Rusija: Američkom špijunu 16 godina robije

Paul Whelan
4 komentara

Osamnaest mjeseci nakon što je uhićen u hotelskoj sobi u Moskvi i optužen za špijuniranje, ruski sud je odredio 16-godišnju zatvorsku kaznu Paulu Whelanu, državljaninu četiriju Zapadnih zemalja: Kanade, Irske, SAD-a i Velike Britanije.

50-godišnji okrivljenik opisao je suđenje, koje se djelomično održavalo iza zatvorenih vrata, kao “prijevaru” i protestirao rekavši da je nevin. Nakon presude koja je donesena u ponedjeljak ujutro, odmah je izjavio da se namjerava žaliti. Bilo je prijedloga da se Whelan može vratiti u SAD, ali kao dio zamjene zarobljenika.

Njegov odvjetnik je imenovao Viktora Boutu i Konstantina Yaroshenka, dvojicu Rusa koji su u zatvoru u SAD-u, kao potencijalne kandidate. Bout, koga Rusija smatra “političkim zarobljenikom”, služi 25-godišnju kaznu za trgovinu oružjem. U međuvremenu, Yaroshenko je uhićen u Liberiji 2010. godine u onome što je rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo kao “otmicu” i doveden u SAD. Nikad prije nije zakoračio u SAD. Ruske vlasti više puta su se žalile na teške uvjete i nedostatak medicinske skrbi, koja nedostaje u američkom zatvoru.

U prosincu 2018. godine bivši američki marinac Whelan priveden je u ruskom glavnom gradu, u hotelu s pet zvjezdica Metropolu, nakon što je prihvatio USB uređaj od časnika FSB-a koji je bio prerušen. Tužitelji su tvrdili da su flash diskovi sadržavali informacije povezane s aktivnim članovima ruske tajne službe. Whelanova obrana izjavila je da je Whelan žrtva podmetanja.

Njegov pravni tim inzistirao je na tome da je Whelan vjerovao kako dobiva flash pogon s fotografijama zajedničkog događaja, na kojem je prisustvovao s jednim Rusom za kojeg je vjerovao da je prijatelj te da nije znao da se na USB sticku nalaze tajni podaci.

Whelan je bio česti posjetitelj Rusije od sredine 2000.-ih, a navodno se na radaru sigurnosne službe pojavio kao moguća obavještajna prijetnja nekoliko godina prije uhićenja.

Njegova obitelj od početka je odbila tvrdnje o tome da je on bio uključen u špijunažu, opisujući ga kao ljubitelja putovanja i osobu koja je prvi puta posjetila Moskvu prije dolaska na jedno vjenčanje. Whelan je posjedovao korisnički račun na ruskoj verziji Facebooka, VKontakte gdje su u siječnju 2019., prema ABC Newsu, njegovih 55 “prijatelja” bili gotovo isključivo mladići, od kojih se većina činila da imaju neku vezu s oružanim snagama, objavljenim na njihovoj stranici. Samo su tri ”prijatelja” bile žene.

Nakon nelegalne invazije američkih i britanskih vojnika na Irak 2003. godine, Whelan je pet godina služio u postrojbama marinskog korpusa SAD-a, noseći čin narednika. U siječnju 2008. odveden je sud na sudu zbog “krađe”, a kasnije je otpušten zbog “lošeg ponašanja”. Do 2016. godine bio je viši menadžer za globalnu sigurnost i operacije u Kelly službama, američkoj uredskoj službi za osoblje. Whelan je također radio kao policajac u SAD-u. Rođen je u Kanadi, a prije uhićenja u Rusiji živio je u Michiganu.

Američki veleposlanik u Moskvi, John Sullivan, izjasnio se ispred zgrade suda. “Sjedinjene Države zahtijevaju da američki državljanin Paul Whelan bude odmah pušten”, rekao je. “Njegova je presuda ismijavanje pravde, a svijet to promatra”.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u ponedjeljak da bi Moskva mogla biti otvorena za sporazum o zamjeni zarobljenika. “Više puta smo predložili mogućnosti unutar kojih bi se oni američki državljani koji izdržavaju kazne u Rusiji zamijenili za ruske državljane koji izdržavaju kazne na temelju namještenih i nezakonitim optužbama (u SAD-u)”, rekao je za Ria Novosti. “Nemam razloga nagađati što se sljedeće može dogoditi. Amerikancima su se te ideje nudile mnogo puta.”

Sullivan je rekao da SAD ne traže razmjenu, već “pravdu” za Whelana.

Ono što je netipično za slučajeve poput ovoga jest to da je ovaj slučaj vrlo slabo zastupljen u američkim medijima. Primjerice, u ponedjeljak u vrijeme ručka New York Times je priču objavio tek u odjeljku “druge vijesti” pod neutralnim naslovom “Ruski sud osudio Paula Whelana na 16 godina zatvora na temelju optužbi za špijunažu”, što je začudilo ljude bliske moskovskim medijskim krugovima.

Špijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
3 godine prije

nista od toga – poslije ce bit razmjenjen za nekog ruskog ‘člana konzularnog osoblja’ i oba vuka sita, a ovce na broju…

Ante
3 godine prije

Tipičan primjer špijuna. Kao nije bio dobar vojnik, uhvaćen je u krađi bla bla bla. Odličan paravan za špijuna kojeg su godinama pripremali da postane špijun, uz sve sitne detalje kao što je tobožnja krađa. Pa zato nije bio ” dobar “kao vojnik. Sada sa svojih 50 godina sjedi u Ruskom zatvoru i uživa. Mogao je raditi što je god htio, ali on je izabrao da se igra špijuna.

nessy
3 godine prije

O zivotu i djelu Viktora Boute je snimljen odlican film sa Nicholas Cage-om “Lord of War”.
A sto se tice ovoga tipa, Whelana, sa cetiri pasosa, koji “nije” spijun, moze biti sretan, sto nije zaglavio negdje, gdje se aktivnosti kojima se bavio nagradjuju metkom u celo, bez komplikacija i troskova sudjenja. U prilog mu ide cinjenica da USA i Rusija, ovakve likove drze u rukavu, kad se ukaze prilika za razmjenu.Da vec i nepostoje (a postoje), dokazi o njegovoj spijunskoj aktivnosti, postoje navedene indicije; kome trebaju cetiri pasosa? bivsi marinac? kontakti na drustvenoj mrezi su mu uglavnom ljudi koji imaju veze sa vojskom? i jos je progutao mamac FSB-a. Ma, nemojte me, molim vas. Nije spijun, nego turist. Cccc…

Max
3 godine prije

Standardno za takaw slučaj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI