Linije obrane terorista u Idlibu se urušavaju kao kula od karata

Sirija SAA Tenk T-55
34 komentara

Sirijska vojska je jučer oslobodila sela Maar Shorin i Zaalana na sjeveroistoku Maarat Al-Numana, a zatim prešla autocestu M5 koja povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo.

Sela Al-Dana i Babila su također pod kontrolom sirijske vojske, koja je sjeverno od Maarat Al-Numana prešla autocestu M5 i ušla više od deset kilometara u dubinu teritorija kojeg su zapadno od autoceste držali teroristi.

Jučer rano ujutro je oslobođeno selo Sawami’h, a tijekom dana Al-Suwarma i Khan Sobol, dva sela na putu prema Saraqibu.

Južno od Maaarat Al-Numana su oslobođena sela Haidiya iBseida i sirijska vojska je došla do turskog promatračkog mjesta na samom jugoistoku „Velikog Idliba“.

Iako su vladine snage zauzele i vojnu bazu Wadi Al-Deif, istočno od grada, još ne žele ući u Maarat Al-Numan, od kojeg su udaljene nekoliko stotina metara.

U trenutku dok smo jučer pisali ovaj članak je stigla potvrda da je sirijska vojska uspostavila kontrolu nad cijelom dionicom autoceste od Maarat Al-Numana do Khan Shaykuna na jugu, tako da bi karte trebalo ažurirati svakih sat vremena.

Prema kretanju sirijske vojske, vjerojatno je da će vladine snage pokušati uspostaviti opsadu grada Maarat Al-Numanu, a zatim će ući u njega kada se povuku teroristi, članovi njihovih obitelji i njihove pristaše.

Posljednjih mjeseci je nekoliko drugih gradova i područja u Idlibu oslobođeno je po istom modelu.

Crvene strelice označavaju moguće osi napredovanja sirijske vojske ili stvaranja novih džepova.

Sirija Idlib 26.01.2020
FOTO: Situacija u jugoistoku Idliba jučer ujutro prije protjerivanja terorista iz područja koja nisu označena na karti

S obzirom na tešku i preciznu topničku i zračnu potporu operacijama sirijske vojske, obrambene linije militanata se urušavaju kao kula od karata, a sirijska vojska sela i područja praktički preuzima jedno za drugim.

Iako nisu probijene linije obrane terorista, paralelno s operacijama na istoku i jugoistoku provincije Idlib su pokrenute i operacije u zapadnom Aleppu. Međutim, unatoč napadima topništva na položaje militanata na zapadu i jugozapadu Aleppa, te zračnim udarima, kopnena kampanja još nije počela.

U posljednja dva tjedna uloženi su vrlo ograničeni napori za napredovanje u nekim područjima, oko područja Al-Zahrae, šume Al-Assad, područja Al-Sahfiyyin ili južno od Mushrife prema Khan Tumanu, što je više izgledalo kao testiranje obrambenih linija terorista, nego kao stvarni i ozbiljni napredak.

Dakle, vijesti o napretku sirijske vojske na tom dijelu fronte nisu točne i linije razdvajanja do sada se nisu mijenjale. Ako bude bilo kakvog napretka u spomenutim područjima,  odmah ćemo izvijestiti čitatelje.

VIDEO: Napredovanje sirijske vojske kroz Idlib

SAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

….djevice su nestrpljive….

Crodaemon
4 godine prije

Nebi oni stavili kacigu na glavu ni da im život ovisi o tome 😉

Siniša
4 godine prije

Stvar odluke da se nešto riješi…
Ovako su nas mrcvarili, bezpptrebno razvukli rat na tolike godine….mora se ipak priznati da je i kod nas sukob izceniran, kao nevolimo se pa smo zakuhali pa kao odjednom sve se završilo sa par odlučnih akcija.
Doduše ovaj sukob se razlikuje od našeg jer ključ kraja sukoba ipak drži Rusija koja nije zakuhala sukob u Siriji ali “mora” paziti na interese “partnera” zboga čega Sirija veoma pati.

Dopizdilomi
4 godine prije

A zašto bi počela kopnena kampanja kada još ima ciljeva za zrakoplovstvo i artiljeriju.

Sparkling
4 godine prije

Oprostite, nisam nikad bio u ratu iako sam bio u onoj bivšoj Jugi u Jna. ali ovo na ovoj snimci koliko se može vidit je malo za razočarati se ako se radi o SSA vojnicima. Pa ono tenk na brisanom prostoru i nigdje u blizini pješadije. (jedan bestrzajac, i više nema tenka) Grupa pješadije cca. 20-30 njih grupirani na malom razmaku (jedna dobra granata od 155mm) rasturi cijelu grupu. Bez ikakvih zaštitnih pokrivala za glavu? Neznam, možda je to neki novi način ratovanja?

Niko
4 godine prije

Opet puštanje krvnika da se povuku na drugu lokaciju.OPKOLITI UNIŠITI.

Z.A.
4 godine prije

Linije odbrane padaju kao kule od karata. Ipak da bi se doslo do ovog momenta da linije padaju kao kule od karata trebalo je mnogo truda i napora uloziti koji je ranije napravljen. Nista nije doslo samo od sebe i preko noci . U startu rata Sirija se nasla u izuzetno teskoj situaciji napadnuta iznutra a i izvana prepustena na milost i nemilost globalnim planerima promjena drzavnih poredaka. Okruzena od zemalja koje nisu nimalo bile dobronamjerno nastrojene i koje su vodile i takvu politiku koja je za cilj imala ne samo smjenu vlasti nego i disoluciju Sirije kao drzave u konacnici. Apetite na sirijski teritorij su imale vecina njenih susjeda od Izraela Turske Kurda ISILa. A unistenju drzave Sirije su se pridruzile i Europske zemlje svaka na svoj nacin bilo u isporuci oruzija ili glasovanjem za rezolucije koje su u konacnici imale za posljedicu nametanja sankcija drzavi Siriji i izolaciju… Čitaj više »

Davor drugi
4 godine prije

Jučer su zapadni mediji u svojim izvješćima objaviljivali o događanjima u i oko Idliba kao jednom terorističkom aktu vladajućeg režima, koji najviše pogađa civilno stanovništvo, pri tome najviše žene i djecu. O žrtvama na strani pobunjenih i oružanih skupina nije bilo govora, čini se, po zapadnim medijima, da oni s tim sukobom nemaju nikakve veze. Jedna slična enklava, koja ima sva obilježja neke para-države, te narušava cijeli ustavnopravni i siguronosni poredak ostatka matične države u cijelom zapadnom svijetu ne postoji. Svaka suverena država ima pravo i obvezu da na svom međunarodnom priznatom teritoriju uspostavi svoj puni suverenitet i integritet pa tek potom ukoliko postoje neki preduvjeti za neku regionalizaciju ili slično kroz legitimne izbore i referendum to pravo ostvari većinskom voljom njenih građana. To isto pravo zadržava za sebe i Sirija, kao suverena i međunarodno priznata država sa svim svojim institucijama vlasti.

xxx
4 godine prije

gledam ovaj video pa mislim. koji su teroristi a koji sirijska vojska.
I jedni I drugi isto izgledaju.

Zagor
4 godine prije

Maarat al Numaan je prijatelj!!

Adriano
4 godine prije

Marat al Nouman je OSLOBOĐEN prije pola sata:) Sada na Saraqib i Arihu, treba iskoristiti raspad sistema kod kozojeba.

Max
4 godine prije

Samo naprijed momci-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI