Salih Muslim: Kurdi ne žele neovisnost, nego demokratsku i federalnu Siriju

Salih
23 komentara

Supredsjedatelj sirijske kurdske Stranke demokratske unije (PYD), Salih Muslim, izjavio je kako cilj Kurda na sjeveru zemlje nije uspostaviti neovisnost, dodajući kako Kurdi nisu sami u regiji i da postoje druge etničke skupine koji se bore zajedno s Kurdima, a cilj njihove borbe je uspostavljanje demokratskog i federalnog sustava u Siriji.

Za njemačku agenciju DPA je Salih Muslim zanijekao izvješća da PYD traži uspostavu neovisne države.

“Mi se ne borimo za ”kurdistanski san” ili neovisnu kurdsku regiju na sjeveru zemlje”, kazao je, dodavši ”kako nisu samo Kurdi dio Sirijskih demokratskih snaga, nego su u njihovim redovima i Arapi, Asirci i Turkomani koji se bore zajedno s Kurdima i napravili su velika postignuća, tako da su Sirijske demokratske snage najveća sila u Siriji”.

Komentirajući prosvjed sirijske vlade o planu Kurda da održe lokalne izbore u kurdskim područjima zemlje, Salih Muslim je izjavio da Kurdi ne mogu čekati i uložiti sve na sveobuhvatno rješenje za Siriju, za koje ne znaju kada će doći, jer “oslobođena” područja trebaju sustav i zakone koji će regulirati njihove poslove, i to je sve.

Muslim je također podržao kantonalnu administraciju da održe izbore, rekavši ”kako su neki pobrkali karte”.

Izjave Saliha Muslima su bile odgovor na sirijskog zamjenika ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada, koji je tijekom vikenda rekao da su izbori u kurdskim područjima Sirije bili “šala” ili, bolje prevedeno, ”smijurija”.

Osnivačko vijeće ”Demokratskog federalnog sustava sjeverne Sirije” najavilo je krajem srpnja kako uskoro planira održati svoje lokalne i sjeverne ”federalne parlamentarne izbore”.

No, stručnjak za bliskoistočna pitanja, profesor John Landis, navodi kako je dugoročni politički cilj Sirijskih demokratskih snaga, čiju jezgru čine kurdske snage, stvaranje kurdske autonomije u sjevernoj Siriji. Konkretno, tijekom borbi u području Manbija su Kurdi pokušavali preuzeti kontrolu nad najvećom mogućom dijelom teritorija, kako bi stekli bolje pozicije u pregovorima o autonomiji s Assadovom vladom.

Faisal MekdadkurdistanPYDSalih Muslim
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

To Salihe,brkovi ti se pozlatili!

Alen
6 godine prije

Nazad kod babe asada.. Tako sam i pretpostavio da ce biti..

Koča Popović
6 godine prije

Kada je u Siriji bilo najteze po Asada, Kurdi su bili jedan od najvaznijih protivnika ISIL-a. Sjetimo se Kobanea! Uostalom, stari Asad je Kurdima da veca prava, nego bilo koja druga zemlja u okruzenju. Kurdsko politicko vodstvo je toga svjesno. Ameri su nesto pokusali, ali svima koji prate situaciju je jasno kako stvari stoje.

tuf
6 godine prije

Lažeš, Salihe.
Cilj je kupiti vrijeme prije novog vala borbe za ujedinjenje Kurda.

bbbb
6 godine prije

Laže, ovo su mu stavili u usta oni koji su sve dolje i zakuhali.

dobagan rogić
6 godine prije

Je žele demokratsku i federalnu Siriju kojom će vladati USA.

Borac2
6 godine prije

Dobro je rekao. Samo nije naveo postotke. To sto se zove SDF su kurdi 92% a ostalo su neki rekreativci raznoraznih denominacija. Zato je u cijeloj famoznoj sdf samo jedan arapski zapovjednik 😉

panSlaven
6 godine prije

Ih,skandala..političar pa laže?? Prirodna je težnja velikog naroda i za ujedinjenjem i za neovisnoscu.. Ali, ovako sa strane gledajući, preporučio bih Kurdima da izbore pripadajucu razinu autonomije svuda, pa će imati 4 ogromne države na koje mogu utjecati, umjesto jedne velike koja bi svima smetala i bila lakša za manipulaciju od strane svjetskih gusara

pippo444
6 godine prije

Upravo čitam jednu knjigu, pa je zanimljivo razmišljanje američkog obavještajca :
“…razmišljam da nikada ne uradimo ono što kažemo. Da nikada ne ispunimo obećanja. Da na kraju uvijek žrtvujemo one, koje uvjeravamo, da ih spašavamo…”.
I ne znam zašto, pomislio sam na Kurde. Kada se sve završi ostaće sami i bez gaća.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Sad kad je Sirijska vojska,sa saveznicima, počela napredovati i na pragu su konačne pobjede,valjda su shvatili da je vrag odnio šalu.I bolje im je,jer bi u klinču između Sirijske vojske i Turske gadno stradali.

tolp
6 godine prije

Njegovi gazde su 6-tokraki.

jale
6 godine prije

Jesmo li napokon naučili šta je politik4a? I Azem Vlasi je osamdesetih laprdao kako Šiptari ne žele nezavisnost, i onda… I Tuđman je “načelno” Miloševiću nudio konfederaciju, a sa druge strane naoružavao alkose i narkose. I Alija je rek’o da želi jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu pa je uvez’o iranske mudžahedine da kolju kršćane. Sve su to muljatori. Samo, neko od njih mulja za svoj privatni interes, neki muljaju za stranku, neki za trgovačke klanove, a postoje i oni, doduše rijetki, koji isključivo muljaju za dobrobit cijelog svog naroda i svoje države. Takvi su bili Tito, Nehru, Naser, danas su to Xi, Putin, Assad… Salih to definitivno nije. Muljator par exellace. Vidjećete za desetak godina.

Anarho: obrisao zbog hranjenja trolova omiljenom hranom. Vraceno na zelju jaleta.

jale
6 godine prije

Inače, zašto ste vi sa Logičnog zanemarili Siriju, sada kada je najbolje, kada SAA razbija ISIL ko beba zvečku?

Zvrk
6 godine prije

On je još dobar i podnošljiv u odnosu na svu tu ekipu. Da se isključivo njega pita, pomirio bi se s damaskom i osigurao bi nekakav vid političke autonomije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI