Putinovo priznanje sugeriše da bi sukob u Ukrajini mogao trajati godinama

Vladimir Putin
66 komentara

Najvjerovatnije će se borbe nastaviti do 2023. godine, a vrlo vjerovatno i kasnije, sve dok se Moskva ili Kijev ne iscrpe, ili jedna strana ne ostvari odlučujuću pobjedu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice prokomentarisao, tokom sastanka sa majkama vojnika, da sada smatra greškom sporazume iz Minska iz 2014. i 2015. godine. Ovaj ustupak bio je oštar u kontekstu mogućnosti mirovnih pregovora za okončanje borbi u Ukrajini.

Vrijedi podsjetiti da je 2014. Putin djelovao na osnovu mandata ruskog parlamenta da koristi vojnu silu „u Ukrajini“, a ne samo na Krimu. U stvari, Moskva jeste spasila gradove Donjeck i Lugansk od preplavljenja kijevske vojske i porazila ukrajinske snage, ali umjesto da očisti cijeli region Donbasa, Rusija je stala i pristala na prekid vatre koji su u Minsku posredovale Njemačka i Francuska.

Putin je majkama objasnio da Moskva u to vrijeme nije sa sigurnošću znala kakva su osjećanja stanovništva Donbasa pogođenog sukobom, te se nadao da bi Donjeck i Lugansk na neki način mogli da se spoje s Ukrajinom pod uslovima postavljenim u Minsku. Putin je dodao – a to potvrđuju i njegovi postupci, kao i razgovori s tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom – da je bio spreman dati novim vlastima u Kijevu šansu da riješe to pitanje i ponovo izgrade odnose s Moskvom. Do prilično kasne utakmice, Putin se takođe nadao da bi ipak mogao da reši stvari sa Nemcima i Francuzima i američkim rukovodstvom.

Priznanja grešaka su rijetka među aktuelnim liderima, ali su važna kao pokazatelji lekcija koje su naučili. Ovo iskustvo je očigledno navelo Putina da odluči ne da je odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u februaru prošle godine bila pogrešna, već da osam godina ranije Moskva nije trebalo da veruje Kijevu, Berlinu i Parizu, već je trebalo da se osloni na svoju vlastitu vojnu moć za oslobađanje ruskog govornog područja Ukrajine.

Drugim riječima, sadašnje pristajanje na primirje u stilu Minska bila bi još jedna greška koja bi omogućila Kijevu i njegovim podržavaocima da se bolje pripreme za nastavak borbi u trenutku po njihovom izboru.

Ruski lider razumije, naravno, da su mnoge nacije na nezapadu, one koje su odbile da se pridruže antiruskoj koaliciji za sankcije i ispovijedaju neutralnost prema Ukrajini, pozvale na prekid neprijateljstava. Od Kine i Indije do Indonezije i Meksika, ove zemlje, iako su generalno prijateljske prema Rusiji, vide da su njihovi ekonomski izgledeinarušeni sukobom koji suprotstavlja Rusiju ujedinjenom Zapadu. Zapadni mediji takođe promovišu poruku da globalna energetska i prehrambena sigurnost trpi zbog akcija Moskve. Argumenti i protesti Rusije u suprotnosti imaju samo ograničen uticaj, budući da se ruski glasovi rijetko čuju na Bliskom istoku, Aziji, Africi ili Latinskoj Americi.

Kako god bilo, Moskva ne može zanemariti osjećaje većeg dijela čovječanstva, koje se u ruskim stručnim krugovima sve češće naziva Globalna većina. Otuda i zvanične ruske izjave da je Moskva otvorena za dijalog bez preduslova. Međutim, svaka ruska delegacija koja učestvuje u pregovorima morala bi uzeti u obzir nedavne izmjene Ustava zemlje, kojima se četiri bivše ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje nazivaju dijelom Ruske Federacije. Kako je rekao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Rusija će pregovarati samo na osnovu postojeće geopolitičke realnosti. Treba napomenuti da Kremlj nije povukao ciljeve vojne operacije, koji uključuju demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine,

Što se tiče Kijeva, on je išao naprijed-natrag po tom pitanju. Nakon što je krajem marta skoro postigao mirovni sporazum sa Moskvom, kasnije je preokrenuo kurs za nastavak borbi (Rusi vjeruju da je to učinjeno po savjetu Zapada). Nakon što je prošle jeseni postigao operativne uspjehe na bojnom polju, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je formalno zabranio sve kontakte s Kremljom i formulirao ekstremne zahtjeve koje je upućivao Putinovim nasljednicima, kad god bi se pojavili. Za Zapad je to bilo loše iz perspektive odnosa s javnošću, a od Zelenskog je traženo da izgleda kao da je otvoren za razgovore, ali u stvarnosti se ništa nije promijenilo.

Realnost je da glavne strane uključene u sukob u Ukrajini, odnosno Vašington i Moskva, ne smatraju sadašnjost ili blisku budućnost dobrim vremenom za pregovore. Iz perspektive SAD-a, uprkos sankcijama bez presedana koje je Zapad nametnuo Rusiji i nedavnim neuspjesima koje je ruska vojska doživjela u Harkovu i Hersonu, Moskva je daleko od toga da je poražena na bojnom polju ili destabilizirana unutar zemlje. Iz perspektive Kremlja, svako primirje ili mir koji ostavlja Ukrajinu kao ”antirusku”, neprijateljsku državu, jednak je porazu sa vrlo negativnim posljedicama.

Umjesto toga, obje strane vjeruju da mogu pobijediti. Zapad, naravno, ima izuzetno superiorne resurse u gotovo svim oblastima koje može koristiti u Ukrajini. Ali Rusija radi na mobilizaciji vlastitih značajnih rezervi u ljudstvu i ekonomiji.

Ono gdje Moskva ima prednost je eskalirajuća dominacija. Za SAD je Ukrajina stvar principa; za Kremlj je stvar jednostavno egzistencijalna – sukob sa Zapadom nije oko Ukrajine, već oko sudbine same Rusije.

Čini se da će se rat nastaviti do 2023. godine, a možda i nakon toga. Razgovori vjerovatno neće početi prije nego što bilo koja strana bude spremna da popusti zbog iscrpljenosti ili zato što su obje strane zašle u ćorsokak. U međuvremenu, broj mrtvih će nastaviti da raste, ukazujući na suštinsku tragediju velike politike moći. U jesen 1962. tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy bio je spreman otići do ivice nuklearne provalije kako bi spriječio Sovjetski Savez da Kubu pretvori u svoju raketnu bazu. Šezdeset godina kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu akciju kako bi osigurao da Ukrajina ne postane nepotopivi nosač aviona za Ameriku.

Iz ovoga se može izvući pouka. Što god sovjetski lider Nikita Hruščov mislio o svom pravu da se suprotstavi američkim projektilima usmjerenim na Moskvu iz Turske vlastitim oružjem usmjerenim na Washington i New York sa Kube (uz pristanak Havane), i šta god da su uzastopni američki predsjednici mislili o svom pravu da prošire vojsku NATO-a bloka da uključi Ukrajinu (po želji Kijeva), uvijek postoji užasna cijena za neuzimanje u obzir sigurnosnih interesa suparničke sile. Kuba je ušla u istoriju kao mali uspjeh za zdrav razum. Ukrajina je priča koja traje, čiji ishod još uvijek visi o koncu.

Autor : Dmitry Trenin

Dmitry TreninrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jimmy
1 godina prije

22., 23., i 24.12. FlixBus linija Beč>Kijev, 12 od 13 linija koliko ih vozi u jednom danu 100% popunjene. Jel se to nasi Ukrajinci vraćaju kući u opustošenu i evakuiranu Ukrajinu/Kijev za Božić?

tihobl
1 godina prije

Кулеба се пожалио да неке земље не желе да испоручују оружје Кијеву

 „Не смемо да будемо подложни хировима трећих земаља које имају залихе у складиштима, али не желе да их деле“, рекао је он.

NATO ce morati oteti oruzje Alziru, Kubi i drugim zemljama i poslati Kijevu.

tihobl
1 godina prije

Kako su rusi nekulturni, ne postuju obicaje zemlje domacina:

Канадско Министарство спољних послова позвало је руског амбасадора због твита амбасаде да је мушкарац + жена + деца=породица.

„Руска хомофобична пропаганда овде није добродошла!”, канадски федерални министар Паскал Сен Онж рекао је огорчено.

Као одговор, руска амбасада је позвала министарку да размисли и одговори како је и сама рођена.

„Апсолутно не можемо да толеришемо ову реторику, а још мање накнадне коментаре на одговор министра Сен Онжеа“, рекла је директорка за комуникације канадског Министарства иностраних послова Емили Вилијамс.

tihobl
1 godina prije

Advokati Kraljevske tužilačke službe (CPS) Engleske i Velsa pokušali su da osude jednog hrišćanskog uličnog propovednika zato što je citirao Bibliju lezbijskom paru, zastupajući tezu da Sveto pismo “više nije prikladno u modernom društvu”.

“Bilo da se radi o iskazu hrišćanskog verovanja ili ne, od suda se traži da razmotri da li su korišćene reči imale potencijal da maltretira, uzbuni ili uznemiri”, napisao je CPS sudovima tokom vođenja slučaja, a preneo severnoirski list “Njuzleter”.

“Postoje reference u Bibliji koje jednostavno više nisu prikladne u modernom društvu i koje bi se smatrale uvredljivim ako bi se iznele u javnosti”, insistirao je CPS.

1 godina prije

Kao što sam rekao pošto je prošlo dva meseca ovog rata: “Ovo je repriza Balkana 90tih”… ali na steroidima. Previše je sličnih momenata da paralela ne bi bila očigledna.

p.s. Neki su tvrdili (verovatno još uvek tvrde) da ludilo na Balkanu nije smelo da se dozvoli, da je JNA morala na vreme da eliminiše radikalne elemente… Sada bi i njima trebalo da bude jasno da nije imalo šanse da se odstupi od scenarija – ako Rusija nije u stanju da se otrgne scenariju koji joj je nametnut kako je to mogla mala Jugoslavija (u to vreme bez ikakve podrške sa strane)?

alexosijek
1 godina prije

Sinoć je Andrei Martyanov u intervju izjavio: Energija je civilizacija. Europa je ostala, ne samo bez jeftine ruske nafte i plina, nego je zadovoljenje europskih energetskih potreba u narednim godinama neizvedivo. Dakle, Europa je sve manje i manje civilizacija. Što je vidljivo strahovitim medijskim manipulacijama kojima se koriste zadnjih dana. Zato se ne slažem da zapad ima neograničene resurse. Nema. Ali zato ima hrpetine degenerika

tihobl
1 godina prije

Путин је у праву за рат и требало би да траје јер руска економија јача, а руској војсци не недостаје ни војника ни опреме. Тренутно се све више Руса враћа из ЕУ и стављају се на располагање руској војсци. Мајке руских војника подржавале су рат и нису жалиле за губицима својих синова у одбрани своје земље.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zadnji popis stanovništva u Ukrajini rađen je 2001.
Trebao je biti novi popis 2011., ali su ga više puta odgađali, nije do danas napravljen.

Ono što je stvarno zanimljivo jest da se 77,8% stanovnika Ukrajine izjasnilo Ukrajincima, a 17,3% posto Rusima, ali u isto vrijeme 67,5% cjelokupne poppulacije je izjavilo da im je materinji jezik ukrajinski, a 29,6% ruski.
Što znači da ima stvarno puno Ukrajinaca koji se izjašnjavaju da im je materinji jezik – ruski.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dobro, kako sad to?

Zar nam nisu mediji uporno tvrdili da će Rusija bankrotirati u roku par mjeseci od izbijanja rata u Ukrajini, da će ostati bez municije i naoružanja, da Putin ima nekoliko smrtonosnih bolesti, da nemaju šanse u ratu.. 😃

I ova obuka 15.000 ukrajinskih vojnika u EU članicama planira se na dvije godine, što znači da i EU planira da će ovaj rat potrajati.

TBD
1 godina prije

Sporazumi iz Minska i nisu bili taki loši za Ukrajinu i za Rusiju. Alternativa miru je rat i bahatluk je ne ponuditi, a tako i ne prihvatiti ponudu za mir. Može Putin govoriti što god hoće, ali on je samo političar i po defaultu ne govori ono što misli. Ali od Putina je kao pilitičar još gori bio Porošenko koji je potpisao sporazume 2015, ali već par godina poslije javno je izjavio kako mirovne sporazume nikad i nije planirao sprovesti. Porošenko je to napravio po nalogu anglosaksonaca koji divnim čudom nisu ni bili potpisnici sporazuma. Porošenko to nije morao javno izjaviti, a opet raditi isto što svi političari i inače rade. Napravio je to i Tuđman 1992 godine poslije priznanja Hrvatske. Međutim sve to nije bez veze nego u svrhu guranja narativa zapada kako su ratovali Ukrajina i Rusija što uvijek ostavlja zapadu prostor za manevar, u slučaju da odluči… Čitaj više »

Zvone
1 godina prije

Ovaj sukob če trajati godinama zbog tajnog dogovora između rusa i amera. Za obojicu je to win-win situacija. Ameri dobro zarađuju sa oružjem a za ruse je to besplatni poligon za testiranje naoružanja.

Ivan
1 godina prije

To im je rezervna opcija za depopulaciju. Ako ne ostvare zeljeni rezultat sa vakcinama i 5G, onda mogu da izazovu eskalaciju nuklearnog sukoba sa zapadom.
Zlatna milijarda… ne odustaju od plana.
Klaus Svab je rekao da svako mora da se vakcinise, vidite kako brine o nama… koliko je to njima vazno, toliko vode racuna o nasem zdravlju da ce nas pre zadaviti nego da nam dozvole da budemo “nezasticeni” od prehlade.

Ivan
1 godina prije

Ti si bot po sluzbenoj duznosti ili ti je to hobi?

Max
1 godina prije

Vjerojatno točno. Cilj j da se iscrpi Europa i Rusija a profitira SAD i NATO.

JustMe84
1 godina prije

Nuklearne olimpijske igre su počele…Satan Panonian

NOME
1 godina prije

Specijalna operacija deslavenizacije napreduje po planu, tisuće braće slavena ginu u najboljim godinama. Globalisti trljaju rukice obečavajući dugotrajno i bolno istrebljivanje ratom, bolestima, neimaštinom…. nadam se ustanku naroda Rusije i Ukrajine i zajedničkoj narodno oslobodilačkoj borbi do oslobođenja

mrdo
1 godina prije

Prvo demilitarizacija i denacifikacija bivše Ukrajine, pa tek onda možda pregovori. Sve dok imaju nekakvu silu, gamadi se ne može vjerovati na riječ i potpis.

dulebg
1 godina prije

Setite se – mnogo se toga promenilo za 8 godina: 2014-te Rusija nije bila spremna za ovoliki rat: niti vojno, niti je imala unutrašnju podršku, još manje spoljnu, Zapad je bio daleko čvršći – ni pomena od Korone, niti dužničke krize; a Kina još daleko od odluke da zalegne iza Rusije.
Osim toga – nudili su priliku Zapadu da se sve završi fer i džentlmenski. Pa čak i SVO je započeta sa nadom da će Kijev ponuditi ustupak.
Međutim – Ukrajina nije Ukrajina, već je to odskočna tačka za upad NATO u Srednju Aziju (tj.Hartlend), gde bi rasparčao Rusiju i pobedio Kinu. Zapad u ovom trenutku može da bira: da podjarmi Kinu i Rusiju, ili da propadne. A kako gospodari Zapada imaju dovoljne lične zalihe – to su tipovali na odsudni rat: do istrage vaše ali naše.

stopostoo
1 godina prije

Nije li Veliki Brat u Euroaziji stalno vodio neki rat, dok je sprovodio svoju totalitarnu unutarnju politiku., u 1984? Izgleda kako će Rusija igrati ulogu trajnog neprijatelja u Klausovom Velikom resetu, a Putin i Trump na kraju će biti njegovi najbliži pobočnici/saveznici. Vrlo su prozirni s tom pričom. Vanzemaljci bi bili uvjerljiviji.

Gnostik
1 godina prije

Kao što jednom napisah”Kremlj razvlači NATO k’o nane pitu,natanane,oprezno i što tanje u Ukrajini.”

Ivan
1 godina prije

Trajace dok god to bude trebalo Klausu Svabu da ostvare Veliki reset. Putin je njegov najbolji ucenik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI