Novi dokumenti: od Porezne uprave traži se očitovanje o tome je li istražila obitelj Clinton

Bill i Hillary Clinton
13 komentara

Sudac američkog Poreznog suda David Gustafson naložio je 22. travnja Poreznoj upravi (IRS) neka otkrije je li kazneno istraživala zakladu Clinton, prema nedavno deklasificiranoj presudi koju je citirala Just the News.

Nalog američkog Poreznog suda uslijedio je usred postupka u slučaju zviždača Lawrencea W. Doylea i Johna F. Moynihana u ožujku 2019. protiv Porezne uprave. Dvoje diplomanata Katoličkog isusovačkog učilišta Svetog Križa i neovisni stručni forenzični istražitelji terete Zakladu Clinton gotovo četiri godine, zbog navodne prijevare i lošeg financijskog upravljanja.

Tijekom svjedočenja pred Odborom za nadzor doma i vladinu reformu u prosincu 2018., Doyle i Moynihan tvrdili su da Zaklada Clinton duguje iznos poreza između 400 milijuna i 2,5 milijardi dolara. Dvojica bivših studenata jezuitskog fakulteta rekli su američkim zakonodavcima da su prikupili približno 100 izložaka na više od 6.000 stranica i došli do sljedećih zaključaka:

  • Da zaklada nije djelovala kao organizacija oslobođena poreza 501 (c) (3);
  • Da je davala Poreznoj upraviveliku količinu lažnih podataka o svom poslovanju i entitetima;
  • Da se ponašala kao strani agent, čineći tako svoju dobrotvornu zaštitu oslobođenu poreza ništavnom.

Doyle i Moynihan podnijeli su prijave Poreznoj zbog sumnji za nedjela dobrotvorne organizacije još u kolovozu 2017. Međutim, čini se da vladino tijelo nije bilo voljno razmotriti njihov zahtjev, unatoč tome što na internetskoj stranici Porezne jasno piše da građani slobodno i odmah trebaju prijaviti sve porezne prijevare.

Nakon što su primili demantij od Porezne u veljači 2019., dvojica neovisnih stručnih forenzičnih istražitelja pokrenula su tužbu američkom Poreznom sudu.

U listopadu 2020. godine postigli su prvu pobjedu na sudu protiv Porezne uprave. Sudac Gustafson u to je vrijeme presudio da je Porezni ured za zviždače (WO) “zloupotrijebio diskrecijsko pravo” pokušavajući odbaciti “specifičnu vjerodostojnu dokumentaciju,” koju su iznijeli Doyle i Moynihan i dopustio da se postupak nastavi.

Uz to, sudac je skrenuo pozornost na očite nedosljednosti u postupanju Porezne uprave prema zahtjevima zviždača. Konkretno, sudeći prema dokumentaciji Odjela za kriminalističku istragu IRS-a, ostalo je nejasno je li upotrijebio podatke Doylea i Moynihana u bilo kojoj istrazi dobrotvorne organizacije.

“Odgovor CI-a bio je ne-odgovor koji izgleda kao namjerno prešućivanje: ‘Kriminalistička istraga je na odgovarajući način odbila tužbu. Ali je li CI surađivao s ‘podnositeljima zahtjeva ili nije? CI nije rekao”, stoji u mišljenju Gustafsona, koje je on izrekao u listopadu 2020.

Ova kontroverza tek treba biti odgonetnuta, jer je Gustafson 22. travnja 2021. uputio agenciju neka popravi “praznine” u njihovoj evidenciji:

“WO mora dodatno istražiti kako bi utvrdio je li CI nastavio s istragom koja se temelji na podacima podnositelja zahtjeva i prikupljenom prihodu. Čini se jasnim da bismo slučaj trebali vratiti WO-u kako bi mogao istražiti tu prazninu,” presudio je sudac prošlog mjeseca.

Iako je Zaklada Clinton prethodno priznala da su prošle unutarnje revizije otkrivale probleme usklađenosti s nekim od njezinih praksi, inzistirala je na tome da je probleme riješila, negirajući navode zviždača, tvrdi Just the News. Sa svoje strane, FBI je više puta proučavao navodnu prijevaru dobrotvorne organizacije, ali nije izričito naveo upletenost nikoga u bilo kakve nelegalne aktivnosti.

Prema analitičaru s Wall Streeta Charlesu Ortelu, Imaad Zuberi, pakistansko-američki rizični kapitalist, skupljač političkih sredstava i libansko-nigerijski milijarder Gilbert Chagoury očito posjeduju informacije o financijskom poslovanju zaklade Clinton. Konkretno, mogli bi odgovoriti na pitanja o navodnim dobrotvornim planovima “plati pa ćeš igrati,” koji uključuju inozemne vlade. Međutim, nejasno je jesu li te podatke podijelili s američkim saveznim vlastima.

Bill ClintonClintonDavid Gustafson
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kornel
2 godine prije

Istrage u američkoj demokraciji kao i u ostalim demokracijama američkog tipa, kao što je i Hrvatska uvijek imaju točno određenu svrhu.
Koji su rezultati istrage Billa Clintona o putovanjima “Lolita Expressom” na Epsteinov otok u Karibima?

Bezvezni Stranac
2 godine prije

Da mali čovjek radi pike egzistencije slučajno proba utajit 500 kuna poreza mjesečno, već bi mu došli ovršitelji. To govorim jer mislim da nije ništa bolje ni u SAD-u.

ksgrjbneruntbguerngt
2 godine prije

Hahaha, koje priče za malu djecu, ovo dvoje radi diretkno za stvora i njegove je krvi, ko da njima itko osim stvora može ili smije išta. Istražiti koliko je stradalo ljudi koji su nešto zucnuli o njima tamo u Čemerici što se ne smije.

tuf
2 godine prije
Max
2 godine prije

Njihovoj prljavštini nikad kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI