fbpx

Linije obrane terorista u Idlibu se urušavaju kao kula od karata

Sirija SAA Tenk T-55

Sirijska vojska je jučer oslobodila sela Maar Shorin i Zaalana na sjeveroistoku Maarat Al-Numana, a zatim prešla autocestu M5 koja povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo.

Sela Al-Dana i Babila su također pod kontrolom sirijske vojske, koja je sjeverno od Maarat Al-Numana prešla autocestu M5 i ušla više od deset kilometara u dubinu teritorija kojeg su zapadno od autoceste držali teroristi.

Jučer rano ujutro je oslobođeno selo Sawami’h, a tijekom dana Al-Suwarma i Khan Sobol, dva sela na putu prema Saraqibu.

Južno od Maaarat Al-Numana su oslobođena sela Haidiya iBseida i sirijska vojska je došla do turskog promatračkog mjesta na samom jugoistoku „Velikog Idliba“.

Iako su vladine snage zauzele i vojnu bazu Wadi Al-Deif, istočno od grada, još ne žele ući u Maarat Al-Numan, od kojeg su udaljene nekoliko stotina metara.

U trenutku dok smo jučer pisali ovaj članak je stigla potvrda da je sirijska vojska uspostavila kontrolu nad cijelom dionicom autoceste od Maarat Al-Numana do Khan Shaykuna na jugu, tako da bi karte trebalo ažurirati svakih sat vremena.

Prema kretanju sirijske vojske, vjerojatno je da će vladine snage pokušati uspostaviti opsadu grada Maarat Al-Numanu, a zatim će ući u njega kada se povuku teroristi, članovi njihovih obitelji i njihove pristaše.

Posljednjih mjeseci je nekoliko drugih gradova i područja u Idlibu oslobođeno je po istom modelu.

Crvene strelice označavaju moguće osi napredovanja sirijske vojske ili stvaranja novih džepova.

Sirija Idlib 26.01.2020

FOTO: Situacija u jugoistoku Idliba jučer ujutro prije protjerivanja terorista iz područja koja nisu označena na karti

S obzirom na tešku i preciznu topničku i zračnu potporu operacijama sirijske vojske, obrambene linije militanata se urušavaju kao kula od karata, a sirijska vojska sela i područja praktički preuzima jedno za drugim.

Iako nisu probijene linije obrane terorista, paralelno s operacijama na istoku i jugoistoku provincije Idlib su pokrenute i operacije u zapadnom Aleppu. Međutim, unatoč napadima topništva na položaje militanata na zapadu i jugozapadu Aleppa, te zračnim udarima, kopnena kampanja još nije počela.

U posljednja dva tjedna uloženi su vrlo ograničeni napori za napredovanje u nekim područjima, oko područja Al-Zahrae, šume Al-Assad, područja Al-Sahfiyyin ili južno od Mushrife prema Khan Tumanu, što je više izgledalo kao testiranje obrambenih linija terorista, nego kao stvarni i ozbiljni napredak.

Dakle, vijesti o napretku sirijske vojske na tom dijelu fronte nisu točne i linije razdvajanja do sada se nisu mijenjale. Ako bude bilo kakvog napretka u spomenutim područjima,  odmah ćemo izvijestiti čitatelje.

VIDEO: Napredovanje sirijske vojske kroz Idlib

40
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
27 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
37 Komentatori
KomentarGranica minsko polje i zid među namaMarshalKažunMax Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

….djevice su nestrpljive….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@politički nekorektan :
Ruska diplomacija odavno organizirala i dogovorila potpunu evakuaciju djevica sa Sv. Petrom !
Sv. Petar razdjevičio ostatak uz komentar da se u zadnjih 2000 godina nije tako dobro osijećao.
Proglasio Lavrova ”blaženim”,
a kako je iz naših krajeva ima ”trojbu”:
”SVETAC” ?”PALAGRUŽA” ILI ”JABUKA” ?

Madrid
Gost
Madrid

Neukusan nacin da ispadnes duhovit.ne treba ti to.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Madrid :
Oprostite jer sam na trenutak zaboravio da usudjivanje nije dopušteno u 2020-toj godini .
Prihvaćam rado svaku pozitivnu kritiku ako nije negativna !

Madrid
Gost
Madrid

Nije negativna.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

…alo, minus, da nisi ti 73-a djevica ?a? ma ne brini , tebe ce isto ukljuciti, samo, daj obrij se vec jednom…

Crodaemon
Gost
Crodaemon

Nebi oni stavili kacigu na glavu ni da im život ovisi o tome 😉

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Stavili bi je da je imaju.

Siniša
Gost
Siniša

Stvar odluke da se nešto riješi…
Ovako su nas mrcvarili, bezpptrebno razvukli rat na tolike godine….mora se ipak priznati da je i kod nas sukob izceniran, kao nevolimo se pa smo zakuhali pa kao odjednom sve se završilo sa par odlučnih akcija.
Doduše ovaj sukob se razlikuje od našeg jer ključ kraja sukoba ipak drži Rusija koja nije zakuhala sukob u Siriji ali “mora” paziti na interese “partnera” zboga čega Sirija veoma pati.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Što ti ovo treba Siniša!? “Naš sukob”? Taman čovjek pročita par normalnih komentara a onda opet po starom svađa, galama, uvrede, moja, tvoja istina… Daješ povoda onima koji jedva čekaju da se zakače za tvoje pisanje i šta ćemo na kraju dobiti?Ništa,još jedan u moru zatrovanih tekstova. Dokle više?! Sam znaš da još uvijek nismo u stanju racionalno i hladne glave raspravljati o nekim temama a ti ovdje bez potrebe bacaš varnice a sam znaš čemu to vodi.

Siniša
Gost
Siniša

Govorim o odluci da se nešto riješi i bezpotrebnom mrcvarenju naroda, ako sam nešto pogriješio neka brišu.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

@siniša “Ko nas bre, zavadi?” Udba, snajka, udba…

mmne
Gost
mmne

zimmerman, holbruk,clinton. kohl, genser, blair…..eto ko….nego je lakse praviti se blesav i “samokritican”…nikad ali nikad se juga ne bi raspala da nije bilo bande belosvetske koja je uposlila zgadiju domacu….

X60
Gost
X60

Da, ali naglasak treba biti na žgadiji domaćoj.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Siniša
Kad govorite o nekom sukobu (vjerovatno mislite na ratni sukob xy sukobljenih strana) dali su to države u tom sukobu ili su se u taj sukob uključile i strane koje nisu pozvane i nelegalno djeluju protiv legalno izabrane vlasti u jednoj zemlji članici UN. E sad se postavlja pitanje dali ta zemlja koja je napadnuta ima moralno i svako drugo pravo da se obrani od agresora na njezinom teritoriju s svim raspoloživim sredstvima. Ima naravno.
I kao što Vam Tadmur govori ovaj sukob u Siriji nema baš nikakve veze s sukobom u ex YU. Ovo je sukob velikih koji se vodi na teritoriju (nažalost) Sirije. Nitko nezna koliko će to još potrajati a svatko od “velikih” ima svoje interese. Ne zavaravajte se da Rusija sama može ovaj sukob privesti kraju. Možda za sada ima najbolje karte u rukama ali poker se igra dok jedan od igrača kaže “dosta, izgubio sam, povlačim se”.
LP

suma
Gost
suma

@Sparkling , ovaj sukob nema direktne veze sa exYu , ali je Yuga , kao što sad pokušavaju sa Sirijom , rastočena od sila izvana uz pomoć domačih plačenika ( Slobo , Franjo , Alija,…) . A domaće ovce i stoka sitnog zuba popušila spiku o samostalnosti i tisućljetnom snu o državnosti koju su im prodali domaći izdajnici.

Granica minsko polje i zid među nama
Gost
Granica minsko polje i zid među nama

Mi smo iz zapadnog rimskog carstva a ti dečko?

Komentar
Gost
Komentar

Dečko je malo napredniji od tebe koji nemaš pojma odakle si došao očito

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

A zašto bi počela kopnena kampanja kada još ima ciljeva za zrakoplovstvo i artiljeriju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Logično, svaka preostala utvrda je možda jedan poginuli više nepotrebno u redovima SAA

Ivan
Gost
Ivan

A kome se gine ovako blizu kraja rata. Neka, i rusi i sirijci neka vezbaju gadjane u pravim ratnim uslovima.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Pa svaka oslobađajuća akcija i kreće udarima zrakoplovstva i artiljerije – tek onda kreće pješadija.
Ali i dalje nitko od vojnika SAA nema šljem – pa zar Sirija i saveznici nemaju niti za to, da barem smanje žrtve u vlastitim redovima?!

Kažun
Gost
Kažun

25,Divizion/Tigrovi,Hezbolah i 4.mehanizirana su zakon,
ostalo je što je.

Sparkling
Gost
Sparkling

Oprostite, nisam nikad bio u ratu iako sam bio u onoj bivšoj Jugi u Jna. ali ovo na ovoj snimci koliko se može vidit je malo za razočarati se ako se radi o SSA vojnicima. Pa ono tenk na brisanom prostoru i nigdje u blizini pješadije. (jedan bestrzajac, i više nema tenka) Grupa pješadije cca. 20-30 njih grupirani na malom razmaku (jedna dobra granata od 155mm) rasturi cijelu grupu. Bez ikakvih zaštitnih pokrivala za glavu? Neznam, možda je to neki novi način ratovanja?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Devet godina ratovanja druže moj. Kočnice, disciplina, koncentracija popušta. Neki od njih čitavu mladost nose čizme i pušku. Ništa čudno još tu ide i mentalitet, pa sami ruski istruktori na terenu govore (tako sam čitao) da se još uvijek bore sa ovim problemom.

Siniša
Gost
Siniša

Tenkisti su svijetla tačka SAA,pred svaku akciju imaju odličnu pripremu te upoznavanje sa terenom i vatrenim položajima suparnika tako da veliki deo akcija nisu na slijepo već na protiv i što je zanimljivo konstantno su tenkisti na vezi sa osmatračnicom;imaš jako mnogo videa koji prate akcije,zbilja su fascinantni ti ljudi i njihove akcije.

Niko
Gost
Niko

Opet puštanje krvnika da se povuku na drugu lokaciju.OPKOLITI UNIŠITI.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

To je dogovor sa Turcima da se tu bagru premjesti u Libiju. Samo neka im je daleko kuća.

Marshal
Gost
Marshal

Ja koliko znam Libija nam je bliza.
Treba tu gamad potamaniti u Siriji.

Z.A.
Gost
Z.A.

Linije odbrane padaju kao kule od karata. Ipak da bi se doslo do ovog momenta da linije padaju kao kule od karata trebalo je mnogo truda i napora uloziti koji je ranije napravljen. Nista nije doslo samo od sebe i preko noci . U startu rata Sirija se nasla u izuzetno teskoj situaciji napadnuta iznutra a i izvana prepustena na milost i nemilost globalnim planerima promjena drzavnih poredaka. Okruzena od zemalja koje nisu nimalo bile dobronamjerno nastrojene i koje su vodile i takvu politiku koja je za cilj imala ne samo smjenu vlasti nego i disoluciju Sirije kao drzave u konacnici. Apetite na sirijski teritorij su imale vecina njenih susjeda od Izraela Turske Kurda ISILa. A unistenju drzave Sirije su se pridruzile i Europske zemlje svaka na svoj nacin bilo u isporuci oruzija ili glasovanjem za rezolucije koje su u konacnici imale za posljedicu nametanja sankcija drzavi Siriji i izolaciju na medjunarodnoj sceni. U tako teskim momentima Sirija se mogla osloniti samo na svoju vojsku i patriote u svom narodu koji vole Siriju. Prvu znacajniju podrsku dobijaju od drzave Iran i Libanonskog Hezbolaha. Da te podrske nije bilo Sirija nebi prezivjela. Ali i to je bilo premalo s obzirom na snage koje su napale Siriju koje su iza sebe imale podrsku i logistiku najmocnijih drzava svijeta. Najbitniji momenat za opstojnost drzave Sirije se desio ulaskom u sukob Rusije 2015g. na strani Sirije. To je bila prekretnica rata u Siriji. Mnogi akteri koji su radili protiv Sirije morali su revidirati svoje planove a pojedini i povuc se iz aktivne uloge destrukcije i razaranja Sirije u pasivnu. Sve se to moralo desiti radi demonstracije i pokazivanja svoje vojne moci Rusije koja je mnoge medjunarodne faktore prenerazila i prestravila s kojom vojnom silom rusi raspolazu koja se je cak i pokusavala osporiti i prikazati nejakom. Danas protivnici sirijske armije nemaju tako znacajnu podrsku kao u pocetcima rata , logistika je dosta slabija , izgubljeno ljudstvo se nemoze tek tako nadomjestiti nema vise tolikog broja dobrovoljaca da popune praznine u formacijama. Pocetni moral , elan i polet su opali sto je i normalno kad se izgube tolike teritorije i pretrpe gubitci u ljudstvu. Sirijska armija je tokom vremena stasala i osnazila se uz pomoc Rusije i Irana. Sirijska armija se je rasteretila preopterecenoscu ogromnog fronta da se popune sve praznine i kriticna mjesta sa ljudstvom kojim je raspolagala sto je bilo izuzetno tesko s obzirom s kojim brojem boraca su raspolagali protivnici. Sirijskoj armiji i oslobadjanjem Idliba tek predstoje po meni izazovni zadaci u konacnom oslobadjanju drzave Sirije. Poslije oslobadjanja Idliba teziste sukoba ce se najvjerovatnije prebaciti na istok zemlje i podrucija koja kontrolisu amerikanci i kurdi. Da bi se desila disolucija Iraka po karti Baidena i Cejnija i prekinuo sitski polumjesec americke snage na istoku Sirije su tu da to osiguraju a ne sto neki kazu da su im vazna naftna polja (to je cista besmislica). Ovo je plan amerikanaca da sirijska vojska ne izadje na svoje granice sa Irakom , jer ako… Pročitaj više »

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Otkrio si toplu vodu. S tim da Izrael, a pogotovo Turska i JewSA drže nemale sirijske teritorije pod okupacijom. Nakon Idliba vidjet ćemo kako će se to rješavati.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

A što je sa ovom navodnom podvodom diverzijom rafinerije Banias? Cipar (Bizantinci, što reći) je postao izraelski nosač aviona, pa zio-nazijima nije nikakav problem doći do sirijske obale – kao da isilovci i nusraši znaju plivati, a kamoli roniti.
Kad već ne možeš vojno slomiti Siriju, ideš na sankcije, diverzije, ekonomsko uništavanje…

Davor drugi
Gost
Davor drugi

Jučer su zapadni mediji u svojim izvješćima objaviljivali o događanjima u i oko Idliba kao jednom terorističkom aktu vladajućeg režima, koji najviše pogađa civilno stanovništvo, pri tome najviše žene i djecu. O žrtvama na strani pobunjenih i oružanih skupina nije bilo govora, čini se, po zapadnim medijima, da oni s tim sukobom nemaju nikakve veze. Jedna slična enklava, koja ima sva obilježja neke para-države, te narušava cijeli ustavnopravni i siguronosni poredak ostatka matične države u cijelom zapadnom svijetu ne postoji. Svaka suverena država ima pravo i obvezu da na svom međunarodnom priznatom teritoriju uspostavi svoj puni suverenitet i integritet pa tek potom ukoliko postoje neki preduvjeti za neku regionalizaciju ili slično kroz legitimne izbore i referendum to pravo ostvari većinskom voljom njenih građana. To isto pravo zadržava za sebe i Sirija, kao suverena i međunarodno priznata država sa svim svojim institucijama vlasti.

eks
Gost
eks

Zapadni mediji su primer slobode medija. Mogu srati šta hoće i koliko hoće .

eks
Gost
eks

Moram pojasniti: zapadni mediji šIrenje laži nazivaju slobodom medija. Oni koji neće širiti laži po nalogu CIA , za njih nisu slobodni mediji.

xxx
Gost
xxx

gledam ovaj video pa mislim. koji su teroristi a koji sirijska vojska.
I jedni I drugi isto izgledaju.

Niks
Gost
Niks

Ako pogledaš stare video uratke iz 2012/2013 vidit ces da je sirijska vojska uredna sa sljemovima i uniformama, kratka kosa, obrijani (islamisti zarasli kao i danas) a od 2014 godine postaju svakako obuceni, ugl cini se da je dugotrajni rat ucinio svoje.,,

Zagor
Gost
Zagor

Maarat al Numaan je prijatelj!!

Adriano
Gost
Adriano

Marat al Nouman je OSLOBOĐEN prije pola sata:) Sada na Saraqib i Arihu, treba iskoristiti raspad sistema kod kozojeba.

Max
Gost
Max

Samo naprijed momci-

POVEZANE VIJESTI

Izbornik