Duterte daje prioritet vakcinama protiv COVIDA-19 iz Rusije i Kine

Duterte i Putin
26 komentara

Ranije su se Moskva i Manila dogovorile da zajednički rade na kliničkim ispitivanjima prve vakcine protiv koronavirusa, Sputnjik V. Filipinski predsjednik čak se dobrovoljno javio da bude prvi koji bi testirao rusku vakcinu u svojoj zemlji.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je u izjavi da će njegova zemlja dati prednost vakcinama protiv koronavirusa proizvedenim u Rusiji i Kini, ukoliko budu “dobre kao i bilo koje druge na tržištu”. Dodao je da bi se nabavkom vakcine, ukoliko bi bila dostupna, zemlja “vratila u normalu” do kraja godine.

Duterte je sužavanje izbora dobavljača objasnio činjenicom da većina zapadnih farmaceutskih kompanija zahtjeva avansna plaćanja i da je uopšte „sve u dobiti“. Savjetovao je sve takve kompanije da se ne zamaraju pregovorima sa Manilom, upozoravajući ih da će ih šutnuti.

“Oni žele da finansirate njihova istraživanja i usavršavanje vakcine. Oni žele avans u gotovini prije nego što isporuče vakcinu”, rekao je Duterte.

Predsjednik je naglasio da zemlja ne može legalno da kupuje ili naručuje robu koja još uvijek ne postoji ili nije dostupna za prodaju na tržištu, efikasno zabranjujući kupovinu vakcina koje uključuju pretplatu. Primijetio je da neke kineske kompanije takođe traže “naknadu za rezervaciju”, bez otkrivanja imena firmi, ali je dodao da kod njih “ne morate moliti, ne morate se obavezati”.

„Ako kažete da još uvijek nema vakcine, ništa nije konačno, a želite da rezervišemo polaganjem novca, mora da ste ludi“, zaključio je predsjednik.

Filipini, jedna od najteže pogođenih azijskih država sa preko 266.000 slučajeva COVIDA-19, održali su pregovore sa kompanijom Pfizer, Moderna i nizom ruskih i kineskih farmaceutskih kompanija o nabavci vakcine protiv koronavirusa. Pored ovoga, zemlja je postigla sporazum sa Rusijom o saradnji na sprovođenju medicinskih ispitivanja prve svjetske vakcine protiv COVIDA-19, nazvane Sputnjik V. Nakon najave registracije, Duterte je među prvima sugerisao da bi Filipini mogli kupiti vakcinu, dok se dobrovoljno prijavio da bude prvi u zemlji koji bi isprobao novi lijek.

DuterteFilipiniSputnik V
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istražuj
3 godine prije

“… čak se dobrovoljno javio da bude prvi koji bi testirao rusku vakcinu u svojoj zemlji…” Mozda bi ovaj ludjak Duerte stvarno zelio primiti tu vakcinu, jer ne bi se moglo reci da je narocito bistar, ali u svakom slucaju – ta vakcina ce najvjerovatnije biti neki kompleks vitamina ili nesto slicno, a nikako ono sto ce primati narod Filipina. Naime, Duerte je za vrijeme lazne pLandemije – uveo takav “medicinski” (pod navodnicima jer tzv “moderna medicina” jeste samo cionisticko smece) da je i teror A. Vucica za njega bio tek djeciji vrtic! Duerte je naredio vojsci da svakog ko odbija naredjenje (recimo nosenje maski) – STRELJA na licu mjesta! Hebes koronu (koja NIKOG nije ubila) – kad te trefi olovna kugla. Putko izgleda je ne “alternativa” za “Spas Svijeta” od ove – smrtonosne pLandemije koja pak – nikog do sada i nije ubila! Prakticno svaki slucaj koji se vodi… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
nekoime
3 godine prije

Guys, just to let you know I had the Russian Covid 19 vaccination yesterday and can tell you there are absolutely no negative sideffski efectovski secundariosvki
Kto можeт зто прочитатb 0бoжаю Bлaдимиpa Пyтина!

EU dismr
3 godine prije

Živio Drug Duerte, smetač vrlom zapadu .. 🙂

erotgjurnjvngtuernei
3 godine prije

Svi vi koji glumite neovisne o tami radite za nju i zato ne rise.

nepoželjni
3 godine prije

Što se mene tiče, rusko ili američko cjepivo je isto .ranje!
Ako smo svi zaključili da virus korone nije fatalan i zaraza njime prolazi (relativno) lako i bez posljedica kod većine, čemu onda cijepljenje (i to još, nedaj bože, pod MUS!) ???!
Sama činjenica da se rusko rukovodstvo drži istih “mjera” kao ostale vlade svijeta (osim 2-3), logički ukazuje na “plesanje uz istu muziku”, i zbog čega bi sada trebao “više vjerovati” ruskom cjepivu? … pa to je ravno vjerovanju da rusko .ovno smrdi manje od američkog !?

3 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Miha
3 godine prije

Subaru, nedavno si spomenuo nešto što mi je dosta zanimljivo pročitati, da se kako kažeš ijke razotkrio što je govorio o orvelu i haksliyu. Ako sam dobro pročitao, napisao si da ih je hvalio?

Gledao sam ovaj intervju nedavno i on ih spomenuo: “Krešimir Mišak i Založba Chiara – Intervju, 08.09.2020.” 32. minuta. Što misliš o Kreši?

pozitivan pesimista
3 godine prije

Duterte legenda, os’ – NES’.. helikopter i naglavacke;)

Duterte je gospodin
3 godine prije

Pa logično, žašto bi plaćao nešto što još ne postoji kada rusi već imaju vakcinu. Ovi na zapadu hoće da crknu od muke zato što su rusi toliko ispred njih. To im smeta više od korone

Max
3 godine prije

„Ako kažete da još uvijek nema vakcine, ništa nije konačno, a želite da rezervišemo polaganjem novca, mora da ste ludi“, zaključio je predsjednik.
Bravo Duterte to je istina.

buga
3 godine prije

Oni koji poznaju povijest znaju kabalina momčad uvijek pokriva obje strane u sukobu, njima je svejedno tko će pobjediti. U svakom slučaju oni pobjeđuju. Primili Putkovu iglu ili Billovu njima je sasvim svejedno.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sad se sve pokusava zamaskirati nekakvim izmisljenim sukobom istok-zapad pa se od nas trazi da izaberemo tko je posteniji i od njega primimo zig zvijeri…

kinez
3 godine prije

Svi vi koji podrzavate diktatora niste zivjeli ovdje neko vrijeme i ne znate o čemu pisete. Pitam se zasto uopće pisete i podrzavate nešto što ne poznajete.?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI