U velikoj ofenzivi u Siriji ISIL otima područja pod nadzorom Kurda

Kurdi - YPG - Sirija
21 komentar

U malom području istočnog dijela pokrajine Deir Ez-Zor, sjeverno od rijeke Eufrat, ISIL je pokrenuo silovit napad u južnom pravcu prema granici s Irakom i sjeverno prema naftnim poljima Al-Omar.

Prije tjedan dana su teroristi Islamske države, tijekom velike pješčane oluje, napali kurdske snage i nanijeli im velike gubitke na istočnoj obali Eufrata. Ovih dana svaka pješčana oluja znači novi veliki napad skupine terorista koje su ranije američke snage u to područje evakuirale iz Raqqe.

U gradu Al-Susa, ISIL je 22. listopada uspio potisnuti takozvane Sirijske demokratske snage, iako se na fotografijama objavljenim na internetu mogu vidjeti žrtve s oznakama kurdskih YPG snaga.

Također su napadnuti položaji Kurda u blizini Hajina i ISIL je pokrenuo teške napade u više pravaca. Samo tog dana je, prema tvrdnjama ISIL-a, ubijeno je više od 40 kurdskih boraca, a fotografiju četiri zarobljenika je objavila teroristička agencija Al-Amaq. Nakon pješčane oluje je američka koalicija provela nekoliko borbenih letova, ali bez većeg učinka.

Danas je objavljeno da je ISIL preuzeo kontrolu nad naftnim kompleksom Al-Omar u Deir Ez-Zoru, na istočnoj obali Eufrata, nakon napornih sukoba s takozvanim Sirijskim demokratskim snagama.

ISIL je u ranim jutarnjim satima u nedjelju, u borbama protiv kurdskih militanata, zauzeo najveće naftno polje u Siriji, što potvrđuje dnevni list Al-Quds Al-Arabi, citirajući izvor u civilnom vijeću grada Deir Ez-Zora.

Sirijske demokratske snage, koje podržavaju Sjedinjene Države, zauzele su navedeno pole i kompleks i u listopadu 2017.

Zbog povlačenja takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, ISIL je preuzeli kontrolu nad područjem Al-Susa i Al-Baghuz, na istočnoj obali Eufrata, te podigao “crnu zastavu” na telekomunikacijskom tornju Baghura, kaže arapski list.

Voditelj takozvanog Sirijskog opservatorija za ljudska prava, Rami Abdel Rahman, rekao je da je ISIL zauzeo ova područja i ostvario napredak u posljednjih nekoliko tjedana u području Hajin.

Izvješće koje je objavio SOHR je potvrdio jedan od kurdskih zapovjednika, ali pod uvjetom anonimnosti.

Televizija Al-Mayadeen, navodeći svoje izvore, navodi kako je u sukobima s teroristima Islamske države na istoku Eufrata zarobljeno najmanje 100 militanata takozvanih Sirijskih demokratskih snaga.

ISIL očekuje da će se iz sjeveroistočne granice Sirije uspjeti infiltrirati na irački teritorij, ali se na iračkoj granici raspoređuju jake Hashd Al-Shaabi snage, armije iračkih šiita koja djeluje pod zapovjedništvom vlade u Bagdadu.

Šiitske snage su odlučile poslati borce i vojnu opremu na granična područja, posebice u sirijski grad Al-Bukamal, jugoistočno od Deir Ez-Zora, dodaje Al-Mayadeen.

Samo u posljednja tri dana je ISIL ubio  75 pripadnika takozvanih Sirijskih demokratskih snaga. SOHR navodi kako je u sukobu dviju skupina od rujna poginulo 500 terorista i više od 300 militanata Sirijskih demokratskih snaga, što potvrđuje težinu borbi između Kurda i njihovih savezničkih arapskih milicija protiv terorista Islamske države u ovom dijelu Sirije.

Sirijska vojska je posvećena likvidaciji ISIL-a i oslobađanju područja koja pod nadzorom još uvijek drže teroristi, posebno u Deir Ez-Zoru i vulkanskom platou Al-Safa na jugu zemlje.

Podsjetimo, Washington i njegovi kurdski saveznici su ranije pokrenuli nekoliko napada protiv sirijskih snaga, čime su spriječili da vladine snage poraze ISIL i istočno od Eufrata, čime su omogućili preživljavanje i pregrupiranje skupine.

Ono što posebno upada u oči je veza između ranije izjave Trumpa o porazu ISIL-a i skorom povlačenju američkih trupa iz Sirije, da bi se kasnije predomislio i zajedno s dužnosnicima Pentagona rekao kako će američka vojska ostati u Siriji kako se ne bi pojavio “ISIL 2”, čemu upravo svjedočimo.

Stotine terorista iz Raqqe otišlo u smjeru „kako nije bilo dogovoreno s američkim trupama“

ISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
5 godine prije

Navodno i turci rokaju iz zraka po Kurdima. Nije rat u Siriji ni blizu gotov ?

nije bitno tko
5 godine prije

Kurdi su upali u američku zamku. Ako budu želeli imati zaščitu od strane USA, morat če neke teritorije odstupiti (američkom) ISIL-u. Amerikanci na taj način kupuju svoju prisutnost u Siriji, a Kurdi če po domače rečeno “najebati”.

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci pljene sirska naftna polja, zato jim je ISIL nujno potreban.

Nesto smrdi
5 godine prije

Ne zvuci mi ovo toliko lose, rusima je diplomatski tesko rokati kurde ali ako isil poroka sve kurde i zauzme taj dio teritorija, rusi i asad ce puno lakse vratiti cijelu zemlju pod kontrolu, to pase i turcima tako da se ni oni nece puno bunit…

Trubadur
5 godine prije

Kurdi tamo ne mogu opstat, pošto su sva sunitska lokalna plemena ili na strani Asada ili ISISa… Kurda tamo autohtono nema….Neki twiteraši pišu, da bi mogla šiitska PMU iz Iraka u pomoč ali meni se više čini, da se Šiitima hebe, za američku paščad…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Vratimo se malo u nazad i sjetimo se teksta o mogućoj saradnji vlasti u Damasku i Kurda oko rekonstrukcije brane u Tabki.Aki uspije takav model bi se vjerovatno primijenio kod Omara i Hajina i vidi đavola, preko noći vaskrsne isil i dobijemo ovo…

palermo
5 godine prije

Sada barem niti SAA niti Rusi ne moraju imati zadrške pri oslobađanja naftnih i plinskih polja. Assad mora shvatiti da je ovo puno važniji prostor od Idliba, i morao bi brzo djelovati.
Samo nije mi jasno od čega žive isilovci na vulkanskon platou na jugu i istočno od Palmyre već mjesecima? Ne vjerujem da se baš prešetavaju niti kopnom, niti zrakom i da im dostavljaju hranu, lijekove i oružje? Assad se uhvatio tog šugavog Idliba kao pijan plota, a niti ovo još nije riješio.

Ante
5 godine prije

Američki okupatori bili bi mnogo učinkovitiji u borbi da im ISIS nije saveznik.

Kruško
5 godine prije

Gdje sam ono procitao; “US backed mercenaries fight against US backed mercenaries”

Domagoj
5 godine prije

Kurdi su klasični “poturice” samo ih pravi Turci ne žele ni blizu, pa su se “poturčili” amerikancima. I trajat će dok traju amerikanci u Siriji. A onda će opet morati u svoje planine s kozama, gdje su bili i prije 100 godina kad se krojila karta bliskog istoka i kad Kurda nije bilo nigdje. Kaže mi prijatelj sirijac – prije 50 godina nije ih bilo nigdje a sad bi i Alep htjeli! (Svaka sličnost s Kosovom nije slučajna!)

Zamjerka uredniku – ISIL ne otima Kurdima istočni DerAzor nego ga preotima.
Inače danas sam pročitao da je iz Muzeja u Raqui nestalo 45 000 povijesnih artefakata neprocjenjive vrijednosti. Najveći dio su preprodali (pogodi kome) priopadnici Islamse države, ali vjerujem da je i poneki C-130 otišao u ameriku s povijesnim teretom.

burt
5 godine prije

SAA su pustili ISIS iz južnog Damaska i iz Yarmouk bazena sa juga sa oružjem otprilike 2000 ISIS-ovaca i oni su se pridružili svojima u pustinji i sad ih SAA ne može savladati i ISIS ih razvlači po pustinji

Spin Pacient
5 godine prije

Sad će opet nafta preko Turske u Rusiju, a Kurdi u Diznilend.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI