Irački kršćani: “Saddam Hussein bi ovaj nered okončao u par tjedana”

Mar Mattai - Saddam Hussein
12 komentara

U posljednjih nekoliko godina je nasilje terorista takozvane “Islamske države” izazvao veliki egzodus kršćana iz Iraka. Irački redovnik je objasnio kako je nemoguće da se ISIL proširio bez znanja Sjedinjenih Država.

Kršćanski samostan Mar Mattai, osnovan je u četvrtom stoljeću, nalazi se u Iraku i jedan je od najstarijih u svijetu kojeg je u “zlatnim godinama” pohodilo na tisuće ljudi. Danas je tamo samo pet redovnika. Jedan od braće koji je ostao, otac Josef, dao je intervju za ruski portal Lenta, objašnjavajući da su posljednjih 10 godina nemira, kasnije nasilje ekstremista “Islamske države”, izazvali veliki egzodus iračkih kršćana.

“Prije 2013. godine je Irak imao više od pola milijuna kršćana, a sada jedva nešto više od 200 000. To dovoljno govori. Više od 75% njih se nikada neće vratiti”, dodao je otac Josef, dodajući da su mnogi kršćani pobjegli iz zemlje nakon što ISIL 2014. zauzeo grad Mosul.

“Sadam Hussein bi okončao ovaj nered u par tjedana. On je mogao zaustaviti ubijanja, razaranja i kaos koji sada vlada posvuda”, rekao je otac Josef i istaknuo kako je ISIL stvoren da “uništi svijet, civilizaciju i povijest svih onih koji misle drugačije”.

Prema redovniku, uspjeh terorista “Islamske države” u Iraku i Siriji ISIS se može objasniti samo međunarodnom zavjerom”.

“Katar, Saudijska Arabija i Turska su im dali oružje i novac”, otvoreno izjavljuje otac Josef.

“To je smiješno reći da je to učinjeno bez sudjelovanja većih zemalja poput SAD-a, te da Washington ništa nije znao o tome. Ovdje čak i djeca to znaju”, rekao je.

“ISIL se širi kao rak, s jedne stanice po cijelom tijelu”

Osim toga, otac Josef  je istaknuo kako je Europa trenutno preplavljena s izbjeglicama koji bježe iz Sirije, Iraka i drugih zemalja Bliskog istoka.

Međutim, s njima odlaze “stotine, ako ne i tisuće terorista ili ljudi koji dijele njihove stavove, koji su ušli u zapadne zemlje”.

Prema ocu Josefu, Europa ih sve tretira kao žrtve sukoba, bez iznimke. No, po njegovom mišljenju oni to “prečesto nisu.”

“Oni imaju ideje, način razmišljanja kojeg izvoze i nameću drugima, poput raka, koji počne s jednom stanicom i proširi se po cijelom tijelu”, istaknuo je redovnik i zaključio podsjećajući da je jednom prilikom jedan od vođa “Islamske države” rekao “kako će ISIL u Europi imati uspjeha uz pomoć europskih demokracija”.

“Jednog dana će i kamenje vrištati istinu”

Slične izjave daju i kršćanski poglavari i redovnici u Siriji.

U sirijskom samostanu Mar Yakub živi otac Daniel Maes, inače norbertinski svećenik iz flamanskog samostana Postel-Mol u Belgiji. On se često obraćao zapadnim medijima i dužnosnicima, ali su njegovu vapaji sustavno ignorirani.

U prosincu 2015. je otac Daniel rekao “kako svijet tada možda i odlučuje o sudbini Sirije, ali će na kraju Sirija odlučiti sudbinu svijeta”.

Ranije, nakon što je sirijska vojska 2014. očistila cijelo područje Qalamouna, Mallaoulu, Mar Yakub i Yabroud od terorista, belgijski redovnik je poručio “kako će jednog dana i kamenje vrištati istinu”.

“Kada je u 2011. godini počela kriza u Siriji, novinari i političari su predstavili jasnu sliku i pojednostavili situaciju. Oni su predstavili “sirijski krizu” kao “otpor  diktaturi, teroru i korupciji”. Govorilo se kako su miroljubive težnje stanovništva ugušene nasilno, što je uzrokovalo početak građanskog rata. Zapad, sa svojom “velikom” tradicijom demokracije i slobode se osjetio dužan pomoći sirijsko stanovništvo, možda i vojno. Ove tvrdnje nemaju uporište u stvarnim činjenicama, nego je više prikrivanje jednog propagandnog rata. “Spontani građanski ustanak”, “građanski rat”, “umjereni pobunjenici kao ustanici” nikada nisu postojali u Siriji, a jednog dana će i kamenje vrištati ovu istinu”, 2014. je izjavio Daniel Maes.

 

irački kršćaniISILmar mattai
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Pogrešna izjava oca Josefa. Da Sadama nisu onako “demokratski” detronirali i usput mu isto tako “demokratski” skinuli glavu, do ovog nereda nikada ne bi ni došlo – bila bi izjava koja je mnogo tačnija.

Alen
7 godine prije

Nema to puno veze sa sadmom.. Iracki narod ,kao i ovaj nas balkanski je jednostavno nedorastao danasnjem svijetu.. Jadan je onaj narod kojem zapad rjesava probleme u kuci..

Zvrk
7 godine prije

ne spominje ga on slučajno. za njegove vladavine tamošnji kršćani su bili praktički privilegirani sloj. jasno, nakon njegova plemena iz tikritske općine.

Georgij Žukov
7 godine prije

sadam je bio budala kao i gadafi , tito i ostali idealisti koji su od govana naumili slasnu pitu napraviti , iracki , libijski , jugoslovenski narod treba jebati bez vadjenja , tek tada su zadovoljni i spokojni .

jale
7 godine prije

Pa da, bacio bi po glavosječama kemijsko i biološko oružje koje btw nikada nije nađeno jer ga nikada nije imao!

čitatelj portala
7 godine prije

Istina izlazi na vidjelo.

Radmila
7 godine prije

Sigurno,da je živ Sadam Husein bi ovaj nered okončao.Gde su se god u sveti pojavili i umešali “ZAPADNI MOĆNICI” tamo je došlo do razaranja i uništavanja zemalja naročito zemalja sa srarom civilizacijom koja je vekovima uspešno opstajala dok ih nije kvazidemokratija zapadne civilizacije ,koja je uspela da uništi sve ono što je lepo.To je ta “Civilizacija koja nema svju tradiciju niti “korena nego je nastala na zločinima i uništavanjem INDIJANSKE CIVILIZACIJE na Američkomtlu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI