Ruski gas stiže u Evropu preko Turske

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili
0
0

Rusija i Turska izgradiće tzv. “turski tok”, gasovod kojim će ruski gas biti dopreman  u Evropu zaobilazeći Ukrajinu. Ovaj dogovor postigli su ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, tokom Putinove zvanične posjete Istanbulu, a ugovor su potpisali ministri energetike dviju zemalja.

Odnosi Rusije i Turske postaju prisniji potpisivanjem ovog ugovora, a nakon prošlogodišnjeg zahlađenja usljed rušenja ruskog vojnog aviona od strane turske vojske. Gasovod će dobrim dijelom biti izgrađen ispod Crnog mora i imaće godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa. Iz Turske će gas biti usmjeren ka energetskom čvorištu na tursko-grčkoj granici, a odatle će biti isporučivan drugim evropskim zemljama.

Neke države, a najviše SAD i Ukrajina, od samog početka se oštro protive izgradnji “turskog toka”, koji neki smatraju nasljednim projektom izgradnje tzv. “južnog toka”, a koji je suspendovan nakon zahlađenja odnosa između Rusije i SAD-a, a povodom ukrajinske krize. S druge strane, neke države vide značajan potencijal u ovom projektu. Grčka svesrdno podržava izgradnju “turskog toka”.

Grčka profitira od poboljšanja energetske sigurnosti i, u isto vrijeme, idemo prema svome cilju, a to je da postanemo regionalno energetsko čvorište,” izjavio je jedan zvaničnik grčke vlade.

Pored Grčke, druge evropske države biće uključene u ovaj projekat. Prije svih, tu je Mađarska. Zanimljivo je da dvije evropske zemlje, članice Evropske Unije, Mađarska i Grčka, koje mnogi smatraju “autsajderima” u EU, rade na energetskoj diverzifikaciji zajedno sa Rusijom i Turskom. To bi, smatraju neki analitičari, moglo dovesti i do novog zaoštravanja u Uniji.

Predsjednici Rusije i Turske, nakon usaglašavanja stavova oko izgradnje “turskog toka”, na zajedničkoj konferenciji za medije, najavili su i jačanje vojne saradnje, uprkos dijametralno suprotnim stavovima prema sukobima u Siriji.

crno moreenergetska diverzifikacijagasovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI