SAD bombardiraju pobunjenike u Jemenu – Iran šalje flotilu

Razarač USS Mason, SAD, napad, Iran, Husiti, Jemen
0
0

Američki zvaničnici saopštili su juče da je razarač njihove mornarice ponovo bio metom neuspjelog raketnog napada sa teritorije Jemena. Napad je izveden sa teritorije pod kontrolom Husita, pobunjeničke šiitske militantne grupe.

Razarač USS Mason, koji je bio meta raketnog napada, uzvratio je paljbu odbrambenom salvom. Niti jedna od ispaljenih raketa nije pogodila ili oštetila brod, naveli su američki izvori. Brod je plovio sjeverno od tjesnaca Bab El-Mandeb u Crvenom moru.

Glasnogovornik Pentagona, mornarički kapetan Jeff Davis, rekao je reporterima u utorak, da SAD još uvijek istražuju ovaj incident radi utvrđivanja tačne lokacije sa koje su projektili ispaljeni.

Jemenska novinska agencija SABA, koju kontrolišu Husi, ranije je porekla njihovu umiješanost u raketiranje američkog broda USS Ponce koji je napadnut u nedjelju i, takođe, nije bio oštećen projektilima.

Izvještaj o ovom napadu dolazi samo dan nakon što je Bijela Kuća najavila “hitnu reviziju” američke podrške koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, a koja bombarduje Jemen još od marta 2015.

Amerikanci su jutros rano izveli i seriju “ograničenih samoodbrambenih napada” u Jemenu. Prema saopštenju iz Pentagona, uništene su tri “radarske pozicije” kontrolisane od strane Husita. USS Mason je ranije, u srijedu, drugi put bio meta raketnog napada u samo četiri dana. Napadi su, po odobrenju ministarstva odbrane, izvedeni zbog pomenutog napada na USS Mason.

U međuvremenu, iranska mornarica je uputila svoju 44. flotilu ratnih brodova u misiju prisustva u međunarodnim vodama u blizini južne obale Jemena. Prisustvo iranske flote u Adenskom zaljevu podudara se sa američkom odlukom da se direktno umiješa u jemenski sukob.

bombardiranjeflotilaHusitipobunjenicirazaračUSS Mason
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI