Slovački premijer kaže da neće odustati od „kvalitetne“ vakcine Sputnjik V samo zato što je proizvedena u Rusiji

Sputnik V vakcina
25 komentara

Slovački premijer Igor Matovic odbacio je mogućnost vraćanja Sputnjika V Rusiji, rekavši da će se efikasna vakcina koristiti za spasavanje života u zemlji bez obzira na podjelu vlade.

„Sputnjik V se ne vraća u Rusiju“, napisao je Matovic u postu na Facebooku, velikim slovima.

Premijer je podsjetio kako je označen kao „Putinov pomoćnik“ koji zaslužuje mjesto u „Sali srama“ nakon što je prva serija Sputnjika V stigla u zemlju početkom ove nedjelje, dok je sama vakcina dobila oznake kao „geopolitičko oružje Rusije“ i sredstvo u „hibridnom ratu“ Kremlja.

Međutim, istakao je da su njegovi protivnici nekako iznenada “ućutali” nakon što je Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira proizvodnju i distribuciju Sputnjika V, ponudio da vrate vakcinu bez ikakvih sankcija protiv Bratislave zbog sve mržnje koju je pokazala.

„Nikada ne bih vratio Sputnjik V i nikada to ne bih dozvolio. Nikada”, rekao je Matovic.

Mi smo sastavni dio EU, ali ipak ne mogu da odbijem priliku da spasimo naše ljude kvalitetnom vakcinom samo zato što je proizvedena u Rusiji. Ja nisam ubica.“

Slovačka je postala druga zemlja Evropske unije nakon Mađarske koja je registrovala Sputnjik V usljed nestašica vakcina Pfizer, Moderna i AstraZeneca koje je odobrio Brisel. Ruska vakcina, koja se može pohvaliti efikasnošću od 91 odsto, još uvijek čeka da je odobri regulator bloka, Evropska agencija za lijekove (EMA). Međutim, članicama je zakonski dozvoljen uvoz drugih vakcina za hitnu upotrebu ako ne potiču od proizvođača koji su već obuhvaćeni jedinstvenim planom nabavke EU za imunizaciju.

Tenzije su porasle u slovačkim političkim krugovima nakon što je prva pošiljka od 200.000 doza Sputnjika V isporučena zemlji u ponedjeljak, a sam Matovic ju je dočekao na aerodromu. Premijer je rekao da je odlučio da kupi 2 miliona  doza ruske vakcine bez čekanja na odobrenje EMA, što su zahtjevali njegovi koalicioni partneri, jer „nije bilo vremena za gubljenje, u zemlji nedostaje vakcina“.

Očigledno zabrinuta da bi sporazum mogao da naljuti Brisel, slovačka predsjednica Zuzana Caputova napala je Matovica jer nije čekao zvaničnu registraciju Sputnjika V u EU. Ministar spoljnih poslova Ivan Korcok napao je kupovinu, rekavši da je to bila greška, uz komentar “hibridnog rata” koji je premijer takođe naveo. Dvoje potpredsjednika vlade upozorili su da bi njihove stranke mogle na kraju da napuste četvorostranačku koalicionu vladu zbog ugovora o Sputnjiku V i načina na koji ih je Matovic tretirao.

Slovačka je prijavila više od 320.000 potvrđenih slučajeva Covida-19 i preko 7.600 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Epidemiološka situacija se navodno pogoršava u zemlji od 5,5 miliona, a za to su krivi novi, zarazniji sojevi virusa. Matovic je ranije opisao situaciju kao „najgoru krizu od Drugog svjetskog rata“.

Igor MatovicSputnik V
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
3 godine prije

Matovic puše u istu frulu kao i svi ostali.

Alen
3 godine prije

Jel i ova ruska čipovana ?

Malomorgen
3 godine prije

pametno matovic… 😒

Ringo10a
3 godine prije

Lijepo su im Rusi porucili- ako vi necete nema problema, vratite posiljku ima ko hoce

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
ledeno doba
3 godine prije

igrokaz iz kategorije navlakuša
ajde Matoviću oladi

Stara kuka
3 godine prije

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova je njihova varijanta Kolinde, Bila je potpredsjednica “socijalno-liberalne i progresivne stranke” zvanje “Progresivna Slovačka”. Opisala je svoje djetinjstvo kao odrastanje u “kući otvorenog uma”. Čaputová podržava registrirana partnerstva za tzv. “istospolne parove” kao i “edukaciju javnosti” o istima. Tijekom rasprave koju su organizirale dnevne novine SME, natuknula je mogućnost posvajanja za istospolne parove: “Preferiram da dijete ima biološku majku i oca. Ako bi dijete odraslo u [državnim] institucijama, smatram da bi mu bolje bilo s dvoje bića punih ljubavi, čak i da su istog spola.”. Što se tiče pobačaja Čaputová podržava “pravo žena na odabir”.
comment image

Ivan Korcok – ministar vanjskih poslova sa liste “liberalne” stranke “Sloboda i solidarnost”. kojoj pripada i premijer Matovic. Bivši europarlamentarac i predstavnik Slovačke pri Europskoj Uniji i NATO-u.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
3 godine prije

Sami su ga tražili.

jomla
3 godine prije

“kvalitetne”???

Slonica
3 godine prije

Dal je pametno ili hrabro uzeti rusko cjepivo prije odobrenja Eu..
Uz sve obrate, tumačenja, nagadanja lijepa naša ipak neće naručiti Sputnik prije blagoslova.
Za sreću su potrebni mišići…A nemaju ih svi

nitro
3 godine prije

neka se samoizabrana i samoizglasana EU elita odrekne ruskinja, kavijara i votke …

xxx
3 godine prije

ahaha, ovaj filipovic vam je najbolji sjedi i brise i kobajagi nounar

nessy
3 godine prije

Tako je. Zapadne vakcine imaju molekule slobode, kako god ih netko zvao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI