Sirijska vojska pokrenula drugu fazu antiterorističkih operacija u Idlibu?

SDF Sirija
34 komentara

Nakon nekoliko tjedana zračnih napada ruskog ratnog zrakoplovstva i sirijskih zračnih snaga, sirijska vojska ponovno je krenula u ofenzivu u Idlibu.

Pokrenuta je masovna ofenzivu na jugoistoku pokrajine Idlib. Predvođene 25. divizijom specijalnih snaga, ranije snage „Tigar“, vladine snage zauzele su naselja Tel Khazn, Luwaibda i Mushayrifah, smještena na jugoistoku provincije. Vode se i borbe za Kabani, kojeg djelomično kontrolira Hayat Tahrir Al-Sham.

Jučer su dijelovi 5. korpusa i Republikanska garda zauzeli spomenuta dva naselja jugoistočno od Ma’arata Al-Nu’mana.

Obje strane potvrđuju da su borci An-Nusra Fronta pretrpjeli velike žrtve u ljudstvu i da su izgubile opremu u bitkama i tijekom zračnih udara.

Sirijci su učvrstili nove položaje, dok se topnički i zračni napadi nastavljaju po položajima terorista istočno od autoceste Hama-Aleppo.

Još nije jasno je li ovo bila lokalna ofenzivna operacija ili je pred nama početak jesensko-zimske kampanje za deblokadu autoceste Hama-Aleppo.

Početak operacije se poklopio s putovanjem turskog predsjednika Erdogana u Sjedinjene Države, što bi mogao biti svojevrsni podsjetnik na predstojeću kampanju koja se čeka mjesecima, a razloge za njeno nepokretanje, iako je sve odavno spremno, je u svom nedavnom intervjuu za RT iznio sirijski predsjednik Bashar Al-Assad.

VIDEO: Oslobađanje naselja na jugoistoku pokrajine Idlib

Prema izvoru sirijske vojske u obližnjoj Hami, ovaj napad u četvrtak je samo preliminarni napad. Očekuje se da će sljedeći biti pokrenut znatno veći napad s ciljem stvaranja džepa oko ključnog grada Ma’arata Al-Nu’mana, koji se nalazi neposredno sjeverno od Khan Shaykhuna.

Izvor je dodao da će sirijska vojska proširiti ofenzivu gurajući prema Ma’arat Al-Nu’manu iz dvije različite osi, s jugozapadne i jugoistočne strane grada.

Tko je pratio ranije operacije, ova taktika podsjeća na prethodne napade sirijske vojske na Khan Shaykoun i Kafr Zitu. Stvarajući džep oko grada, sirijska vojska ostavlja teroristima jedini put da napuste to područje. Ako se teroristi odbiju povući, vojska će ih na kraju će ih opkoliti.

Međutim, Ma’arat Al-Nu’man može se smatrati teškim ciljem za vojsku, jer je grad dobro branjen i dugo je bio uporište radikalnih terorističkih skupina.

Jutros je SOHR izvijestio da je sirijska vojska pokrenula drugu fazu vojne kampanje „protiv“ Idliba, dok Bijele kacige na Twitteru i drugim društvenim mrežama objavljuju na desetke videozapisa bombardiranja i „spašavanja civila“ ranjenih u napadima „režima i ruskih osvajača“.

Sirija 14.11.2019 Oslobođena naselja Tel Khazn, Luwaibda i Mushayrifah brzom kampanjom vladinih snaga u četvrtak
FOTO: Oslobođena naselja Tel Khazn, Luwaibda i Mushayrifah brzom kampanjom vladinih snaga u četvrtak

Kabani

Druga važna točka za koju se vode borbe je područje Kabanija, na sjeverozapadu pokrajine, koje se smatra „vratima za ulazak u Jisr Al-Soughur.

Sirijska vojska je nedavno “otvorila vrata pakla” protiv terorista Turkestanske islamske stranke (TIP) na sjeveroistoku Latakije, izvijestio je jučer provladin list Al-Watan.

Prema Al-Wattanu, sirijska vojska je izvela masovni napad na položaje Turkestanske islamske stranke i Hayat Tahrir Al-Shama, nanijevši velike gubitke u redovima ovih terorističkih skupina.

Sirijske kopnene snage su u koordinaciji sa svojim saveznicima iz ruskih i sirijskih zračnih snaga u najnovijem napadu na Kabani likvidirale najmanje 25 terorista. „Agencija“ sirijske Al-Qaede, OGN Media, na Twitteru je objavila snimke tijela tri poginula sirijska vojnika i navodno uništeni tenk „sirijske vojske“, iako se po olupini na  fotografiji ne može kome je vozilo pripadalo.

Istovremeno, izvor iz 4. oklopne divizije rekao je sinoć kako njihove snage trenutno vode žestoku bitku s militantima na sjevernim brdima planine Zuwayqat. Istaknuo je da sirijska vojska još uvijek pokušava zarobiti posljednjih pet brda koja njezine snage odvajaju od južne osi Kabanija.

Vladine snage već nekoliko dana pokušavaju zauzeti ovih pet brda, ali zbog neravnog terena i velikog otpora terorista priznaje da nisu mogli postići znatan napredak na sjeverozapadu zemlje u pokrajini Latakija.

VIDEO: Uništavanje terorističkih utvrda na brdima u području Kabanija

SAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kruško
4 godine prije

Bilo bi super kad bi ovakvi clanci bili popraceni sa vise grafickih prikaza

Riddick
4 godine prije

SAA istovremeno izvodi napade u Latakiji jugu Idliba i akcije na severoistoku Sirije, kada se prisetim nekada kako se sporo napredovalo i sa kolikim žrtvama ovo je skroz druga vojska.

zgvaca
4 godine prije

To su mali pomaci. Prava Ofenziva jos nije pocela. Na ovom Kabaniju su dosad polomili zube. Bolje bi bilo zauzet Jisr al Saughour pa onda okruzit Kabane nego vec godinama pokusavat bez ikakvog pomaka.

Stock
4 godine prije

Je li ovo pune kalaše ko ptičarke?
Metak po metak?

Max
4 godine prije

Na kraju će uspjeti i njihova će država biti slobodna terorističke štetočine nemaju izgleda.

Šule
4 godine prije

Jadna je to vojska koje nemože pobijedit drumske ratnike po planinama a imaju saveznika tj silu Rusiju sa svim modernim naouružanjem i još sateliti ,tehnika,i td..a ovi toyota ratnici pružaju otpor..smiješno asade i ti bi vratio golansku visorovan-izraelci bi te pojeli za doručak tebe i tvoju smiješnu vojsku.

Trt
4 godine prije

Kad imam loš dan pustim si snimku TOS-a 1 kako pretvara ISIL u vakum.

Pi-zdro
4 godine prije

Do sad je cionistma išao svaki potez ko nož u mlado maslo, sad nešto zastalo pa neide po završnom planu, il je ovo samo predah za nova magitvorine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI