirovni proces zaustavljen i propao. USA i NATO bi mogli ofanzivu sada da zaustave jedino otvorenim napadom na Siriju, ali time rizikuju najavljeni čvrsti odgovor Rusije i mogući čak Treći Svetski. Mislim da će i Izrael morati da ostane na sedativima jer sukob sa najnovijom ruskom tehnikom ne obećava povoljan krajnji rezultat.

fenix
5 godine prije

Trump isporučuje Gulena Turskoj. Znaci kreće kampanja za Idlib.

Riddick
5 godine prije

Ne vredi , sve je pokušano i tolerisali su kršenja primirja sa mišlju da će ipak uspeti nešto da postignu diplomatski , teroristi HTS (jedan deo) su kao i uvek radikalniju opciju izabrali i sada sledi kontrateroristička akcija .
Postojala je šansa da se mirno reši većina ne HTS terorista je prihvatila Tursko-Ruski dogovor , ali ako mala grupa krsi primirije , primirije vise ne važi za sve…

Trubadur
5 godine prije

Idlib se drugačije nego vojno, ne može riješiti… Jedino pitanje je Turska…. Kuda če… Ili u sve jači tabor oko juana ili ostaje u sve slabijem taboru dollara…Sve države Eurazijskog hartlanda, su več sad u taboru juana, sa Iranom i Pakistanom na čelu, tako, da za Tursku ostaje , da bira….. Vrlo dugo, se na dvije stolice neče moči više sedjeti…

MilanCZ
5 godine prije

Idlib je věc rijesena stvar, to se samo kořisti dá mi mediji pisalo dezinformacije,nista drugo.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Racun bez krcmara, nije poznato sto Rusi spremaju agresorima. Turska je okusala sjediti na dvije stolice, sada bi se mogle obadvije izmaknuti i Erdogan bi mogao imati tvrdo i bolno prizemljenje.

Ivo
5 godine prije

Neće se ništa započinjati dok se ne riješi isil dole na jugu, što znači kraj godine. Do tad će se konsolidirati i PVO mreža, pa bal može započeti.

burt
5 godine prije

HTS su izjavili da su osnovali političko krilo i da su spremni za politički proces, to su sigurno učinili uz dogovor sa Turskom a to znači da Turska neće dozvolit da nestane jedan dio teritorija koji bi trebao potpasti pod tursku zonu u Siriji, Amerikanci koji su davno izjavili da nema političkog dogovora sa ISIS-om i Al Qaedom u ovom slučaju su prihvatili realnost na terenu i zato će podržati HTS iako su ih proglasili za terorističku organizaciju, opet su Turska i SAD na istoj strani

Trubadur
5 godine prije

Pa lepo se vidi, kako međunarodna, koljačka koalicija “Asad must go”, pobeđuje iz dana u dan….Nema šiitskog polumjeseca, nema Ruskih baza u Siriji, a o Asadovom teritoriju, koje je iz godine u godinu manje, ni, da govorim….. Koalicija nikad jača… Verovatno je samo varka i pobeda Hezbolaha u Libanu i pobjeda, politike naklonjene Iranu u Iraku….. Evo, skoro posle dva mjeseca če i F-35, da poleti na S-300 u Siriji…… Ili se možda varam…

Šule
5 godine prije

Jadan je Asad kad mora čekar Rusa da mu da dozvolu da očisti tu islamističku gamad u svojoj zemlji.Pisao sam prije mjesec dana da je
Erdogan lažov i prevarant koji samo dobiva na vremenu jer njegovi šverceri nafte ga podržavaju a on njih u oružiju i medicinskoj pomoći.
Sirija mora tražit od Irana vojno savezništvo za napad na Idlib bez učestva Rusa jer oni imaju strahove od USA i Izraela,a Iran nema tih problema jer su navikli na sankcije i vojne prijetnje.Idlib vojska očisti za 15 dana..samo je bitna organizacija a to Sirija trenutno ima.

Jurišić maja
5 godine prije

turska ka turska mulja treba ih staviti vojnom akcijom pred gotov čin inače ništa od kraja rata u siriji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI