Izborna pobjeda Joea Bidena može dovesti do plinskog rata u Europi, kažu švedski mediji

Sjeverni tok 2 - Joe BidenSjeverni tok 2 - Joe Biden
28 komentara

Rusija je više puta naglasila da američki napor u vezi sa sankcioniranjem projekta Sjeverni tok 2 nije ništa drugo do stvaranja nelojalne konkurencije, koja krši međunarodno pravo.

Pobjeda Demokrata Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima održanim 03. studenog mogla bi rezultirati takozvanim ”plinskim ratom” u neposrednoj blizini Švedske, zbog cjevovoda Sjeverni tok 2, izvještava švedski dnevnik Svenska Dagbladet.

Vijesti tvrde da će Bidenov ulazak u ured vjerojatno promijeniti u pristupu Washingtona projektu. Novine su se prisjetile da je Biden, dok je bio američki potpredsjednik između 2009. i 2017. godine, tvrdio da će cjevovodi izgrađeni ispod Baltičkog mora učiniti Europu više ovisnom o ruskom plinu.

Svenska Dagbladet također je citirala izabranog predsjednika SAD-a koji je tada rekao da bi najbolja alternativa opskrbi ruskog plina u Europu mogle biti isporuke američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Što se tiče Švedske, njezina je vlada odobrila izgradnju dijela cjevovoda Sjeverni tok 2 u švedskoj ekonomskoj zoni u lipnju 2018., pa je “pitanje već riješeno za Stockholm”, napominje list.

Međutim, na razini EU-a, tema i dalje izaziva kontroverze usred prijetnje američkim sankcijama protiv projekta, dodaje vijest, tvrdeći da politički, Sjeverni tok 2 može računati na kontinuiranu potporu njemačke vlade.

Primjedbe dolaze nekoliko dana nakon što je parlament u njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern izglasao inicijativu koju je predložila regionalna vlada za uspostavu posebne zaklade za zaštitu okoliša, koja bi zaštitila interese sudionika Sjevernog toka 2 od američkih sankcija.

Washington je prvi put nametnuo sankcije protiv projekta u prosincu 2019. godine, a točno godinu dana kasnije SAD su proširili restriktivne mjere, ciljajući sankcijama tvrtke koje pružaju usluge osiguranja i certificiranja za Sjeverni tok 2.

Nema promjene u pogledu stava Njemačke o Sjevernom toku 2 bez obzira na Bidenovo preuzimanje Bijele kuće, kaže Berlin.

Krajem prosinca njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je novinskoj agenciji Deutsche Presse-Agentur (DPA) da Berlin neće popustiti pritisku Washingtona u sporu oko Sjevernog toka 2 ni nakon prijenosa vlasti u SAD-u koji se treba dogoditi 20. siječnja.

Pozivajući se na Sjeverni tok 2, Maas je naglasio kako Berlin “ne treba razgovarati o europskoj suverenosti ako se to podrazumijeva kao da mi, Njemačka, radimo sve u budućnosti onako kako to želi Washington.”

Iako se Berlin nada poboljšanju američko-njemačkih veza pod Bidenom i dalje će ostati niz nesuglasica, uključujući pitanje Sjevernog toka 2, prema Maasu.

“Njemačka vlada neće promijeniti svoj stav o Sjevernom toku 2,” istaknuo je, dodajući, “važno je da smo usklađeni sa središnjim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani polja.”

Po završetku, Sjeverni tok 2 bit će dvostruko duži cjevovod od Sjevernog toka 1, duljine 745 milja ili oko 1.200 kilometara, a godišnje će prenositi oko dva bilijuna kubičnih metara plina iz Rusije u Njemačku teritorijalnim vodama ili isključivim ekonomskim zonama Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.

SAD i neki njihovi saveznici u Europi protivili su se projektu tvrdeći da će on povećati europsku ovisnost o ruskom plinu. Moskva negira optužbe, i tvrdi da je ovaj projekt čisto ekonomske prirode te poziva SAD neka ga ne politiziraju.

joe bidenSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

… Sjeverni tok 2 nije ništa drugo do stvaranja nelojalne konkurencije…..
Glupi Rusi vi ste u ratu, zar ne mozete nista shvatiti, zar ce te shvatiti tek onda kad vam dodju ispred Moskve?

Kad je Nijemac udario na Rusiju isao je kao nozem kroz maslac a Staljin je govorio nasi partneri.

3 godine prije zadnji put uredio Borik
ive
3 godine prije

Nije bilijuna nego milijardi eng. billion je naša milijarda

2084
3 godine prije

Placa alexa millera, direktora gasproma je oko 5 000 000 000 rubalja godisnje. Sto znaci 5 280 000 rubalja dnevno za 8 sati. Sto znaci da mu je minuta 11 000 rubalja.Minimalna zagarantirana placa u rusiji je 12792 rubalja.Znaci taj lik za minutu zaradi kao neki siromak za 1 mjesec.Toliko o razlici bogatih i siromasnih u rusiji.

3 godine prije zadnji put uredio 2084
efwnviwnefvnweiurfvw
3 godine prije

Kažu mediji čiji vlasnici upravljaju sa Švedskom dakle šveđani sa tim izjavama nemaju ništa.

3 godine prije

3 godine prije zadnji put uredio Žx
3 godine prije

Zanimljiva stvar danas…
Specijalno za one debile koji jos tvrde da “nema dokaza” da se ovi satanisti-cionisti korumpirali potpuno sve – u cilju “pobjede D na izborima”…
Sva banda cionisstikca-hazarska sa nizih novoa tzv “vlasti” umjesana…

haha…
Dobar ovaj Veritas!
https://twitter.com/JamesOKeefeIII/status/1349416989568196609
A pokvarena, ruzna vjestica – bukvalno nabraja imena Demokratskih i Republikanskih sudija koji su je korumpirali… 🙂
Zaradila 71000 dolara na ovoj “aktivnosti”…

E sada koliko je ovakvih gadova bilo u “akciji” na tzv “izborima” – ostace tajna…
Medjutim – mislim da ce debili koji su tvrdili da “nema dokaza” morati jos jednom da razmisle…

A skrivene kamera ovih iz Veriatasa su posebna prica 😉
https://www.projectveritas.com/news/

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Weteran
3 godine prije

Kad se samo setim kako su nas trovali, a i danas nas truju mantrom : SLOBODNO TRŽIŠTE !?

Deki
3 godine prije

Zamisli koji jadnici 🙁 EU na svom tlu ne odlucuje o bas nicemu :(((( stvarno stvarno zalostno…i onda kad jos vidis tu grotesknu dekadenciju stvarno se nam u narednome stoljecu ne pise dobro. I sa danasnjim 18 godisnjakima +_ to je zapravo i nemoguca misija. I mi roditelji ne mozemo ma skoro pa nista napravit. Social network je zadnji cavao u krstu! RIP Eu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI