ISIL napao Deir Ez-Zor – Grad prolazi najteže trenutke od početka opsade

Situacija - Deir Ez-zor - 16. 01. 2017.
39 komentara

Situacija u sirijskom gradu Deir Ez-Zoru je kritična. Iako je u zapadnom dijelu grada u okruženju preko 100 000 civila, a napadi terorista “Islamske države” ne jenjavaju, zapadni mediji šute kao zaliveni. Prema informacijama koje su objavili islamistički izvori, do sada je ubijeno i obezglavljeno oko 40 branitelja, pripadnika sirijske vojske i lokalnih milicija Nacionalnih obrambenih snaga.

U nedjelju, 15. siječnja, velika skupina terorista “Islamske države” je napala na najslabiji dio obrane grada iz dva smjera, što im je omogućilo da se probiju do ceste koja povezuje zapadni dio Deir Ez-Zora i zračnu luku, koja je pod kontrolom sirijskih snaga i preko koje stiže sva pomoć za grad. Teroristi su enklavu presjekli na dva dijela, ali je udaljenost između zapadnih i istočnih linija obrane sirijske vojske tada još uvijek bila mala, jedva oko 500 metara.

U noći s nedjelje na ponedjeljak, 16. siječnja, na vojni aerodrom su uspjela stići pojačanja. Nakon protunapada su sirijske snage uspjele povratiti dio izgubljenih položaja i na nekoliko sati uspostaviti komunikaciju zapadnog dijela grada sa zračnom lukom.

Međutim, sirijska vojska nije uspjela utvrditi zauzete položaje i kontrolirati to područje, tako da je povratak zauzete ceste bio formalan, jer je ISIL s obje strane prometnice rasporedio svoje snage.

U borbe su se uključili i sirijski i ruski zrakoplovi, koji su proveli niz zračnih udara po položajima militanata “kalifata”. Za borbu protiv terorista u području Deir Ez-Zora je angažiran značajan broj zrakoplova. Prekjučer je u uskom pojasu kojeg je ISIL zauzeo u tom području provedeno najmanje 70 zračnih udara. Usprkos napadima, teroristi napade nastavili i jučer, 16. siječnja.

Jučer oko podneva su svježe snage “Islamske države”, uz potporu tenkova i topništva, opet napale cestu N-4 u blizini autobusne stanice i lako je presjekli.

Preuzeli su kontrolu nad velikim dijelom groblja Jiriya, industrijskom četvrti i većim dijelom distrikta Maysalun. U popodnevnim satima su pokrenuli ofenzivu na zračnu luku iz četiri smjera. Tijekom teških borbi u večernjim satima sirijska vojska je izgubila područje Al-Sinaa, dio Novog Maysaluna i selo Jiraiya zapadno od aerodroma.

Teroristi su uspjeli zauzeti gotovo cijelo groblje, dok se vijest iz večernjih sati od 15. siječnja o zauzimanju bolnice i policijske akademije na južnom ulazu u grad pokazala neistinitom. Međutim, jučer je ISIL uspio doći vrlo blizu tih objekata.

Nakon napada ISIL-a u protekla dva dana se može potvrditi da je zračna luka u Deir Ez-Zor u potpunosti blokirana. Osim toga, teroristi su jučer uspjeli proširiti zauzeto područje između zapadnog dijela grada i zračne luke, stoga će biti izuzetno teško povratiti kontrolu nad tim područjem.

Ravnoteža snaga u Deir Ez-Zoru nije u korist vladinih snaga. Teroristi “Islamske države” se u napad poslali znatan dio snaga iz Mosula i Raqqe, tenkove i artiljeriju. U zapadnom dijelu grada je ostalo u okruženju preko 100 000 civila i ako teroristi ustraju u napadu na zračnu luku, bit će ih gotovo nemoguće obraniti.

Prema sirijskim i ruski izvorima, enklavu brani oko 5 000 vojnika sirijske vojske, dok su snage ISIL-a koje napadaju grad nepoznate. Sirijska vojska tvrd da ih je najmanje 7 000. Vladine snage  kontroliraju oko 40% gradskog područja, s najmanje 100 000 stanovnika, dok ISIL kontrolira ostatak grada u kojem živi još 50 000 civila.

104. zrakoplovna brigada, dio elitne Republikanske garde sirijske vojske, čini jezgru obranu grada. Sirijske snage također uključuju postrojbe 137. i 123. mehanizirane brigade, lokalne paravojne jedinice, dijelove 119. i 71. pukovnije i 8. zrakoplovne eskadrile koja u sastavu ima zrakoplove MiG-21 i nekoliko helikoptera Mi-8/17S i Mi-25S. 104. zrakoplovna brigada je podržana od strane 819. eskadrile opremljene s bombarderima Su-24M2.

Obranu zračne luke i grada vodi legendarni general Issam Zahreddine. Sirijskoj je vojsci glavna zadaća zadržati nadzor nad zračnom lukom i, ako bude moguće, probiti blokadu i uništiti snage terorista.

Primarna je zadaća zadržati zračnu luku, a onda grad. Ako zračna luka padne u ruke terorista, poraz sirijske vojske bi bio pitanje vremena, jer bi branitelji ostali bez hrane, streljiva i opskrbe.

Uzletište je od presudne važnosti, kako za civile, tako i za branitelje, jer je to jedini način za slanje pojačanja, vojne opreme i humanitarne pomoći.

Većina borba se odvija oko zračne luke i brda Al-Tardah, koje gleda na luku i ISIL ga koristi da sirijske snage drži pod konstantnom vatrom.

Teroristi “Islamske države”, svjesni važnosti grada i profesionalnosti njegovih branitelja, aktivno se koriste bombašima samoubojicama.

Sudeći po ranijim neuspjelim pokušajima terorističkih napada, branitelji i civili u Deir Ez-Zoru se vjerojatno nikada ne bi našli u ovako teškoj situaciji da 16. rujna 2016. godine američki zrakoplovi nisu pomogli snagama ISIL-a da zauzmu brdo Al-Tardah u blizini zračne luke. Tada su američke zračne snage uništile sirijsku raketnu postrojbu koja je čuvala uzvisinu Al-Tardah i ubili 62 sirijska vojnika. Odmah po završetku američkih zračnih udara, ISIL je pokrenuo masovni napad na gotovo nebranjeni strateški položaj sirijske vojske, kojeg drži i danas.

Dakle, sljedećih dan ili dva će biti kritični za Deir Ez-Zor, a ako vladine snage ne uspiju obraniti zračnu luku i povratiti komunikaciju sa zapadnim dijelom okužene enklave, možemo očekivati prizore kakve smo vidjeli nakon zauzimanja Mosula ili prvog pada Palmire u ruke “kalifata”, koji uključuju masovna barbarska pogubljenjima civilnog stanovništva i branitelja.

Ovo je izuzetno tužna vijest. Iako branitelji pružaju herojski otpor, bez pomoći izvana će teško izdržati i osuđeni su na propast. Stoga treba vidjeti kakvu će odluku donijeti sirijski Glavni stožer i rusko zapovjedništvo u bazi Hmeymim?

Očekivati “pomoć” od Kurda i američkih savjetnika koji vode njihove operacije u sirijskim pokrajinama Hasaka i Raqqa je naivno, iako bi pokretanjem napada na bilo kojem dijelu fronta kurdski YPG borci odvukli dio snaga “kalifata” angažiranih u napadu na Deir Ez-Zor. Međutim, nije isključeno da Kurdi i SAD računaju i raduju se padu ove enklave, jer bi kasnijim uspješnim napadom na ovo područje osigurali nadzor nad bogatim naftnim poljima u tom dijelu Sirije.

Dakle, sada je sve u rukama Damaska i Moskve i sljedećih sati će biti jasnije hoće li se Deir Ez-Zor uspjeti obraniti ili će pasti u ruke ISIL-a, što znači da ćemo svjedočiti još jednom u nizu krvavih orgija barbara “kalifata”.

ISILsituacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vv-olt
7 godine prije

Ovo ce biti pirova pobjeda pro-zapadnih, pro-americkih terorista u gradu Deir Ez-Zor.
Ne vjerujem da Rusi mogu puno pomoci sirijskoj vojsci koja brani dio ovog grada Deir Ez-Zor.
Racunajmo da ce grad saptom pasti a u zapadnim metropalama ce NATO-vci politicari i njihovi novinari iz Bilda i Washington Posta nazdravljati pobedu svojih pro-zapadnih terorista.

subaru
7 godine prije

Idealna prilika za foab jer je njen krug totalnog uništenja sličan tih 500 metara. Putine ne budi pusi rciot.

Alen
7 godine prije

Dobro neko rece nakon oslobadjanja alepa ,asadu i rusima srusene zgrade , isilu i kompaniji nafta polja..

holop
7 godine prije

V.V.Putin je izjavio “CIA priprema Trumpu Majdan”..zbacivanje njega s vlasti.
Nek se cuva Trump.
Putin ga je opomenio.
Ima i Putin svoju obavjestajnu sluzbu i satelitsko prisluskivanje.
Poslije Trumpa – nuklearni rat.

Alen
7 godine prije

Pa i malo dijete zna da je nakon palmire dez na meti sledeci.. Jel saa zaglavila u alepskim kaficima slaveci oslobadjanje ,pa spojili s bozicem pa u tom ce i nova godina pa dok jos pravoslavni bozic pa nova pravoslavna… Nek su oni oslobodili kafice da supci mogu nesmetano kafice ispijati dok im zemlja krvari..

Netko
7 godine prije

Nažalost, grad će vjerojatno pasti. Predugo se to odgađalo a zadnju priliku za deblokadu su imali osvajanjem Palmire al su debilno krenuli na Raqqu. Mislim da će sad katastrofalni potezi doći na naplatu. Kakva šteta. Nemam riječi kako mi je žao…

čitatelj portala
7 godine prije

Molimo za hrabrost Sirijskih branitelja i za čelične živce. Nadajmo se da i Sirijsko ratno zapovjedništvo kao i Rusko shvaća važnost grada. Nemojte Sirijske branitelje unaprijed otpisivati.

Borac2
7 godine prije

Taj grad napadaju danonocno od 2014. I probijanje “groblja” je stara taktika u kojoj su “konacno” uspjeli zbog resursa. No mi drzimo fige za kontranapad.

Lin
7 godine prije

Negdje sam procito da je kozojeba 14 000 ukljuceno u napad takodjer i da je svakom borcu koji se ukljuci u napad garantirana kuca i zena.Izdrzite hrabri ratnici

jale
7 godine prije

E sad, znam da je Babić na strani svjetla a protiv tame, pa me zanima, pošto je ovo možda jedan jedini članak u kojem on ne navodi izvore, a pregledavajući sve relevantne portale i one nerelevantne, nigdje nisam našao potvrdu da se ovo uistinu dešava. Znam da se već duže vrijeme oko Deir Ez-Zora vode borbe u kojima vladine snage uspješno čiste džepove uz cestu prema aerodromu i šire sigurnosnu zonu, pa me stvarno zanima odakle sad ovo? Anyway, možda bi ipak bilo bolje da se trenutno fokusiramo na domaći teren i na sve veći trend provokacija i zveckanja oružjem, pa na primjer, predlažem da se jedan članak posveti generalu Atifu Dudakoviću, koji po Evropi drži govore po bošnjačkim “kulturnim” centrima gdje naređuje mladim Bošnjacima da svatko mora kupiti vojnu opremu i otpočeti pripreme za novi rat u BiH. Dudaković trenutno po Evropi mobiliše mlade Bošnjake za novi rat ili…… Čitaj više »

Tadmur
7 godine prije

Jedina utjeha je to da se branitelji nece lako predati.Tamo nije ni do sada nije bilo bjezanije.Znaci,isil za ovaj grad mora iskrvariti kao nigdje do sada,sto CE samo olaksati posao smrdljivim kurdima koji su mogli deblokirati grad iz pravca Sadadija i Hasake za DVA -tri Dana.Ipak treba vjerovati u “brku”ciji su gardisti uz tigrove najbolje sto SAA ima.

holop
7 godine prije

Link – almasdarnews
(TASS) The United States wanted to use the Islamic State and Jabhat al-Nusra terrorist groupings (outlawed in Russia) to overthrow Syrian President Bashar Assad, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov sad at an annual press conference on Tuesday.

“There are a lot of examples showing that the Americans and their allies sneakily wanted to use al-Nusra and the IS to weaken and finally overthrow the Assad regime,” Lavrov said.

“That is why, they were quite reserved in implementing their stated goal of fighting against terrorism,” the Russian foreign minister said.

Petar
7 godine prije

Kada je brdo Al-Tardah palo ni Rusi ni Syrijci nisu se baš pretrgli da ga osvoje nazad iako su znali koja je strateška važnost ove uzvisine !!Sada ih kozojebi praše od tamo i aerodrom je neupotrebljiv što znači da nema mjesta na koje se helikopterom može dovesti pojačanje !Apsurdno .Bit će pravo čudo ako Deir preživi ovu opsadu.Navodno su Rusi digli toliko zrakoplova da se doslovno udara svake 2 minute po ISIL-u .Pitanje je dali je to dovoljno .Tako su branili i Palmyru pa je pala svejedno!

Tadmur
7 godine prije

Čitao sam ovih dana da je oformljena Sirijsko-Ruska padobranska jedinica koja treba učestvovati u oslobađanju Palmire.Možda je sada vrijeme za njih?!Neznam…možda je samo dezinformacija,možda neko zna više o njima ako uopšte postoje.

Slavko
7 godine prije

Zanimljivo je da ISIL snage iz Raque su pred porazom a te iste snage napreduju u Siriji ?Ili je to dio regionalnog plana ISILa i njihovih osnivaca amera i SA da ih prebace iz Iraka u Siriju a dok je sve ostalo zamagljavanje javnosti *sukobi u Raqui ,Mosul u i sl )?

čitalac
7 godine prije

Obzirom na brzinu događanja ovo je pomalo stara vijest. Kozojebi nisu uspjeli u svojoj namjeri, branitelji idu naprijed.

Osoba C
7 godine prije

Deir Ez-Zor neće pasti. Iskusni i motivirani branitelji, imaju mogućnost opskrbe i pojačanja, sada imaju i zračnu podršku, a na putu su im pojačanja SAA i Hezbollaha. Nejasno je zašto prije nije dobio veći prioritet, ali možda postoje i neke okolnosti nama nepoznate. Dosta je udaljen od zračnih baza koje trenutno koriste Rusi, pa avioni kraće vrijeme provode nad prostorom operacija, a veći angažman zahtjeva veći napor osoblja i tehnike.U dogledno vrijeme i to će se morati promjeniti, tim više jer tu nije ruska zona isključenja, pa tu lete i djeluju Nizozemci, Amerikanci….. Uglavnom, ovim događajima, Deir Ez-Zor sam sebe kvalificira za jedno od područja jačeg djelovanja SAA, iako možda nije bio u prvom planu nakon Alepa.

Nervion
7 godine prije

USA podrzava teroriste

Mile
7 godine prije

Pa dobro, jeli zračne snage Rusije i Sirije imaju napalm ili nemaju ?!?

PeroDD
7 godine prije

Pa naravno da je ISIL u naletu kad ga Putin uopce nije dirao…

Lin
7 godine prije

Prvi helikopteri sa pojačanjem su stigli,ali i da bi izvukli ranjene borce.Nezna se točno na koje mjesto slijeću.Danas a najavljuje se i sutra je jako gusta magla na području DEZ.Nadam se da ce obrana izdržati jer kozojebi ce vjerovatno pokusat to iskoristit.75 poginulih SAA ( Vječna im slava ) ,kozojeba 200tinjak
Da se nadovezem ako je neko gledo onaj video vojnika NDF-a iz DEZ koji kaze da su mu brat i dvoje djece ubijeni u istom tjednu,a sad jos ima dvoje djece koji su ranjeni u borbama i kaže da ce se borit do posljednje kapi krvi.Jako tužno

Marko
7 godine prije

Više puta sam rekao da je nažalost sirijska vojska totalna nula , sirijskih vojnika ima 5000 a islamista oko 7000 i nemogu obraniti grad ! Vukovar branilo 1800 branitelja a napadalo ih 45000 Srba i tri mjeseca nisu mogli ući u Vukovar , ušli tek kada su razorili grad sa zemljom , a ovdje omjer 5000 nasuprot 7000 i nemogu sačuvati grad, a imaju avione i svu moguću tehniku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI