Neue Zürcher Zeitung: Zlato je sigurno utočište za „autokrate“ Rusije, Kine i Turske

zlato zlatni novac
95 komentara

Rusija, Kina i Turska aktivno kupuju zlato kako bi se riješili ovisnosti o dolaru, piše Neue Zürcher Zeitung. Tako je Moskva osigurana od novih sankcija Sjedinjenih Država. Ankara svoje domaće ekonomske probleme uglavnom rješava inflacijom. Peking je sebi postavio globalniji cilj da juan postane svjetska valuta.

Od početka ove godine je Središnja banka Rusije kupila je 128 tona zlata, povećavši svoje rezerve na ukupno 2240 tona, piše Neue Zürcher Zeitung. Čelnik Kremlja Vladimir Putin aktivno provodi “dedolarizaciju”, ali u toj kampanji nije sam. Slični procesi odvijaju se u Kini i Turskoj. Čak i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je “apsurdno” da Europa američkom valutom plaća 80% uvezene energije.

S druge strane, kineski predsjednik Xi Jinping je u više navrata govorio o ekonomskoj “hegemoniji” Sjedinjenih Država. Podsjetimo, Kina je prva u listopadu 2013. pozvala na „globalnu dedolarizaciju“ i počela provoditi proaktivnu politiku koju su kasnije prihvatile brojne zemlje svijeta.

Za razliku od drugih valuta, dionica ili obveznica, zlato je imovina koja nije vezana obvezama prema trećim stranama, objašnjava publikacija. Prema tome, plemeniti metal ne snosi nikakav kreditni rizik. Zbog toga je zlato “važna sastavnica antikrizne politike autokrata iz Rusije, Kine i Turske”.

„Te se zemlje plaše američke valute, jer je postala vrlo raširena u svijetu. Dolar se koristi u 90% međunarodnih valutnih transakcija, te gotovo uvijek pri kupnji ili prodaji nafte. Dvije trećine svjetskog duga denominirano je u dolarima. Sveprisutni američki novac prisiljava gospodarstva drugih zemalja da se prilagode financijskoj politici Washingtona i fluktuacijama prema vrijednosti zelenog dolara. Uz to, dominacija dolara na svjetskom deviznom tržištu čini ih ranjivim na američke ekonomske sankcije. Washington može blokirati imovinu bilo koje tvrtke ili banke koja radi s američkim novcem“, podsjeća švicarski list.

Rusija se protiv toga počela braniti 2014. godine, nastavlja Neue Zürcher Zeitung. Zemlja je bila pod američkim sankcijama pet godina i “razumjela svoje granice”. Moskva se bojala dodatnih sankcija, posebno isključivanja Rusije iz međunarodnog platnog sustava. Za Vladimira Putina su financijske sankcije Amerikanaca jednake ozbiljna prijetnja kao i vojna moć NATO pakta, piše list.

Pored toga, čelnik Kremlja na sve načine želi izbjeći ponavljanje situacije sa Sovjetskim Savezom, kada je zbog oštrog pada cijena nafte bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov morao uzimati velike kredite od Zapada kako bi kupio hranu.

U 2018. godini je Središnja banka Rusije prodala gotovo sve američke državne dužničke obveznice. Umjesto njih je Kremlj prešao na juan, zlato, euro i jen. U trgovini Rusije s Europskom unijom i Kinom će europska valuta uskoro nadmašiti američku.

„Međutim, ponekad za takav pristup morate skupo platiti. Prošle je godine rusko gospodarstvo pretrpjelo velike gubitke zbog slabljenja juana“, tvrdi Neue Zürcher Zeitung.

Međutim, ruski BDP u 2018. godini je porastao za 2,3%, izvijestio je Rosstat.

U 2017. godini je ruski BDP porastao je za 1,6%, dok je u 2016. rast bio samo 0,3%. U 2015. je Rusija zabilježila recesiju od 2,5%, dok je 2014. Još uvijek bila pozitivna s rastom od 0,7%. U 2013. je ruski BDP porastao za 1,8 %, dok je 2012. skočio za 3,7%. Dakle, stopa rasta gospodarstva u 2018. godini bila je najviša od 2012. godine i mjere Kremlja i ruske vlade za suzbijanje negativnih učinaka sankcija su bile uspješne. Zanimljivo je da su podaci Rosstata za 2018. godinu značajno premašili predviđanja analitičara, uključujući ruske, koji su za prošlu godinu krajem prosinca gotovo uglas tvrdili da će gospodarski rast biti 1,7%. Stoga tvrdnja da je slabljenje juana „teško pogodilo rusku ekonomiju“ ne zvuči uvjerljivo, osim za publiku koja ne prati službene podatke i makroekonomske pokazatelje.

Za razliku od Moskve, Peking nije toliko ranjiv na američke sankcije, nastavlja švicarski list. Međutim, Azija doista želi ograničiti utjecaj dolara. Azijska financijska kriza krajem ’90-ih učinila je Kinu najvećim kreditorom Sjedinjenih Država. Sada se Kina pokušava riješiti dolara i učiniti juan svjetskom valutom.

Peking je najveći uspjeh postigao 2015. godine, kada je Međunarodni monetarni fond kineski novac uvrstio u prestižnu skupinu valuta s takozvanim posebnim pravom vučenja ili SDR (Special Drawing Rights).

U ostvarenju tog cilja se Kina uvelike oslanja na svoju ekonomsku moć i “juanizaciju” trgovine sirovinama, a ne na zlato. Za razliku od Rusije, zlatu čini relativno mali dio rezervi zemlje. Ipak, čak i s ovim omjerom, Kina u odnosu na druge zemlje ipak posjeduje znatne zlatne rezerve.

“Turska, čini se, postaje nova Rusija”, piše list.

„Vlada Recepa Tayyipa Erdogana se sve više kladi na zlato. U posljednjih nekoliko godina se kupovina plemenitih metala značajno povećala. Ankara se također sve više udaljava od svog NATO partnera, Sjedinjenih Država, a dolar za mnoge tvrtke u Turskoj postaje problematična valuta. To nije povezano samo s prijetnjama Donalda Trumpa koji obećava da će sankcijama “uništiti“ tursko gospodarstvo, već i s neuspjelom financijskom politikom koju je provodio sam Erdogan. Zemlja pati od visoke inflacije. Mnoge tvrtke dugove plaćaju u dolarima, a dobit im je u oslabljenim turskim lirama, zbog čega imaju problema s ispunjavanjem svojih financijskih obveza. Predsjednik zemlje poziva svoje ljude da kupuju nacionalnu valutu, ali Ankari treba i kupovina zlata ne samo da bi se oslobodila dolara, već i da bi stabilizirala liru“, zaključuje Neue Zürcher Zeitung.

NZZ

DedolarizacijaZlatne rezerve
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kvisko
4 godine prije

Hm, ovo je zanimljiva tema, jedva cekam komentare.

dalmata
4 godine prije

Švabo minja veštit(odjelo)ali narav je ista.U prevodu,kad Eu(njihova,valjda mislu,zakonita prčija)štampa eure,a nikad nisan čuja ni vidija dokaz da euro ima ikako pokriče,a troke(kamo) li pokriće u zlatu.Čudo je zašto Švabe ne brinu za svoje zlato koje in je u USrA,sigurno isto ka šta je sigurno da su vrata od grada poštena.Srića za cili svit da I Rusi i Kinezi i Iranci i boga mi,izgleda i Turci,svi ostali na koje pušu i USrA i Eu iostala zapadna gamad,imaju pravo rukovostvo da pokaže sridnji prst

Kvisko
4 godine prije

Opa, prvo pa musko, krenulo je bas onako kako sam i mislio, argumentirano , ekonomski i matematicki precizno.

Moreno
4 godine prije

Zlato nije utočište samo za ”autokrate” nego za sve one pojedince koji oće zaštitit kupovnu moć svoje ušteđevine, a za države zlato je imovina koja pomaže restartat valutu posli kolapsa. U zadnjih 5000 godina sve fiat valute su popropadale, a zlato je očuvalo svoju vrijednost.

Dominantne valute na globalnome nivou od 1450. godine do danas;
1450 – 1530 Escudo, Purtugal, 80 godina
1530 – 1640 Real se a Ocho, Španjolska, 110 godina
1640 – 1720 Gulden, Nizozemska, 80 godina
1720 – 1815 Franc, Francuska, 95 godina
1815 – 1920 British Pound, 105 godina
1920 – ???? USD, SAD

Demokracija je i svak se more kladit na šta god oće; fiat, zlato, papiri, kriptovalute, nekretnine, energija . . .

preseren3
4 godine prije

Pročitao sam NZZ. Operativno odstranjen mozak pisca… Lobotomija…
Cijelo vreme samo o autokratima…. Kao to je važno, ne to, da amerigoti kradu kroz dolar čitav svijet…
A najviše me fascinira povjerenje. Da amreigoti stvarno još imaju onih 8000 hiljada tona…
Kladim se, da ih več decenijama nema…

Majk Majers
4 godine prije

Kinezi bi Juan za globalnu valutu? Još jedan dokaz da žele samo zaminit Amere na svjetskom hranidbenom lancu.

iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
4 godine prije

A ziciocajtung ne piše zašto švabenlend ne “kupi” svoje zlato iz fortnoxa, londonderišta i pariđija.

Moreno
4 godine prije

Autokrati vole zlato . . . a ka ono demokrati nevole zlato, bojin se . . . isto ka da nije odma dan nakon dolaska demokracije u Ukrajinu 2014 oko 30 tona zlata iz ukrajinske centralne banke ukrcano u avion švicarske zastave koji je odletija u nepoznatome smjeru . . . tako je bilo i u Libiji, di je autokratsko zlato odletilo u demokraciju . . . ”He who has the gold makes the rules” . . . 🙂

Kvisko
4 godine prije

Znaci do sada smo saznali da “Svabo”stampa Eure i nista ne proizvodi, ok idemo dalje, na dobrom smo putu. 😉

Siniša
4 godine prije

A šta je rješenje po njima?

eu kolonija
4 godine prije

vjerojatno bi trebali kupovati američku coca-colu ili njemački kinder umjesto zlata. mislim da će prije švabo na koljenima moliti rusa nego rus švabu. u ostalom zar se to nije već dešavalo nekoliko puta u povijesti. samo ovi mladi novinari to nisu izučavali iz udžbenika povijesti. morat će to izgleda opet naučiti na teži način

Kvisko
4 godine prije

Znaci ostajemo kod toga da nesposobni i lijeni Nijemci , Svicarci i Austrijanci pljackaju marljive i sposobne balkance?

Lurker
4 godine prije

Meni osobno nije jasna privlacnost zlata… OK, dobro je za nakit a ima i primjenu u elektronici ali zasto je tako vrijedno je meni misterij.

Far
4 godine prije

Članak je zapravo primitivna NATO propaganda. Svatko ko je imalo normalan bi se trebao rješavati dolara i ulagati u ne samo zlato nego i u ostale commodities.
Oni koji su optimisti kupuju zlato i srebro, pesimisti kupuju konzerve

Šule
4 godine prije

Zlato će trebat uskoro mnogim državama jer se priprema rat velikih razmjera a te valute če naglo gubit svoju vrijednost,nafta će biti blizu 150& i mnoge države će doživjet inflaciju i ekonomsku krizu.Zato če FERDOUSO nuklearno postrojenje u Iranu biti prekretnica savezništva između SAD i Evrope u suzbijanju nuklearne bombe od Irana.Zato Makron izjavljuje i optužuje Nato jer zna da će sve države biti ili morat biti uključene jer to zahtjeva Izrael.

Sarmat
4 godine prije

Zlato sigurno utočište za autokrate…? Gle tko to kaže. Novine zemlje čiji su trezori i privatni sefovi i puni zlata. Po tome ispada da je Švicarska vrlo “autokratska” zemlja jer voli zlatio!
Na što je spalo ovo novinarstvo danas. Neki novinarčić dobio zadatak da složiti članak o zlatui da plritom rebne Rusiju, Kinu itd. Čista presstitucija. Za naivce i bedake i za one koje takvima stvaraju Jer eto autokratske zemlje gomilaju zlato, Kako se samo usuđuju. Umjesto da ga nama (demokratima slobodnog svijeta) ostave.

Ne autokrate
4 godine prije

Nego “mafijakrate”

istrazuj
4 godine prije

„Te se zemlje plaše američke valute, jer je postala vrlo raširena u svijetu.”

Naravno, radi se o totalnoj (ali smisljenoj) – besmislici.
Sirovoj i surovoj propagandi.

Sve zemlje (a ne samo “autoritativne” kako ih ova njemacka papircina naziva) – se plase americke valute, jer je cionisti stampaju kao sumanuti. Od prilike kao u vrijeme S. Milosevica kako je Topcider proizvodio bezvrijedne papirnate “YU dinare” – ali na MILIONITU potenciju.
Ne mozemo cak niti zamisliti o kakvoj se ogromnoj pljacku uz pomoc bezvrijednog smetlja tzv “US dollara” ovde radi.
Ovo je sa sigurnoscu – najveca pljacka u pisanoj istoriji covjecanstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI