Talibani najavili proljetnu ofenzivu – SAD u Afganistan šalju visoko obučene borbene trupe

Afganistan - Talibani
26 komentara

Afganistanski talibani su najavili početak proljetne ofenzive nazvane “Operacija Mansuri”, po imenu njihova nekadašnjeg vođe, a obećali su da će prije svega napadati “strane snage” kako bi ih otjerali iz zemlje.

U priopćenju talibani upozoravaju da će “glavni cilj Operacije Mansuri biti strane snage, njihove vojne i obavještajne infrastrukture, te eliminiranje njihovih lokalnih plaćenika”.

Oko 12 000 vojnika zapadnih snaga, među kojima 8400 Amerikanaca, stacionirano je u Afganistanu pod okriljem NATO pakta, koji nakon povlačenja većine stranih snaga krajem 2014. godine vodi operaciju “Odlučna potpora” i radi na osposobljavanju i pružanju potpore afganistanskim snagama.

Usprkos svemu, afganistanska vojska i policija trpe teške gubitke. Pod nadzorom imaju samo 57 posto okruga u zemlji, navodi tijelo američkog Kongresa zaduženo za kontrolu američkih aktivnosti i troškova.

General John Nicholson, zapovjednik američkih snaga, ranije je procijenio kako će trebati “nekoliko tisuća dodatnih vojnika kako bi se zaustavila pobuna”.

Sjedinjene Države namjeravaju uskoro održati planiranu rotaciju okviru svog vojnog kontingenta u Afganistanu, a Pentagon planira u Afganistan poslati “dodatnih 1500 tisuća vojnika 82. zrakoplovne divizije”, elitnih snaga zvanih “vragovi u širokim hlačama”.

“Ovo nije povećanje, nego planirana rotacija”, rekao je predstavnik Pentagona, uz napomenu da se tako neće povećavati broj vojnika.

Trenutno su SAD 2500 vojnika prebacile i u Kuvajt, a oni će sudjelovati u vojnim operacijama u Iraku i Siriji

Pentagon i dalje insistira da će dio poznate 82. zrakoplovne divizije američke vojske u Afganistanu zamijeniti druge američke postrojbe.

“Vojnici će biti raspoređeni na devet mjeseci i to nema nikakve veze s napadima militanata”, rekao je američki pukovnik Joe Buccino.

U četvrtak je priopćeno da su dva američka vojnika ubijena u operaciji protiv takozvane “Islamske države” u Afganistanu.

Vojnici iz 82. zrakoplovne divizije su već sudjelovali u borbama u Afganistanu. Neke jedinice padobranaca su raspoređene u Iraku, gdje lokalnim snagama pomažu u borbama protiv “Islamske države”.

Talibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
6 godine prije

Američka vojska je dobro obučena sila sa superiornom vojnom tehnikom!Postavlja se pitanje zašto ne žele da sprže otpor talibana. Godine prolaze a mir u Avganistanu još nije na vidiku.
Koji je razlog doziranog angažovanja?

Tuberajt
6 godine prije

Pa moraju ameri polja makova osiguravati.ipak su talibani jednom se zeznili pa zabranili uzgoj.

fenix
6 godine prije

Amerika nemoze i nece dobiti rat u Afganistanu. Bez obzira koliko dodatnih vojnika poslali tamo nista nemogu postici osim produziti agoniju. Prije ili kasnije zbog gubitaka i troskova ce se morati povuci jer Talibani postaju sve jaci onog trenutka kad se Usa povuce satelitske Afganistanske snage ce se raspasti za nekoliko mjeseci. Isto Vijetnam

basso
6 godine prije

Americka vojska je skup kriminalaca,bivsih ovisnika,neobrazovanih crnaca.Nemaju nikakav moral,i tu su samo za pare.Cim bi situacija na ratistu postala ozbiljnija svi bi se razbjezali.

mario
6 godine prije

Pa jeli vi stvarno vjerujete da ameri nemogu pobjedit u ovom ratu?oni sa 6000 vojnika ostvaruju sve svoje ciljeve i nemaju nikakvog razlog da uniste talibane.ovo je slicno kao sa rusima u siriji,uz minimum gubitaka i stete ostvarit svoje ciljeve a ostali nek se kolju do besvjesti.

Hash
6 godine prije

Možda griješim ali mi se sve vise čini da je cilj ulazka u Afganistan nato zločinaca mak i sakrivanje lažne zastave 9/11. Možda i meki trbuh Rusije.
Ciljeve su uglavnom i ostvarili. Proizvodnja heroina je povecana za preko 10 puta i zasniva se na modernoj tehnologiji koju su donijeli. Za ovoliko godina od 2001vjerovatno su profiti vrtoglavi. Ko još priča o 9/11?
Jedino to sa rusima neće ići.
A to što ginu i izginuti će plaćenici, koga briga

Zvrk
6 godine prije

dakle, ipak ima istine u tome da im rusi dilaju oružje.

darko
6 godine prije

naravno iznosim svoje misljenje mariu i malom psu ne znam tocbno tko su uopce talibani jedno je sto jedna strana prikazuje secu glave ubijaju itd drugo je sto je uopce istina.sto se tice rata opet kazem iznosim svoje vidjenje i misljenje mariju i malom psu ocito je afganistan zemlja najvisih vrhova na svrtu pustinja planiski lanci visina 6 km manje 5 km i td taliban cine populaciju afganistana 10 % u pakistanu takoder znaci ima ih u planinama ocito imaju tunele koje samo oni znanu duboke mislim da tu nikakve bombe ne mogu robiti dubine od 600m i vise 1000m tuneli su ocito lavirinit smao onaj koji zna lavirint izade kad bih usao zigubio bih se ovito i umro unutra dobijau iz pakistana obuku ljude oruzje i hranu i tamo se vracaju. mariu i malom psu ocito ne razumijete sto znaci gerila to nije rat klasican crta tenkovi ljudi vec… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI