V. Putin: “O sudbini Sirije neće odlučivati Washington”

Rex Tillerson - Vladimir Putin
26 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako ni američki državni tajnik Rex Tillerson, ni aktualna američka administracija općenito, ne mogu biti ti koji će odlučivati političku budućnost Sirije.

Na marginama summita G20 u Hamburgu je Vladimir Putin otvoreno odgovorio na tvrdnje Rexa Tillersona, koji je izjavio “kako po njegovom mišljenju predsjednik Bashar Al-Assad neće imati budućnosti u političkim strukturama Sirije”.

“Gospodin Tillerson je dobra osoba i nagrađen je odličjem Reda prijateljstva, čast koja se dodjeljuje strancima koji su doprinijeli poboljšanju odnosa s našom zemljom, i mi to poštujemo. Ali on nije sirijski državljanin. Političku budućnost Sirije i predsjednika Assada mora odrediti sirijski narod, a ne netko drugi”, rekao je Putin tijekom konferencije za novinare na marginama summita G20 u Hamburgu.

Rex Tillerson se 7. srpnja osvrnuo na pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku između Donalda Trumpa i predsjednika Putina, te dao izjavu na tu temu.

“Mi ne vidimo nikakvu perspektivu dugog političkog života Assada i njegove obitelji, a to je ono što pokušavamo da drugi shvate i što naglašavamo u raspravama s Rusijom. Međunarodna zajednica neće prihvatiti Siriju kojom će vladati Assadov režim”, rekao je Tillerson u Hamburgu i po tko zna koji put međunarodnu zajednicu ograničio na SAD, EU, Kanadu, Australiju, Japan i nekoliko pacifičkih grebena koji u Ujedinjeni narodima kao američki sateliti imaju status neovisnih država.

Putinov odgovor je jasno dao do znanja kako Washington neće biti taj koji će odlučivati o sudbini Sirije i da stav Bijele kuće nema nikakvu važnost.

Sirijski narod će biti taj koji će odlučiti buduću strukturu Sirije i to će učiniti na temelju onoga što poznajemo kao “princip samoodređenja naroda”, kojega američke administracije gaze desetljećima.

Ovo je ujedno i jedan od načina da se Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima jasno da do znanja da je njihov status neokolonijalnih sila na zalasku. Naravno, Tillerson i drugi zapadni političari, kad govore o “međunarodnim centrima” i “međunarodnoj zajednici” u prvom redu misle na zemlje NATO pakta, zaboravljajući da se svijet ne sastoji samo od njih i da velike zemlje poput Kine, Indije, Brazila, Irana, Egipta i same Rusije također spadaju u tu međunarodnu zajednicu, a one se uglavnom ne slažu sa stavovima i politikom Washingtona.

Izjava
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paulo
6 godine prije

Putin govori mudro ali on ima posla s najvecim kriminalcima 21 stoljeca, zato treba mnogo strpljenja i takta s takvim olosem.

Jurica
6 godine prije

“Gospodin Tillerson je dobra osoba, ali…” Koji car

Brane
6 godine prije

G.Tillerson je dobar čovjek I naš prijatelj. Btw, upravo smo modernizirali strateško nuklearno naoruźanje. I usput, mislimo da Assad mora ostati.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Care, samo nacmi u SB to pitanje o suverinitetu Sirije poslje rata. A Kurdi nek trce kao ovce na sol gde nema ni bunara, niti vode.
Pa nek onda jenki prebace problem sultanu na njegovom tlu, jad, bijedu,patnje i krv koju su izazvali u Siriji.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Za sve kritičare ruske politike, ovo je vrh podjebavanja, ali sam vrh… Hahaha, mr. Tillerson je naš frend, hahahah… Zamislite kako se samo Tillerson crveni sada nakon ove izjave.
U stvari je Putin rekao da ni on ni Tillerson nisu građani Sirije i o njenoj sudbini će odlučiti narod Sirije.
Ovo je jako bitna izjava u granicama vrhunske diplomacije, nešto između fine diplomacije i podjebavanja.

Alen
6 godine prije

Eto ,kratko i jasno kazano… Kud to vodi to je druga prica.. Ali tako mora…

davor
6 godine prije

“Međunarodna zajednica neće tolerirati..” ??

Sinisa
6 godine prije

Ne skida covjek rukavice pa nikako…

tabula
6 godine prije

“Međunarodna zajednica neće prihvatiti Siriju kojom će vladati Assadov režim”, rekao je Tillerson” Čuo sam za taj termin “Međunarodna zajednica”, ali mi nije jasno o kakvoj se to organizaciji radi. Znam da nije članica UN, znam da nije članica nikakvog drugog svjetskog pokreta niti neke globalne organizacije, a nikada nisu ni javno ni tajno pobrojani članovi te fantomske zajednice. Čak se ni sveprisutni mutikaša Soros, ni u tragovima, ne veže za tu zajednica, što joj daje još veći stepen tajanstva. Ovaj termin “Međunarodna zajednica” , uglavnom koriste zapadne glavešine da bi isprepadali ili zavrnuli ruku nekoj od neposlušnih država, pa sam u jednom trenutku pomislio, nedaj bože, možda se radi o NATO-u. Odbacio sam tu mogućnost, obzirom, da je previše i postojanje jedne nelegalne terorističke organizacije kao što je NATO, a da se pri tom stvara još jedna. A obzirom da se njome prijeti, dobrotvorna organizacija nije garant, što bi… Čitaj više »

EU dismr
6 godine prije

Dobio “odličje Reda prijateljstva” ali ako se zaigra, možda slučajno dobije Red Plutonija. ha ha

Nightwatch
6 godine prije

Ovakve izjave ih bole vise nego svi porazi na terenu

Georgij Žukov
6 godine prije

V. Putin: “O sudbini Sirije neće odlučivati Washington” ok super , a gdje je Assad u cijeloj toj krvavoj prici , hoce li i kada on sudjelovati u razgovorima o buducnosti njegove zemlje i naroda ????

Antic Zoran - RUSOFIL.
6 godine prije

SVETSKA SILA BR. 1 RECE OVAKO : O sudbini Sirije nece odlucivati Vasington, VEC SIRIJSKI NAROD. I ko to moze da izmeni, mozda amerika – NJET, mozda nato – NJET, mozda hitler – NJET on je um,ro jedino njegov duh zivi na zapadu, ali to nije dovoljno. ZIVEO CAR PUTIN SPASITELJ NORMALNIH od zapadno-fasistickih umobolnika !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI