Libijski general Haftar: ”Za ekstremiste je jedino rješenje njihov vojni poraz”

Kalifa Haftar
6 komentara

Iako su proteklih tjedana kolale informacije da bi zapovjednik Libijske Narodne Armije, general Kalifa Haftar, mogao naći zajednički jezik s islamističkim milicijama koje imaju treću nepriznatu ”vladu” u Tripoliju, on je u intervjuu za France24 opovrgao takve navode.

Bilo je pokušaja da se postigne dogovor između od Zapada i Ujedinjenih naroda priznate vlade Fayeza Al-Sarraja, islamističkih milicija iz Tripolija, Misrate i Sirte i Zastupničkog doma iz Tobruka, koji priznaje Haftarovu vojsku kao legitimnu oružanu silu Libije, ali izgleda da oni nisu dali rezultate, barem što se tiče libijskih islamističkih terorističkih skupina.

Haftar je ranije ovog tjedna u Parizu okvirno pristao na dogovor s premijerom fantomske ”libijske vlade”, Fayezom Al-Sarrajem, koja upravlja s nekoliko četvrti u Tripoliju, ali je po pitanju islamističkih skupina bio nepopustljiv.

”Neće biti dijaloga s ekstremistima u Libiji”, obećao je zapovjednik Libijske Narode Armije (LNA) Kalifa Haftar u ekskluzivnom intervjuu za France24 u srijedu, rekavši ”kako je rješenje za te skupine isključivo njihov vojni poraz”.

Haftar je to izjavio dan nakon što je potpisao sporazum s libijskim premijerom Fayezom Al-Sarrajom u Parizu, u kojem su dvojica pristali na prekid vatre i raditi na održavanju izbora u podijeljenoj zemlji.

Međutim, general Haftar, čije snage upravljaju velikim dijelom istoka i juga zemlje i vode borbu protiv islamističkih skupina, reklao je kako sličan sporazum neće potpisati s “ekstremistima”.

Za neprijatelje treba odabrati samo vojno rješenje“, rekao je Haftar za France24.

“Na primjer, ISIL, potom Al-Qaeda, ali i ekstremisti poput Muslimanskog bratstva,… to su naši neprijatelji. U to nema sumnje i neće biti dijaloga s njima”, rekao je Haftar.

”Takve skupine će biti bit će riješene oružjem“, dodao je Haftar.

”Fayez Al-Sarraj se mora dokazati”

Ugovor od utorka u Parizu dolazi šest godina nakon agresije, podjele zemlje i neizvjesnosti u Libiji, nakon što je zemlja potonula u kaos nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine.

Međutim, iako je Haftar rekao ”kako između njega i Sarraja na osobnoj razini sporazum postoji 100 posto”, još uvijek je zadržao rezerve prema libijskom premijeru i njegovoj vladi utemeljenoj u Tripoliju, čiji je autoritet prethodno odbio priznati.

“Nema nikakve vlasti u Tripoliju. On se mora se dokazati“, rekao je Haftar.

“Nitko ne može preuzeti glavni grad koji pripada svim libijskim narodima i takva vrsta pustošenja nije prihvatljiva. On je inženjer i trebao je ostati unutar svoje nadležnosti, daleko od takve vrste zavrzlama”, zaključio je general Haftar.

Fayez Al-SarajKalifa HaftarSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Libijci imaju gen.Haftara,Hezbolah Sultana Nasralaha,Iranci velcinu generala Sulajmana,Sirijci pred.Asada,gen.Tigra,Zahradina,a da ne govorimo najvecem od svih Presjedniku Putinu.A di smo mi.svi zajedno,od Vardara do Triglava?Je li moguce da sve nase majk nisu rodile.bar pribliznu velicinu nabrojenim(i nenabrojenim) vojnicima,ratnicima velikanima koji vodu i spasavaju svoje narode?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI