“Kijev i Varšava se igraju s vatrom” – Sjedinjene Države predviđaju dogovor Rusije i Njemačke

Merkel Porošenko Putin
13 komentara

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko se u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dotaknuo pitanja razmjene zarobljenika u Donbasu, koje Kijev uporno odbija provesti po modelu “svi za sve”, kako je dogovoreno.

Porošenko je obećao “kako će uložiti sve napore sa svoje strane da do razmjene dođe što je prije moguće”, iako zbog opstrukcije patnja ukrajinskih zarobljenika na obje strane traje od zaključenja Sporazuma iz Minska u veljači 2015.

Osim toga, Angela Merkel je s Porošenkom raspravljala o provedbi Sporazuma iz Minska i razloga povlačenja ruskih časnika iz Zajedničkog centra za praćenje i koordinaciju primirja na istoku Ukrajine, čime je centar zapravo prenio s radom i teško će opet biti uspostavljen.

Washington prati ovaj proces i mogući zaokret njemačke vanjske politike.

“Ukrajina i Poljska riskiraju gubitak potpore zapadnih zemalja, ako i dalje budu ignorirali provedbu demokratskih reformi”, rekao je u petak viši dužnosnik američkog sjedišta Atlantskog vijeća Stephen Blank.

Prema njegovim riječima, Varšava zanemaruje Europsku uniju i “vrijeđa” Njemačku koja osigurava sigurnost Poljske i od Berlina zahtijeva naknadu za zločine počinjene od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Istovremeno, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i njegovi suradnici aktivno utječu na rad Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije, čime mogu uzrokovati bijes u zemljama EU, zbog čega bi Kijevu mogao ostati bez diplomatske i financijske potpore Bruxellesa.

Stephen Blank nije spomenuo situaciju u Donbasu, nego se fokusirao na jačanje demokracije i provedbu reformi, ali je i  to područje u kojem Kijev sve više iritira Berlin, a konkretne poteze nove vlade ćemo vidjeti nakon konsolidacije nove-stare vlasti u Njemačkoj.

“Kijev i Varšava se igraju s vatrom. Moć njemačke kancelarke Angele Merkel je sada nešto slabija, ali čak i ako je tako, Socijaldemokratska partija Njemačke je spremna zaključiti sporazum s Rusijom. Ovaj posao bi bio katastrofa i za Poljsku i za Ukrajinu”, rekao je Stephen Blank.

Sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

Rusija i Njemačka se već jesu dogovorile i to oko strateški najbitnije stvari za obje zemlje. Riječ je o Sjevernom toku, plinovodu koji zaobilazi Poljsku i Ukrajinu. Nijemci osiguravaju energent za svoje gospodarstvo, a Rusija ima kvalitetnog kupca svoje robe. Mada bi se Nijemci snašli i bez SAD i Bez Rusije. Netko će se sjetiti da je Wermacht bio pogonjen njemačkim gorivom dobivenom iz domaćeg ugljena pa su u to doba imali 12 tvornica za preradu ugljena, od toga dvije podzemne.
Njemačka trpi američku vojsku na svojem teritoriju (oko 80 američkih vojnih baza je u D) jer to očito mora. Kako bude splašnjavala američka moć, tako će povlačiti i svoju vojsku iz inozemstva, dotad će Nijemci i daje biti prva gospodarska sila svijeta. Zahvaljujući Rusiji.

Laki Topalović
6 godine prije

Kako je krenulo, nije daleko. Posebno ako Sigmar Gabriel dobije Ministarstvo vanjskih poslova.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Znači, rat je u Ukrajini isprovociran samo kako bi se spriječilo prirodno povezivanje Njemačke i Rusije na obostrani veliki interes, a ameri dobili još par godina za proizvodnju plina iz škriljevca i razvoj tehnologije za transport kojim bi u nečijim infantilnim fantazijama opskrbljavali Europu. Ameri su unaprijed znali da Rusija neće ostaviti na cjedilu svoj narod u Ukrajini i vjerovatno su američki vojni i politički stručnjaci vrlo dobro predvidjeli u tom slučaju otcjepljenje Krima i istočne Ukrajine, što bi bio cilj kako bi se Rusija uvijek mogla optuživati za agresiju i kao strana u sukobu ne bi mogla biti partner u mirovnom procesu. Međutim, Porošenkova ekipa je odmah pokazala i lice i naličje “demokratskih promjena” i tako ozbiljno naljutila sve susjedne zemlje i svoje washingtonske sponzore, dok su Njemačka i Francuska očito digli ruke od Ukrajine jer ne namjeravaju braniti i podržavati neo-naciste. Ukrajina je u teškoj gabuli. Teško tom… Čitaj više »

Pravopisni ovisnik
6 godine prije

Štovani novinaru, molim za pojašnjenje šta znači riječ “razmijena”?

Admin
6 godine prije

Poštovani “Pravopisni ovisnik”, hvala na ispravci.

Nego, pošto ste ovisnik o pravopisu pitamo se jeste li znali da se “poštuju” živi, a “štuju” mrtvi? Vi ste našeg kolegu sa “štovani” sahranili. 🙂

Admin

Ivan
6 godine prije

EU treba Rusiju, Rusija je treba EU,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI