Nikolaj Azarov: “Vrijeme je da kažem cijelu istinu o J. Timošenko”

Timošenko - Levy
14 komentara

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, koji sada živi u Rusiji, odlučio je objasniti okolnosti “slučaja Timošenko”, odnosno njegovog sukoba sa svojom prethodnicom, bivšom premijerkom Ukrajine i aktualnom zastupnicom Vrhovne Rade, Julijom Timošenko.

Bivši premijer nikada javno nije komentirao ovaj slučaj, ali je sada odlučio da je vrijeme da kaže istinu.

“Julija Timošenko je počinila mnoge zločine. Naravno, najozbiljniji je povezan s njezinim aktivnostima u tandemu s Pavlom Lazarenkom, kada su se borili za monopolizaciju ukrajinskog tržišta plina i pokušali izvršiti utjecaj na najvećeg potrošača plina – Donbas. Oni su po povlaštenim cijenama kupovali ruski plin po cijeni od 20 do 30 dolara za tisuću kubnih metara i preprodavali ga proračunskim organizacijama i industriji Ukrajine za 120 do 130 dolara. Tako su opljačkali milijarde dolara i uništili zemlju, kao što je bilo od 1995. do 1997. godine, tijekom vrhunca ovih aktivnosti. Tijekom tih godina su u sukobima ubijeni ljudi koje sam osobno poznavao. Stradali su Švidčenko, Ščerban, Momot i mnogi drugi. Bilo je to užasno vrijeme”, rekao je Nikolaj Azarov.

Kada je došla na mjesto zamjenice premijera za energetski kompleks u Juščenkovoj vladi, Timošenko je lobirala za opskrbu ugljenom iz Poljske, što nije provedeno nimalo transparentno. U razdoblju od 1998. do 2002. godine su Opće tužiteljstvo Ukrajine i pravosuđe Sjedinjenih Država proveli istragu o Juliji  Timošenko.  Skupili su oko 5 tisuća svezaka o kaznenim predmetima njenih kriminalnih aktivnosti. U Rusiji je kompanija Julije Timošenko UESU napravila štetu od 450 milijuna dolara i zbog takozvanih plinskih ugovora je osuđena i služila kaznu zatvora.

U Sjedinjenim Državama je na dugu zatvorsku kaznu osuđen Lazarenko, dok je Timošenko niz godina imala zabranu ulaska u SAD. Američki Vrhovni sud je 17. svibnja 2017. donio odluku da je Julija Timošenko bila sudionik u kaznenim djelima s Pavlom Lazarenkom.

“Timošenko je u više navrata izjavila da je Vrhovni sud Ukrajine, navodno, izmislio dokaze o njezinoj krivici, ali je činjenica da Vrhovni sud Ukrajine nikada, ponavljam, nikada tijekom godina nije uzeo u obzir njezin slučaj i u kaznenim predmetima Julije Timošenko koristio 5000 svezaka dokaza prikupljenih od ukrajinskih sudova i američkih istražitelja, niti je donio odluku o tim kaznenim predmetima”, tvrdi bivši premijer Ukrajine, Nikolaj Azarov.

Neprestani udari i nestabilnost u zemlji nisu dopustili pravosudnim tijelima da se bave ovim predmetima. Najmanje jednom, bez obzira na to koliko je vremena trebalo sudu da istraži 5 tisuća svezaka o kaznenim djelima, jedan dan ili 500 dana, to nije učinjeno, a  radi se o prijevari od milijardi dolara.

“Dakle, znajući detalje za mnoge slučajeve protiv Timošenko, uvijek sam imao negativan stav prema njoj, bez obzira na poziciju koju je obnašala. Točno, ona se nikada nije držala bilo kakvih principa. Novac i moć su za nju uvijek bili sami sebi svrha. Da ponovim još jednom. Kada je Ured glavnog tužitelja 2009. otvorio kazneni postupak protiv nje, nisam bio iznenađen. Bilo je i vrijeme, a činjenica je da je određene ugovore za opskrbu plinom zaključila bez suglasnosti Vlade Ukrajine. U vrijeme potpisivanja ugovora se Vlada protivila takvom poslu. Timošenko je bila u Moskvi, dok je u Kijevu zamjenik premijera Turčinov održao sastanak s Vladom kako bi se dogovorili o uvjetima ugovora i kako bi se omogućilo izaslanstvu da potpiše ugovor. Vlada, nakon što je bila upoznata s uvjetima ugovora, odbila je to odobriti. Međutim, kako je u režiji Julije  Timošenko zapisnik sa sastanka Vlade krivotvoren, ona je prevarila O. Dubina, predsjednika Naftogaza, te potpisala ugovor”, rekao je Azarov.

Njena uloga u svemu je očita, ali je politička situacija bila takva da bi rad tužiteljstva mogao ozbiljno zakomplicirati naše odnose s EU, a što je najvažnije i s Rusijom. Jer, htjeli mi to ili ne, Rusija je ugovorna stranka i prijevara Julije Timošenko bi imala posljedice i po Moskvu. Valja podsjetiti da je u siječnju 2009. bilo razdoblje oštrog sukoba između Timošenko i Juščenka, te Rusije i Sjedinjenih Država zbog događaja u Gruziji. Hlada zima i zatvoren dovod plina u Europu su stvorili povoljne uvjete za takvo ponašanje Julije Timošenko. Usput, kazneni predmet protiv nje nije pokrenut ni po nalogu Janukoviča, ni Juščenka ili njihovim osobnim uputama. Izrazio sam svoju zabrinutost zbog činjenice što mi ne trebamo samo kazneni postupak, nego ljude da nam daju pune informacije o njenim aktivnostima. Međutim, moje brige nisu uzete u obzir i ušli smo u ozbiljnu krizu u odnosima s EU. S jedne strane, imali smo apsolutno legitimnu odluke suda i dokaze da je Timošenko krivotvorila dokumente, dok je Vlada na drugoj strani radila na usklađivanju uvjeta sporazuma s partnerima iz EU, koji su nam stalno prigovarali za slučaj Julije Timošenko”, nastavlja bivši ukrajinski premijer.

“U tim okolnostima sam vodio pregovore s predsjednikom Europskog parlamenta, Martinom Schulzom, te postigao kompromis.  Stvorili smo zajedničko povjerenstvo koje se bavilo svim pitanjima vezanim za takozvane “političke zatvorenike”, Lucenka, Timošenko i druge. Treba napomenuti da je svrha komisije bila pronaći kompromis za njihovo oslobađanje. Kao što je poznato, prvo je pušten Jurij Lucenko, a sljedeća na redu je bila Julija Timošenko. No, onda se dogodio državni udar, a Timošenko su ponovno iskoristili da je predstave kao žrtvu režima. Godine će proći, prašina će se slegnuti, ali političku prljavštinu vrijeme neće  oprati. Jednom će doći objektivni istražitelji i ocijeniti činjenice o aktivnostima svih političara politike, ovaj put u Ukrajini. Ono što su učinili za ljude, kako su se ponašali u različitim političkim situacijama, a onda će se odati počast onima koji to zaslužuju.

Što se dogodilo, to se već dogodilo i to je nemoguće promijeniti. Ali se možete promijeniti ocjena određenog događaja ili incidenta i zbog toga i ima smisla razgovarati o tome”, zaključio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov

istinajulija timošenkosvjedočenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mou
6 godine prije

Julija Timošenko je za Amerikance i njemački četvrti Reich heroj i pozitivna osoba zato jer im služi.

Haris
6 godine prije

Čekaj drug Nikolaj samo da kokice i pivo donesem

Arkaj
6 godine prije

Slom socijalističkih država i politička odluka o što bržoj privatizaciji sredstava za proizvodnju naprosto je stvorila uvjete gdje je pljačka ne samo nužna posljedica već i jedini način da se ta privatizacija provede. Timošenko je samo jedan primjer korištenja političke pozicije za nezakonito privatno bogaćenje a slična praksa vladala je u svim bivšim socijalističkim državama. Ako je riječ o hrvatskoj dovoljno se sjetiti Sanadera a to je samo vrh ledene sante. Međutim ovi nezakoniti načini su procentualno najmanji dio opljačkanog – najveći dio opljačkan je posve po zakonu…

Antonio
6 godine prije

E zasto ovo sada pricas? zasto nisi bio otvorenii ranije? Za Timosenko je vec sve jasno, ali ti si to morao razjasniti daleko ranije. Vako ode ukrainski voz u kukuruz…

Svjatoslav 969
6 godine prije

Kao da EU nije znala za ovaj dil o jeftinom gasu ..
Kao da je EU kupovala skuplje (potrosaci da), pa oni su bili sa njom i zato se spominje kradja plina a svima cisti prsti iz EU.Zato su svog igraca grcevito izvlacili iz kaveza, da ta pticica nebi pocela pijevati kao gardelin..
Naravno da bi iskocile iz sijenke neke EU kompanije koje su imale ekstra profit (megalomanski).I tako domace kucne (prazne) budjete punili ..
Kao da nisi imali iz EU i USA svoje ljude uz ovu prevrtljivu vijesticu i sad toboze nemaju pojma o nicemu ..Pomalo lice na Agrokor, niko nije kriv a brod tone.A lesinarske firme iz USA skacu u pomoc toboze da utopljeniku pruze ruku a vezu kamencinu oko vrata davljeniku ..

subaru
6 godine prije

Ona je od nosatih i zaštičena je od svega u hazariji 2.

gogijard
6 godine prije

znači kod njih isto ima hadezea. Ajme njima!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI