Putin u St. Petersburgu: “Postoje li tablete protiv rusofobije, dajte im ih!”

Putin na Forumu
22 komentara

Na Međunarodnom gospodarskom forumu u St. Petersburgu je u petak održana plenarna sjednica na kojoj se gostima obratio predsjednik Vladimir Putin, a kasnije se odgovaralo i na pitanja novinarke Megyn Kelly s televizije NBS. Posebni gost ruskog predsjednika na pozornici ove godine u St. Petersburgu je bio indijski premijer Narendra Modi.

Rusija je pozvala SAD da svoje unutarnje političke probleme prestanu širiti u područje međunarodnih odnosa. Vladimir Putin se otvoreno narugao “dokazima o ruskom uplitanje u američke izbore”, govorio o uvredama europskih lidera protiv Washingtona, a od američke novinarke tražio “posebne tablete za liječenje rusofobije“.

Gospodarski forum u St. Petersburgu (SPIEF) posvećen je ozbiljnim ekonomskim pitanjima i na njega dolaze čelnici velikih međunarodnih tvrtki, šefovi država i vlada, ministri i gospodarstvenici. Razgovara se o raznim aktualnim i svevremenskim temama, pregovara i zaključuju poslovi, a na konferenciji, kao što je običaj, sudjeluje i ruski predsjednik. On se tamo sastaje s investitorima, čelnicima medija, premijerima i ministrima. O sastancima zatvorenim za javnost se ne zna baš puno, ali je za široke mase glavni događaj Putinovo sudjelovanje je na plenarnoj sjednici, gdje prvo održi govor, a onda slijedi rasprava.

Na plenarnu sjednicu uvijek dođu novinari najvećih američkih televizijskih kuća, a ove godine je, zahvaljujući toj tradiciji, bilo moguće predvidjeti što će biti većina pitanja upućena ruskom predsjedniku, a to je, naravno, bilo “rusko uplitanje u američke izbore” i “problem” zvan Donald Trump.

Naime, to je ono što svakodnevno puni stranice američkog tiska i svaki Amerikanac želi znati sve o odnosima Putina i Trumpa.

Kelly Megyn
Kelly Megyn

Organizatori su se zbog toga sjetili da ovog puta voditeljica i moderator pitanja novinara bude Megyn Kelly s televizije Fox News, a kako se čini, zadaću je odradila više nego profesionalno.

Iako je govorila o Siriji, te o Kini, pa čak i nekoliko puta pozvala indijskog premijera Modija, cilj je postignut i uspjela je Putinu kao temu nametnuti Trumpa, iako je malo vjerojatno da je ruski predsjednik time bio šokiran. U svakom slučaju, vrlo zanimljiva rasprava, čak bi se moglo reći vođena “u ležernoj atmosferi”.

Putin se nije previše poigravao s Kelly, iako se puno šalio i zadirkivao je, vjerojatno s ciljem da važne teme prenese američkoj publici na specifičan način. U jednom dijelu je bio jednostavan i rekao kako je histerija na temu “ruskog uplitanja u američke izbore” opasna za sve, dovoljno da se domaći američki politički problemi presele u međunarodnu arenu, što je vrlo štetno za situaciju u svijetu.

“Ovaj prijenos unutarnjih političkih svađa u Americi na međunarodnu scenu je pokušaj da se unutarnji politički problemi riješe s alatima vanjske politike”, rekao je Putin, što je, po njegovom mišljenju, vrlo opasno.

On je o toj temi govorio i nekoliko sati ranije, tijekom sastanka s predstavnicima američke poslovne zajednice. Putin im je rekao da suradnja u gospodarstvu ovisi isključivo o uspostavi političkog dijaloga između Rusije i Sjedinjenih Država.

“Pomozite nam da ponovno uspostavimo normalan politički dijalog. Molim vas u ime Rusije i pozivam američku stranu da pomogne i novoizabranom predsjedniku, šefu američke administracije”, rekao je ruski predsjednik.

Bilo je, naravno, podsjećanja na činjenicu da se Trumpu ne dozvoljava da normalno radi, što je Putin rekao je u četvrtak na sastanku s čelnicima stranih novinskih agencija.

“U Sjedinjenim Američkim Državama se rusofobna histerija koristi kako bi se trenutni američki predsjednik spriječio da radi normalno. No, nadam se da će to prije ili kasnije završiti, a mi smo strpljivi ljudi. Mi znamo kako čekati, i čekamo”, rekao je Vladimir Putin.

Po svemu sudeći je mislio da treba pričekati da gubitnici izbora prihvate novu realnost i priznaju pobjedu Trumpa. Budući da su izbori prošli, predsjednik Rusije sada može reći što misli o svom američkom kolegi, dok se prije godinu dana suzdržavao o bilo kakvim procjenama.

On je izravna i iskrena osoba. Mislim da mu je to prednost. Ona ima novi pogled na stvari i ne može ga se kategorizirati kao običnog političara”, rekao je.

Sve što Putin izjavio u četvrtak, dan poslije je ponovio u razgovoru s Megyn Kelly i indijskom o premijerom, najvećim dijelom za američku publiku, a tema je bila rusko uplitanje u američke izbore.  Voditeljica ga je podsjetila na izvješća 18 američkih obavještajnih agencija u kojima navodno postoje dokazi iz neovisnih izvora o tragovima koje su ostavili ruski hakeri.

Putin je, uz iskren smijeh, odgovorio: “Pročitao sam ta izvješća. I u tim izvješćima nema ništa konkretno, postoje samo pretpostavke i zaključci koji se temelje na pretpostavkama… Znate, ako je nešto konkretno, specifično, onda će biti predmet rasprave. Kao u jednoj organizaciji, u kojoj sam ranije radio, tražio sam adrese, izgled, imena. Hajde, gdje su? Kakvi su otisci prstiju? Otisci papaka ili rogova. Što je to? Čiji su to otisci? IP-adrese svi mogu izmisliti. Znate li koliko ima stručnjaka koji s vaše kućne adrese, pod imenom vašeg djeteta mogu počiniti takav napad? Dakle, vaša trogodišnja djevojčica je počinila napad. Takvih stručnjaka na području tehnologije je pun svijet. U tom smislu se može napraviti bilo što i optužiti bilo koga. Ali to u ovo slučaju nije dokaz, nego pokušaj prebacivanja krivnje na nekoga.”

O glavoboljama američkih demokrata i  elite, Putin je govorio nedavno u intervjuu za Le Figaro, a u petak se opet dotaknuo ove teme.

“Problem nije u nama, nego u američkoj politici. Trumpov je tim dokazao da je u kampanji bio učinkovitiji. Ja nekad mislim: ‘Dobro, čovjek pretjeruje, ali je ipak iskren.’ No, ispostavilo se da je on bio u pravu i da je pronašao pravi pristup onim skupinama birača na koje se kladio okladu. Oni si došli i glasali su za njega. Drugi tim je pogriješio, ali ne želi to priznati i lakše reći da nisu krivi oni, nego Rusi.”

“Zapravo, ovo me podsjeća na antisemitizam kada su svi Židovi bili krivi za sve. Na primjer, ja sam budala i ne mogu ništa učiniti, ali su krivi Židovi. Ali mi dobro znamo za posljedice takvog razmišljanja. To nije dobro i ne prestaje. Mora se samo raditi i misliti kako ispraviti svoje pogreške”, rekao je ruski predsjednik.

Međutim, elita u Sjedinjenim Državama ne želi poraditi na svojim greškama. Umjesto toga ne napušta nadu da svrgne Trumpa ili da barem blokira njegov rad. U isto vrijeme, svatko razumije da je u udarnim vijestima nemoguće beskrajno forsirati potpuno lažnu tezu o “ruskom uplitanju”. Skandal o hakerima traje od prošle jeseni, a tema Flynn od siječnja. Dokaza za bilo kakvu osudu još uvijek nema.

U petak je Putin ismijavao tvrdnju da su Flynn i ruski veleposlanika u Washingtonu Kisljak razgovarali o ublažavanju sankcija protiv Rusije u prvim danima nakon inauguracije predsjednika Trumpa.

“Ne, nije bilo dogovora. Pa, tko bi govorio takve gluposti. Nije jasno gdje su samo našli ljude koji su proširili tu informaciju? To se prikazalo kao neka vrsta katastrofe, što se naš ambasador susreo s nekim. I što nakon toga? To mu je posao i on dobiva plaću za to. On mora raspravljati o aktualnim poslovima, pregovarati. Što on tamo radi? Ne. To mu je posao. A on je optužen da je nešto dogovorio. Pa, jesu li tamo svi ludi, ili što? To je diplomatska služba. Onda pomoćnik predsjednika Trump dobiva otkaz, jer je optužen da je s nekim tamo o nečemu pregovarao. Ništa nije rekao, osim općenitih riječ kako moramo razmišljati o tome kako izgraditi odnose. Zar ne treba razmišljati o tome kako izgraditi odnose? Dakle, ništa specifično. Samo nula, nula,… ništa. Jednostavno nevjerojatno”, rekao je ruski predsjednik u razgovoru s Megyn Kelly.

No, razgovor se nastavio u tom tonu.

“To je neka vrsta histerije, što li? To se ne može zaustaviti. Možda tabletom, ili tako nečim? Postoje li takve posebne tablete? Dajte im te tablete“, našalio se Putin.

U petak je Putin uglavnom ponovio svoj stav o tome što se događa u Sjedinjenim Državama, ali strogo i figurativno. Igra s Trump se sada prelila na rusko-američke odnose. Sa sustavnim napadima na dva predsjednika, na svakog na drugačiji način, postoje moćni krugovi koji pokušavaju sputati najneobičnijeg predsjednika u američkoj povijesti. U ovom slučaju, Putin je prisiljen pomoći Trumpu da pruži otpor pred napadima gubitnika.

Putin o suverenitetu

U slučaju Europe, Putin se osvrnuo na nedavnu glasnu izjavu njemačke kancelarke da Njemačka i Europa sada moraju uzeti sudbinu u svoje ruke.

“Ne želim nikoga uvrijediti, ali to je ono što je rekla gospođa Merkel je uvjetovano dugotrajnom činjenicom da je njemački suverenitet ograničen. U vojno-političkom smislu je ograničen službeno i točno je propisano što smije, a što ne. No, u praksi je sve čak i teže i ne može se dogoditi ništa drugo nego ono što je dopušteno. Tko to dopušta? Vladari. A gdje su vladari? Pa, tamo…”, rekao je ruski predsjednik, podsjećajući na ograničeni suverenitet Njemačke koji traje od kraja drugog svjetskog rata.

“Ne postoji puno zemalja koje imaju privilegiju da imaju puni suverenitet. Indija je takva zemlja, Kina je takva zemlja. Sad neću navesti sve, ali ih nema mnogo. Rusija drži da posjeduje suverenitet, ali on nije igračka. On nam treba kako bi zaštitili interese i kako se sami razvijali”, na kraju je rekao ruski predsjednik.

No, za suverenitet treba steći ili ga obraniti u borbi, ne uvijek doslovno u ratu, nego duhu trajne geopolitičke borbe. U doba globalizacije, ovo pitanje je važno ne samo za Nijemce ili Europljane, nego i za Amerikance. Trump je u poveo bitku za obranu američkog nacionalnog suvereniteta, čime je očigledno zaradio simpatije Putina. No, pitanje je hoće li uspjeti izdržati napade koji dolaze sa svih strana i kakvi će biti potezi koje će vući u budućnosti.

Znakovita je rečenica da su Rusi strpljiv narod i da znaju čekati, pa će čekati i da prođe ova antiruska histerija u SAD-u. Sudeći po izjavama Putina, tek onda će Trump imati odriješene ruke i moći raditi svoj posao onako kako je obećao u predizbornoj kampanji. Naravno, ako uspije ostati u Bijeloj kući do kraja mandata, a to nitko a sigurnošću ne može tvrditi.

IzjavaKelly MegynMeđunarodni gospodarski forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wand
6 godine prije

Danas, Putin je jedini drzavnik koji govori razumno i mirotvorski zato iskace iznad njih svijuh.

Putinu je mjesto medju najvecim drzavnicima koji su bili u ljudskoj povjesti.

Zahvaljujuci njegovoj smirenosti i mudrosti treci svjetski rat nije izbio.

Zivio nam V.V.Putinu jos dugo.

A sto je god ruski narod bogatiji i uspjesniji u znanosti to bolje za sve nas koji smo bili nekad Slaveni.

P.S.
Danas smo mi svi piz*** dim. Nitko i nista, osudjeni nestati i pasti bez slave i casti.

MilanCZ
6 godine prije

Putin jako dobro ima iskustva još dok je radio u KGB o puno stvari a tako i poltici.Uz sve to jako je inteligentan,zna reci ono sto treba,nebuba napamet kao neki predsjednici,bez raz,misljanja..Vec sam tisucu puta pisaO,sve danas sto se desava u svijetu ide o americku drzavnu elitu,pojedine drzavne elite u svijetu,evropi koji su sluge americke drzavne elite,elite koje nerazumiju trenutnu situaciju u sivjetu a globalisti su rijesili da sve te elite dovedu pod kontrolu i da sa njima surađuju.Americka drzavna elita 30i kusur godina zivjela na parazitski nacin,ratovima,ucjenama,reketiranjem itd..pocelo je u kuvajtu,izmisljenim napadom iraka,pa yugoslavija,afganistan,irak,libija pa sada sirija.Na svu srecu na siriji ce dozivjeti krah,jer dosta je bilo teroriziranja,izmisljanja demokraicje pod okriljem oruzja,krvi i ratova,dolaze drugi igraci kojima nije cilj ratovi,dolaze u poltiku menazeri kojima nije na prvom mjestu ideologija nego biznis,trgovanje ali na fer osnovi,bez krvi i mrtvih..Trump ima zadatak da preformira ameriku,da americku drzavnu elitu zajendo sa globalistima… Čitaj više »

Slagerpjevac
6 godine prije

Odličan intervju ali MS mediji naravno šute jer nije rekao ništa bombastično što bi se moglo iskoristiti protiv njega. Možda prođe članak: “Putin FOX novinarku tražio tablete”

Molim ignorirajte ovu budalu iznad. Prestat će kad dosadi sam sebi.

MilanCZ
6 godine prije

Fox News je mediji globalne elite u americi,sve je to bilo doovreno unaprijed,Putin je jako to dobro odradio kao zadacu koju je dobio od globalista,perfektno..onaj tko zna citati između redova,shvatiti ce o sto ide,ameriku,americku drzavnu elitu a trump ima zadatak da je ukroti i sve stvai pod kontrolu,za sada mu ide oclicno..

Podravec
6 godine prije

….u jednoj organizaciji u kojoj sam radio….. hahaha! Ako je netko dobro obavješten , onda je to Vladimir Vladimirović Putin!

davor
6 godine prije

Putin je rijedak dar svjetskim političkim procesima, kad se pomisli tko je sve sjedio i mogao sjediti na toj klupi (Jeljcini Černomirdini ili neke pudlice Jeffreya Sachsa i ekipe) mora se priznati da imamo stvarno sreću i trebamo biti zahvalni na strpljenju koje ruska administracija pruža našem političkom nebu za Putinova vremena.

keko
6 godine prije

Car!

Ivan1
6 godine prije

Postoje li tablete protiv terorizma?

Karlo Stajner
6 godine prije

Duboka drzava hrani strahom svoju populaciju , ljudima iole obrazovanim koji gledaju sa strane , prosto je neverovatno koliko je medijski ispran mozak vecini populacije na zapadu.Cak po Hrvatskom tisku(juce objavljeno) Hrvati bi bez pogovora ratovali na strani NATOa protiv Rusa.Plasim se da ce umesto tableta protiv rusofobije, izlecenje stici u nekom mnogo ozbiljnijem obliku

Random
6 godine prije

Hm, slažem se, smatram da se situacija odigrava prema unaprijed spremnom scenariju… Malo je naivno za povjerovati da se sve slučajno odigralo – Trumpovo polagano kidanje veza s Europom, a paralelno europski, tj. njemački dugoročni gospodarski projekti s Rusijom, Kinom, Indijom… Novo “blokovsko” preslagivanje. Odu Ameri skupa s Englezima, a Europa s Rusijom.

Antonio
6 godine prije

SKANDAL U NEMACKOJ!
Makedonski rukometni klub Vardar je pre dva sata postao evropski prvak.
I zamislite tu drskost u sred EU, makedonski klub financira milioner iz Rusije, a u njemu igraju brilijantni Hrvati, Rusi, Srbi, Makedonci…
Ovo se u EU smarta za provokacija Putina, a uskoro ce i Tramp da da izjavu…

tuf
6 godine prije

Putin je bolji od bilo koje rakete, pogadja u centar s nevjerojatnom preciznoscu. Tocno zna koga sto boli i jednostavnim rijecnikom, u par recenica, isporuci teret. Samo jedan od gorenavedenih primjera je vezan uz Njemacku – zna jako dobro da medju Nijemcima tinja frustracija zbog ogranicene suverenosti i uzice na kojoj su zadnjih 60+ godina. I onda iskoristi priliku – ne obracati se Merkel – nego direktno Nijemcima, stavljajuci sol na ranu.
I tako, mic po mic, posredno postize cilj – a moramo biti iskreni pa priznati da malo razdora na Zapadu itekako odgovara Rusiji.

subaru
6 godine prije

Njemu moderator onaj tko rusima radi o glavi, bravo Nosferatu.

Spektator
6 godine prije

Nedavno sam bio s poznanikom koji živi na Floridi. Njih su mediji uvjerili da su ruski hakeri tvitovima utjecali na rezultate predsjedničkih izbora. To je stvarno nevjerojatno da ljudi ne mogu shvatiti da je Amerika ishodište i izvor informatičke tehnologije, te da su davno formirali NSA (National Security Agency) koja se bavi cyber aspektima američke premoći kroz nadzor svjetskih komunikacija i interneta kroz tehnologije koje omogućuje špijuniranje svakog tko koristi telekomunikacije ili računala. Zadnji dokaz je napad Wanna Cry crva koji je napravljen na temelju alata koje su pred nekoliko mjeseci “ukrali” iz NSA.
Ta informatička superiornost i 90% medija koji su protiv Trumpa nisu dovoljni da stišaju američku paranoju pred ruskom opasnošću, što dokazuje da je to američko društvo duboko bolesno i autističko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI