Propaganda ili istina – Na krajnjem istoku Sirije se gomilaju sve sukobljene strane? 

9 komentara

Prekjučer kasno je agencija SMART, koja podržava takozvanu sirijsku oporbu, objavila vijest da su američke i britanske snage u nedjelju poslijepodne ušle su u južnu Siriju. U zemlju su navodno ušle preko graničnog prijelaza Al-Tanf, odakle su krenule duž jugoistočnog dijela pokrajine Homs.

Na temelju izvješća koje je objavila novinska agencija SMART, oko 150 američkih i britanskih vojnika je ušlo u Siriju i pomažu skupini Jaysh Mughawyr Al-Thurah, manjoj frakciji takozvane “Slobodne sirijske vojske”. Navodno su snimljeni kako putuju prema području Hamima.

Hamimah područje se nalazi 90 kilometara istočno od Palmire u blizini Deir Ez-Zora i za vojne aktivnosti važno vojnim američkih i britanskih postrojbi je važno zbog blizine grada Al-Bukamala.

Navodno bi pritiskom na područje Hamimah bi američke i britanske snage mogle sirijskoj vojsci presjeći put do pokrajine Deir-Ez Zor, što bi moglo izazvati sukob između suprotstavljenih strana.

Međutim, fotografije i snimke objavljene na internetu prikazuju nekoliko militanata u vojnom smislu beznačajne frakcije Jaysh Mughawyr Al-Thurah, navodno u pratnji  150 američkih i britanskih komandosa, a na snimci objavljenoj na You Tubeu se vide kako pucaju u smjeru položaja “Islamske države”, koja u tom dijelu pustinje uopće nema raspoređene snage.

Zanimljivo je da na karti koja prikazuju pusta područja, ISIL uopće nema nikakvih uporišta sve do Al-Bukamala, tako da nije jasno jesu li se i protiv koga ove snage uopće borile i jesu li snimljene u Siriji ili u pustinji Jordana ili Iraka.

Do zabune lako može doći zbog “crtača karata” koji sva područja koja ne nadziru vladine snage ofarbaju ili u zeleno, kao da su pod kontrolom “naoružane oporbe”, ili crno, kao da ih drži ISIL, dok se zapravo radi o širokim pustinjskim područjima u kojima nema ni naselja, niti izvora nafte i plina i gdje jedna od strana u sukobu kontrolira samo ključne prometnice.

https://www.youtube.com/watch?v=nM-oPU3uY10

No, uzmimo da u tom području, uz pomoć britanskih ili američkih komandosa ili ne, djeluje naoružana islamistička frakcija Jaysh Mughawyr Al-Thurah, iz sjeverozapadnog Iraka prema sirijskoj granici napreduju iračke šiitske snage Hasd Al-Shabi. Jučer je ISIL protjeran iz grada Al-Qaywaran, a šiitske snage su nastavile napredovati prema jugozapadu i zauzele su veliku uzvisinu Tal Al-Sheikh i selo Khazna Al-Janobuia. Sada ih od sirijske granice, koju kane prijeći i nastaviti se boriti protiv ISIL-a i na teritoriju Sirije, dijeli oko 60 kilometara.

Ove su operacije važne i za slamanje otpora militanata kalifata u Tal Afaru, jednom od posljednjih uporišta “Islamske države” u Iraku.

I dok za izvješća agencije SMART čak i ukrajinska stranica Syria.liveuamap.com tvrdi da bi mogla biti lažna, napredovanja šiitskih snaga koje više nisu potrebne u kampanji u Mosulu su potvrđena iz više izvora, čak i nekih islamističkih.

I za kraj, potvrđeno je da su u pokrajinu Der Ez-Zor pristigle Gozarto snage sirijskih kršćana, koje će se na strani vladinih snaga boriti u nadolazećoj ofenzivi protiv terorista “Islamske države”.

Gozarto snage čine asirski kršćani iz pokrajine Hasaka i grada Al-Qamishli, a ranije su već sudjelovale u više bitaka protiv Islamske države, uključujući oslobađanje Qaraytaina 2016. i obrani Sadada 2015. godine.

Iako relativno nisu velike, Gozarto snage imaju dobro uvježbane borce i pokazali su se vrlo učinkovitima u borbi protiv terorizma u ovoj vrsti pustinjskog terena.

Situacija u Siriji - 13. svibanj 2017
Situacija u Siriji – 13. svibanj 2017

 

Američka vojskaeskalacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Meni ovo liči na farsu. negdje u pustinji pucaju u daljinu i ta Jaysh Mughawyr Al-Thurah, to je ona skupina koju su Rusi “greškom ” bombardirali u Tanafu prije par mjeseci

anarho
6 godine prije

Ameri po svaku cjenu hoce razdjeliti siriju i irak (suni i shia state novog BI) a to im nece uspjeti ako se SAA poveze sa dezom odnosno granicom s irakom, sto ocito sljedi, stoga mislim da je ova info tacna … ako nije onda je sigurno u pripremi…

subaru
6 godine prije

Hahaha, koji holivud uradak, pozabijali one zastave ko da vojnik ima vremena za to a stisnuli se ko sardine da ih bude što više u kadru iako se crta razmaka vojske razvlači do maksimuma jer onda pokriva širi kut vatre prema neprijatelju a i sigurnije je za granatiranje.

Michael Collins
6 godine prije

Neka su se napokon i ovi Iračani odlijepili od tog Mosula. Bolje su opremljeni od SAA (skoro svi imaju šljemove), pola se godine tu natežu sa par tisuća glavosječa. Ne bi da su u ISIS-u (Israeli State Intelligence Service) sve Rambo do Ramba. Ako i tu SAA i saveznici uspiju u planovima, onda će zio-wahhabi-naziji morati prijeći na Plan C za Siriju, ako isti uopće i postoji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI