fbpx

Sirijska vojska pokušava opkoliti veliku skupinu ISIL-a u Homsu i Hami

Sirija - Hama - Homs

Iako su svi očekivali da će elitne ”Tigar” snage nastaviti napredovati prema istoku, one su se, nakon konačne potvrde da je grad Al-Suknhan slobodan i da vladine snage i savezničke milicije mogu napredovati dalje prema sjeveru, privremeno zaustavile pred mjestom Ma’adan i zrakoplovima se prebacile u južnom pravcu, kako bi predvodile borbe protiv terorista ”Islamske države” na potezu od oko 40 kilometara, koliko je preostalo da se spoje s borbenom skupinom s juga i da ISIL potpuno zatvore u obruč. U tom bi slučaju glavninu snaga, uporišta i skladišta oružja uništilo zrakoplovstvo, a ostatak lako topništvo, oklopno-mehanizirane pješačke postrojbe.

Takozvana ”Islamska država” je tijekom vikenda nastavila gubiti velike teritorije diljem Sirije. Teroristi ”kalifata” su sada u ozbiljnim nevoljama u središnjem dijelu zemlje, zahvaljujući velikoj zračnoj operaciji sirijske vojske koja je sinoć provedena u pokrajini Homs.

Sirijski padobranci su sletjeli 20 kilometara iza linija obrane terorista još u petak navečer. Zauzeli su teroristička uporišta i prisilili ih da se povuku iz cijelog područja Al-Kadir u blizini Al-Kawma.

Nakon ove operacije su se postrojbe sirijske vojske u pokrajini Homs praktično povezale s borbenom skupinom s centom u gradu Resafa u pokrajini Raqqa.

Kad vladine snage prijeđu i utvrde liniju od 40 kilometara od oslobođenih područja do mjesta Al-Suknhan, teroristi ”Islamske države” će biti potpuno opkoljeni u središnjoj Siriji i neće imati rute za povlačenje iz istoka Hame i pokrajine Homs zapadno od linije Al-Suknhan – Al-Kawm.

FOTO – Karta područja djelovanja sirijskih snaga u središtu zemlje

Sirija - Al-Kadir

Sirija – Al-Kadir

 

VIDEO – Prebacivanje ”Tigar snaga zrakoplovima iz Raqqe u Homs i akcije vladinih snaga u tom području

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije

Prekrasno! Slava Assadu, rusko-iranskom savezu, hrabrome sirijskom narodu i svim prijateljima službenog Damaska!

Stojzin
Gost
Stojzin
3 godine prije

Zatvorit obruc i zapocet derazizaciju gamadi. Ni dugmice ne treba ostavit

victory
Gost
victory
3 godine prije

problematičan je ovaj dio na krajnjem zapadu kod Hame – jedan veći napad islamista bilo zelenih bilo crnih ili pak njih oboje u koordinaciji mogao bi odsjeći SAA na 2 dijela

chichiriba
Gost
chichiriba
3 godine prije
Reply to  victory

mislim da se to i ocekuje, tako bi morali odvojiti znacajne snage i otkriti se.

oddball
Gost
oddball
3 godine prije
Reply to  victory

taj dio je jako dobro utvrđen i branjen već godinama jer je već dugo koridor prema Allepu, zeleni ili crni mogu u najboljem slučaju za njih omestati komunikaciju na par sati ili dana ali definitvno opasnost za SAA nije na tom mjestu

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Veliko područje,nezgodna konfiguracija terena i front gdje su dobro utvrđeni.Pitanje je koliko se džihatlija izvuklo prema Dzoru?Bit će gadno,dobro je to što im Tigrovi idu iza leđa.Najmanje pomijeranje linija fronta do sada je bilo baš na području istočne Hame

Japaja
Gost
Japaja
3 godine prije

“Kotlić” klasična ruska vojna doktrina. Uspješno primjenjeno i u Ukrajini.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Japaja

Nije to Kotao. To je enklava. Velika. Jedini je spas što je možda sa ove strane mekana, jer od Salamiya-e i Ithriyah-a se očito ne može bez velikih gubitaka. Tadmur je to super primijetio. Očito se nije moglo drugačije. Lakše je neprijatelja tjerati od sebe, nego ga zatvarati i prisiljavati na borbu. Sad je samo pitanje dali se je veliki dio terorista izvukao i koliko dugo će ono što je ostalo vezivati SAA snage na sebe. Vidim da se na DeZ ne ide dok se ovo ne riješi.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zagor

DZor je na čekanju,što predstavlja potencijalnu opasnost jer se veliki broj džihatlija povlači baš u taj rejon.Mo6da je i dobro što su Tigrovi stali kod Madana i vezali za taj grad veliki broj ovih bandita.

oddball
Gost
oddball
3 godine prije

mislim da autor pogrešno rezonira, u petak je dpista padobranima izvršen desant na AlKadir, a i dalje će se ovaj ISILov koridor kratiti sa objew strane Resafa-Suknah linije, ali u prvom redu da se ISIL potakne na povlačenje, ostale akcije ovise o ponašanju ISIL-a, da objasnim, ako se većina izvuče prema DEZ-u SAA će biti primirana na što bržu eliminaciju enklave kako bi se poravnale linije i snage izmjestile istočno, međutim ako ISIL ostane u velikom broju oko Uqaribijata SAA neće ići na eliminaciju pod svaku cijenu jer će to koštati u velikim gubicima i u vremenu, naime, lokalno stanovništvo u toj regiji je mahom pro ISIL, ISIL je dobro utvrđen, a teren ne dozvoljava brze prodore, mislim da će u tom slučaju SAA rađe sabiti ISIL na manju površinu, kontejnirat ih i krenuti dalje,… na kraju krajeva bitka svih bitaka je na Eufratu u DEZ-u,…. SAA se sada malo kocka premještajući veći dio tigrova u Hamu prije nego je osiguran MAAdan, zapravo iza Maadana leži selo Shayma, poiteražite na karti, tamo bi tigrovi trebali biti, tamo se može prijeći Eufrat i odsjeći amere od DEZ-a, a u drugom smjeru vodi put nekih 40 km do Ayasha tj do deblokade… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik