Iran zaplijenio strani tanker zbog krijumčarenja goriva u Persijskom zalivu

Tanker
14 komentara

Iran je zaplijenio strani tanker koji je “švercovao” gorivo neimenovanim arapskim državama, javila je iranska državna televizija.

Ovo predstavlja novu eskalaciju krize u Persijskom zalivu nakon zaplijene broda pod britanskom zastavom Stena Impero.

Tanker je zaplijenila Iranska nacionalna garda (IRGC) a komadant ove garde je rekao kako je zaplijenjen tanker sa 700 000 litara goriva.

Do zaplijene je došlo blizu ostrva Farsi u Persijskom zalivu. Iranska agencija Mehr je javila da je IRGC zadržao plovilo prema upustvima pravosudnih organa nakon što je otkrio da tanker švercuje gorivo. Brod je prebačen u iransku provinciju Busheher, dok je teret prebačen u ispostavu Nacionalne iranske kompanije za distribuciju naftnih derivata.

Izvještaj kaže da su iranske vlasti uhapsile sedam članova posade.

To je treći strani tanker koji je Iran zaplijenio u Omanskom zalivu u poslednjih nekoliko nedelja.

Zaplijene su počele nakon što su britanske vlasti zadržale supertanker koji je prevozio iransku naftu zbog navodnog pokušaja isporuke nafte Siriji, što je u suprotnosti sa sankcijama EU.

Teheran je oduzimanje supertankera tada nazvao nazvao piratskim napadom i upozorio je da će se osvetiti.

IRGCMornaricapirati
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dayal
4 godine prije

Pa dobro Logicno, kakvi su ovo clanci? Niste napisali ciji je ovo tanker. A i tanker sa 700 tona nafte je ko najmanji vodonosac, Zrmanja koji nosi vodu po zadarskim otocima. Uglavnom, bolje je da ne objavljujete ovakve clanke, jer se samo degradirate. Do nedavno vam je 95% clanaka bilo odlicno, a sada je to manje od 10%. Neznam sto se zbiva s vama, ali bolje da se zamislite. Ovo vam je dobronamjeran komentar, ja zelim citati prave clanke od vas, a ne ovako nesto.

pikač
4 godine prije

Meni nije jasno kaj se to tam zbiva. Švercao naftu u zaljevske zemlje?

Trubadur
4 godine prije

Ne znam, što se toliko bunite… Takvi tankeri su namenjeni za transport goriva i snabdjevanje večih tankera sa tim gorivom, što vam i piše u članku, da je prevozio gorivo a ne naftu…. I drugo…. Baš sam pogledao IRGCov snimak na PressTv, gdje na žalost ne može, da se vidi ni zastavu, pod kojom pljuje tanker a nigdje barem za sad ni ne piše ko je vlastnik… Tako, da dragi moji dežurni pljuvači po Logično, je to što je Slobodan naveo u članku za sad jedino što se zna, pa ako vam nije u interesu, dajte preskočite… Ima puno drugih tem o kojima može, da se piše…

Crodaemon
4 godine prije

Nije kriv autor nego iranci

burt
4 godine prije

sve je to igra IRGC-a da izvrše pritisak radi zadržavanja iranskog tankera u Gibraltaru, Englezi su rekli da neće dozvoliti nikakvu razmjenu tanker za tanker i zato IRGC nastavljaju otimati tankere pod pričom da odjednom svi oni sada krijumčare naftu a još šalju poruku Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i ostalima da se drže dalje od Perzijskog zaljeva ali SAD i Englezi ostaju pod svaku cijenu da brane interese zapadnog svijeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI