Erdogan uoči susreta s Putinom napravio veliku pogrešku

Erdogan - Papagan
18 komentara

U Sočiju se 3. svibnja treba održati službeni sastanak između ruskog predsjednika Vladimir Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Ovaj će susret biti prilično zanimljiv zato što je Erdoğan u intervjuu kojeg je ranije ovog tjedna dao za Reuters učinio kardinalnu pogrešku, koju će teško popraviti izjavama o ruskom predsjedniku kao njegovom “dragom bratu” i “prijatelju”, kako turski lider ima običaj govoriti pred novinarima.

Naime, govoreći za Reuters je Erdogan rekao detalje o razgovoru s Putinom od 26. travnja, prije svega one koji se tiču sudbine sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Naravno, novinari Reutersa su jedva dočekali da dio razgovora izvuku iz konteksta i razglase kako Moskva odustaje od podrške sirijskom predsjedniku, što je potpuno netočno, ali i očekivano.

Problem je što je Erdogan citirao Putina i iznio detalje iz njihovog privatnog  telefonskog razgovora. Možda je turski predsjednik pogriješio omamljen “pobjedom” na referendumu i pokretanjem nove vojne kampanje protiv Kurda u Siriji i Iraku, možda je to učinio namjerno ili na nečiji nagovor, ali ostaje činjenica da ni sam nije ni svjestan što je učinio.

Ruski analitičari tvrde da čak i nije toliki problem nastao zbog pogrešnog tumačenja jasne Putinove rečenice, koliko zbog činjenice da Kremlj ne voli kada se otkrivaju takvi podaci i sadržaji privatnih razgovora.

U ovom trenutku, kada rusko-turski prolaze trnovit put, predstojeći pregovori će za Erdogana biti vrlo teški.

Turski predsjednik je još jednom da oštru izjavu o sirijskom lideru. U intervjuu Reutersu je rekao “kako Assad nije ni potencijalno rješenje za sukob u Siriji”.

Ovo nije prva izjava ove vrste od strane Erdogana, ali je u ovom slučaju zanimljivo da u prilog svom stavu citirao detalje iz njegovog telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom.

Turski predsjednik je za Reuters izjavio kako mu je ruski predsjednik rekao:

Erdogan, nemojte me krivo shvatiti, ja ne branim Assada, ja nisam njegov odvjetnik.

To je sve što znamo o ovom razgovoru, ni detalje prije, ni poslije, a čak i ako tumačimo ovaj dio izvađen iz konteksta, u njemu nema ništa sporno.

Međutim, izjava je protumačena kako kao “promjena stava Moskve o sudbini sirijskog predsjednika”.

U stvari, stvari stoje sasvim drugačije i promjene stava nema. Dovoljno se sjetiti službenih priopćenja Moskve još od početka sukoba u kojima se uvijek naglašava kako Rusija ne podržava Bashara Al-Assada kao osobu, nego legitimnu vladu Sirije.

Dakle, Erdoganova izjava izgleda kao pokušaj da se u zabludu dovedu agencije, novinari i javnost.

Najzanimljivije je što je turski predsjednik, citirajući privatni razgovor s Putinom, htio protumačiti kao “slabljenje ruske potpore sirijskoj vladi”.

Što god da jest, Kremlj je već potvrdio nepromjenjivost Putinovog stava o Assadu, kao i da on “ne mora biti njegov odvjetnik”. To je izjavio tajnik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da Assada “štiti međunarodno pravo”, a ovu i slične izjave je dao mnogo puta u posljednjih nekoliko godina.

Možda se Erdogan ne sjeća jednog od najvećih skandala iz 2014. godine, kada je tadašnji “svemoćni” predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, izašao u javnost s detaljima njegovog telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom.

Barroso je na sastanku na vrhu šefova EU rekao da mu je Putin u razgovoru rekao:

Da sam htio, mogao sam uzeti Kijev u dva tjedna.

Izjava bivšeg čelnika EK je izazvala veliku uznemirenost i sve je utihnulo kada je Moskva rekla da će objaviti audio snimku razgovora, tako da svi mogu vidjeti da su riječi izvađene iz konteksta.

Od tada je bilo nekoliko sličnih slučajeva, kada su Putinovi sugovornici otkrivali detalje privatnih razgovora s njim. Moskva je u više navrata komentirala ove situacije i naglašavala da se radi o očitom kršenju utvrđenih pravila i tradicije komunikacijskih šefova država i diplomatskog protokola. Osim toga, u Kremlju su uvijek otvoreno prezirali takvo ponašanje.

Obzirom na okolnosti, Erdogan sada mora biti vrlo oprezan, a nema sumnje da će ruski predsjednik, čak u privatnim razgovorima, paziti što će mu reći.

Situacija je posebno zanimljiva jer dolazi tjedan dana uoči susreta dvojice predsjednika 3. svibnja u Sočiju.

Turski predsjednik je pogrešno vjerovao da će ovom izjavom ojačati svoju poziciju u pregovorima, za koje svi tvrde da će biti vrlo teški.

U ovom trenutku se u rusko-turski odnosima primjećuju proturječni trendovi. Naime, međusobnu prijateljsku retoriku ne prate iskreni prijateljski koraci i otvaranje obje strane. Na primjer, Turska zatvara svoje tržište za ruske žitarice, a Rusija ne ukida embargo na najvažnije turske proizvode.

Osim toga, unatoč formalnom uspjehu nedavnog ustavnog referenduma u Turskoj, Erdogan je u situaciji koja je daleko od “sjajne”, jer je referendum otkrio pravu dubinu raskola u turskom društvu.

Turskoj u vezama s Europom i Sjedinjenim Državama također mnoge stvari idu prilično loše, a spremnost Ankare na odustajanje od planova za pristupanje zemlje u EU može imati nepredvidive posljedice.

Trenutni odnosi s Washingtonom su u još goroj fazi. Nastavak turske kampanje protiv kurdskih milicija u Siriji i Iraku je izazvalo oštru reakciju Sjedinjenih Država, koje u ovom slučaju u ostvarivanju svojih geopolitičkih interesa još uvijek podržavaju Kurde.

Erdogan se nalazi u situaciji u kojoj je u potpunosti okružen s problemima, poteškoćama i neprijateljima, kako u zemlji i izvan nje. Hoće li imati dovoljno raspoloživih sredstava “za borbu protiv svih” na mnogim frontovima, otvoreno je pitanje.

Javna objava detalja privatne konverzacije s Putinom i korištenje jedne rečenice da potvrdi svoje stavove je zadnje što je Erdoganu u ovom trenutku trebalo. Turski predsjednik je napravio potpuno nepotreban korak, koji u budućim pregovorima u Sočiju može dodatno zakomplicirati njegovu poziciju na jednom od “frontova”. Je li ovo bila ideja turskog predsjednika, je li to učinio na nečiji poticaj ili potpuno nesvjestan onoga što čini, u ovom slučaju je nebitno.

Izjava
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Turcinove i kolindine izjave imaju slicnu tezinu po medjunarodne odnose , jedina razlika jest u tome sto je ludi turcin direktno involviran u sirijskom ratu a balkanska bulumenta ispod zita .

samo tata
6 godine prije

….Makedonija je pukla….kreće scenario

VladoGrozny
6 godine prije

OOOOOOOOOOOOOO Mr. Babich…..

Itekako je bitno, to sto vi kazete da je nebitno !!!!!!!!!!!!!!!!
Watch your six !!!!!!!!!!!!!!!! I’m just havin’ Ya in the ring 🙂
Watch Your Step !

gladim jaja
6 godine prije

brko razvali malog kepeca i popišaj mu se na onaj bezvrjedni s-400. rusi su žešće pičkice. hahhhah… udri ga brkice. :)))

Tedi
6 godine prije

Turcin se totalno pogubio.Nije vazno sto je rekao Putin u vezi Basara,ali je vazno sto je Erdogan u zanosu sto je pobjedio na predsjednickim izborima i dobio svu vlast u ruke,pa se malo zaneo kao da je postao svjetski predsjednik.Toliko ga je to siknulo u mozak da si je uzeo za pravo da vrejda instituciju Predesjednika drzave,omalovazavajuci proceduru odnosa medu drzavnicima koji su demokrateatski izabarani,To samo govori o njemu da postaje neozbiljan za komunikaciju i da se sa njim treba razgovarati kao sa debilom, a ne kao Predsjednikom drzave i da ce brzo pasti na ispitu povjeti.On je obicni tro ili ,sto je vrllo moguce puca na izraelski naftovod preko KIPRA,PA salje poruku Kremlju KO TE SISA PUTINEl. Biti ce tu jos svasta.

Zvrk
6 godine prije

osobno mislim da bi on htio biti poput Putina, ali nedostaje mu i njegovom timu racionalnosti i dubinskog razmišljanja. jest, imali su vrsnog stratega Davutoglua, ali on je propagirao drugačiju agendu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI