Merkel potvrdila da će se ponovo kandidovati za kancelarku

Angela Merkel kancelarka
0
0

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je „spremna da se kandiduje za kancelarku“ i to za četvrti mandat. Naglasila je da njena nominacija još nije odobrena u njenoj stranci CDU (Kršćanska Demokratska Unija).

Mnogi političari iz ove stranke su očekivali da će se Merkel ponovo kandidovati za predsjednicu partije, a samim tim i za kancelarku, saopštili su njemački mediji.

Sastanak predsjedništva stranke propraćen je i odlukom da će kongres te partije biti održan između 5. i 7. decembra. Na kongresu će biti izabrano partijsko rukovodstvo i potvrđena kandidatura za kancelarku.

Prema anketama, Merkel uživa veliku podršku u narodu. 55 % Njemaca bi ju voljelo vidjeti na kancelarskoj poziciji po četvrti put, dok 39 % smatra da ona ne bi trebalo d se kandiduje.

Mnogi političari unutar CDU smatraju da je Merkel najbolji izbor za ovu poziciju, a njenu najavu pozdravili su i političari iz drugih stranaka.

Merkel je na čelu CDU od 2000. godine, a na poziciji kancelarke je već 11 godina. Ako osvoji mandat i 2017. biće u društvu najdugovječnijih njemačkih lidera u modernoj historiji Njemačke – suosnivača CDU Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.

CDUkršćanska demokratska unija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI