Marine Le Pen pozdravlja “novi svijet” nakon Trumpove pobjede

Marine Le Pen, Francuska
0
0

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima poziva na “stvaranje novog svijeta”, kazala je liderka francuske krajnje desnice Marine Le Pen u intervjuu za BBC.

Le Pen, koja je na čelu stranke Nacionalnog fronta (FN), opisala je Trumpovu pobjedu kao “pobjedu naroda nad elitama” i kazala da se nada sličnom ishodu francuskih predsjedničkih izbora u maju sljedeće godine.

“Jasno je da je Trumpova pobjeda dodatni kamen ugrađen u zgradu novoga svijeta, predodređenog da zamijeni stari”, kazala je ona.

Trump je “omogućio ono što je ranije predstavljano kao nezamislivo”, dodala je Le Pen, predviđajući da će rezultat “svjetske revolucije” koja je rezultirala njegovim izborom za predsjednika i izlaskom Velike Britanije iz EU biti i njen izbor za predsjednicu Francuske.

Pozdravljajući uspon “patriotskih pokreta” u Evropi, Le Pen je povukla paralele između američkih izbora, britanskog referenduma o napuštanju EU i francuskog odbijanja usvajanja evropskog ustava 2005.

“Svi ovi izbori su u suštini bili referendumi protiv globalizacije koja nam je nametnuta i koja je danas jasno pokazala svoja ograničenja.”

Kazala je da će francuski predsjednički izbori biti referendum na kojem će građani morati da se opredijele za “multikulturalno društvo u kojem cvjeta radikalni islam” ili “nezavisnu državu sa ljudima koji mogu da kontrolišu sopstvenu sudbinu”.

novi svijetNovi svjetski poredakpatriotski pokret
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI