Turci zauzimaju Afrin – Kurdima su za sve krivi Rusi

YPG Sirija
57 komentara

Turske snage i njihove islamističke milicije na sjeveru Sirije su 15. ožujka uspjele presjeći područje Afrina na dva dijela i dovesti u očajničku situaciju kurdske YPG milicije. Turske snage su zauzele 12 sela na osovini Rajo-Hadid-Jinderes, što znači da su uspjele povezati Jinderes s mjestom Sharran i stvorile džep na sjeveru u kojem su YPG jedinice odsječene od Afrina i jedinica na jugu.

Nije poznato hoće li turske snage pokušati očistiti ovaj džep, ali je zbog ove akcije primjetan manjak kurdskih boraca u Afrinu, pogotovo jer ne pokazuju spremnost da predaju kontrolu nad malim područjima i brane glavni grad regije.

Unatoč pokušaju YPG snaga da ih u tome spriječe, tisuće civila bježi na teritorij sirijske vlade u gradovima Nubl i Zahra’a.

YPG snage su ponovno okrivile Rusiju zbog situacije u kojoj su se našli u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin.

Turske snage i njihove marionete nastavljaju ofenzivu iz tri različita pravca dijele područje kontrole na takozvane džepove.

Jedan od zapovjednika YPG snaga je dao izjavu za AFP u kojoj nema nimalo samokritičnosti i potpuno odvojen od realnosti okrivljuje Rusiju zbog situacije s kojoj se suočavaju njegove snage.

Započe sa svoju izjavom govoreći: “Sada je vrijeme da se svi Kurdi pripreme i razbiju sve što imaju ruska veleposlanstva.”

Dodao je “kako bez pristanka Rusije, Turska nikada ne bi mogla bombardirati i terorizirati civile u Afrinu i Moskva je mogla spriječiti invaziju jer kontrolira sirijsko nebo”.

To što su Kurdi odabrali SAD i NATO za saveznike i što Turska vidi prijetnju u stvaranju “Sjevernog Kurdistana” u Siriji je činjenica koju kurdski zapovjednici ne uzimaju u obzir. To je vječno ignorirana tema u bilo kojoj od izjava YPG dužnosnika.

Međutim, izjavom se potvrđuje da se cijela ova katastrofalna situacija mogla izbjeći da su YPG snage jednostavno upravu nad regijom predali središnjim vlastima.

Turska
FOTO: Ilustracija, Turska vojska

“Nekoliko dana prije ofenzive na Afrin, Rusija je od YPG snaga zatražila potpunu predaju Afrina Assadovom režimu, a kada je YPG odbio, Rusi su uzvratili pozivom Turskoj na invaziju na grad. Također vjerujemo da su YPG borci još uvijek u Afrinu”, navodi se u priopćenju.

Postoji mali problem oko vjerodostojnosti ovih tvrdnji, ali za Kurde to nije ništa čudno. Naime, Rusija se nikome nije svetila “pozivajući Tursku da izvrši invaziju na grad”. Zašto bi Rusija podržala novu bitku o kojoj mora razmišljati u Siriji, kada je ionako koncentrirala svoje napore u borbi protiv istih snaga koja napadaju Afrin u južnom dijelu pokrajine Idlib.

Dakle, Rusija se sa sirijskom vojskom na jednoj strani bori protiv istih terorista u Idlibu, ali u susjednom Afrinu ih “poziva” da s Turskom unište YPG milicije.

YPG zapovjednici i dalje ne žele priznati da su izdani od strane Washingtona i dalje radije krive Rusiju za situaciju u kojoj se trenutno nalaze.

 Afrin 17. 03. 2018
FOTO – Područje Afrina 17. 03. 2018.

Umjesto toga, Rusija je ponudila održivo rješenje koje bi civilima dopustilo da žive u miru, ali obijest i samouvjerenost YPG snaga su dovele do toga da će turske čelu snage na kraju zauzeti Afrin i stradat će tisuće kurdskih civila, a ostatak će morati pobjeći na vladina područja.

Dakle, s jedne strane imamo YPG koji je odbio bilo kakvu mogućnost da sirijska vlada preuzme kontrolu nad regijom Afrin, ali onda kurdski civili bježe sirijskoj vladi u područjima u kojima će biti sigurni, ali u izbjegličkim kampovima.

Televizija Kurdistan24 je također potvrdila da su uoči turskog napada Moskva i Damask predlagali YPG zapovjednicima da predaju upravu nad regijom središnjim vlastima i da će im Rusija i sirijska vojska jamčiti sigurnost.

Glavni sirijski kurdski dužnosnik je priopćio je na sam dan najave turske kampanje priopćio kako su ih ruski dužnosnici zamolili ih da sirijskoj vladi pod upravu daju sjeverozapadnu regiju Afrin i da tako zaustave turske napade na regiju.

Aldar Khalil, član Pokreta za demokratsko društvo, nekakve “krovne organizacije” sastavljene od šest političkih stranaka i institucija civilnog društva, uključujući Stranku demokratske unije (PYD), političko krilo YPG snaga, rekao je novinarima da će braniti Afrin i nikada regiju neće predati sirijskom režimu. Sada će je predati Turcima, što je za lokalno civilno stanovništvo puno gora opcija.

“Rusi su nam rekli da bismo bili sigurni od turskih napada ako predamo Afrin sirijskom režimu, ali mi to potpuno odbijamo i mi ćemo se braniti”, rekao je Aldar Khalil.

Bahjat Abdo, viši zapovjednik u sirijskih kurdskih YPG milicija i čelnik nadležne službe za obranu Afrina izjavio je u ranijem ekskluzivnom intervjuu za Kurdistan24 “kako nikad neće dopustiti sirijskom režimu da se vrati u Afrin”.

“Iz Afrina smo sirijski režim potjerali prije pet godina i nećemo mu dopustiti da se vrati”, rekao je 21. siječnja Bahjat Abdo.

Tog dana su turski ratni zrakoplovi pokrenuli zračne udare na periferiji Afrina i neka stambena područja u gradu.

Najveći apsurd je da u regiji Afrin nije bilo američke vojske i nevjerojatno je da su YPG snage zaista vjerovale da mogu zaustaviti tursku ofenzivu.

Ruske jedinice su imale nekoliko vojnih centara za obuku lokalnih snaga, ali su se povukle s početkom turske kampanje.

YPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgvaca
6 godine prije

Assad bi bio dobro savjetovan kurdske izbjeglice poslat na podrucje Kurda i nikako ih primat u Aleppo. Tu stvara sam sebi 5 kolonu.

rodoljub
6 godine prije

Kurdi prolupali. Izabrali saveznike lazove, naseli na njihova lazi-obecanja da ce im napraviti drzavu, a sada im krivi Rusi. Turci ih klepaju, ali Rusi su krivi. Njihovi saveznici SAD-Izrael nisu im pritekli u pomoc, ali Rusi su i zbog toga krivi. Bas jesu naivne budale.

shumadinac
6 godine prije

Ma Kurdi su u pravu, samo su izabrali pogrešno vreme. 90tih su američki saveznici mogli da rade šta hoće – situacija se u međuvremenu promenila ali izgleda da su Kurdi sve to prespavali.

igi
6 godine prije

..ovo je tipično ignoriranje stvarnosti od strane kurda i podsjeća me na bahatost krajinskih srba koji su odbili Z4 a nije da na kraju balade to nije donjelo dobitak srbiji na demografskom planu ali je unesrečilo ljude koji su zauvijek iščupani iz zavičajnih korjena a tako će biti i s kurdima….kurdi će uskoro nestati sa sjevera sirije od afrina do iračke granice…..kurdi su u biti ww2 četnici koji su 45.nosili engleske uniforme,njemačko oružje i 45 pred armijom konjeva mahali sovjetskim zastavama u centralnoj srbiji…ponekad jednostavno ne možeš sjediti na dvije stolice.

Mölltaler
6 godine prije

Turci zauzeli Afrin.

MajorJS1
6 godine prije

Zasto me ne iznenedjuje da se opet krivi Ruse ( za bilo sto danas)

Balad
6 godine prije

Stvar je u nevjerojatnoj lošoj procjeni situacije, i o apetitima koji se ne daju ostvariti kontra interesa upletenih strana, od kojih se na jedne oslanjaju Kurdi. Ostvarenje ciljeva se može postići samo ukoliko su upletene strane, svaka za sebe, toliko involvirane u obranu vlastite egzistencije, da nemaju vremena ni snaga osvrtati se na težnje onih koji žele slobodu. Samo onda je moguće oslobođenje vlastitim snagama, oslanjajući se na druge samo u najmanjoj mogućoj mjeri, dajući im ultimatum koji su one prisiljene poštivati radi zauzetosti vlastitom obranom. Primjer je bivša Jugoslavija, koja je vlastitim snagama – uz sovjetsku pomoć krajem rata, ali ograničenu uvjetima koje im je postavio Tito – uspjela iskoristiti općesvjetsku političku situaciju u svoju korist. Primjerice, da je u svjetskom sukobu Turska prisiljena braniti vlastite granice, Rusi svoje, Sirijci i Amerikanci bili zauzeti obranom vlastitih pozicija na Bliskom istoku, Iranci involvirani u sukobe u mjeri koja graniči sa… Čitaj više »

cool
6 godine prije

Kurdi su uvijek radili prljavštine za druge kroz cijelu svoju povijest, tako je i danas; na kraju su se i prema Sirijskom narodu ( gdje su ih oslobodili) odnosili kao prema nižoj kasti s smijehom i bezvrijednim narodom, to su činjenice i mrlja na njih same; zbog svega toga male su šanse da će ikad imati svoju državu bez obzira što su povijesno i zemljopisno ( samo u Turskoj) u veličini skoro 2/3 sadašnje Turske; samo za primjer-Ankara je u teritorijalnom dijelu Kurdistana. Bez Kurdistana sadašnja Turska bi bila jednostavno osakaćena i svedena do neprepoznatljivosti u sadašnjem obliku.

mars
6 godine prije

Neka teška bolest (SAD) napada neki živi organizam (Rusija). Organizam se brani na sve moguće posredne i neposredne načine. Vlastitim odbrambenim antitjelima i odgovarajućim jakim antibioticima. Bakterije koje bolest koristi kako bi iscrpila i savladala organizam dižu dreku i krive organizam zbog poduzetih samozaštitnih mjera i upotrebe antibiotika. Ako se u tome sastoji krivica i krimen organizma, onda je on definitivno kriv.

palermo
6 godine prije

Samo da sada ne bude da su Turci dobili (tuđi) teritorij, a Sirija kurdske izbjeglice. Njih treba proslijediti Uncle Samu na sjever i sjeroistok Sirije. Zanimljivo, Turci napali jedini dio “Kurdistana” gdje nema Amera – “Ankara i Washington su u sukobu”, kako da ne!.
A baš me zanima reakcija Rusije ako se Turci usude napasti SAA – pa makar preko koljačkih proxyja. Ne bi bilo loše postaviti S-400, Pantsire… u okolici Aleppa. Malo se Rusija i previše približila Turskoj, koja i dalje drži fige u džepovima.

barbimilci
6 godine prije

Pa naravno, opet rusi krivi. Hvala bogu, da imamo rusiju, ko bi inače preuzimao odgovornost za sve, što se događa na svijetu.

Imam
6 godine prije

Zbogom kurdi

Sasa S
6 godine prije

Nisu krivi Ameri ,pogotovo ni Rusi..sami su krivi..narod meni licno simpatican koji se bori za svoju nezavisnost ali u pogresno vreme sa pogresnim saveznicima…losa procena njihovog politickog rukovodstva.U trenutku kad se Sirijski narod bori za svoju drzavu i opstanak nisu smeli zabiti noz u ledja Asadu i SAA.Da su pomogli u ocuvanju Sirijske drzave dobili bi jaku poziciju na kraju rata u pregovorima s vlascu…Ovako ce biti najveci gubitnici……….

Kenan
6 godine prije

Htjeli su ležati na dva stolca i kupit svo vrhnje,na kraju će s njima pomest pod ameri kad nađu neki drugi razlog(jetiniji) za ostat u Siriji.Vrlo vjerojatno će na kraju pristati na razgovore s Assadom i pokušati dogovoriti neku vrst autnomije unutar granica Sirije.

Konstantin
6 godine prije

Losa procena ili je to namerno uradjeno sa strane Kurdskih politcko-vojnih lidera? Sve govori da je ipak ovo drugo. Prosto neverovatno za Kurdsku “politicko-vojnu elitu” …. zrtvovali su svoj narod u celoj Siriji da pomogli neprijatrljima Sirije a odmogli saveznicima Sirije! Naneli su veliku stetu i svom nacionalnom korpusu a i Sirijskoj drzavi takodje! Kao i u svakom kriminalnom aktu da bi se otkrili narucivaoci prvo sto se uzme u obzir je ko od takvog kriminalnog akta moze (ili ima) najvece koristi. Zalosno za njihov narod … ali jb ga neko na kraju ipak mora platiti ceh.

fbslo
6 godine prije

bilo Sultan bilo Turkomanski teroristi, bilo Kurdi,
raja opet bježi k Assadu….

Kažun
6 godine prije

Sirotinja uvijek nahebe,a njihovi vrli političari puni love,djeca bogata i ne
služe kao topovsko meso.Klan Barzani bogat -puni love i nekretnina –
čak daleko više nego HR generali i političari.

Kajzer Soze
6 godine prije

Sami ste odabrali da vam kauboji budu saveznici pa sad lupajte sebi tikve od glavu ili još jednostavnije poslije j***a nema kajanja ! Inače ovo samo potvrđuje moju tezu da je vjerovatno postignut dogovor Rusije,Sirije,Irana i Turske o preseljavanju pobunjenika iz Idliba u regiju Afrina,pošto su u Idlibu i tako većinom Turkmeni Turska će time osigurati taj dio granice a Sirija čistu regiju Idliba !

mmm
6 godine prije

Namjerno se u tekstovima o operaciji turskih terorista u afrinu uvjek naglasava Kako su kurdi saveznici sa amerima a presucuje se da kurdi u afrinu nemaju veze sa amerima nego su imali ugovor sa rusima da ih zastite od napadu turaka.naravno rusi su ih prvom prilikom izdali da bi malo podilazili svom prijatelju erdoganu I predali mu Jos nekoliko djelova siriji u zamjenu za njegovo prijateljstvo.i koga bi onda kurdi iz Afrina trebali optuzivati nego ruse

Zvrk
6 godine prije

Napisati ću ovako. Svi ti balkanski lideri iz tih ratnih godina su za ove kurdske lidere gospoda. Jer oni su za taj imaginarni ideal Države bazirane na etničkim načelima bili spremni uzdignuti na pijedestal koji bi pokrivao sve zakulisne radnje od prodaje ozemlja, ljudi, svekolikog kriminala, privatizacije i slično sve pod krinkom stvaranja domovine. A kurdski lideri nisu čak ni to u stanju. Povijest će im suditi.

RobiKibor
6 godine prije

Bez kurda siria nece opstati cjelovita. I turska i rusia tjeraju vodu na usa mlin. Plitki su u svojoj bahatosti. Afrin je kap, koliko podrucje drze kurdi u siriji. Usa je u tom dijelu i tu ce ostati jer su rusi gurnuli kurde u usa ralje. Turci su protiv asada, rusi kao za. Asad je ocito jedan od plicih ljudi. Od ovih dvoje jedino je siriu s kurdima moga zadrzati cjelovitu.

SrdjanKs
6 godine prije

Navukli ih americki sljamovi da im pukne dupe… Mozda je ovo kazna za genocid nad Jermenima, koji si zdusno pomogli,nadajuci se drzavi. Isti siptari, nadam se da ce iproci jao Kurdi.

Zadranin
6 godine prije

Čekaj, čekaj. Kurdi, ma jeste vi imali Ruse za saveznike tu gdje jeste? Ili vjerodostojne Amere? Ko vas je izdao? Baba proročica iz sela?

Pljuc, ludih ljudi..

Njofra
6 godine prije

sta imaju kurdi protiv turaka pa u istom su savez kao i turci 😀

Free Catalonia and Kurdistan
6 godine prije

Kada Rusi obećaju Kurdima državu Kurdi će rado odhebati Amere. Ali ja to od Putina nisam još čuo.

Sinisa
6 godine prije

Oslobodjenje stiglo…comment imagecomment image

iskander
6 godine prije

tražili su da predaju vlast i oružje..ne govorite istinu

jetflash
6 godine prije

koliko puta će kurde ameri prevesti žedne preko vode. stvar je da ti kurdi uopće nisu jedinstveni. nekima je i autonomija dovoljna a neki su za samostalnost. a tu su i manje grupe koja svaka ima viziju budućnosti za kurde. svima koji se smatraju kurdima do sada je bilo najbolje pod sirijom i pod iranom. u iraku ih je sadam napadao pod turcima nisu smijeli pisnuti, jedina prava imali su u siriji i iranu….logično je da se okrenu toj strani i njihovim saveznicima a ne onima zbog kojih su toliko puta izvukli deblji kraj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI