”Isključivanje iz poslovanja s talijanskim 5G tvrtkama komercijalna je odluka”, kažu iz Huaweija nakon nedavne britanske zabrane

5G
2 komentara

Prošlog tjedna britanski ministar kulture Oliver Dowden najavio je da će Velika Britanija zabraniti kupnju 5G infrastrukture od Huaweija već krajem 2020., tvrdeći da je takva odluka donesena za “dugoročnu sigurnost i dobit naših telekomunikacijskih tvrtki”.

Predsjednik talijanske jedinice ”Huawei Technologies” Luigi De Vecchis izjavio je da Telecom Italia (TIM) nastavlja suradnju s Huaweijem, usprkos odluci da se Huawei isključi iz onih koji nude svoje 5G tehnologije.

“Poštujemo odluku TIM-a, koja je komercijalne, a ne političke prirode, a koja se odnosi na jedan od mnogih segmenata 5G mreže”, rekao je De Vecchis za talijanski magazin ”Corriere Economia” u ponedjeljak.

Također se osvrnuo na Veliku Britaniju, u vezi s čim je De Vecchis rekao da je Huawei nedavno isključen iz poslovanja koje se zasniva na 5G tehnologiji zbog “geopolitičke, a ne tehnološke odluke”.

“Naravno da nam je žao, iako nije stranka, ali mi i dalje surađujemo s TIM-om kao i s britanskim telekomunikacijskim divovima Vodafoneom i drugima”, istaknuo je De Vecchis.

Izjava je uslijedila nakon što je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying opisala odluku Britanije oko zabranjivanja poslovanja s Huaweijem u vezi s 5G tehnologijom kao nešto što se odnosilo samo na “politizaciju komercijalnih i tehnoloških pitanja”, a ne nacionalnu sigurnost.

Britanski ministar kulture Oliver Dowden najavio je zabranu poslovanja s Huaweijem, koja će započeti krajem 2020. Zabrana će se navodno implementirati zbog ”zaštite sigurnosti britanskih telekomunikacijskih kompanija”.

Očekuje se da će 5G Huaweijeva oprema koja je već instalirana u Velikoj Britaniji, biti maknuta do 2027. godine.

Početkom ove godine Velika Britanija je formalno dopustila kineskom tehnološkom divu sudjelovanje u izgradnji britanske mobilne komunikacijske mreže i 5G mreža, unatoč upozorenjima Washingtona, da bi to moglo ugroziti suradnju razmjene informacija između saveza Pet očiju.

Osim Velike Britanije i SAD-a, Australija, Kanada i Novi Zeland također ukidaju poslovanje s Huaweijem u vezi s 5G-om.

Američki napad na Huawei započeo je u svibnju 2019., kada je Trumpova administracija tvrtku stavila na takozvanu ”Entitetsku listu”; to se dogodilo zbog toga što je Huawei navodno podatke koje je prikupljao od korisnika slao kineskim obavještajnim agencijama, što znači da je Huawei navodno špijunirao svoje korisnike, za dobrobit kineske vlade. Te su tvrdnje odbacili i službeni Peking i sama tvrtka Huawei.

Američke sankcijeHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fićo
3 godine prije

Moj mali doprinos borbi protiv anglo-američke hegemonije mogu dati što ću između njihovih i kineskih proizvoda i usluga birati druge.

Max
3 godine prije

Italija nije zaboravila na Kinesku pomoć.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI