Koalicija za borbu protiv ISIL-a strahuje od posljedica poraza “kalifata”

Uništavanje Sirije od strane ISILa
18 komentara

Ključni članovi američke koalicije za borbu protiv takozvane “Islamske države” u Iraku i Siriji sastali su se u utorak u Kopenhagenu kako bi procijenili koje korake poduzeti jednom kada se uruši islamistički “kalifat”.

Iako dužnosnici upozoravaju da će vojne akcije trajati još neko vrijeme, svi su uglavnom optimistični zbog napretka u borbama protiv takozvane “Islamske države“.

ISIL je nakon mjeseci teških uličnih borbi  izgubio kontrolu nad većinom svojih uporišta u Mosulu u Iraku, dok su u Siriji teroristi uglavnom izolirani u gradu Raqqi. Čelnik Pentagona James Mattis i njegov danski kolega Claus Hjort Frederiksen su među visokim čelnicima 15 zemalja koji su sudjelovali na summitu u utorak.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi u budućnosti i odrediti što nam najviše treba”, rekao je Mattis novinarima prije dolaska u Dansku.

Nekoliko koalicijskih država nervozno gleda na regiju i činjenicu da se teritorij pod nadzorom terorista “Islamske države” smanjuje. Naime, trenutno je u Iraku i Siriji na tisuće stranih boraca, a koalicijske zemlje, posebice europske, strahuju od mogućeg vala povratka u domovinu poraženih terorista.

Prema riječima visokog dužnosnika američke administracije, Interpol je identificirao 14 000 stranih boraca za koje zna da su putovali u Siriju i još su živi. Najveći broj stranih boraca dolazi iz Tunisa i Saudijske Arabije, ali se tisuće njih “kalifatu” pridružilo iz Europe, od kojih je njih stotinjak iz Danske.

Međunarodna agencija za provedbu zakona Interpol je kao 68. član saveza također postalo dio američke antiterorističke koalicije.

Kampanju protiv “Islamske države” je međunarodna koalicija prevođena Sjedinjenim Državama započela u jesen 2014. godine, kada je iračkim snagama pružala obuku i pomagala zračnim udarima u oslobođenju nekoliko ključnih gradova, uključujući Ramadi i Faludžu.

Nakon što su se u borbu uključila i Rusija, “Islamska država” je izgubila većinu teritorij u Siriji i Iraku, kao i važne izvore prihoda od prodaje ukradene nafte.

Drugi irački grad po veličini, Mosul, sada je uglavnom pod kontrolom iračkih snaga, iako ISIL još uvijek drži stari dio grada na zapadnoj strani, gdje se teroristi pripremaju za posljednji krvavi obračun.

U Siriji su kurdske snage postupno oslobodile gradove i sela na sjeveru zemlje, a cilj je izolirati Raqqu i očekuje se da će ovaj grad konačno biti oslobođen u velikoj ofenzivi.

Američki vojni zapovjednici od Trumpa traže da požuri s donošenjem odluke o pokretanju većih operacija, ali kritičari kažu da bi dodatni zračni udari i operacije velikih razmjera samo povećali broj civilnih žrtava.

Osim toga, kurdske i američke snage imaju problem s manjom osoblja za razminiranje, a teroristi su u povlačenju postavili eksploziv po privatnim kućama, zgradama, čak i unutar namještaja u napuštenim kućama, a čišćenje tih bombi i mina je težak i masovan posao.

Dužnosnici su također naveli kako žele osigurati brži pristup sredstvima i resursima, kako bi pomogli stabiliziranju i zaštiti područja koja je napustio ISIL.

Velike borbe protiv kalifata se vode i u središnjoj Siriji, gdje iz područja istočnog Homsa i Palmire sirijske snage napreduju u svim smjerovima, prema jugozapadu, sjeveru i istoku, a nova vojna kampanja je pokrenuta iz smjera Istočnog Qalamouna u pravcu područja Palmire.

U slučaju skorog poraza terorista u Mosulu i Raqqi i gubitka svih naftnih i plinskih polja u središnjoj Siriji, nema sumnje da će se od nekoliko tisuća stranih boraca, koji su u Siriju i Irak otišli iz Europe, dio pokušati vratiti kući. Europski dužnosnici u takozvanoj “međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma” predvođenoj Sjedinjenim Državama se s pravom brinu, iako prilično kasno, jer se ovaj scenarij da predvidjeti i nemoguće je kontrolirati tisuće i desetine tisuća fanatičnih militanata i nadati se da će oni vječno ostati tamo na Bliskom istoku i da se nitko od njih neće vratiti kući.

ISILKalifatstrah koalicije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Sto imaju Sjedinjene drzave i zapad pričati,priču za malu djecu..Amerikanci zajeDNo sa Francuzima,Njemcima,Englezima,Saudijskom Arabijom,Katarom stvorili taj ISIL..Gospodo draga međunarodni terorizam nepostoji,međunarodni terorizma i svi vidovi teroroizma su kontrolirani obavjestajnim organizacijama pojedinih drzava radi svojeg interesa.Takozvana koalicija je maska za naivne i bdale,njima je cilj srusiti legalnu vlast u Siriji radi svojih privatnih interesa..Veze nemaju tu drzavni interesi ,sve je to mafija privatnih interesa,raznih firmi radi prirodnih bogastava Sirije,nista drugo.Vise mi je pun kufer raznih gluparija po netu,novinama,nitko od novinara nema muda da napise pravu istinu svega toga jer se boje,boje se za sVOje pozicije,place a zaboli ih ona stvar sto na stotine tisuca nevinih gine radi privantih interesa pojedinaca..Pravda nepsotoji,postoji zakon jačega,zakon oruzja a u novije doba zakon raznih medija koji ispiru pamet naivnima i ovcama za sisanje..

PERO
6 godine prije

Milan CZ dobro si napisao ne postoji nikakav međunarodni terorizam,teroristi su samo produžena ruka(prljava) obavještajnih organizacija a iza njih stoje određene države,korporacije,extremno bogati pojedinci.

tuf
6 godine prije

“Interpol je identificirao 14 000 stranih boraca za koje zna da su putovali u Siriju i još su živi” – Identificirani ? U cemu je onda problem ? Odstrel !
Ili ce im Danska ponuditi socijalne programe i veteranske mirovine, a Svedska svoje djevice ?

Michael Collins
6 godine prije

Strahujete od njih, a točno znate tko su i što su, i kao teško ih je pratiti i locirati.

Tadmur
6 godine prije

Rat će se kad tad vratiti kući.Nažalost, samo u evropu,zahvaljujući idiotima u Briselu i Berlinu.USA i Izrael će spasiti svoje guzice.Evropa primila milione migranata a USA obećala da će primiti od 13000- 20000 .Jedan od pokazatelja ko je i šta je današnja europska izdajnička elita.Kapa do poda ljudima poput Orbana.

Igor
6 godine prije

Jel ovo neki vic tekst ili sto? Kao da gledam Dnevnik na HRTu pun poluistina i dezinformacija.

Igor
6 godine prije

Kao sto vidis novinaru, nitko vise ne vjeruje u te bajke pa ih slobodno mozes prestati pisati. Danas vec i prosjecno informirani ljudi znaju tko je tko u Siriji i Iraku, a ove basne se mogu pricati starcima u domovima koji su osudjeni na gledanje TVa.

Igor
6 godine prije

Mislili su da sa isilom mogu kao i sa ovk(albancima) ali su se preracunali 🙂

subaru
6 godine prije

Sisilovci će živjeti kao babaroga za inventore kraće od alciaide. Samo će promjeniti uniforme i onda će uskrsnuti tamo gdje treba destabilizirati državu koju u svom nastupu guta tama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI