“SAD moraju napustiti Irak ili ćemo ih smatrati okupatorskom vojskom”

SAD koalicija napala Iračke Šiite
44 komentara

Šiitska armija u Iraku zahtijeva povlačenje američkih vojnika iz zemlje i upozoravaju ih da će, ako ne odu, biti tretirani kao “invazori”.

U izjavama koje su u subotu dali vođa  skupine Asa’ib Ahl al-Haq od 10 000 boraca, Qais Al-Jazali, glavni tajnik iračkog pokreta Harakat al-Nujaba koji ima četiri brigade, šeik Akram Al-Kaabi i glasnogovornik islamskog pokreta otpora u Iraku Kata’ib Hezbollah s oko 30 000 boraca, Jafar Al-Husseini, zahtijevali su da SAD odmah povuče svoje snage s područja Iraka.

Govoreći za britanski The Independent, čelnik skupina Asa’ib Ahl al-Haq je rekao kako je jedini način na koji bi američke snage mogle ostati u Iraku bilo dopuštenje iračkog parlamenta. Inače američke trupe moraju napustiti Irak što je prije moguće, jer njihova nazočnost nije niti potrebna, niti ugodna.

Ako američki vojnici ne budu htjeli napustiti Irak, mi ćemo ih prisiliti da to učinite, jer je islamski otpor u Iraku stekao dovoljno iskustva”, kaže Qais Al-Jazali.

S druge strane, glavni tajnik islamskog pokreta Harakat al-Nujaba je u intervjuu za libanonski Al-Akhbar rekao da američka vojska mora što prije napustiti Irak, jer će u suprotnom biti smatrana okupatorskom silom i naći će se na meti islamskog otpora Iraka.

U tom smislu, šeik Akram Al-Kaabi podsjeća da je misija islamskih skupina otpora u Iraku spriječiti okupaciju. Okupacija Iraka od strane Sjedinjenih Američkih Država traje od 2003. godine.

Irački vojni glasnogovornik skupine Kata’ib Hezbollah je u intervjuu za libanonski Al-Mayadin rekao kako su Sjedinjene Američke Države ponudile vojnu obuku iračkih snaga samo kako bi opravdale svoju vojnu nazočnost u Iraku, što je neprihvatljivo za irački narod i islamske skupine otpora u zemlji.

Konačno, Jafar Al-Husseini tvrdi da su SAD korijen svih kriza i problema koji su pogodili zemlju.

“Ne želimo nikako ponoviti bivša iskustva s Amerikancima”, rekao je Jafar Al-Husseini.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je nedavno zatražio raspuštanje istaknute krovne skupine Hashd Al-Shaabi, koja objedinjuje sve šiitske milicije u jednu sigurnosnu strukturu pod zapovjedništvom premijera Haidera Al-Abadija, iako je upravo ova armija odigrala ključnu ulogu u porazu terorista “Islamske države” u Iraku.

Irački premijer je oštro odgovorio na zahtjev Tillersona i poručio da nitko ne može odlučivati o unutarnjim pitanjima Iraka, osim iračkog naroda, parlamenta i vlade.

Službeno se u Iraku trenutno nalazi nešto više od 5000 američkih vojnika, a iračke šiitske milicije, bez iranskih savjetnika i pripadnika Quds snaga Iranske revolucionarne garde, broje najmanje 100 000 boraca, opremljenih svim vrstama naoružanja, osim zrakoplovstva.

Akram Al-KaabiAsa'ib Ahl al-HaqHarakat al-NujabaISILIslamska državaJafar Al-HusseinQais Al-Jazali
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hrvat
6 godine prije

Bravo, Iračani. Amerikanci su vam dosta zahovnali situaciju i sad bi se opet pravili pametni.
Svaka čast i iračkom političkom vodstvu jer zastupaju volju naroda.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Od zaokreta Azerbejdžana, Egipta, Turske i Katara, koji su označili prekretnicu u oslobađanju Iraka i Sirije, legitimni zahtjevi iračana za povlačenjem američke okupacijske vojske su početak kraja američke dominacije na Bliskom Istoku, a time i dominacije u svijetu jer, ko dominira Bliskim Istokom dominira svijetom, s tim, da u budućem razdoblju Bliskim Istokom više nikada neće dominirati jedna sila, već će težnja biti na uspostavi balansa između vodećih regionalnih aktera, Turske, Irana i Saudijske Arabije, a Izrael će se morati uklopiti u to, htio, ne htio.

Branko
6 godine prije

Kome su u opšte i kada SAD pomogle?
To je zemlja zla. Cela priča sa tragičnim posledicama po irački narod je urađena kao kazna nameri Sadama Huseina da prestane da prodaja naftu za dolare. Ista sudbina je zadesila i Gadafija i Libijski narod.
Sada, kada du Kina i Rusija krenule na dolar, da vidimo tu moćnu USArmy?!

54shane
6 godine prije

invazori???…okupatori valjda

17 novembar
6 godine prije

zaboravljaju iracani da je bagdad pao za pet dana ako bi doslo do sukoba doslo bi do podjele iraka sto je i planirano amerikanci da ostave naftu nisu budale ovo vodi samo uvlacenjem irana u sukob kojem je bolje ratovati u siriji iraku jemenu nego na svojoj teritoriji jer dobro znaju da su sljedeci na redu

dalmata
6 godine prije

Di bi nam bija kraj u samopostivanju i slobodi da na Balkanu postoji bilo ko koji ima muda isto ovo sasut USrA u gubicu?

Zagreb-Slunj
6 godine prije

raduikalni iranski ekstremizam upakiran u šitske milicije samo ide na ruku vojsci SAD, misli Iran pomaknut svoju granicu na Irak, Siriju i Libanon ali naivno očekivaju bojovnici iranske garde i iračkih sadrista, misle na krilima mula iz Tehrana iskoristiti slabost iračke države i ekspanziju Kurda ali imaju iskusni kauboji protumjere, bojim se da će ako šitski ekstremisti zabrazde saznat iskustvom udare zrakoplovstva kakvi su sad na isisa

Crni žutokljunac
6 godine prije

Kako su ameri sijali u Iraku,tako će i žeti.Da je tako bar svugdje.Ako i dođe do kakve intervencije irancima je bolje da ratuju u Iraku, a isto tako i rusima,jer je upravo tim redom cionistička lista za odstrijel i izazivanje kaosa.Oni to znaju i zato su intervenirali i jedni i drugi u Siriji.Al bi bilo i čudno da se ameri svugdje povlače a nigdje ne upotrijebe svoju još jako moćnu armiju.Ovako brzo gube svoje podaničke saveznike a oni idu u ubrzani gubitak statusa svjetske velesile.Možda je ovo zatišje pred velku buru.

antun comb
6 godine prije

biti tretirani kao “invazori”…..a sto vam je ovo invazori,…da invazori, ahahahaaaaaaa

subaru
6 godine prije

A što mislite, kako bi to izgledalo da u Hrvatsku netko pošalje 5000 vojnika bez odobrenja Hrvatskog sabora. Amerikanci nikad nisu dobili takvo odobrenje, oni su tamo došli silom.

Max
6 godine prije

Pomoć lokalnih milicija u oslobađanju iraka bliskih Iranu je bio jedan od prvih signala u kojem smijeru će ići priča sa američkom prisutnosti u iraku. Svima je jasno da je njihova nazočnost uzrok dosadašnjih problema te da neće biti kraja sukoba i kriza ukoliko Amerikanci ostanu na teritoriju Iraka. Stoga sad i ovakva “glasna” upozorenja da je došlo vrijeme odlaska. Izgledno je da je slijedeća zemlja odakle će otići Afganistan.

Klarens
6 godine prije

Viva KURDISTAN !!!!!

cimbula
6 godine prije

gledam malo u komentare…..pa “sve ne mogu da verujem”……koliko geopolitičkih analitičara obitava po balkanskim vukojebinama……bit će kako karlovačka/žuja/jelen/nikšićko povoljno djeluju na “muda labudova” svojih nositelja , geopolitičkih stratega s balkana, ali i šire……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI