fbpx

Neue Zürcher Zeitung: Zlato je sigurno utočište za „autokrate“ Rusije, Kine i Turske

zlato zlatni novac

Rusija, Kina i Turska aktivno kupuju zlato kako bi se riješili ovisnosti o dolaru, piše Neue Zürcher Zeitung. Tako je Moskva osigurana od novih sankcija Sjedinjenih Država. Ankara svoje domaće ekonomske probleme uglavnom rješava inflacijom. Peking je sebi postavio globalniji cilj da juan postane svjetska valuta.

Od početka ove godine je Središnja banka Rusije kupila je 128 tona zlata, povećavši svoje rezerve na ukupno 2240 tona, piše Neue Zürcher Zeitung. Čelnik Kremlja Vladimir Putin aktivno provodi “dedolarizaciju”, ali u toj kampanji nije sam. Slični procesi odvijaju se u Kini i Turskoj. Čak i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je “apsurdno” da Europa američkom valutom plaća 80% uvezene energije.

S druge strane, kineski predsjednik Xi Jinping je u više navrata govorio o ekonomskoj “hegemoniji” Sjedinjenih Država. Podsjetimo, Kina je prva u listopadu 2013. pozvala na „globalnu dedolarizaciju“ i počela provoditi proaktivnu politiku koju su kasnije prihvatile brojne zemlje svijeta.

Za razliku od drugih valuta, dionica ili obveznica, zlato je imovina koja nije vezana obvezama prema trećim stranama, objašnjava publikacija. Prema tome, plemeniti metal ne snosi nikakav kreditni rizik. Zbog toga je zlato “važna sastavnica antikrizne politike autokrata iz Rusije, Kine i Turske”.

„Te se zemlje plaše američke valute, jer je postala vrlo raširena u svijetu. Dolar se koristi u 90% međunarodnih valutnih transakcija, te gotovo uvijek pri kupnji ili prodaji nafte. Dvije trećine svjetskog duga denominirano je u dolarima. Sveprisutni američki novac prisiljava gospodarstva drugih zemalja da se prilagode financijskoj politici Washingtona i fluktuacijama prema vrijednosti zelenog dolara. Uz to, dominacija dolara na svjetskom deviznom tržištu čini ih ranjivim na američke ekonomske sankcije. Washington može blokirati imovinu bilo koje tvrtke ili banke koja radi s američkim novcem“, podsjeća švicarski list.

Rusija se protiv toga počela braniti 2014. godine, nastavlja Neue Zürcher Zeitung. Zemlja je bila pod američkim sankcijama pet godina i “razumjela svoje granice”. Moskva se bojala dodatnih sankcija, posebno isključivanja Rusije iz međunarodnog platnog sustava. Za Vladimira Putina su financijske sankcije Amerikanaca jednake ozbiljna prijetnja kao i vojna moć NATO pakta, piše list.

Pored toga, čelnik Kremlja na sve načine želi izbjeći ponavljanje situacije sa Sovjetskim Savezom, kada je zbog oštrog pada cijena nafte bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov morao uzimati velike kredite od Zapada kako bi kupio hranu.

U 2018. godini je Središnja banka Rusije prodala gotovo sve američke državne dužničke obveznice. Umjesto njih je Kremlj prešao na juan, zlato, euro i jen. U trgovini Rusije s Europskom unijom i Kinom će europska valuta uskoro nadmašiti američku.

„Međutim, ponekad za takav pristup morate skupo platiti. Prošle je godine rusko gospodarstvo pretrpjelo velike gubitke zbog slabljenja juana“, tvrdi Neue Zürcher Zeitung.

Međutim, ruski BDP u 2018. godini je porastao za 2,3%, izvijestio je Rosstat.

U 2017. godini je ruski BDP porastao je za 1,6%, dok je u 2016. rast bio samo 0,3%. U 2015. je Rusija zabilježila recesiju od 2,5%, dok je 2014. Još uvijek bila pozitivna s rastom od 0,7%. U 2013. je ruski BDP porastao za 1,8 %, dok je 2012. skočio za 3,7%. Dakle, stopa rasta gospodarstva u 2018. godini bila je najviša od 2012. godine i mjere Kremlja i ruske vlade za suzbijanje negativnih učinaka sankcija su bile uspješne. Zanimljivo je da su podaci Rosstata za 2018. godinu značajno premašili predviđanja analitičara, uključujući ruske, koji su za prošlu godinu krajem prosinca gotovo uglas tvrdili da će gospodarski rast biti 1,7%. Stoga tvrdnja da je slabljenje juana „teško pogodilo rusku ekonomiju“ ne zvuči uvjerljivo, osim za publiku koja ne prati službene podatke i makroekonomske pokazatelje.

Za razliku od Moskve, Peking nije toliko ranjiv na američke sankcije, nastavlja švicarski list. Međutim, Azija doista želi ograničiti utjecaj dolara. Azijska financijska kriza krajem ’90-ih učinila je Kinu najvećim kreditorom Sjedinjenih Država. Sada se Kina pokušava riješiti dolara i učiniti juan svjetskom valutom.

Peking je najveći uspjeh postigao 2015. godine, kada je Međunarodni monetarni fond kineski novac uvrstio u prestižnu skupinu valuta s takozvanim posebnim pravom vučenja ili SDR (Special Drawing Rights).

U ostvarenju tog cilja se Kina uvelike oslanja na svoju ekonomsku moć i “juanizaciju” trgovine sirovinama, a ne na zlato. Za razliku od Rusije, zlatu čini relativno mali dio rezervi zemlje. Ipak, čak i s ovim omjerom, Kina u odnosu na druge zemlje ipak posjeduje znatne zlatne rezerve.

“Turska, čini se, postaje nova Rusija”, piše list.

„Vlada Recepa Tayyipa Erdogana se sve više kladi na zlato. U posljednjih nekoliko godina se kupovina plemenitih metala značajno povećala. Ankara se također sve više udaljava od svog NATO partnera, Sjedinjenih Država, a dolar za mnoge tvrtke u Turskoj postaje problematična valuta. To nije povezano samo s prijetnjama Donalda Trumpa koji obećava da će sankcijama “uništiti“ tursko gospodarstvo, već i s neuspjelom financijskom politikom koju je provodio sam Erdogan. Zemlja pati od visoke inflacije. Mnoge tvrtke dugove plaćaju u dolarima, a dobit im je u oslabljenim turskim lirama, zbog čega imaju problema s ispunjavanjem svojih financijskih obveza. Predsjednik zemlje poziva svoje ljude da kupuju nacionalnu valutu, ali Ankari treba i kupovina zlata ne samo da bi se oslobodila dolara, već i da bi stabilizirala liru“, zaključuje Neue Zürcher Zeitung.

NZZ

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
95 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Hm, ovo je zanimljiva tema, jedva cekam komentare.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Autokrate vole zlato. Svabe trebaju dokazati da su prave demokrate i rasprodati svo zlato mrskim autokratama.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Hehehehe

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

hebo te, stvarno je dosadno u suterenu.

dalmata
Gost
dalmata
11 mjeseci prije

Švabo minja veštit(odjelo)ali narav je ista.U prevodu,kad Eu(njihova,valjda mislu,zakonita prčija)štampa eure,a nikad nisan čuja ni vidija dokaz da euro ima ikako pokriče,a troke(kamo) li pokriće u zlatu.Čudo je zašto Švabe ne brinu za svoje zlato koje in je u USrA,sigurno isto ka šta je sigurno da su vrata od grada poštena.Srića za cili svit da I Rusi i Kinezi i Iranci i boga mi,izgleda i Turci,svi ostali na koje pušu i USrA i Eu iostala zapadna gamad,imaju pravo rukovostvo da pokaže sridnji prst

preseren3
Gost
preseren3
11 mjeseci prije

Vrlo dobro… Švabe se zauzele, da izvade zlato iz SAD…. Ni pola nije stiglo, ostatka više nema i nikad više ga ni neče biti.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

preseren
Vidjela sam to negdje…ovo su stvari o kojima bi trebao radpravljati…što ne dignu dreku oko toga, za početak?

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

Razumijem Ruse i Kineze ali kako to da Turska ima toliku snagu da se bori nasuprot “velikog brata”?!

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Gluma, Eđi je varanko.

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Mora biti neki političar varan,babilonac,stvor itd….kako ti više nedosadi pisat gluposti godinama-Erdogan je Islamista 1 kategorije-to zapamti i nezanima ga ništa osim muslimana i osvajanja tuđih teritorija a ima podršku ruralnog zaostalog stanovništa koji se pale na novog sultana.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Šule ne širi dezinformacije o donmeh Eđiju.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Stvarna povijest je učiteljica života……………………….Veljače 14, 1945, Franklin Roosevelt (Z) se sastao sa saudijskim kraljem Ibn Saudom na američkom brodu USS Quincy. Americki State Department: : Zagarantiran nam je pristup izvoru fantastične sile, najdragocjenijeg materijalnog bogatstva u povijesti ove planete.” Tri godine kasnije Izrael je osnovan.Proučite podrijetlo vladajuće porodice Al-Saud . Uobičajena laž ( tu se prisjetite “kršćanske “ porodice Habzburga koja je vladala Austrougarskim carstvom preko 500 godina i koja je bila Askenazi -kazarskog podrijetla) je da su iz Hashmite plemena ,dok ustvari svoje porijeklo vuku iz židovskog plemena Banu Qunaiqa još iz sedmog stoljeća Arabije.Muhammed Ibn Abd koji je u 18 stoljeću uspostavio vahabi sektu Al Wahhab, svoje podrijetlo vuče iz turske Donemah zajednice ( kripto Židovi) ,sto je njegov djed bio, kao i kasnije Mustafa Kemal Ataturk. Iti ti kriptožidovi su bili glavni arhitekti genocida nad Armencima,bogatom kršćanskom zajednicom,koju su opljaćkali,pobili i zauzeli njihovo mjesto.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Trebao si nastaviti zašto je koknut Ruzi i zašto je i danas straža ispred njegovog groba.

jbg
Gost
jbg
11 mjeseci prije

Nijemcima nije ni audit dozvoljen, kamoli, da povrate svoje zlato iz Fort Knox-a

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
11 mjeseci prije

Pokriće eura je dolar , iza svake akcije printanja koju provodi ECB ide neposredno prije injekcija zelenih od FEd-a

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Opa, prvo pa musko, krenulo je bas onako kako sam i mislio, argumentirano , ekonomski i matematicki precizno.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

opet te ne puštaju iz suterena? Izdrži.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Zlato nije utočište samo za ”autokrate” nego za sve one pojedince koji oće zaštitit kupovnu moć svoje ušteđevine, a za države zlato je imovina koja pomaže restartat valutu posli kolapsa. U zadnjih 5000 godina sve fiat valute su popropadale, a zlato je očuvalo svoju vrijednost.

Dominantne valute na globalnome nivou od 1450. godine do danas;
1450 – 1530 Escudo, Purtugal, 80 godina
1530 – 1640 Real se a Ocho, Španjolska, 110 godina
1640 – 1720 Gulden, Nizozemska, 80 godina
1720 – 1815 Franc, Francuska, 95 godina
1815 – 1920 British Pound, 105 godina
1920 – ???? USD, SAD

Demokracija je i svak se more kladit na šta god oće; fiat, zlato, papiri, kriptovalute, nekretnine, energija . . .

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Eh da, iako su kao posjednici navedeni različiti entiteti sve njih vezuje isti vlasnik i kreator………………..

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

A to je STVOR koji nema ime i prezime?

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Opet se praviš dalabu Šule, ne foliraj, odrasti.

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Objasni mi tko stoji iza STVORA u ljudskom obliku..ti to znaš?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

i ti to znaš, šulenberg. smiri hormone.

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Zar nije BP bio dominatnan do ’45 a dolar od 45?

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Pa nije funta financirala prvi rat za rozmarinu bebu već dolar od braće sitijeve iz volstrita a te kredite gusari otplatili prije ne znam sigurno deset dvadeset godina.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Lurker Dolar je jedina valuta na svitu koja je 1920 bila konvertibilna za zlato po fiksnome tečaju . . . BP je u nekim aspektima zadržala svoju poziciju sve do kraja WWII samo po inerciji, dok 1945 od te pozicije više nije ostalo ništa . . .

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Moreno
“…a za države zlato je imovina koja pomaže restartat valutu posli kolapsa.” Mislim da ovaj dio nema puno smisla jer, ako država ima toliku moć da gomila zlato, ne može ni doći do kolapsa valute? (a moćna i suverena država može ionako štampati valute koliko god treba na tržištu.)

“U zadnjih 5000 godina sve fiat valute su popropadale, a zlato je očuvalo svoju vrijednost.” … zar to ne upućuje na pomisao da je nekom na ovoj Zemlji izuzetno važno da se zlato pronalazi i skladišti kako bi poslužilo u neke druge (sasvim praktične) svrhe ? (a propadanje za jednoga, automatski znači napredak i profitiranje drugoga)
Svo iskopano i istrgovano zlato je plaćeno papirom na kojem je brojkama izražena vrijednost tog papira …ali ipak je to samo papir kojega svi mi uzimamo kao protuvrijednost ili kompenzaciju za sve materijalno i nematerijalno …ali, za zlato kojega se država domogne i “spremi”, niko više ne zna što se dalje sa njime zbiva
Interesantno, ako je zlato već toliko vrijedno, kako objašnjavaš činjenicu da se ne zna koliko ga je stvarno iskopano i prikupljeno kroz povijest i gdje se ono nalazi?

Ovdje se već po enti put govori o zlatu kao nekakvoj sigurnosti valuta, država i pojedinaca a ja opet pitam gdje je to zlato, može li itko “ruku u vatru” da se svo zlato ikada izvađeno i prikupljeno još uvijek nalazi po državnim (bankarskim) trezorima… ?

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Kako se ono kaže Otpisani, zlato je svemirska valuta, pametnom dosta.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer Pa Anunnakiji su prij 5 – 6000 godin došli na zemlju za obučit zemljane kako bi za njih skupljali zlato, tako su intervenirali u ljudski DNK pa dobili razne ljude i varane da porobe ljude i od njih naprave toliko pametne robove koji će moć obavljat i kompliciranije operacije, ali ne opet toliko pametne da ih skuže . . . 🙂

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Razumijemo se Moreno.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

A, e.
Civilizacija koja leti kroz svemir.
Manipulira sa Dnk i mijenja je.
——————————————————
Ima problema s ekstrakcijom – zlata??? Nisu mogli neke robote napraviti? Ili AI? Ili barem stroj- kopačicu zlata? Nego se zaj* s – majmunima?

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Lucija, robote treba odrzavati, bioloski roboti se brinu sami o sebi 😁
Ali salu na stranu, slazem se s tobom, ako su tako napredni pa valjda mogu umjetno napraviti zlato…

Miki
Gost
Miki
11 mjeseci prije

Auuuuu … zbogom pameti …

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Ja bi rekao i prije 20000-30000god. Ako ne i malo više.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

otpisani Je, zlato pomaže restartat valutu, nema tu ništa čudno. To ti je ka i ono za užgat vatru, puno je lakše sa suvin drvima nego sa zelenin i mokrin . . .
Stvar je u tome šta države gube moć pa vlade rade ono jedino šta znaju, a to je zaduživanje u iz arije proizvedenoj valuti . . . pa kovanice su i nazubljene po obodu da se nebi gratale odnosno kako bi se skužilo da su gratane . . . čak i u starome Rimu kad je počelo carstvo propadat smanjivali su se udjeli zlata i srebra u kovanicama . . . pa dolar je od osnivanja FED-a 1913 izgubija 97% svoje vrijednosti u odnosu na zlato . . .
Di se nalazi zlato potpuno je irelevantno . . . meni se čini kako tebi nisu jasne osnove, a to je kako za fizičko zlato ne postoji rizik druge strane ka na primjer za fiat valutu koja vridi dok ljudi viruju u nju ili dok je država ne počme proizvodit do u besvijest . . . i za razliku od fiat valuta zlato se nemore proizvest sa gotovo nula troška jer za dobit zlato triba imat rudnik ili platit koncesiju, triba određeni ljudski rad, mehanizacija, energija . . . a za proizvest fiat valutu ukucaš cifru i upreš tipku Enter.

Ne, ja nisan primjetija kako se ovde govori o ”zlatu ka sigurnosti valuta” . . . u člancima ovde govori se općenito o zlatnome standardu koji se danas ne primjenjuje na ijednu valutu u svitu . . . govori se do kad je bija zlatni standard i šta bi se dogodilo kad bi bija opet uveden, a to je sad šta bi bilo kad bi bilo i to neznamo.

Stvarno mi nije jasno da bi iko reka di drži zlato, to more samo budala . . . pa Ameri su na Japan bacili atomske bombe jerbo in Japanci nisu tili reć di su sakrili zlato . . . meni ovo sa zlaton nije ništa čudno, ali moran priznat čudan mi je ti tvoj mindset sa ”rukon u vatri” . . .

Evo samo kad bi stvarno proučija šta je to inflacija i kako ti mehanizam funkcionira sve bi ti bilo puno jasnije . . . i ako iz cile priče tebi nije spornija na primjer inflacija odnosno skriveni porez nego di se nalazi zlato onda mi stvarno nemožemo suvislo raspravljat . . .

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Moreno
“…suvislo raspravljat” !? …možda bi i vidio šumu, kada ti lišće ne bi zaklanjalo pogled.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

Moreno
ovo si dobro posložio

postoje dvije vrste ljudi
oni koji rade za novac
i oni koji stavaraju novac
od ovih zadnjih ja sam upoznao smo jednog
negdje 1998 u padovi

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

I, nije te bolilo poslije? Mogao si sjediti?

siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
Gost
siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
11 mjeseci prije

Hahahaha, dobra Ivo.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

najgore su bore od ljubomore

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Moreno :
Samo nekretenine !
Zlato !

preseren3
Gost
preseren3
11 mjeseci prije

Pročitao sam NZZ. Operativno odstranjen mozak pisca… Lobotomija…
Cijelo vreme samo o autokratima…. Kao to je važno, ne to, da amerigoti kradu kroz dolar čitav svijet…
A najviše me fascinira povjerenje. Da amreigoti stvarno još imaju onih 8000 hiljada tona…
Kladim se, da ih več decenijama nema…

siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
Gost
siogiusngiunsfugvsndvksdvkdsnjsydxj
11 mjeseci prije

Otišlo je davno tih osam tisuća, vjerojatno u svemir.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
11 mjeseci prije

Kinezi bi Juan za globalnu valutu? Još jedan dokaz da žele samo zaminit Amere na svjetskom hranidbenom lancu.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Iako su projekt tame nisu to što govoriš dok god ne naprave ratova ko ciokauboji za stvora od prvog kradljivca zemlje indijancima.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Misliš da ne bi napravili rat da mogu?

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Siniš, kad naprave ratova za tamu kao ciokaubojgusari onda ih se može nazivati istima.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Svako radi za nekoga, neko za sebe a neko za gazdu…ne mogu ga napraviti, zato i neće.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Dobro jutro Kolumbo.

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Kinezi ne zele financirati USA koristenjem dolara kao svjetske value i u tome nema nista sporno. O drugim stvarima bi se dalo razgovarati (i jesam) ali o ovome ne.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

A ziciocajtung ne piše zašto švabenlend ne “kupi” svoje zlato iz fortnoxa, londonderišta i pariđija.

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Koje šifre kao u osnovnoj školi…BRAVO možeš u glumce u novoj seriji.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Ne pravi se lud Šule, ne treba tebi prijevod a ni drugima.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Autokrati vole zlato . . . a ka ono demokrati nevole zlato, bojin se . . . isto ka da nije odma dan nakon dolaska demokracije u Ukrajinu 2014 oko 30 tona zlata iz ukrajinske centralne banke ukrcano u avion švicarske zastave koji je odletija u nepoznatome smjeru . . . tako je bilo i u Libiji, di je autokratsko zlato odletilo u demokraciju . . . ”He who has the gold makes the rules” . . . 🙂

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Ko 30.000 tona ruskog zlata za osnivanje FED-a a Nikolu vlasnika ubiše da nemaju kome vračati………..

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Moreno
Dok ne dođe onaj s čelikom.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Lucija Čelik ide tamo di mu reče oni šta ima zlato . . . 🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Moreno
Naravno. U normalnim situacijama…ali u uvjetima velikih kriza 😁

Mölltaler
Gost
Mölltaler
11 mjeseci prije

@Moreno I u Srbiji je bila slična stvar. Prije dolaska DOS-a na vlast Srbija je imala preko 31 tone zlata da bi zatim u nekoliko mjeseci to spalo na 9.8 tona. Nikad se nije saznalo gdje je nestalo preko 20 tona.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Mölltaler Kako se nezna di je nestalo zlato . . . pa valjda u demokraciji . . . niko nije reka kako je demokracija besplatna . . . pitaj demokrata Dinkića pa ćeš vidit da je tako . . . 🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Mölltaler
Pa vama su svi koji su stigli krali iz Bora zlato.
I sad – koncesija Kinezima…a zašto to? Koji je tu dil? Bor ima ogromne količine bakra…skoro za monopol…?

ray
Gost
ray
11 mjeseci prije

Zna se, prodali. Tad je cena bila jadna, ako se dobro secam 380 dolara po unci. Za “moderne” zapadne podguzne muve zlato je bilo relikt proslosti, jos su bili i zadovoljni cenom…

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Znaci do sada smo saznali da “Svabo”stampa Eure i nista ne proizvodi, ok idemo dalje, na dobrom smo putu. 😉

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije

Najbolji poslovni potez im je bio kada su pozvali milione migranata da popune manjak radnika a ovi im se obesili o socijalna primanja i bave se sivom i crnom ekonomijom pretežno.
Naravno ne radi se tu o zaposljavanju ili o altruizmu već o nekim skrivenim agendama koje su za tebe teorije zavere i otpisuješ ih po automatizmu.
Ali svejedno izbiće na površinu, sve je manje vremena, i onda neće biti smešno.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Kvisko Proizvodija je Schwabo marke u weimarskoj republici ka mutav, a količine su bile tolike da je za poć kupit štrucu kruva tribalo napunit punu kariolu maraka . . . to ni Balkan u svojim najsvitlijin trenucima nije vidija . . . 🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Škrnicl. Oli – kesu papirnatu.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Lucija Ma je ku*rac škartoc (papirnata kesa bez ručice), za ultim je tribala kariola (to je ono šta se drži sa dvi ruke i gura na jedno kolo) . . . 🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Moreno
Ček. “…to je ono šta se drži sa dvi ruke i gura na jedno kolo…”
Zvuči mi poznato…a istovremeno zagonetno…😊
Joj kad Umpah ovo vidi…
Ma di su našli tolike …kariole? E, bit će da je to bilo ono što je pokrenulo njemačku industriju…😊

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Luce :Carola, pa ubaciš (i),
kolo se pleše zbog upoznavanja,
drži se sa dvije ruke uglavnom odstraga,
guranje jednog kola na Carolu boli,
puna Cariola maraka je teretni vlak pun ljubavnih pisama:
POKRENI SE !
VOLIM TE !
INDUSTRIJO MILA MOJA !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Desničarska karijola (obe ručkena na desnoj strani,
a kolo plešeš u sredini)?

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

A šta je rješenje po njima?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
11 mjeseci prije

vjerojatno bi trebali kupovati američku coca-colu ili njemački kinder umjesto zlata. mislim da će prije švabo na koljenima moliti rusa nego rus švabu. u ostalom zar se to nije već dešavalo nekoliko puta u povijesti. samo ovi mladi novinari to nisu izučavali iz udžbenika povijesti. morat će to izgleda opet naučiti na teži način

Slavko
Gost
Slavko
11 mjeseci prije

Kinder je talijanski!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
11 mjeseci prije

eto koliko mi je bitan da ne znam ni tko ga proizvodi:)

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Znaci ostajemo kod toga da nesposobni i lijeni Nijemci , Svicarci i Austrijanci pljackaju marljive i sposobne balkance?

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Odlican komentar!

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Kvisko
Da. Pljačkaju. U doslovnom i prenesenom smislu. Ekonomski pokazatelji govore o odlivima gotovine sa Istoka na Zapad od 90- tih.

Drugo, ‘legalna’ pljačka bankama koje iznose samo iz RH cca 13 milijardi godišnje…onda nam našu lovu daju uz kamatu.

Treće. Ilegalna pljačka uz podršku državnih institucija. Agrokor. 50 milijardi. Sve te zavrzlame služile su samo da se netko dokopa najplodnije zemlje; sada se lokalne vlasti prisiljavaju na obnavljanje koncesija…

Alenka
Gost
Alenka
11 mjeseci prije

Lijepo ste i ispravno to rekli g.Kvisko. Oni dolaze i korumpiraju nam i postavljaju političare po želji. Uzeli su nam korupcijom telekom, uzeli su nam banke skupa sa novcima, i baš pljačkaju sa kamatarenjem klasičnim. Uzimaju nam i zemlju i vodu na namještenim natječajima takođe. A prodaju nam svoju bofl robu za skup novac opet preko korumpiranih političara koji su njihovi igrači.
Dobro ste to uvidjeli, ovdje svi misle da su nam oni pomogli, ali to nije istina, mi smo za njih samo kolonija. Da je više ljudi toga svjesno kao vi, bilo bi nam svima bolje sigurno, ali ljudi ne vide kraj zdravih očiju..

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Pa Kviskić radi za te što vas i nas olešiše.

Belegija
Gost
Belegija
11 mjeseci prije

Da, prvo su pljackali slovence preko ljubljanske banke 60mlr eur, pa HR, BiH … na razne nacine, ali “carma is bitch” pa im se vratilo: https://www.logicno.com/vijesti/ne-racunajte-vise-na-njemacku-ona-je-ucjenjena-s-30-000-milijardi-eura-preko-deutsche-banke.html

Ulazem kviska, dovidjenja i prijatno.

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Nisi čitao…ta banka prvi put u dosta godina ima plis u poslovanju.

Belegija
Gost
Belegija
11 mjeseci prije

@Sinisa: Bojim se da ti nisi citao. Sto se sada desava je potpuno irelevantno, dali posluje pozitivno ili negativno, ovo se desilo u proslosti i u pitanju je ne mala cifra od 60 milijardi eur koja je nastala na nacin da je kao direktor banke instaliran “stranac” koji je sakom i kapom dijelio novce. Kada je novce trebalo vratiti, naravno banka nije bila u mogucnosti i tako je kompletan dug jedno jutro osvanuo na racunu drzave kao garanta, tako da je Slovenija od nisko zaduzene drzave preko noći postala zadužena. To je u pitanju g. Sinisa i sada ja vama postavljam pitanje, kolika je ta pozitivna godišnja dobit u poslovanju i za koje ce vrijeme biti nadoknadjena prouzrokovana steta u ovom slucaju drzavi ??
A takav slican scenarij je napravljen Njemackoj samo od malo veceg “igraca” USA i sada se samo ceka da g. Trump jedno jutro bude krivo raspolozen i kaze: Od danas je dug od 30.000 milijardi EUR dug Njemacke drzave, tj. vrijednog Njemackog naroda, a ne Deutsche Bank. Zato u tom svjetlu sada vidimo kancelarku Merkel koja pozitivno prica o NATO-u i izrazava otvoreno neslaganje sa svojim glavnim partnerom u EU g. “Micronom” na njegove negativne medijske istupe o NATO-u (klinicka smrt itd…) i jos javno kaze da ce povecati udio sredstava na 1.5% BDP-a izdvajanja za NATO, cemu se donedavno protivila, a sto je davno Trump dao kao zadacu saveznicima a pogotovo Njemackoj jer je po njegovim navodima uplacivala premalo. Pokazalo se opet ispravnim pravilo: ako vam je sto nejasno, pratite tok novca ili ti u ovom slucaju financijskih ucjena …

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

Zato sam i rekao…izgleda da rade šta treba, i odmah su u plusu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Također, ti isti Nijemci , Svicarci i Austrijanci zapošljavaju najgori šljam i izrode tih balkanaca kako bi trolali za njihov interes, u zamjenu za sendvič nasušni. Sve to u suterenu, zbog smanjene vidljivosti.

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

Meni osobno nije jasna privlacnost zlata… OK, dobro je za nakit a ima i primjenu u elektronici ali zasto je tako vrijedno je meni misterij.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Lurker
…Pa treba vlasnicima farme, a krupno i sitno-zubi imaju zadatak da ga prikupljaju 😉

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
Gost
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
11 mjeseci prije

Hehehehe

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Nove tehnologije,svemir.Nije za kindurenje.Ako u jednom laptopu ima 2g zlata,koliko ima recimo u avionu ili ti svemirskim letilicama.

Far
Gost
Far
11 mjeseci prije

Članak je zapravo primitivna NATO propaganda. Svatko ko je imalo normalan bi se trebao rješavati dolara i ulagati u ne samo zlato nego i u ostale commodities.
Oni koji su optimisti kupuju zlato i srebro, pesimisti kupuju konzerve

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

E ta ti je prava,nista jeftinije,a Boga mi ni ucinkovitije.Od sada samo to,usput,ubacujem u korpu.

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Zlato će trebat uskoro mnogim državama jer se priprema rat velikih razmjera a te valute če naglo gubit svoju vrijednost,nafta će biti blizu 150& i mnoge države će doživjet inflaciju i ekonomsku krizu.Zato če FERDOUSO nuklearno postrojenje u Iranu biti prekretnica savezništva između SAD i Evrope u suzbijanju nuklearne bombe od Irana.Zato Makron izjavljuje i optužuje Nato jer zna da će sve države biti ili morat biti uključene jer to zahtjeva Izrael.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Kakve gluposti ti pišeš.Jedine nuklearne bombe koje treba suzbiti su one u Izraelu. EU nema obranu od njih,a ti psihopati posjeduju oko 400 komada uz lijepo osmišljenu Samsonovu opciju gdje su glavni europski gradovi na meti psihopata iz Tel Aviva.Misliš da svi gojimi jedva čekaju da mogu poginuti za interese cionističke države koje ne priznaje niti međunarodno niti ikakvo pravo ? Iza Irana stoje Rusija i Kina .Nikakvi vaši planovi uništenja Irana se neće ostvariti.

Sarmat
Gost
Sarmat
11 mjeseci prije

Zlato sigurno utočište za autokrate…? Gle tko to kaže. Novine zemlje čiji su trezori i privatni sefovi i puni zlata. Po tome ispada da je Švicarska vrlo “autokratska” zemlja jer voli zlatio!
Na što je spalo ovo novinarstvo danas. Neki novinarčić dobio zadatak da složiti članak o zlatui da plritom rebne Rusiju, Kinu itd. Čista presstitucija. Za naivce i bedake i za one koje takvima stvaraju Jer eto autokratske zemlje gomilaju zlato, Kako se samo usuđuju. Umjesto da ga nama (demokratima slobodnog svijeta) ostave.

Ne autokrate
Gost
Ne autokrate
11 mjeseci prije

Nego “mafijakrate”

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije

„Te se zemlje plaše američke valute, jer je postala vrlo raširena u svijetu.”

Naravno, radi se o totalnoj (ali smisljenoj) – besmislici.
Sirovoj i surovoj propagandi.

Sve zemlje (a ne samo “autoritativne” kako ih ova njemacka papircina naziva) – se plase americke valute, jer je cionisti stampaju kao sumanuti. Od prilike kao u vrijeme S. Milosevica kako je Topcider proizvodio bezvrijedne papirnate “YU dinare” – ali na MILIONITU potenciju.
Ne mozemo cak niti zamisliti o kakvoj se ogromnoj pljacku uz pomoc bezvrijednog smetlja tzv “US dollara” ovde radi.
Ovo je sa sigurnoscu – najveca pljacka u pisanoj istoriji covjecanstva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
95
0
()
x