Julija Timošenko: Porošenko krije tajne protokole o Donbasu

Yulia Tymoshenko - Tajni protokol
7 komentara

Bivša ukrajinska premijerka i čelnica stranke Domovina, Julija Timošenko, je za televiziju 112 Ukrajina rekla da je predsjednik Petro Porošenko u okviru Sporazuma iz Minska potpisao tajne dokumente, znajući da njihov sadržaj neće biti prihvaćen od strane ukrajinskog društva.

“Sporazum iz Minska je završio pod tepihom zato što je predsjednik potpisao tajne dokumente o kojima nitko ništa ne zna i nisu dostupni javnosti. Sada je predsjednik shvatio da Zapad očekuje ispunjenje tih uvjeta, a oni su za ukrajinsko društvo neprihvatljivi”, rekla je Julija Timošenko.

Bivša ukrajinska premijerka je rekla kako je suština tajnih sporazuma provedba političkih obveza Ukrajine, ali bez provedbe sigurnosne komponente i rekla da se u prvom redu radi o izborima u Donbasu i davanja posebnog statusa toj regiji po svaku cijenu.

DNR - Stanje na terenu
DNR – Stanje na terenu

U međuvremenu na istoku Ukrajine i dalje traje “rat niskog intenziteta“, koji svakim danom odnosi živote vojnika i civila, prije svega u civilnim područjima samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Ukrajinske snage su na liniji razdvajanja ojačale svoje pozicije tenkovima, samohodnim haubicama, minobacačima i dodatnim brojem vojnog osoblja.

To je jučer na konferenciji za novinare izjavio zapovjednik Operativnog zapovjedništva DNR,  Eduard Basurin.

“Naše obavještajne službe i izviđačke postrojbe i dalje bilježe jačanje ukrajinskih položaja u blizini linije razdvajanja, rekao je Basurin.

U blizini Gorlovke je primijećeno deset ukrajinskih vojnih tenkova u četvrti Konstantinovka, 20 km od linije razdvajanja, a u blizini Svetog Trojstva, 8 km udaljenog od linije, otkrivena su tri tenka i jedna samohodna haubica kalibra 152 mm.

Ukrajinski tenkovi su viđeni i u selu Novoselovka,  10 km od linije razdvajanja u blizini mjesta Jasinovataja. Blizu grada Donjecka je primijećena fiksna lokacija četiri minobacača kalibra 120 mm, dok je u području Krasnogorovke primijećena samohodna haubica “Akacija”, kalibra 152 mm, i to na samo 3 km od linije razdvajanja.

Na području Kurahova, 23 km od linije razdvajanja, primijećen je dolazak oko 100 boraca pukovnije “Dnjepar-1” koja djeluje u sastavu MUP-a Ukrajine.

“O svim ovim povredama odredbi Sporazuma iz Minska smo izvijestili misiju OESS-a”, zaključio je Eduard Basurin.

Podsjetimo da obavještajne službe samoproglašene Donjecke Narodne Republike redovito prijavljuju prijenos vojne opreme u zonu sukoba od strane ukrajinskih snaga, iako su se sukobljene strane složile da će s linije razdvajanja u dubinu 50 km povući sve artiljerijsko oruđe kalibra preko 100 mm, višecijevne raketne bacače na udaljenost od  70 km, a posebne raketne sustave “Tornado“, “Orkan“, “Smerč” i “Točka” na udaljenost od 140 km. Kasnije je dogovoreno da se povuku i topnički sustavi kalibra do 100 mm, kao i tenkovi i minobacači.

dnrdonbasdonjecka narodna republikaeduard basurinjulija timošenkoOESS
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

Zanima me kako bi zapadni mediji predstavili nekoga tko je javno i otvoreno pozivao i poticao na masovne likvidacije civila i ubistvo predsjenika druge države kao što je Timošenko pozivala na fizičko oružano istrebljenje Rusa iz Ukrajine i atentat na Putina?

Pontifex
7 godine prije

Ni prva ni zadnja. Ali ako je to istina, razmještanju oklopu slijedi živa sila, u tom slučaju počinju nove igre.

test
7 godine prije

test

LEGOMIO ARŠOBLANKO
7 godine prije

Lijepo bi bilo procitati dali su Donbasovci povukli svoje tesko oruzje po dogovoru. Sto se ovog autora tice on uvjek ovaj konflikt opisuje kao da “nevini“ Rusi kao oruzje za okupaciju koriste sampite, krempite i druge svakako mekane slatkise. Dok se zli “Fasisti“ Ukrainski pri odbrani svoje domovine uvjek koriste podlim tenkovima i haubicama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI