Reaganov suradnik progovorio o povijesti izjave: “Gospodine Gorbačov, srušite taj zid”

Gorbačov
44 komentara

VIDEO – Ronald Regan, dio govora pred Brandenburškim vratima u Zapadnom Berlinu 12. lipnja 1987.


Prije 30 godina je u svom govoru pred Brandenburškim vratima američki predsjednik Ronald Reagan pozvao sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da sruši Berlinski zid, podsjeća Der Spiegel.

“Prema Reaganovom piscu govora i autoru njegovih izjava, Peteru Robinsonu, američka vlada je u početku očekivala negativne reakcije Sovjetskog Saveza na ovaj govor, ali su se iznenada Reagan i Gorbačov uspjeli sporazumjeti, vodeći se zajedničkim moralnih i vjerskim uvjerenjima”, piše njemački list.

Tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan je 12. lipnja 1987. održao govor pred Brandenburškim vratima i izgovorio svoju poznatu rečenicu: “Gospodine Gorbačov, srušite taj zid“, piše Der Spiegel.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost je sumnjalo u tu izjavu, jer u to vrijeme nitko nije očekivao da će Berlinski zid pasti tako brzo”, rekao je u intervjuu za Der Spiegel Reaganov pisac govora, koji je sastavio i taj u Berlinu, Peter Robinson.

Prema njegovim riječima, američko Ministarstvo vanjskih poslova je tražilo da sadržaj govora “ne izaziva Gorbačova“.

U vrijeme Reagana su se odnosi između Amerike i Sovjetskog Saveza počeli razvijati. U prvom razdoblju predsjedništva Reagana se Washington naoružavao i nije bilo naznaka pregovora. Međutim, iznenada se pojavio Gorbačov i između dva političara se počeo razvijati odnos. Obojica su bili sigurni i mirni. Neprijateljski osjećaji su iznenada nestali. Dakle, kada je Reagan rekao ovu rečenicu, on je na umu imao Gorbačova i misao: “Ja vas znam. Znam, također, da ni vi više ne vjerujete u zid”, rekao je Robinson za Der Spiegel.

Peter Robinson vjeruje kako je “Reagan je bio oduševljen s Gorbačovom, možda zato što su obojica bili religiozni”.

“Jednom je na sastanku Gorbačov rekao da su on i Reagan imaju ista moralna uvjerenja”, kaže Robinson.

Robinson je u intervjuu za Der Spiegel detalj o Gorbačovu zaključio izjavom kako je sovjetski lider rekao “da, kada se njegov djed sastajao s komunistima, na zidu su visjeli portreti Staljina i Lenjina, a kada bi otišli, on je ponovno vraćao ikonu”.

 

berlinski zidIzjavaMihail GorbačovRegan
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brane
6 godine prije

Kako tog veleizdajnika s mrljom na čelu Ruske tajne služne nisu smaknule i puštaju ga da živi, nije mi najjasnije. Ubijali su i za puno manje, a ovaj je definitivno to zaslužio.

Laki Topalović
6 godine prije

Šta je on zapravo reko. Da je Gorbačov bio vjernik i da je s Reganom imao iste moralne vrijednosti?

Svjatoslav 969
6 godine prije

Hoce li biti rata – NECE
Nevijerovatne slicnosti
Hocete li siritin NATO -NECEMO
Danas smo tu gde jesmo u jos goroj mocvari iz 90 ix.
Sve sto smo imali gubimo,cast,ponos, srecu?
Ipak je bilo bolje dok je bio zid za bivsu YU.
Sretno i mirni (bezbrizno) dijetinjstvo je nestalo a strah u kostima je sad hronicni za bolje sutra svima nama.

fenix
6 godine prije

Nerazumijem kako su Rusi pristali da raspuste Warsavski ugovor i Sssr i dalje vjerujem da su nasjeli na Americku pricu o dobroti i ljudskim pravima. Mada je sada mozda iupitno dali bi Sssr mogao opstati jer na kraju krajeva Rusija jeste dovoljna da bude svjetski hegemon i ovolika kolika jeste mada Sssr jos postoji i nije se raspaokroz Eeu o Odkb fali jossamo Ukrajina.

Ivan1
6 godine prije

U to vrijeme je Putin bio KGB agent u Istočnoj Njemačkoj. Sigurno je odigrao veliku ulogu u tim prekretnicama.

Igor
6 godine prije

Citam komentare….” Kako su sovjeti to dopustili. . to je bio dogovor..”.. Kad ce te shvatiti da poslije kraljeva drzavama su upravljali engleski sateliti kao Tito, i svi sovjetski vodje. Zato su se i raspali, bili su stvoreni da bi se raspali….. Daj otvorite ocu vise

tabula
6 godine prije

“tempora mutantur, nos et mutamur in illis”
I tako Rusi tada srušiše zid. A sada, sada “propovjednici demokracije” dižu zidove na sve strane!

Zaboravljeno
6 godine prije

Za one mlade koji to neznaju od 4-7 September 1989 i prije nego je zid srusen(9.11.1989)) sruseni su nesvrstani zaslugom nasih ex-ju politicara

Mario
6 godine prije

Vec godinama, pardon destljecima ponavlja se mantra kako je zli Zapad srusio bastione slobode, napretka, bogatstva Jugoslaviju i SSSR jer svi znamo Lada je bolja od Audija, Yugo od Mercedesa, a Gulag i Goli otok bili su u okolici Beca i Zeneve, a tenkovima se onako gazilo ljude usput 56 i 68 u komunikomunistickom raju. Poanta je, a dovoljno naci izjave, procitati knjige, pogledati dokumentarce, cilj je bio srusiti komunizam a ne drzave. Pa Kohl i Bush stariji su početkom 91 govorili da ne zele raspad SSSR i Jugoslavije, nego njihov prijelaz na trzisno gospodarstvo i teritorijalnu cjelovitost. Tudjmanu su u Washingtonu početkom 91 rekli da nece priznati odvajanje Hrvatske, a drzavni tajnik Baker to ponovio nekoliko mjeseci kasnije. Medjutim kad je nesposobna Jna izgubila od TO Slovenije i prestala da cuva zapadne granice Juge, te se pocela povlaciti iz slovenskih gradova to je bila poruka, vojska koja ne stiti… Čitaj više »

Borac2
6 godine prije

Gorbachev je ime odn prezime koje se danas nebi trebalo izgovarat. Grobar istocnih i slavenskih vrijednosti.

nestrpljivi
5 godine prije

ne bih volio da me Vi moji yugići krivo razumijete…no to što ću reći je iz mog šireg gledišta tada u to doba povezano sa današnjim kao posljedica… taj istočni blok je držao ljude u strogoj pokornosti i tehnološkoj zaostalosti u ondosu na zapad..izuzev yugoslavije i ponešto DDR-a.. međutim zapad je te države i sve njihovo gledao kao na novo tržište u smislu vojno-ekonomske expanzije i dugoročnog ubiranja kamata na kredite i članarine u NATO-u…. iskreno mi je žao što se SSSR raspao jer je taj Gorbačov bio skroz neuk u tom čušpajzu koje je trebao preustrojit na švicarski model države u političkom smislu….a po ekonomiji-SSSR kao tako glomazna država je imao iskreno sve resurse iz svoje zemlje za preživjeti i čak fino živjeti….i desilo im se to da su od 1985. počeli živjeti po sistemu periferija na račun centra….bez likvidne zarade…plus avantura u afganistanu..bezveze…a da je SSSR opstao do… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI