Rusija je krstarećim projektilima gađala ISIL – Je li baza Al-Tanf sljedeći cilj?

Vojne trupe u Siriji
7 komentara

Prema riječima Muhannada Al-Talle, zapovjednika skupine Maghawir Al-Thawra, nastale od ostataka “Nove Sirijske Vojske” u koju je Washington uložio ogromna sredstva i koja se raspala nakon poraza u pokušaju zauzimanja grada Al-Bukamala na iračkoj granici, u bazi u Al-Tanfu, oko koje se diže tolika medijska buka, ima 150 zapadnih vojnih savjetnika iz pet različitih zemalja, najviše iz Sjedinjenih Država.

Uz skupinu Maghawir Al-Thawra, koja broji nekoliko stotina boraca, je i 1300 militanata takozvanih “Lavova Istočne Armije”, na arapskom Jaysh Usud Al-Sharqiya, koju vodi Tlass Al-Salama, zvani Abu Faisal, postoje i zapadni savjetnici, kojih može biti oko 150.

Za “obranu” ovih snaga i svojih vojnika u Al-Tanafu, prošlog mjeseca je američko zrakoplovstvo bombardiralo manju izdvojenu skupinu iračkih dragovoljaca brigade “Imam Ali” i uništila im nekoliko borbenih vozila, te ubila šest ili osam vojnika, ovisno o izvorima.

Kasnije su američke snage u područje istočnog Homsa bacile preko 90 tisuća letaka upozorenja sirijskoj vojsci i dragovoljačkim milicijama milicije da ne prilaze Al-Tanfu bliže od 55 kilometara.

Američko zapovjedništvo je jednostrano cijelo područje 55 kilometara od graničnog prijelaza Al-Tanf proglasilo “de-konfliktnom zonom“.

Borci dvije potpuno beznačajne skupine su u međuvremenu sa svojih položaja bombardirali sirijske položaje, tvrdeći kako gađaju Jaysh Usud Al-Sharqiya “iranske borce”, iako je nemoguće utvrditi o kome je riječ. Nakon odgovora sirijskih snaga, bili su prisiljeni prekinuti napad i povući se.

Skupina Jaysh Usud Al-Sharqiya, koju je osnovala i vodi CIA, navodno dobija sve veću američku potporu od početka krize u tom području Sirije.

SAD su također priopćile da će ojačati svoju bazu u južnoj Siriji, gdje će poslati još vojnika.

“Mi smo povećali svoju prisutnost i naše trupe su spremne za svaku prijetnju od strane prorežimskih snaga”, rekao je glasnogovornik američke vojske, pukovnik Ryan Dillon.

Navodno su se prema dogovoru Rusije i Sjedinjenih Država sirijski vojnici povukli natrag u mjesto Zaza, gdje gomilaju trupa za predstojeću kampanju, bilo prema jugoistoku, sjeveroistoku ili ravno na istok i prema Al-Tanfu.

“Mi to vidimo kao prijetnju”, rekao je pukovnik Dillon, koji u određenom smislu i ne griješi, jer ova borbena skupina ne predstavlja nikakvu opasnost, osim što bi došlo do neugodnosti zbog moguće pogibije “zapadnih savjetnika“.

Međutim, oni su na teritoriju Sirije bez dozvole Damaska, što znači da su ušli u suverenu zemlju protivno međunarodnom pravu.

Ni Rusi ne stoje. Proteklih dana zrakoplovima neprestano nadlijeću položaje proameričkih boraca, koje bombardiraju projektilima manjeg kalibra, često “neprecizno”,  više u znak upozorenja, nego s namjerom da ih zaista unište.

No, zapovjednik skupine Jaysh Maghawir Al-Thawra, Muhannad Al-Talla, koja se ranije tijekom napada na Al-Bukamal prvo “proslavila” pogrešnim iskrcavanjem iz helikoptera, a onda kaotičnim bježanjem kroz pustinju pred koljačima “kalifata”, uvjeren je u da će sačuvati Al-Tanf i proširiti područje nadzora sirijske granice uz Jordan i Irak. Sudeći po broju boraca, moralu i njihovim sposobnostima, njegove izjave zvuče kao znanstvena fantastika.

U intervjuu kojeg je ranije ovog tjedna dao za Al-Monitor, Muhannad Al-Talla je rekao da se u bazi Al-Tanf nalazi 150 američkih vojnika, a među njima su vojnici iz još pet zemalja koje nije htio navesti.

Talla je preko telefona za Al-Monitor govorio o ulozi američke koalicije u bazi, razlozima zbog kojih ruske trupe nadziru područja u blizini Al-Tanf i dolaska iranskih i iračkih milicija kao pojačanja vladinim snagama u sirijskoj pustinji.

Podsjetimo da je Al-Monitor panarapski portal sa sjedištem u Washingtonu i za njega pišu novinari i analitičari bliski američkom State Departmentu, vladajućim krugovima i zaljevskim petromonarhijama. Stoga pitanja i odgovore zapovjednika ove beznačajne islamističke skupine s istoka Sirije treba uzeti s rezervom, ali ne i zanemariti.

Al-Monitor: Kako je nastala Maghawir Al-Thawra? Koliko članova ima? Gdje je raspoređena? Odakle dobija podršku?

Muhannad Al-Talla: Maghawir Al-Thawra, nekad poznata kao “Nova Sirijka Vojska”, postoji samo sedam mjeseci. Osnovana je 20. svibnja, a od 2015. godine borci prolaze obuku na jordanskom teritoriju. Sastoji se od bivših boraca iz “Slobodne sirijske vojske” koji su pobjegli s područja koja su izgubili nakon žestokih borbi s vladom. Većina njih je pobjegla Deir Az-Zor, Al-Bukamal, Palmira i okolicu Aleppa.

U početku smo imali 120 boraca, ali nas je danas više od nekoliko stotina, sve borci koji su prošli obuku od strane vojnih stručnjaka iz prijateljskih zemalja unutar redova američke koalicije. Ja sam osnovao skupinu i vodim je. Prisutni smo u Al-Hamad u sirijskoj pustinji i području Al-Tanfa koje se nalazi u blizini iračko-jordansko-sirijske tromeđe.

Obuku i podršku nam daju zemlje koalicije, prije svega SAD.

Al-Monitor: Koliko je važna baza u sirijskoj pustinji, posebno u borbi protiv Islamske države?

Muhannad Al-Talla: Al-Tanf je ključni granični prijelaz koji povezuje Siriju i Irak. Al-Tanf baza je mobilizacijska baza za skupinu Maghawir Al-Thawra i američke koalicijske snage iz nje pokreću akcije i provode ophodnje u potrazi za ostacima boraca Islamske države, koji su se raspršili po ogromnoj pustinji Al-Hamad.

Postrojbe uključuju borce pet različitih nacionalnosti, ali su od 150 stranih boraca većinom Amerikanci. Njihova misija je da nam dostave kopije naših vojnih misija, da dovedu nove borce i provedu obuku.

Al-Monitor: Koji su razlozi zbog kojih sirijski “režim”, kao i iranske i iračke milicije žele pojačati prisutnost na cesti Bagdad-Damask?

Muhannad Al-Talla: Prvo, raspiriti bitku između svjetskih sila kao što su Rusija i američke koalicijske snage. Zbog toga je i ruski zrakoplov prekršio turski zračni prostor, kako bi zauzvrat sirijski teritorij postao bojno polje između međunarodnih snaga.

Drugo, poznata je želja Irana da uspostavi šiitski polumjesec, koji se od Irana do Libanona proteže preko sirijskog i iračkog teritorija, a sirijski “režim” mora osigurati kopneni put, što je stara shema. Ipak, mi smo u zasjedi.

Njihov je san da imaju kopnenu rutu. Ipak, mi smo na vojnoj razini dobro pripremljeni. Imamo dobru opremu, oružje i streljivo da osvojimo svaku bitku. Naši borci su najmoćniji i dobro su obučeni i opremljeni za bilo koju bitku. Mi im nećemo dopustiti da ostvare ovaj san.

Al-Monitor: Sirijski mediji su objavili fotografije ruskih zastava u pustinji Suweida. Koja su područja pod ruskom kontrolom?

Muhannad Al-Talla: Sada Rusi drže područja oko zračne luke Al-Dumayr, cestu koja vodi od područja Al-Batma do Al-Radayef Dam, Sabaa Biyara, Zaze i Khirbet Ghazaleha prema jugu Suweide, blizu jordanske granice. Oni su uspjeli napredovati kada su sirijske oporbene snage bile zaokupljene borbom protiv Islamske države.

Al-Monitor: Odluka donesena tijekom arapsko-islamsko-američkog summita je da se protuteroristička sila od 34 000 vojnika. Očekujete li da će ova sila preuzeti ulogu u sirijskoj pustinji?

Muhannad Al-Talla: S obzirom na broj vojnika, ta sila će imati ključnu ulogu u sirijskoj pustinji. Eliminiranje žarišta i preuzimanje potpune kontrolu nad tako velikim područjem zahtijeva veliki broj vojnika.

Al-Monitor: Kako su se bitke u pustinji, Qalamounu i Al-Tanfu, odrazile na političke pregovore?

Muhannad Al-Talla: Ove bitke će dovesti oporbu u bolju situaciju u pregovorima. Jedina opcija za “režim” da prizna stvarnost i to zato što je izgubio sve karte na koje je igrao, počevši s “Islamskom državom” i završivši sa šiitskim plaćenicima.

Al-Monitor: Kako ćete zaštiti civile u područjima pod kontrolom?

Muhannad Al-Talla: Ovi civili su naši ljudi. Uzeli smo oružje i žrtvovali svoje živote zbog njih i zbog njihove slobode. Oni nam trebaju zbog njihove podrške. Mi ćemo im pružiti sve oblike zaštite, osobito za udovice, žene, starije i djecu.

Ovo bi bile tlapnje zapovjednika koji raspolaže silom od par stotina ljudi i čeka da se stvori američko-islamska vojna koalicija od 34 000 vojnika, koliko je potrebno da se zauzme istočni Qalamoun i istok zemlje iz jordansku i iračku granicu.

Vojne trupe u Siriji
Vojne trupe SAD-a u Siriji

Rusija je krstarećim projektilima gađala ISIL – može li baza Al-Tanf biti buduć cilj?

No vratimo se stvarnosti. Naime, u srijedu, 31. svibnja, ruska mornarica je uspješno lansirala četiri krstareća projektila “Kalibar” na objekte terorista skupine “Islamske države” istočno od Palmire. Posebno je važno priopćenje ruskog Ministarstva obrane u kojem stoji:

  1. Iz područja istočnog Mediterana su s fregate “Admiral Essen” i podmornice “Krasnodar” lansirana četiri projektila “Kalibar” na objekte terorista skupine “Islamske države” istočno od Palmire. Svi ciljevi su pogođeni.
  2. Glavno zapovjedništvo je s postojećim kanalima interakcije pravovremeno o akciji upozorilo Sjedinjene Države, Tursku i Izrael.
  3. Uspješna provedba zadatka je potvrdila visoku borbenu spremnost pomorskih snaga, posade brodova i podmornica, koje su izravno uključene u korištenje raketnih oružja.
  4. Ruska mornarica je pokazala sposobnost i učinkovitosti udarima oružja visoke preciznosti.

Izvješće ističe da je podmornica “Krasnodar” krstarećim projektilima uništila skrivene položaje i ciljeve terorista u području istočno od Palmire, gdje je bila koncentrirana velika oprema i borbena skupina militanata premještena od strane terorista iz Raqqe.

Pola sata kasnije nakon napada je o rezultatima obaviješten Vladimir Putin, kojeg je o svemu osobno informirao ministar obrane Sergej Šojgu.

Kasnije su stručnjaci na vojnom forumu komentirali napad i rekli da bi udari krstarećim projektilima moglo značiti početak kampanje sirijske vojske protiv položaja terorista istočno od Palmire, ali do danas na tom području nije bilo nije bilo većih pomaka a bojištu.

Udar sa samo četiri projektila bi mogao biti i trening. Naime, ova pretpostavka ne proturječi vojnim izvješćima i sve se može shvatiti kao test spremnosti, ali i kao signal. Ali kome?

Naime, kakva je potreba bila lansirati četiri krstareća projektila “Kalibar“, ako je se isti posao mogao obaviti s moćni bombarderima Tu-160 ili Tu-95?

Dakle, ne treba zaboraviti da je ciljano područje vrlo blizu tromeđi Jordana, Iraka i Sirije, području gdje američki instruktori obučavaju dezertere i gubitnike s raznih bojišta, koji bi trebali zauzeti cijeli istok zemlje. Naravno, govorimo o bazi Al-Tanf.

“Obavijestiti saveznike o predstojećim napadima je normalna praksa. Međutim, Sjedinjene Države, koje se u Siriji bore ilegalno, bez rezolucije Ujedinjenih naroda i protiv volje sirijske vlade, nisu saveznici Rusije. Štoviše, Amerikanci su sami prethodno krstarećim projektilima “Tomahawk” napali sirijsku vojnu bazu, što je izazvalo ozbiljnu krizu, i dovelo do službenog zatvaranja telefonske linije između ruske i američke vojske. Moskva je također pokazala kako će, napadajući ISIL, upozoriti i Izrael, koji formalno nije uključen u sirijski sukob. Međutim, prema neslužbenim izvorima, izraelske zračne snage često iznad sirijskog teritorija provode izviđačke letove, pa čak i udare na položaje Assadovih saveznika iz Hezbollaha”, piše ruska agencija FAN, koja je nedavno pisala da bi bitka za Al-Tanf mogla dovesti do Trećeg svjetskog rata, jer se tamo isprepliću interesi nekoliko velikih aktera i mjesto je važno za Siriju, Rusiju, SAD i Irana.

Washington trenutno pokušava učiniti sve da Al-Tanf ostane “američka oaza” na istoku Sirije, odakle će djelovati marionetska vlada i vojska, uvijek pod pretpostavkom da se uspije oformiti.

No, vladine snage i savezničke milicije se polako približavaju vojnoj bazi Al-Tanf, koju drže militanti proameričke skupine Maghawir Al-Thawra i američki vojni instruktori.

Na društvenim mrežama su objavljene fotografije sirijskih pojačanja s raketnim bacačima TOS-1A, vojni tegljači “Medvjed”, haubice MSTA-B kalibra 152 mm i helikopteri Mi-35M. Drugim riječima, vojna tehnologija koja nije u službi sirijske vojske, ali je u konvoju vladinih snaga koje su najavile da im je zadaća osloboditi granicu s Jordanom i Irakom.

Iz onoga što su objavili mediji, vidljiv je napredak u borbama u Siriji i možemo zaključiti da je ova borbena skupina zaista zadužena za izbijanje na granicu s Jordanom i Irakom. Osim toga, ni vodeći ruski mediji, ni vojni dužnosnici Ruske Federacije to ne poriču.

Amerikanci očito ne žele vojni sukob s Rusijom. Inače, kako objasniti činjenicu da službeni predstavnici američke vojske uporno tvrde kako u ranije napadnutom konvoju nije bilo ruskih vojnika i da su znali da je riječ o iračkim dragovoljcima. Istovremeno bacaju letke u kojima oni određuju granicu do koje im se smije prići, što proturječi izjavama da je skupina Maghawir Al-Thawra spremna za bobe protiv bilo koje sile, ako ih napadne.

Sve govori da Al-Tanf postaje strateška točka napetosti između Amerike i Rusije. Sve ovo može završiti na dva načina. Ili će ruske i američke snage ratovati jedne protiv drugih, ili će netko popustiti i napustiti područje. Već je bilo izvješća da su američki specijalci navodno napustili bazu, a kasnije da ih je u Al-Tanfu ipak ostala polovica. Ako američki vojni dužnosnici ove navode nisu opovrgli, onda bi to mogla biti istina.

To samo po sebi može smanjiti mogućnost sukoba između država, tim više ako američki specijalci ne budu sudjelovali u borbama na području Sirije. Bilo koja druga opcija u kojoj bi Rusija učinila ustupke, značit će poraz i Rusije i Assadove vojske u ratu.

Dakle, ispaljivanje četiri krstareća projektila “Kalibar”, uz upozorenje američkoj, turskoj i izraelskoj vojsci, kao i izvješće Putinu o uspješnom lansiranju, znači da je ovo pitanje za Rusiju posebno važno.

Na treba biti međunarodni stručnjak za vojno-obavještajna pitanja i zaključiti da bi se “jučerašnji” ruski udar krstarećim projektilima istočno od Palmire u svakom trenutku mogao pretvoriti u napad na bazu Al-Tanf.

Ruska vojska će biti “fer” i sigurno će upozoriti Amerikance, iako su oni u bazi Al-Tanf bez ičijeg dopuštenja. Lansiranje projektila “Kalibar” na položaje skupina Maghawir Al-Thawra i Jaysh Usud Al-Sharqiya bi imalo sva opravdanja, a ako se, unatoč upozorenjima, američke specijalne snage ne maknu s tog područja, nitko im neće biti kriv. Iako je teško za povjerovati da su američki komandosi spremni biti živi štit samo kako bi zaštitili Abu Faisala, Muhannada Al-Tallu i njihove borce.

 

ISILKalibarMaghawir Al-Thawra
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Nadam se…

Ind-ore
6 godine prije

Ako nije gadjala po Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima, nista od toga.

subaru
6 godine prije

Sumnjam da će ciokaubojgusari po bilo koju cijenu otići iz Altanafa, ne žele koridor između iračana i sirijaca.

MilanCZ
6 godine prije

Nepisu nigdje novina kako su rusi na tom podrucju likvidiraju 7tisuca raznih placenika i raznih grupa.Sve je to dogovoreno,jer drzavne kóje su ih poslale u Siriji vise ih netrebaju,bolje dá su mrtví u Siriji nego dá se vrste zivi pá im právě problémem.Ionako su isli za páře,sto su htjeli to su dobili,nece ní taj ostatak dugo,ako ih neunisti sirijska armija,unistiti ce ih ameri sami,njhova logika je ,dobar indijanac,mrtav indijanac.

Laki Topalović
6 godine prije

Irački šiiti gaze sve duž granice, iako je Al-Tanf daleko, još… Ali ????

Brane
6 godine prije

Rusi ne pričaju mnogo,no činjenica je da SAA stalno napreduje. Ameri su bili vrlo glasni I kod Aleppa,pa su Rusi ipak izbombali sve što se trebalo izbombati I oslobodili grad,histeriji unatoč. Zračni udari na selo naseljeno sa stotinjak terorista će biti mnogo jednostavniji, američko smeće će se povući čim dobije važeći raspored taracanja od Rusa. No, sve u svoje vrijeme. Al tanf je neodrživ u ovakvom rasporedu snaga,i biti će preuzet od SAA. Satani u Sibiru su garantori za to.

Tadmur
6 godine prije

Ključ svega je pravac Dzor- Niniva.Možda je ova fama sa Al Tanfom ruska navlakuša i skretanje pažnje sa Palmire gdje su koncentrisane jake snage koje vjerovatno čekaju da kraju PMU izadje na granicu DZora.Moje mišljenje,možda griješim…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI