Šef državnog medija Bidenovog tranzicionog tima u prvom amandmanu vidi „grešku u dizajnu“, zagovara zakon protiv „govora mržnje“

amandman
9 komentara

Richard Stengel, glavni čovjek državnih medija prelaznog tima Joe Bidena, rekao je da je zaštita govora mržnje koji može izazvati nasilje “greška u dizajnu” u Ustavu i da bi ga trebalo popraviti “novim zaštitnim ogradama”.

Stengel, bivši saradnik MSNBC, vođa je prelaznog tima američke Agencije za globalne medije, koja uključuje emitere Voice of America, Radio Free Europe, Radio Liberty i Middle East Broadcasting Networks. Vjerovatno će biti na čelu agencije ako Biden postane predsjednik u januaru. Ironično, to znači da bi inostrana propagandna mjesta Washingtona, koja tradicionalno promovišu američke temeljne principe, bila nadgledana od strane čovjeka sa restriktivnim pogledima na najosnovnije od svih načela – slobodu govora.

„Sav govor nije jednak“, napisao je Stengel prošle godine u izdanju časopisa Washington Post. “A tamo gdje istina ne može istjerati laži, moramo dodati nove zaštitne ograde. Ja sam u potpunosti za zaštitu misli koju mrzimo, ali ne i govora koji podstiče mržnju.”

Stengel je dao primjer „sofisticiranih arapskih diplomata“ koji su se pitali zašto ustavna prava omogućavaju američkom državljaninu da spali kopiju Kurana. „To je pošteno pitanje“, rekao je. “Da, Prvi amandman štiti misao koju mrzimo, ali ne bi trebalo da štiti govor mržnje koji može izazvati nasilje jedne grupe nad drugom. U doba kada svi imaju megafon, to izgleda kao nedostatak u dizajnu.”

Još jedan primjer koji je Stengel naveo bilo je navodno rusko miješanje u izbore 2016. godine. „Naša najistaknutija sloboda štiti sve loše glumce koji se kriju iza nje da bi oslabila naše društvo“, napisao je on. „Ruski agenti stvarali su lažne identitete, objavljivali lažne narative i širili laži na Twitteru i Facebooku – sve zaštićene Prvim amandmanom.

Stengel je dodao da je vrijeme da se razmotre zakoni o govoru mržnje, poput onih koje su donijele druge zemlje da bi se obeshrabrilo podsticanje rasnih i vjerskih tenzija nakon Drugog svjetskog rata. Tvrdio je da su masovne ubice Dilann Roof i Omar Mateen konzumenti govora mržnje, što je stvorilo klimu zbog koje su njihovi gnusni zločini postali vjerovatniji.

Stengel, bivši urednik časopisa Time, bio je podsekretar američkog State Departmenta za javnu diplomatiju i javne poslove u administraciji Obama-Biden. Svoju bivšu ulogu u State Departmenta opisao je kao „glavni propagandista“.

“Nisam protiv propagande”, navodno je Stengel rekao Savjetu za spoljne odnose 2018. “Svaka zemlja to radi i to mora da radi sopstvenom stanovništvu. I ne mislim nužno da je to grozno.”

To što je Biden izabrao šefa medija koji poziva na ograničenje slobode govora, bilo je malo iznenađenje za saradnicu Fox News Lisu Boothe, koja je tvitovala: “Naravno da zna.” Još jedan komentator na Twitteru osporio je Stengelovo ograničavanje slobode govora zasnovano na sklonosti uvrijeđene strane ka nasilju: „Oni sto posto zagovaraju diferencijalnu zaštitu govora na osnovu žalbi na nivou decibela“.

joe bidenPrvi amandmanRichard Stengel
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Ameri buju uskoro umjesto Ustava dobili Toru.

The Who
3 godine prije

Mržnjom protiv mržnje

Istražuj
3 godine prije

Pa naravno… Bilo je i za ocekivati da ce zlocinacki-cionisticki ADL stojati iz ove potencijalne Ustavne promjene u SAD. Dakle cionisticki zlocinci – zele napraviti “kulturu novogovora” – kao sto su to vec napravili na njihovim “renomiranim univerzitetima” i “socijalnim mrezama”… Orwel 1984. Nevidjeno ZLO! Da se razumijemo – apsolutno mi se ne svidja tzv “govor mrznje”… Sta vise prezirem tzv “govor mrznje” (jer znam da iza stoji samo glupoca, dezinformacija, strah i obmana …) Medjutim – zalazem se uvijek i na svakom mjestu (pa i ovdje na diskusijama) – da se tzv “govor mrznje” – NE SMIJE CENZURIRATI! Tzv “govor mrznje” – jeste takodjer SLOBODA GOVORA. MORA biti dopusten i taj govor – jer SLOBODE ima ili je nema. Cak i ako se ne slazem niti sa jednom jedinom rjeci koju neko izgovara – apsolutno cu se zalagati da taj covjek – IMA PRAVO iznijeti svaku rijec, svako svoje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Max
3 godine prije

Joe Biden želi uništiti slobodu koju Amerikanci uživaju 246 godina a naziva se demokratom?!

Zax
3 godine prije

Za takvu promjenu ustava treba mu dvotrecinska vecina u kongresu, vecina u senatu a to treba potvrditi mozda se varam dvije trecine saveznih drzava. Oni koji su pisali ustav su se pobrinuli da bilo kakva promjena ustava bude sto teze i kompliciranija. Vjerovatnije ce se ici u zaobilazenje ustava kontrolom medija i drustvenih mreza sto se vec dogadja

Mat
3 godine prije

I Idi Amin je garantovao slobodu govora,ali poslije govora,nije garantovao……slobodu.

dino
3 godine prije

Barikade će dignut zbog Srba tamo, da se zna gde je granica!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI