Tko su današnji “antifa” i za što se bore?

Antifa
60 komentara

Oni udaraju posvuda i čini se da dolaze niotkuda. Osuđuju sveprisutni “fašizam”, sve osobe, skupine i inicijative koja nisu u skladu sa službenim stavom neoliberalne elite. Legalno ne postoje, ali uživaju sve povlastice pravosuđa zapadnih zemalja. Tko su oni? Takozvani “antifa” koji se oblače u crno, uvijek maskirani kao pripadnici skupine Black Bloc.

Potonji se deklariraju kao anarhisti, iako uopće ne poznaju ili su vrlo malo upućeni u djela Proudhona, Bakunjina, Kropotkina, Malateste i ostalih teoretičara anarhizma. Jednako se za skupine “antifa” može reći da nemaju nikakve veze s marksizmom, lenjinizmom, Crvenom gardom Mao Ce Tunga, pa čak ni s trockizmom ili anarhizmom.

I dok su se u 19. i 20. stoljeću ideolozi i teoretičari marksizma i anarhizma trudili pronaći način i put za uspostavu pravednijeg poretka, a militanti ovih pokreta dizali ustanke i borili se za egzistencijalna i stvarna prava radnika, žena i običnog čovjeka, današnji “antifa” stupaju pod sloganima po kojima prepoznajemo euroatlantski “Deep State” i nevladine udruge iz galaksije Otvorenog društva.

Bore se za obranu LGBT manjine, rodnu ideologiju, nekontrolirani priljev imigranata, usput ne osuđujući uzroke masovnog egzodusa milijuna ovih nesretnika, promiču multikulturalnost, nepostojanje granica, pa čak i izraelski i američki projekt “slobodnog Kurdistana”. Neprijatelji i “fašisti” su zagovornici jačeg suvereniteta nacionalnih država, uz neizbježne napade na Donalda Trumpa, Vladimira Putina, “sirijski alavitski režim”, iransku teokraciju, čak i na “režim” Nicolasa Madura koji guši demokratske slobode.

Fenomen transformacije institucionalne zapadne ljevice u neoliberalne socijaldemokrate je dobro poznat i više pita objašnjen. Međutim, tko su “antifa”, neslužbene milicije neoliberalne elite, koja kontrolira i socijaldemokrate i stare demokršćanske stranke, koje su proteklih desetljeća prošle isti proces.

Kao što je poznato, ime Schwarzer Block je osamdesetih godina izmislila policija u Zapadnom Berlinu i njime su nazivani takozvani autonomaši četvrti Kreuzberg, koja je u to vrijeme bila u susjedstvu “Berlinskog zida” i 1990. je još uvijek bila dio područja pod američkom okupacijom. Drugim riječima, Black Bloc je rođen na području pod američkom vojnom upravom. To je važno, jer se u isto vrijeme u Minneapolisu, u američkoj saveznoj državi Minnesota, pojavio Anti-Racist Action Network (ARA). Ovu su skupinu činili pripadnici punk skupina i skvoteri, po uzoru na projekt laboratorija u Zapadnom Berlinu. Naravno, znanstvenici agitpropa su blisko surađivali.

Raspušteni 2013. godine, ponovo su uskrsnuli pod imenom Torch Antifa Network, a cilj ovog pokreta je od samog početka bio borba protiv seksizma, homofobije, antiimigracijskih ideja, pretjeranog naglašavanja tradicije, antisemitizma, pa čak i aktivnosti po pitanju pobačaja. Prava radnika i stvarni problemi društva općenito nikada nisu tema ovih skupina.

Ukratko, posvetili su se aktivnostima koje vode ukidanju tradicionalnog društva i to vrlo nečasnim metodama i akcijama. No, iste te metode se mogu naći u službenim programima Europske komisije Bruxellesu i njenih fasadnih nevladinih organizacija i udruga Soroseve galaksije.

Čudni “humanitarni” kanali financiranja

antifa

No, koliko god želite da vas se zove slatkim imenom Anti-Racist Action Network, to nije dovoljno, jer to zahtijeva bazu. Gledajući bolje, ona je u Alabami i nevladinoj organizaciji Southern Poverty Law Center (SPLC ), koja se na svim stranicama hvali matricom organizacije ARA. Drugim riječima, u geneza američkog “antifa” miljea očito nema ničega spontanog.

Stoga je vrlo bogati SPLC u svom laboratoriju imao zadaću stvaranja organizacije Anti-Racist Action Network. Istina je da s proračunom od preko 300 milijuna dolara SPLC ima više nego dovoljno za preživljavanje. To je ljepota “neprofitne” politike u Americi, zemlji snova i prilika za svakoga.

Ali ako i imaju sredstva, ne dopušta se transparentnost o podrijetlu tih sredstava. Istina je da nikada nije bilo jasno zašto bi takva sredstva trebala proći kroz Kajmanske otoke ili kako su bila u vezi s određenim Bernardom Madoffom. Ali zašto SPLC? Vrlo je jednostavno, osim obrane preferiranih manjina, specijalnost ove organizacije je političke protivnike sustavno prozivati “fašisti”, bili oni  to ili ne. Zatim se objavljuju crne liste, koje su detaljno razrađene i stalno se ažuriraju. Dakle, govorimo o vrlo profesionalnom pristupu i radu.

Zainteresirani špijuni

Ovaj model vrlo profesionalnog aktivizma ne dolazi niotkuda. On se temelji na modelu kojeg je zamislio pokret Friends of Democracy, zapravo američki ogranak britanskih tajnih službi tijekom Drugog svjetskog rata. Njihov je službeni cilj bio gurnuti Amerikance u rat, ali i obmanjivati nezadovoljnika, što su činili do kraja sukoba. Komunikacijski kanal pokreta se zvao Propaganda Battlefront, čiji se primjerci i dalje mogu naći na internetu.

Valja napomenuti da je ovaj naziv 2012. godine oživio Jonathan Soros, sin Georgea Sorosa, a izbor očito nije slučajnost. Vraćajući se na Engleze, oni su bili vrlo aktivni i kod kuće, gdje su ’80-ih godina u Londonu utemeljili Antifašističku akciju (AFA), ponovno upošljavajući iste mlade iz punk okruženja i skvotere.

“Antifašističku” etiketu su imali europski komunisti iz ’30-ih, koja im je ujedeno davala i legitimitet, ali je nakon pada “Berlinskog zida” među “antifa” skupinama nestalo povijesnog komunističkog antifašizma.

No, preuzimanjem “brenda” od novih “antifašista” se monopolizirala upotreba etiketiranja zloglasnih “fašista”, koju su dobivali i još uvijek dobivaju svi oni koji se 100% ne slažu s amerikaniziranim postkomunizmom, koji se pojavio 1989. godine.

Sada je jasan razlog zašto se mnoštvo “antifa” skupina pojavljuje baš u to vrijeme. No, ove su skupine uvijek bile oprezne da ne stvaraju nikakvu pravnu strukturu koja bi mogla otkriti organizatore i financijere.

Oni rade što policija ne smije učiniti

Kako pobjediti fašizam

Zajednički nazivnik svih ovih “antifa” su dosijei. Iza oblaka suzavca, crnih kapa i razbijenih izloga uvijek stoji borba protiv političkih protivnika, bilo zbog političkih ili vjerskih stavova. Ovu zadaću ne smiju provoditi snage kojima je zadaća čuvanje mira i sigurnosti. Stoga su ovi pokreti integrirani s policijom i obavještajnim službama, što je dokazano i dokumentirano tijekom velikih prosvjeda u Genovi 2001. godine, tijekom održavanja summita G8, koji su rezultirali smrću jednog od prosvjednika i velikim neredima.

Ova bliskost isto tako olakšava infiltraciju, nekažnjivost ili ekstremne poteškoće kada je u pitanju prepoznavanje počinitelja.

To je primjerice slučaj Joachima Landwehra (28), švicarskog državljanina, kojeg je kazneni sud u Parizu osudio na 7 godina zatvora za napad 2016. na policijski automobil s pirotehničkom napravom. Landwehr je povezan sa švicarskom grupom “Autonomna akcija”.

Francuz Antonin Bernanos je osuđen na 5 godina zatvora, od kojih su dvije suspendirane, jer je unuk velikog pisca Georgesa Bernanosa. Nakon uhićenja je obitelj Bernanos posjetila radio, urednike i sve vrste događanja gdje su govorili o sramotnom policijskom postupku od strane fašističke države protiv njihovog potomka. Naravno, dočekani su srdačno, posebno u kući Mediapart.

Ono što je upečatljivo je lakoća kojom se mediji mobiliziraju u korist prekršitelja zakona čiji se rasizam potpuno zanemaruje, jer je jedan od napadnutih policajaca bio crn. Isti buržujski scenarij je slučaj Arija Runtenholza, također osuđenog na 5 godina zatvora zbog napada na policijski automobil.

Primjera je bezbroj. I dok stvarni organizatori huliganskih i nasilnih napada, koji se provode u ime obrane demokracije i antifašizma, ostaju na slobodi, račun plaćaju dobronamjerni prosvjednici koji na događaj dođu misleći da će time utjecati na politiku u svojoj zemlji ili u svijetu, kao što je bio slučaj u Bolzanettu, opet u Genovi 2001. godine, kada je policija upala u školu Diaz, koja je služila kao mjesto gdje će prespavati prosvjednici, ali među uhićenima nije bio nijedan odgovoran za palež, napade na policiju i izazivanje nereda sa smrtnim posljedicama.

Spaljeni policijski automobil

Pred sud redovito stiže nekoliko stotina pripadnika “antifa” skupina, izazivajući policiju i podupirući svoje “kolege”, jer je potrebno zadržati privid neslaganja sa sustavom.

Međutim razbijanje prozora, palež, napadi na policiju nisu sve. Postoji i ideologija, a ona, kao što smo rekli, nema baš nikakve veze s marksizmom, lenjinizmom ili anarhizmom.

Borba više nije klasna i protiv neoliberalnog kapitalizma, protiv neokolonijalizma, napada na suverene zemlje, bolje uvjete rada, veće mirovine i općenito za okončanje smrtonosnog stiska strukturnih reformi i mjera štednje.

Ove skupine urlaju iste slogane euroatlantske elite i Sorosevih udruga. Internetske trgovine “antifa” prodaju kompletan set opreme za subverzivne aktivnosti i prosvjede kakvi se “preporučuju” u brošurama udruge CANVAS, koja je organizirala i organizira “Obojene revolucije”.

Rutinske akcije “bez ograničenja” su uvijek bile potrebna da se dobro motiviraju ovi mladi ljudi. Upravo je ukidanje ograničenja prvi uvjet da uživamo u velikom prevratu. Ali to nije najvažnija stvar. Ono što je važno je da pod izgovorom “borbe protiv fašizma”, kojeg se često izmišlja i gdje ne postoji, netko bude pretučen i napadnut. I ti nikoga ne smeta, naravno.

Dok se pitamo koji su izgovori njihova urbanog nasilja ili pravna definicija ovih zločina na daljinsko upravljanje, ponosni “antifašisti” XXI stoljeća uspješno skrivaju da ih je s ciljem uništenja političkih protivnika i neistomišljenika osmislio i stvorio euroatlantski “Deep State”.

antifa
FOTO – “Antifa” danas i antifašist u Drugom svjetskom ratu
Anti-Racist Action Network (ARA)AntifaFriends of DemocracySchwarzer BlockTorch Antifa Network
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Za što se boriš, Aleksa?

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Oni sa antifašizmom imaju zajedničkoga kao Katar i S.Arabija sa demokratijom i osnovnim ljudskim slobodama.Ikonografija slična Isilovoj, umjesto natpisa na kapuljači može doći znak Islamske države.Sponzori isti,zadatci isti.Nešto ih malo viđamo ispred izraelskih i saudijskih ambasada ili ja nisam upućen.Malo ih je al su gov..

Laki Topalović
6 godine prije

Moj đed se za ovo nije borio. Sve ove deklarirane ciljeve današnjih “antifašista”. A bogami, ni za Jugoslavije ne bi blebetali o ovome. Što je najgore, kad se klupko omota, opet dođeš do sponzora : zaklada ova, agencija ona. Sve se može dirati, uvjetno rečeno protiv svega boriti, ali se u sustav , kičmu, neoliberalni tržišni kapitalizam i njegove “univerzalne vrijednosti” ne smije dirat. E jbg. onda. Nisam znao da priča traje još od WW2. Znam za Rosalux Zakladu i slične trockističke podvale, ali da je od početka sve nadzirano i upravljano je razočaravajuće.

Laki Topalović
6 godine prije

Razbit izlog, zapalit auto, napast policiju, iako i tamo ima od jadnika koji su ušli da bi imali siguran kruh, do fašistoidnih elemenata, nije nikakva “revolucija”, nego obično huliganstvo radi huliganstva samog.

Anon
6 godine prije

Vladajuca “elita” mora imati neprijatelja da skrene paznju sa sebe; zavadi pa vladaj. Posto su nakon toliko ratova u Europi razliciti razlozi za sukobe manje – vise potroseni, tipa religija, etnicka pripadnost…, elita se dosjetila nove ideje. “Hajmo pola idiota na lijevu stranu, a druga polovina na desnu; pa se bijte do mile volje, a mi cemo da vas nesmetano pljackamo”.
I tako su desnicari agenti tajnih sluzbi, a lijevicari agenti nevladinih organizacija; cisto radi raspodjele posla upravljanja.

17 novembar
6 godine prije

glavni i jedini problem zasto danas nema ekstremne ljevice je zbog stava majke rusije prema komunistima. jedini koji se mogu boriti protiv sadasnjeg zla su komunisti .ali putin dobro radi na unistavanju komunizma u rusiji sireci neku pravoslavno demokratsku rusiju . ruska armija pocela je svom naoruzanju davati neka pravoslavna imena sto isto rade u srbiji sa milosem i lazarom sto su obicne gluposti. u novorusiji su ubili komandire ljevicare da ne bi sirili ideologiju .samo kad zatru komuniste svi cemo stati u red za moderne fema kampove i cipovanja .

Miki
6 godine prije

ANTIFA su teroristi i snjima isto postupati kao sa ISIL.

PeroDD
6 godine prije

Pa je l ima netko da ne radi za ciju?? Čak mi je i Babić sumljiv he he…

Vlastimir
6 godine prije

Iza njih stoje masoni.Soroš.Rokfeler,Rotčild i drugi predstavnici liberalne ekonomije.

Majk Majers
6 godine prije

Anarhija=bezvlašće=društvo u kojem se ni nad kim ne vlada. Društvo jednakih

rover70
6 godine prije

Mogu se oni zvati kako hoće, no ikonografija im je fašistička, politička netrpeljivost i isklučivost im je fašistička, a i metode su im fašističke. Zaključak se nameće sam od sebe oni su fašisti današnjeg vremena.

Perun
6 godine prije

Koliko je meni poznato trenutno ne postoji nijedna država u svijetu gdje vlada fašizam ili nacionalsocijalizam. Ali zato imamo tonu nekakvih “antifa” koje se u prvom redu bore protiv zamišljenih neprijatelja – fašista. U tom slučaju fašist je samo etiketa. Ima ih i u HR, pokušao sam razumno komunicirati s nekima ali čim kažeš svoje mišljenje oni krenu s etiketama tipa fašist, nacist, homofob, antisemit. Komunikacija s takvima je nemoguća. Postoje neki minorni neofašistički i neonacistički pokreti ali oni su također pod kontrolom istih sponzora kao i “antife”. Pisalo se po portalima o kontroli i financiranju njemačkih obavještajaca nad neonacističkim grupama. Evo ideje autoru da se malo pozabavi s tim fenomenom: “antife” i neonacisti u borbi za zajedničke ciljeve pod istim gospodarima. Većina je tu ispranih mozgova dok vođe ipak znaju nešto više.

m.ivanisevic
6 godine prije

Svaka ti čast Babiću, čisto da se zna što je današnja “ljevica”.

Crveni Komesar
6 godine prije

Sta je ljudima cudno. Levica je odavno bankrotirala u Evropi, i postala je “levica” koja vise sluzi zapadu nego cak i neke desne struje! (Setite se Velike Oktobarske Revolucije, gde se za dan politicka situacija preokrene kada neki koji su bili najjaca levica postanu veoma solidna desnica..itd), -kako su Euro “Komunisticke” partije podrzavale napad na Libiju…itd

Levicarske organizacije su odavno kompromitovane, cak i one iskrene male (“sektaske”) moraju barem malo da budu kompromitovani da bi preziveli, ali to je sasvim normalno… (Cast izuzecima)

Kada se odnosi snaga budu promenili i najzad Rusija, Kina i co. budu imali dovoljno jaku projekciju nad Evropom, videcete kako ce do jucer veliki karijeristi koji su pozivali na “zapadnu demokratiju” postati najveci socijalisti i rusofili, biti osnivaci organizacija i partija…itd ali i to je normalno.

Mi samo moramo da budemo tu da to iskoristimo! Njihovo samoodrzanje ce samo pomoci nama da se oslobodimo brze!

karantanac
6 godine prije

Perun,ne bih se baš složio da su fašisti zamišljeni neprijatelji.Ne znači da ako trenutno ne postoji nijedna država u kojoj je fašizam zvanično na vlasti,da fašista nema.Fašisti su prisutni u svim državama u manjem ili većem procentu. U tome prednjače Saudiska Arabija, Izrael, SAD… Što se tiče Hrvatske i Srbije nisu baš ni oni nevinašca. Ogroman je broj onih koji baštine ustašku i četničku tradiciju i njihov broj neprekidno raste. Recite mi šta su oni koji na utakmicama kliču “za dom spremni” i li oni koji nose majice sa likom karadžića i mladića?

hAZE
6 godine prije

Uvijek jedna krajnost potiče i drugu.

Borac2
6 godine prije

Bravo, takvih tekstova fali.

alan ford
6 godine prije

dobra analiza… Antifu se u Njemačkoj u neovisnim medijima naziva “nova SA”. SA (Sturmabteilung=olujno odjeljenje), to su bile paravojne batinaške trupe Hitlerove stranke NSDAP. Te su trupe kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina, metodama zastrašivanja političkih protivnika, brutalnog nasilja, batinanja, pa čak i ubojstava, utirale put dolasku Hitleru i NSDAP na vlast 1933. Trupe SA, obučene u one smeđe košulje i posene uniforme, napadale su tada na ulicama, sve protivnike stranke NDSAP i sijale strah in trepet. Vođa SA i jedna od desnih ruku Hitlera, bio je okrutni nacist Ernst Roehm, inače deklairani gay, što su tada znali i Hitler i ostala vrhuška stranke NSDAP, kao i to da je u trupama SA; bilo još puno gayeva, koji su se furali na muškost i strogi vojnički odgoj. Jedan od tih gayeva-članova, bio je i Werner Vogel, koji je kasnije, 1980. u dobi od 73 godine, bio jedan os suosnivača stranke… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

maske Antife su pale prije 3 godine, u Erfurtu u istočnoj Njemačkoj. Jedna grupa od oko 1000 kritičnih protivnika globalizacije i politike SAD-a, nazvali su se “PEGADA” (patriotski Europljani protiv amerikanizacije Zapadne Europe). i pokušali demonstracije protiv SAD-a i globalizacije. Ali odmah su se tu stvorili batinaši Antife i ometali tu deomnstraciju. Antifaši su nosili zastave SAD-a i vikali. USA, USA!

podsjećam na onu izjavu talijanskog lijevog književnika Ignazia Sillonea, prije nekih 50 godina, Sillone je rekao: “kada se u budućnosti opet pojavi fašizam, on neće reći ja sam fašizam. Ne, on će reći; ja sam antifašizam.”

Joker
6 godine prije

RAF je pretača ovoga. Babić je upučen u to i zna ko su oni. Šteta i žal za pravim idolima iz 70′. Pozz Babiću.

Dubravko
6 godine prije

Bot clanak, pljuc & fuj.

Dundić
6 godine prije

Ako se netko sjeća Valter brani Sarajevo…ti antife su kao lažni Valter, onaj kojeg je glumio Bojanić Gidra, oni glume da se bore protiv okupatora da bi se što veći broj ilegalaca i iskrenih antifašista uhvatio na taj mamac…pravi Valter je Bata Živojinović

Aff
5 godine prije

Članak je nevjerojatna i zlonamjerna hrpa dreka. Antifa se osuđuje za neoliberalizam iako je ta (i njoj srodne skupine koje se spominju) zaslužna za upozoravanje na pogubnost neoliberalnog kapitalizma (kao i kapitalizma općenito) naročito ’90ih. Svako tko je iole upoznat sa konceptom antifa svjestan je da se radi o čisto propagandnom članku.

VikAr
5 godine prije

Navod: Dok se pitamo koji su izgovori urbanog nasilja “antife” ili pravna definicija ovih zločina na daljinsko upravljanje, ponosni “antifašisti” XXI stoljeća uspješno skrivaju da ih je s ciljem uništenja političkih protivnika i neistomišljenika osmislio i stvorio euroatlantski “Deep State”. Pitanye: Je li ti to NSP (Novi svietski poredak) svietskih lihvara dobil novo ime “antifa” tkoje se prietvara u “deep state”? Moxda promieni josc tkoje ime prije no scto lihvari ostavre svoj movi, trechi svietski rat? Nyihovi prijascnyi izumi, fascisam s 300’000 poubijanih LYUDI, nacisam s 8’000’000 i komunisam ili “odmila” antifascisam s 200’000’000, su matematicski red tkoji se nastavlya s 25x visce poubijanih nevinih LYUDI, tj. 5’000’000’000! Pripreme za 3SR su u toku! Lihvari su uz pomoch komunyare Merkel pokrenuli i ODREDILI NAJEZDU od 300’000’000 Muslimana svojim duxnicskim robovima, drxavama “zapadnih demokracija”, uglavnom katolicskih i krscchanskih. Vojno je to podmukla MIRNA INVAZIJA krvolocsnih neprijatelya, poput ISIL-a, Al kaide i… Čitaj više »

VikAr
5 godine prije

ANTIFA (Anarhističko-Neokomunistički Teroristi i Ignoranti s Fakenewsovskom Arogancijom)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI