Latvija moli Rusiju da nastavi koristiti njezine luke na Baltiku

luka
51 komentar

Latvija je zemlja kojoj su tranzitni tokovi sve do nedavno generirali 10% BDP-a zemlje i ovaj sektor zapošljava oko 100 tisuća ljudi. Međutim, Rusija se odlučila za prebacivanje tranzita 50% ruskog tereta iz Latvije u ruske luke, što Rigu može koštati 20 do 30 tisuća radnih mjesta i gubitak 200 do 250 milijuna eura godišnje.

Iako u Rusiji neki tvrde kako ova odluka nema veze s geopolitikom, prošle godine je čelnik državne korporacije izvijestio predsjednika Rusije o tome kako je u tijeku proces logističke preorijentacije iz baltičkih luka prema ruskima. Naravno, ovaj posao je mogao odraditi samo netko poput najbližeg Putinovog saveznika i njegovog posebnog izaslanika za transport, Sergeja Ivanova. Upravo on je na sastanku s glavnim transportnim kompanijama zemlje svima jasno dao do znanja kako do 2020. godine ruski teretni tranzit mora u potpunosti napustiti baltičke države.

Dakle, nijedan ruski teret za manje od tri godine ne bi trebao prolaziti kroz Litvu, Letoniju i Estoniju.

Riga moli Moskvu da poveća korištenje latvijskih luka

Koliko je situacija ozbiljna, vidjelo se na sastanku latvijsko-ruske međuvladine komisije, na kojem je Rusija pozvana da nastaviti koristiti latvijske luke za prijevoz robe, bez obzira na razvoj vlastitih luka na Baltičkom moru. Naime, provedbom ruskog plana koji ne želi ”hraniti” baltičke ekonomije je došlo do oštrog pada tranzita u  baltičkim lukama, a istovremeno se bilježi sve veći promet od ruskih baltičkih luka Ust-Luga, Primorsk, Vjisotsk, St. Petersburg, Viborg i Kalinjingrad.

Budući da se Rusija sve više okreće prema istoku i azijskim zemljama kako bi privukla nove robe, Latvija se nadala da će od toga imati više koristi.

Sada ministar prometa Latvije, Uldis Augulis, želi da u odnosima s Rusijom u ovom sektoru sve bude kao i prije.

”U posljednjih nekoliko godina pratimo ovaj trend s posebnim zanimanjem. Nadamo se da ćemo nastaviti suradnju i pozivamo Rusiju da nastaviti koristiti naše luke, unatoč činjenici da aktivno razvija i svoje”, rekao je Uldis Augulis.

Augulis je osobito izrazio interes za rast kontejnerskog prometa iz Kine u Europu preko Rusije i Latvije. Riga je tu priliku htjela realizirati kroz rad međuvladine komisije, a zbog problema pada prometa u svojim lukama je sazvan poseban sastanak u Moskvi.

Međutim, Rusija vjerojatno neće promijeniti svoju strategiju i predati Latviji značajan dio teretnog prometa iz svojih luka.

U okviru međuvladinog sporazuma između dviju zemalja ne postoji dogovor o pomorskom prometu, nego samo o tranzitu tereta cestom. Na pozadini rasta cestovnog tranzita su se Moskva i Riga složili izdati dodatnih 3000 dozvola za svoje teretne kamione.

Dvije strane su također pristale na potpisivanje sporazuma o izravnom međunarodnom prijevozu željeznicom između Latvije i Rusije. Prema ministru Uldisu Augulisu, Latvija je već spremna potpisati dogovoreno, čim za to bude spremna i Rusija.

Krajem svibnja su izvori rekli da su željeznice od proljeća počele odbijati većinu željezničkog teretnog prijevoza u smjeru latvijskih luka. Osim toga, Rusija planira uspostaviti trajektnu tranzitnu vezu i povezati luku Ust-Luga s lukama u regiji Kalinjingrad, zaobilazeći sve tri baltičke zemlje.

Panika u Latviji – Rusija prestaje hraniti baltičke ekonomije

 

BaltikLatvalukaRigaSergej IvanovTalintransport
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
6 godine prije

Nejasno je zašto ta Latvija koja je sad članica euroatlantskih integracija žali za prometom Rusije koja i ne proizvodi bog zna šta. Ti Latvijci ne žele ovisit o Rusima i to je okay međutim zašto sad žale, ako im se i pojavi viška nezaposlenih mogu se lipo zaposlit po Europi, valjda su i oni ušli u EU kako bi putovali bez putovnice.

Moreno
6 godine prije

Šta je Latvija a šta Letonija . . . jedino znan da to nije Litva.

Osoba C
6 godine prije

Nek’ pretovaraju američke tenkove!

Hr ---------
6 godine prije

Kratkovidnost i glupost baltičkih političara polako izlazi na vidjelo,ovo je tek početak,za par godina će klečati pred Rusima i moliti ih da barem nešto posluju sa njima.Tada će biti kasno….

Marjan Schtrauss Knafeljc
6 godine prije

Htjeli bi ostati samostalni i u natu,a uzimati novce od Rusije kao u vrijeme socializma! Morati če na to zaboraviti! Nigdje se izdaja ne nagrađuje!

Vlastimir
6 godine prije

Latvija je dobila ono što je tražila.Radila je protiv Rusije za račun Amerike, ali kada su im Rusi vratili kontra merom tako što su izmestili transport svoje robe u svoje luke, pri čemu Latvija gubi ogromne pare ,sada se dozvala pameti i traži pomoć od Rusije.Ali sada je kasno.Rusija ne prašta.Tako i treba.

Japaja
6 godine prije

10 % BDP-a?

Srba
6 godine prije

Šta? Došla maca na kolica…Koji ljigavci…

stefan
6 godine prije

Šta pričate gluposti i koji jal među vama. Šta je to latvija učinila rusiji da im ovi nebi pomogli. Pa erdogan je srušio ruski avion. te kad su vidjeli sranje koje su napravili .klekli i molinli putina za pomoć. Kada je u pitanju geopolitika svako nađe svoj interes i sve se brzo zaboravi,

fenix
6 godine prije

Nerazumijem zasto su onda da izvinete sr…li zbog cega su ke.li lijepo su mogli prevoziti dio robe iz Kine u EU i velike trgovinske odnose sa Rusijom. Sada kad su vidjeli sta su ucinili kmece ali to je ta nacionalisticka i fasisticka klika manjine koja nimalo negleda stvari iz racionalnog gledista zato se mnogi normalni ljudi cude ludim i nelogicnim odlukama koje oni provode. Jedino se boje 3 stvari svojih posljedica koje su napravili njihove odluke, svoga vlastitog naroda i Rusije.

dalmata
6 godine prije

Neka i dalje pusu u Yenki guicu,i pritu Rusima.Rus ih je izbrisa bez zrna baruta.Cili cirkus je bija i u Turskoj,jos je u Crnoj Gori,u lipoj njihovoj.Ne diraj Rusa dok spava.Je li Srbija progledala na ovim primjerima?Ili su i dalje spremni pustit Vucica i ostalu bandu da ih baci u ponor.Rus je napokon naucija zapadne lekcije,samo ih triba dobro naostrir i vratit in sa kamatama

stefano
6 godine prije

Vjeruj mi već će oni naći zajednički interes a rusija će prihvatiti latviju kao otac izgubljenog sina

Angela
6 godine prije

To se narodnim jezikom kaze: hoce da se je…. a da joj ne udje! Taj proces je vec pocelo prosle godine, Rusija se odselila, jer je vlada naredila ruskim kompanijama: napolje iz Litvanije. Medjutim, Rusija treba da im presece struju! Neka nacisti (bili u II Svetskom ratu) kupuju struju iz EUrupe koja je 5 puta skuplja! Neka njihove guzice sede u mraku i smrzavaju se. Ruse su napravili narodom drugog reda, zabranili da govore ruski jezik, cak i u obdanistima, maltretiraju ih na poslu, srusili su spomenike ruskih vojnika koji su tu ostavili svoje kosti u borbi protiv Hitlera….ma, mislim, jedna usljiva, mala, siromasna saka jada od nacije.

ivan
6 godine prije

kako se toga nisu sitili dok su pljuvali po rusima i vlastitim gradjanima ruskog podrijetla

Петар Велики
6 godine prije

Molio bih poslednjeg Litvanca, Letonca i Estonca da kad napuste svoje države ugase i svetlo da ne dođe do požara. Srećno u EU tamo vas čekaju radna mesta, smo opušteno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI