Usprkos pridruživanju prosvjednicima, gradonačelnik Portlanda ipak pozvan na davanje ostavke

Ted Wheeler - gradonacelnik Portlanda
7 komentara

Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler nije uspio pridobiti gomilu bijesnih ”anti-policijskih” prosvjednika, unatoč tome što je bio na njihovoj strani. Umjesto da ga vide kao saveznika u borbi protiv saveznih agenata, neki su rekli da je on dio problema i da mora ići.

Noćni prosvjedi u Portlandu, usredotočeni oko federalnog suda u gradu, traju više od 50 noći. Sukobi redovito eskaliraju u nerede i postaju sve nestabilniji otkako je Trumpova administracija prošli tjedan u grad rasporedila dodatne savezne agente za provođenje zakona. Gradonačelnik Wheeler, koji je bio simpatetičan po pitanju aktivista ”Crni život vrijedi”, kritizirao je savezne agente zbog korištenja kontroverznih taktika u njihovom suzbijanju nereda.

U srijedu navečer gradonačelnik se pojavio pred bijesnom gomilom od oko 2.000 demonstranata, koji su se okupili iza velike ograde koja je postavljena oko zgrade suda. Reakcija aktivista bila je mlaka, u najboljem slučaju. Neki su uzvikivali „Trebaš dati otkaz“, dok je gradonačelnik hodao prema gomili, dok je jedan prosvjednik ispraznio vreću smeća ispred njegovih nogu.

Wheeler je održao “sjednicu slušanja”, odgovarajući na pitanja gomile ljudi, iako su ga neki ljuti aktivisti nazivali rasistom i “Federalcem Wheeler”, rekavši mu pritom da on ne zaslužuje to da ga oni saslušaju. Gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo o pitanju streljiva koje policijski službenici rutinski koriste protiv prosvjednika, i rekao da njegov ured traži legalne načine istjerivanja agenata iz grada, istovremeno ohrabrujući ljude da nastave ono što rade.

No, unatoč pozivima aktivista, odbio je ukinuti policijski ured u Portlandu, kojeg on vodi kao povjerenik. Dok je govorio, netko je projicirao popis zahtjeva na zid iza njegovih leđa, nakon čega je jedan od aktivista izjavio: “Ti, Ted Wheeler, moraš podnijeti ostavku”.

Kasnije se gradonačelnik preselio do obližnjeg Pravnog centra, kako bi se obratio skupu. “Razlog zašto sam večeras ovdje je da stojim s vama”, rekao je Wheeler. “Dakle, ako budu bacili suzavac na vas, bacit će ga i na mene”.

Neki su se razveselili, dok su drugi ostali neuvjereni, pitajući gradonačelnika koliko mu je trebalo vremena da se pojavi ili su jednostavno vikali na njega.

U međuvremenu, polovicu ulice dalje, demonstranti su tresli ogradu koja je postavljena kako bi zaštitila zgradu saveznog suda. Zapalili su i vatru, čime su na to savezni časnici, koji se nalaze s druge strane ograde odgovorili suzavcem.

Wheeler, noseći masku i zaštitne naočale, ispunio je svoje obećanje da će se osobno suočiti sa saveznim odgovorom. Nazvao je taj odgovor “pretjeranom reakcijom” i “urbanim ratom”.

Dok je odlazio s mjesta događaja, neki prosvjednici nastavili su bacati vodu i vrijeđati ga.

Black Lives MatterSAD protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
3 godine prije

Kazu da u protestima Black Lives Matter ima samo 20 % crnaca…Obojena revolucija ?

Stock
3 godine prije

Ko umre do jeseni, za njega nema zime!

Mucke
3 godine prije

Brzina i odlucnost kojom su jedinice posebne namjene razjurile demonstracije u Portlandu govori da bi ova Santa Barbara od nereda u velikim gradovima sirom SAD zavrsila za nekoliko dana da lokalne vlasti ne miniraju pokusaje saveznih vlasti u uvodjenju reda.
Ovaj vikend na redu je Chicago (Trump poslao specijalce tamo) i to ce biti pravi test za “federalce” jer je Chicago duplo veci od Seatlea,Portlanda i Kansas City zajedno.

Max
3 godine prije

Luda Kuća u Americi.

Mahatma
3 godine prije

Struggle session

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI