Rusija ne može zanemariti izlaz SAD-a iz ugovora o zabrani nuklearnog ispitivanja

Američki nuklearni test
19 komentara

Washington Post je objavio, citirajući izvore, kako američka administracija razmatra mogućnost da SAD obavi svoje prvo nuklearno ispitivanje još od 1992.

Moskva ne isključuje da se SAD pripremaju za povlačenje iz Ugovora o sveukupnoj zabrani ispitivanja nuklearnog naoružanja, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova. Zakharova je izjavila kako SAD radi prepoznatljive obrasce stvaranja optužbi, uključujući lažne priče i ”curenja” informacija i nakon toga otvaranja puta korištenjem određenih koraka, kako bi postigle svoj cilj.

Naglasila je kako je ugovor jedan od ključnih dokumenata, koji se odnosi na smanjivanje nuklearnog istraživanja.

Dokument, potpisan 1996., zabranjuje sva nuklearne testiranja u svim okolišima. Potpisale su ga 184 države, a ratificiralo 168.

Washington Post je objavio, citirajući izvore bliske vlasti, kako američki predsjednik Donald Trump razmatra mogućnosti obavljanja prvog nuklearnog testa u 28 godina. Prema izvješću, prijedlog za dan testa je 15. svibnja, za vrijeme susreta viših državnih dužnosnika, nadležnih za nacionalnu sigurnost.

Da podsjetimo

Washington se posljednjih godina, već oslobodio dvaju vitalnih sporazuma o kontroli naoružanja. U 2019. Trumpova administracija je odustala od sporazuma o nuklearnim oružjima srednjeg dometa iz 1987. s Rusijom, koji je zabranjivao balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u Europi. SAD su navele navodna kršenja od strane Moskve, tvrdnju koju je Kremlj negirao, ističući da je odustajanje od značajnog sporazuma unaprijed planirana akcija američke administracije.

Ovaj je tjedan Trump najavio da će se SAD povući iz Sporazuma o otvorenom nebu, koji omogućuje svim zemljama-potpisnicama, njih 35, među kojima su Rusija i članice NATO-a, da jedna država obavlja nadzorni let unutar teritorija druge države.

Posljednji važni pakt o kontroli naoružanja još je novi sporazum ”Novi početak” iz 2010. godine, koji je imao za cilj prepoloviti američke i ruske rakete. On ističe u veljači iduće godine i sada je u opasnosti, dok Washington prijeti da će, ako dođe do utrke oružja, “otpuhati Rusiju u zaborav”, dok također SAD nisu spremne produžiti pakt ako Kina nije u pregovorima.

B-61Nuklearna bomba
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

U koju svrhu bi to testiranje trebalo biti izvedeno? Radi prikazivanja učinkovitosti nuklearnog oružja o kojem “čovječanstvo nema pojma” ili u svrhu jednog Twitt komentara o posjedu lijepih i simpatičnih nuklearnih bombi.
Iz svake pomisli,bilo koje osobe na takvo što, proizilazi znak jednakosti prema IDIOT!

Kažun
3 godine prije

Kažun#426901 @hiber ,a Amerikanci sve što potpišu nije vrijedno toaletnog papira. Sada ruše sporazum “Otvoreno nebo”,povukli se iz Joint Comprehensive Plan of Action Također,vjerovatno neće produžiti New START (Strategic Arms Reduction Treaty) izgovorom kako i Kinu treba uključiti u ugovor/ iako Kina nikada nije bila uključena u ugovor START. Znači Kinezi bi trebali ostati na 300,a Rusi i Ameri na cca 6000- 7000 n.raketa? Pa što onda ne uključe u ugovor ono malo go*vance ,koje ima – ali nema između 60 – 300 nuke? Postoji li još koji međunarodni sporazum iz kojeg nisu istupili ? Jesu odgovarali za Hirošimu i Nagasaki? Odakle im pravo nabijati jednostrane sakcije ,mrcvariti narode,što se imaju mješati u unutarnje poslove Kine? Puno usra generala i političara bili bi osuđeni za ratni zločin i zločine protiv humanosti,kada bi bilo po pravdi . Kina bi ove smradove trebala rješavati specijalcima,ionako rat sa Amerikom neće izbjeći. Zemlja koja… Čitaj više »

Siniša
3 godine prije

Lapsus lingve…bolje reći brzopletost. Jbg

nekoime
3 godine prije

Bombu će baciti na Minneapolis u svrhu suzbijanja nereda.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Veli Washington prijeti da će “otpuhat Rusiju u zaborav ” … pa dobro dajte ljudi koji vam je k…..c ?? Otpuhat ćete cjeli svijet u zaborav🙁😐😐😯

Hamer
3 godine prije

Vjerojatno neće doći do toga jer imaju zabranu izvana već su upozoreni od drugih svemirskih civilizacija

Kažun
3 godine prije

Dear Putin & Xi – please helb us – bomb white haus –
Bana from Miniapolis.

Z.A.
3 godine prije

Koji idiotizam vlada ovom planetom . Ima li goreg stvora od covjeka ? Zaje*aju nas godinama sa CO2 i klimatskim promjenama i brigom za planetom.I promovisu da nas ima puno na planeti suvisnih i da smo mi odgovorni za stvaranje CO2 jer udisemo i izdisemo . I onda dodje blesimetar da prepada ili stvarno uradi nuklearna testiranja .Igdje su sad ti dusebriznici da osude i sprijece ovo zlo ? Nemogu da psujem a jest za psovke i to masne…. nije ti ovo babovina ali izgleda da jeste …Imali iko na ovoj planeti normalan ?Nema na ovoj planeti normalnih sve ludjak do ludjaka . Jeli pogresna ova moja konstatacija ? Nije pogresna nego istinita , jer ovaj nuklearac nije sam sebe izabrao na izborima . Ima on svoje glasace ….

Max
3 godine prije

To će naići na adekwatan odgowor ali pogriješio je još Gorbačow u doba hladnoga rata što je pristao n a START 2iako ga je wojni wrh upozorio da to ne čini

Kažun
3 godine prije

Ovako piše i razmišlja netko sa kredibilitetom

U.S. Threatens New Nuclear Tests To Push China Into A Treaty It Does Not Want
https://moonofalabama.org/2020/05/us-threatens-new-nuclear-tests-to-push-against-russia-and-china.html

Kažun
3 godine prije

Ovako piše i razmišlja netko sa kredibilitetom

U.S. Threatens New Nuclear Tests To Push China Into A Treaty It Does Not Want

moonofalabama.org/2020/05/us-threatens-new-nuclear-tests-to-push-against-russia-and-china

Citam i komentiram
3 godine prije

Ako su mogli do sada odraditi tih par stotina zasto nebi mogli izvrsiti i jos jednu probu?
Nije to lose za “zdravstvenu industriju”, uopce. Trenutna cijena lijecenja raka u USA ima 6 nula, za leukemiju npr. je cca 3mil $ i vise.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI