Turska je svjesna neminovnosti kampanje sirijske vojske u Idlibu

33 komentara

Kako u Siriji nisu u tijeku velike vojne operacije, interes svjetske javnosti za rat u ovoj zemlji kao da polako jenjava. U međuvremenu su na sjeverozapadu zemlje razmještene sve raspoložive postrojbe i elitne jedinice sirijske vojske i saveznika. Ruski stav je da se problem Idliba mora riješiti i pokrajina ne može unedogled ostati teroristička enklava. Vojnom rješenju ovog pitanja se suprotstavljala Turska. No, čini se uzalud.

Podsjetimo, 14. kolovoza je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako se sirijska vojska ima pravo braniti od napada iz Idliba i Moskva će podupirati te operacije, čime je odbio prijedloge da bi se pitanje terorističke enklave moglo riješiti i bez provedbe velike ofenzive.

Njegov komentar je bio odgovor na izjavu turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, na kojoj su se snažno razlikovale vizije Turske i Rusije o načinu rješavanja problema u posljednjoj pokrajini koju teroristi drže u Siriji.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je izjavio kako će njegove snage osloboditi regiju u kojoj je Turska postavila desetak vojnih promatračkih mjesta.

Na pitanje hoće li Rusija podržati operacije sirijske vlade u Idlibu, Lavrov je rekao da su sve druge jamci zone deeskalacije sukoba složne da primirje i prekid vatre ne uključuje terorističke skupine.

Lokalne oružane skupine bi se trebale odvojiti od terorističkih skupina. Znamo da je Al-Nusra Front u Idlibu aktivan s tisućama militanata”, rekao je Lavrov.

“Da, turske postrojbe za praćenje primirja su pomogle da se smire napetosti, ali od nedavno su počeli napadi na sirijsku vojsku, ali i na rusku vojnu zračnu bazu Hmeymim. Sirijska vojska se ima pravo braniti od tih napada i mi moramo poduprijeti njihove operacije”, prije manje od dva tjedna je u Ankari rekao Sergej Lavrov.

Mevlüt Çavuşoğlu je tada rekao kako se nadao da će pronaći rješenje za Idlib i rekao “kako je očito to ono što treba učiniti”.

“Naše obavještajne agencije i vojska trebaju surađivati kako bi pronašli i ukloniti terorističke skupine u Idlibu”, kazao je Çavuşoğlu, ali se čini da se turske snage ne usuđuju dirati ili napadati gradove, sela i uporišta sirijskog ogranka Al-Qaede i njihovih saveznika.

“Bombardirati cijeli grad samo zbog terorističkih skupina bi dovelo do  masakra i velike krize”, dodao je Çavuşoğlu.

“Trebao bi odvojiti umjerenu opoziciju od terorista, budući da su sve te skupine i civili vrlo nesretni s tim teroristima. Svi trebamo surađivati”, rekao je turski ministar.

Turska traži “rješenja” za Idlib

HTS-Idlib

Danas se, nakon deset dana od susreta u Ankari, dvojica ministara vanjskih poslova trebaju susresti u Moskvi.

Turski list Hürriyet je jučer potvrdio da Çavuşoğlu putuje u radni posjet Moskvi. Dolazak je potvrdila i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova  vlade Marija Zaharova.

“Posebna će se pozornost posvetiti problemima u sirijskoj krizi i pitanjima koordinacije zajedničkih koraka u borbi protiv terorizma”, rekla je Zaharova.

“Razgovarat ćemo o intenziviranju napora u potrazi za političkim rješenjem sirijskog sukoba”, dodala je Zaharova i rekla kako će dvojica ministara također razgovarati o novim projektima u području energetike i trgovine.

Sergej Lavrov je ranije rekao kazao kako će Moskva nastaviti pregovore i nada se dogovoru s Turskom o rješenju problema u sirijskoj pokrajini Idlib.

Prema onome što piše Hürriyet, čini se da Ankara popušta i povlači se na sjever, gdje će braniti svoju granicu i područja Afrina, Azaza i Jarabulusa.

Naime, nakon jasne poruke Lavrova da  sirijska vojska ima pravo na obranu i oslobađanje okupiranih područja, a rusko zrakoplovstvo će pružiti podršku vojnoj kampanji u Idlibu, Ankara je provela obavještajna istraživanja i došla do zaključka da će u  slučaju ofenzive sirijske vojske najmanje 250 000 civila krenuti prema Turskoj.

“Ako Damask pokrene vojnu operaciju na svoju sjeverozapadnu pokrajinu, najmanje 250 000 Sirijaca bi iz Idliba moglo pobjeći u Tursku“, izjavili su izvori turske vlade, navodeći nova obavještajna izvješća.

Prema jednom izvješću, Ankara predviđa da će se sirijski predsjednik Bashar Al-Assad usredotočiti na “oporbene skupine” u Idlibu, nakon što je u suradnji s Rusijom, Iranom i Sjedinjenim Državama zaključio pregovore sa sirijskim kurdskim skupinama, prenosi Hürriyet.

Turska obavještajna služba je upozorila da bi u slučaju ofenzive više od 250 000 Sirijaca moglo pokušati ući u Tursku, ali je savjetovala vladu da ih zadrži u sigurnim zonama unutar Sirije u blizini turske granice.

To znači da bi Turska ove ljude, kao što smo naveli, primila u područje Afrina Azaza i Jarabulusa, ali im ne bi dozvolila ulazak na turski teritorij.

Jedno od izvješća također savjetuje vladi da pomno provjerava porijeklo svih sirijskih izbjeglica koji bi ušli Tursku, kako bi bili sigurni da nemaju nikakve veze s terorističkim skupinama u Idlibu.

U odnosu na raniji stav Ankare, sada se na sirijsku kampanju u Idlibu gleda kao na neminovnost, a traže se rješenja gdje i kako smjestiti ljude koji zbog borbenih aktivnosti budu bježali na sjever. Turske obavještajne službe su procijenile da će to biti oko 250 000 ljudi i Ankara ih može primiti u uskom pojasu na sjeveru Sirije, bez da ulaze na teritorij Turske. Ovdje moramo naglasiti da je “preporuku” vladi dao Hakan Fidan, najbliži suradnik predsjednika Erdogana i jedan od najmoćnijih obavještajaca na Bliskom istoku, glavni ravnatelj Nacionalne obavještajne Organizacije (MIT).

Da je ovo izvješće objavio neki od turskih medija i dodao kako bi bilo dobro sirijske izbjeglice rasporediti u tom području, to ne bi bilo vrijedno spomena, ali kada to vladi “savjetuje” Hakan Fidan, takav “prijedlog” se može smatrati izravnom zapovijedi predsjednika Erdogana.

Turski list ne dovodi u pitanje pobjede sirijske vojske, za koje navodi kako su,  uz ključnu vojnu podršku Rusije i Irana, Assadove postrojbe ponovno uspostavile nadzor nad većinom pobunjeničkih uporišta diljem zemlje, osim sjeverne pokrajine Idlib.

Većina zapadnih medija se također počela brinuti za sudbinu islamističkih militanata u Idlibu, a AFP je 21. kolovoza naveo da će u ofenzivi sirijske vojske najveće žrtve biti civili.

Idlib koridor 12.08.2018
FOTO: Idlib, uspostavljeni koridori

U vijestima iz Sirije se prešućuje da su uspostavljena dva koridora za prelazak na vladin teritorij, jedan kod Abu Duhura, gdje se iz Idliba može prijeći u južni dio pokrajine Aleppo, a drugi kod Moreka prema Hami.

Turske službe su potvrdile da je u međusobnim sukobima terorista u Idlibu od travnja ubijeno 270 osoba, uključujući 55 civila. Najveći broj ubijenih su niži i viši zapovjednici pobunjeničkih i terorističkih skupina u Idlibu, koji se ne mogu dogovoriti tko bo koja područja trebao braniti i treba li ih braniti uopće ili je bolje sklopiti sporazum o pomirenju s vladom.

Takozvani “aktivisti” s terena, koji izvještavaju SOHR u Londonu tvrde da su najviše ubojstava počinili dvije suparničke terorističke skupine, Al-Nusra Front i ISIL, te navodni “ilegalni suradnici režima” koji su aktivni u pokrajini.

Koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, kojeg vode teroristi sirijskog ogranka Al-Qaede, kontrolira više od 60 posto Idliba. Ostatak drži suparnička krovna skupina, novonastala “Nacionalna sirijske vojska” koju čine frakcije koje podupire Turska.

Turska je prije današnjeg susreta Lavrova i Çavuşoğlua još jednom pozvala Damask da prekine operacije u Idlibu, jer u  toj pokrajini živi oko 2,5 milijuna ljudi, od čega više od polovice interno raseljenih ili ranije, nakon što su se predali, prebačenih “zelenim autobusima” u Idlib.

Turski Centar za strateške studije Omran navodi “kako je u Idlibu, zbog konkurencije između lokalnih snaga, terorističkih skupina i ilegalnih ćelija režima, nastao kaos”.

“Nestabilnost je utjecala na popularnost pobunjeničkih skupina među lokalnim stanovništvom”, izjavio je autor izvješća Nawar Oliver.

“Mnoga područja u Idlibu mrze Al-Nusra Front i spremna su se u svakom trenutku pobuniti protiv njih”, rekao je turski analitičar, koji dodaje kako bi “bijes naroda mogao pomoći režimu u zauzimanju pokrajine”.

Jutros je započeo susret Lavrova i Çavuşoğlua u Moskvi i dali su kratko priopćenje kako suradnja dvije zemlje jača u svim područjima i kako će se dogovoriti predstojećem susretu Vladimira Putina i  Recepa Tayyipa Erdogana, koji će na trilateralnom summitu u Teheranu s iranskim kolegom Rohanijem raspravljati  o Siriji i drugim temama.

No, čini se da je Ankara svjesna neminovnosti velike kampanje sirijske vojske u Idlibu, a kako je ne može spriječiti, rješenje je privremeni prihvat izbjeglica iz Idliba na samom sjeveru Sirije.

ISILIslamska državaKalifatMIT turskaSOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
5 godine prije

Svaka prica ima kraj.I ova,tragicna,krvava i legendarna storija Siriskog naroda dolazi do pobjednickog kraja.Sva tumacenja,sa bilo koje strane(pogotovo ona crna zona sumraka pod vodstvom USrA,)ipak je morala podvit rep(mada ova vrsta kuge ce i dalje trovat i cili svit i herojsku Siriju),a razlog je prost;Kad imas Rusa za druga i prijatelja,tvoj opstanak je siguran.Vrlo uzasavaju poruka za UsrA,EU,NATO.Vrlo opasna cinjenica koja ih vise zivcira nego izgubljen rat.Uostalom,jedan,vise ili manje izgubljen,njihov rat,je vec odavno postala stvar zapadne inercije,jer dosad su vrsili genocide,di su stigli,i nisu bili ugrozeni.Sirija minja sve.Ne samo vojni poraz Zone sumraka,ne samo tehnoloski,vojni,vec poraz koji je zadnja brokva(cavao) u mrtackom kapsilu(sanduku),a to je gubitak moci karte(papira)zvanog USrA dolor.E,pa(Ruski) zamasnjak ide dalje.Svak zna koju je manistru skuva,tako ce mu i bit

El Chacho
5 godine prije

Mene zanima kako ce se sve ovo odraziti na balkan?

igi
5 godine prije

…Bombardirati cijeli grad samo zbog terorističkih skupina bi dovelo do masakra i velike krize”, dodao je Çavuşoğlu
…kada sam ovo pročitao suza mi je niz obraz kliznula jer u današnjem okrutnom svijetu emoconalno sam pogođen brigom turaka za živote civila i infrastrukturu sirijskih gradova….o bože zašto nema na svijetu više ljudi poput dobrih erdoganovih turaka…kada se samo sjetim turske brige za očuvanje okoliša i stvaranje nacionalnih parkova prirode na mjestima nekadašnjih zapuštenih ružnih tursko – kurdskih gradova na mjestu kojih danas sretno raste trava,bršljan,kupina i raznoliko drveće a uz tu prekrasnu prirodu uzdiže se đžamija kao svjedok jednog drugog nesretnog vremena, a gdje se putnik namjernik može pomoliti te sjesti i odmoriti….

trol
5 godine prije

zamisli koliko bi bolje pobijedili, da su naši imali khaki-uniforme, a ne ove za šumu… i da si ne zapikne uočljivu zastavu kraj glave..
bit će da im se žuri kušati svih 70 djevica odhedared

burt
5 godine prije

izgleda da je postignut dogovor Turske i Rusije da Afrin i Al Bab istaju pod turskom upravom ali još nema dogovora oko Idliba, rusko-turski pregovori su u tijeku ali Turci će sigurno poslat pojačanja u Idlib da izvrše pritisak na Assada jer u protivnom neće dobro proći, rujan se približava i sad je sve na Erdoganu

Trubadur
5 godine prije

Več sam više puta napisao…. U operaciji oslobađanja Idliba, če se vidjeti gdje se i relno kreče Turska….. Dali je još u neku ruku u “dollarskoj skupini” ili je več defakto prešla u “istočni blok”…..

Anton
5 godine prije

Pokvareni su turci znali Kurde napadati a ova govna cuvaju .
Sirijskoj vosci zelim ostro oko i mirnu ruku .

Jim
5 godine prije

Assad ide u konačnu deratizaciju.

Duki
5 godine prije

Jesan vam rekao !!?
Ipak međusobma makljaža !
Asade sačekaj još3-4dana i onda završi patnju kako svoje države tako i ovih jadnih civila na terenu !
Mislim da im nikakav rat neće pasti na pamet sljedeće 3 generacije !
??

benty20
5 godine prije

I iz teksta se dade naslutit da se čeka unutarnje rasulo kako bi bilo lakše vratiti pokrajinu. Zašto udariti i ubijati ako se može pametno i ciljano rovariti i onda uz najmanje žrtve s obje strane uništiti terorističke frakcije?!

Miller
5 godine prije

Pustite politicke govore. Cinjenica je da niko osim Sirije nece napasti Idlib i ocistiti ga od fanatika.
Ali je cinjenica da su tu 2.5 miliona sunita koji sigurno nisu ludi za Asadom ili Iranom. Turci ne zele gubitke protiv al-Nusre a ne zele ni ulazak tih terorista u Tursku. Najrealnije je da ce dogovoriti tampon zonu sa Rusima i pustiti Asada da napadne.
Sve drugo bi bilo glupo.
Sta poslije sa Kurdima koji drza 25% Sirije a koje drzi USA….to je prava prica!

Simo
5 godine prije

Živio Branko Ćopić.

Znase
5 godine prije

Dogovorice se Putin i Erdogan a Asad ce da se slozi. Rusija jedva ceka da izbace Tursku iz NATO zato im daju ustupke da predu sa njima. Obe zemlje prodaju obveznice i kupuju zlato sto nemoze biti slucajno. Poslije spora sa Grckom Rusiji treba saveznik i luke u Egejskom moru. Turska ima jak uticaj u Azerbejdzanu, Turknenistanu, Uzbekistanu, KIrgistanu i pojedinim republikama na Kavkazu i zato je Rusiji bolje da ima Erdogana uz sebe, a zajedno sa Kinom ce da ga uvedu u BRISK jer to odgovara i Iranu zbog sankcija i da zafrkne KSA i UEA. Najveci gubitnici ce biti Kurdi koji su izdali Asada a imali su sva prava u Siriji prije rata. Nemojte da se cudite kada za godinu ili dvije Asad bude dolazio kod Erdogana i razgovora o obnovi Sirije.

rodoljub
5 godine prije

Ameri i Englezi su odlucili da maksimalno podupru dzihadiste u Idlibu, ukljucujuci i dejstvo svojih specijalaca. Posle Alepa, koji je pao iako su koriscene (pored vojnih) sve najpodlije propagandne metode, pad Idliba je za njih pitanje njihovog “obraza” , odnosno pad ugleda sile. Mislim da ce , ukoliko SAA krene na Idlib, doci do direktnog ukljucenja Amerikanaca i Engleza u rat. Sofisticirano oruzje su vec dopremili u Idlib, a to nije oruzje kojim dzihadisti znaju rukovati. Oslobodjenje Idliba bio bi poraz Amerikanaca i Engleza , a ne dzihadista. Pozelimo sirijskoj vojsci mnogo srece i umeca, pozelimo im pobedu nad imperijom zla .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI