fbpx

Erdogan uoči susreta s Putinom napravio veliku pogrešku

Erdogan - Papagan

U Sočiju se 3. svibnja treba održati službeni sastanak između ruskog predsjednika Vladimir Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Ovaj će susret biti prilično zanimljiv zato što je Erdoğan u intervjuu kojeg je ranije ovog tjedna dao za Reuters učinio kardinalnu pogrešku, koju će teško popraviti izjavama o ruskom predsjedniku kao njegovom “dragom bratu” i “prijatelju”, kako turski lider ima običaj govoriti pred novinarima.

Naime, govoreći za Reuters je Erdogan rekao detalje o razgovoru s Putinom od 26. travnja, prije svega one koji se tiču sudbine sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Naravno, novinari Reutersa su jedva dočekali da dio razgovora izvuku iz konteksta i razglase kako Moskva odustaje od podrške sirijskom predsjedniku, što je potpuno netočno, ali i očekivano.

Problem je što je Erdogan citirao Putina i iznio detalje iz njihovog privatnog  telefonskog razgovora. Možda je turski predsjednik pogriješio omamljen “pobjedom” na referendumu i pokretanjem nove vojne kampanje protiv Kurda u Siriji i Iraku, možda je to učinio namjerno ili na nečiji nagovor, ali ostaje činjenica da ni sam nije ni svjestan što je učinio.

Ruski analitičari tvrde da čak i nije toliki problem nastao zbog pogrešnog tumačenja jasne Putinove rečenice, koliko zbog činjenice da Kremlj ne voli kada se otkrivaju takvi podaci i sadržaji privatnih razgovora.

U ovom trenutku, kada rusko-turski prolaze trnovit put, predstojeći pregovori će za Erdogana biti vrlo teški.

Turski predsjednik je još jednom da oštru izjavu o sirijskom lideru. U intervjuu Reutersu je rekao “kako Assad nije ni potencijalno rješenje za sukob u Siriji”.

Ovo nije prva izjava ove vrste od strane Erdogana, ali je u ovom slučaju zanimljivo da u prilog svom stavu citirao detalje iz njegovog telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom.

Turski predsjednik je za Reuters izjavio kako mu je ruski predsjednik rekao:

Erdogan, nemojte me krivo shvatiti, ja ne branim Assada, ja nisam njegov odvjetnik.

To je sve što znamo o ovom razgovoru, ni detalje prije, ni poslije, a čak i ako tumačimo ovaj dio izvađen iz konteksta, u njemu nema ništa sporno.

Međutim, izjava je protumačena kako kao “promjena stava Moskve o sudbini sirijskog predsjednika”.

U stvari, stvari stoje sasvim drugačije i promjene stava nema. Dovoljno se sjetiti službenih priopćenja Moskve još od početka sukoba u kojima se uvijek naglašava kako Rusija ne podržava Bashara Al-Assada kao osobu, nego legitimnu vladu Sirije.

Dakle, Erdoganova izjava izgleda kao pokušaj da se u zabludu dovedu agencije, novinari i javnost.

Najzanimljivije je što je turski predsjednik, citirajući privatni razgovor s Putinom, htio protumačiti kao “slabljenje ruske potpore sirijskoj vladi”.

Što god da jest, Kremlj je već potvrdio nepromjenjivost Putinovog stava o Assadu, kao i da on “ne mora biti njegov odvjetnik”. To je izjavio tajnik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da Assada “štiti međunarodno pravo”, a ovu i slične izjave je dao mnogo puta u posljednjih nekoliko godina.

Možda se Erdogan ne sjeća jednog od najvećih skandala iz 2014. godine, kada je tadašnji “svemoćni” predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, izašao u javnost s detaljima njegovog telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom.

Barroso je na sastanku na vrhu šefova EU rekao da mu je Putin u razgovoru rekao:

Da sam htio, mogao sam uzeti Kijev u dva tjedna.

Izjava bivšeg čelnika EK je izazvala veliku uznemirenost i sve je utihnulo kada je Moskva rekla da će objaviti audio snimku razgovora, tako da svi mogu vidjeti da su riječi izvađene iz konteksta.

Od tada je bilo nekoliko sličnih slučajeva, kada su Putinovi sugovornici otkrivali detalje privatnih razgovora s njim. Moskva je u više navrata komentirala ove situacije i naglašavala da se radi o očitom kršenju utvrđenih pravila i tradicije komunikacijskih šefova država i diplomatskog protokola. Osim toga, u Kremlju su uvijek otvoreno prezirali takvo ponašanje.

Obzirom na okolnosti, Erdogan sada mora biti vrlo oprezan, a nema sumnje da će ruski predsjednik, čak u privatnim razgovorima, paziti što će mu reći.

Situacija je posebno zanimljiva jer dolazi tjedan dana uoči susreta dvojice predsjednika 3. svibnja u Sočiju.

Turski predsjednik je pogrešno vjerovao da će ovom izjavom ojačati svoju poziciju u pregovorima, za koje svi tvrde da će biti vrlo teški.

U ovom trenutku se u rusko-turski odnosima primjećuju proturječni trendovi. Naime, međusobnu prijateljsku retoriku ne prate iskreni prijateljski koraci i otvaranje obje strane. Na primjer, Turska zatvara svoje tržište za ruske žitarice, a Rusija ne ukida embargo na najvažnije turske proizvode.

Osim toga, unatoč formalnom uspjehu nedavnog ustavnog referenduma u Turskoj, Erdogan je u situaciji koja je daleko od “sjajne”, jer je referendum otkrio pravu dubinu raskola u turskom društvu.

Turskoj u vezama s Europom i Sjedinjenim Državama također mnoge stvari idu prilično loše, a spremnost Ankare na odustajanje od planova za pristupanje zemlje u EU može imati nepredvidive posljedice.

Trenutni odnosi s Washingtonom su u još goroj fazi. Nastavak turske kampanje protiv kurdskih milicija u Siriji i Iraku je izazvalo oštru reakciju Sjedinjenih Država, koje u ovom slučaju u ostvarivanju svojih geopolitičkih interesa još uvijek podržavaju Kurde.

Erdogan se nalazi u situaciji u kojoj je u potpunosti okružen s problemima, poteškoćama i neprijateljima, kako u zemlji i izvan nje. Hoće li imati dovoljno raspoloživih sredstava “za borbu protiv svih” na mnogim frontovima, otvoreno je pitanje.

Javna objava detalja privatne konverzacije s Putinom i korištenje jedne rečenice da potvrdi svoje stavove je zadnje što je Erdoganu u ovom trenutku trebalo. Turski predsjednik je napravio potpuno nepotreban korak, koji u budućim pregovorima u Sočiju može dodatno zakomplicirati njegovu poziciju na jednom od “frontova”. Je li ovo bila ideja turskog predsjednika, je li to učinio na nečiji poticaj ili potpuno nesvjestan onoga što čini, u ovom slučaju je nebitno.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Turcinove i kolindine izjave imaju slicnu tezinu po medjunarodne odnose , jedina razlika jest u tome sto je ludi turcin direktno involviran u sirijskom ratu a balkanska bulumenta ispod zita .

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zajedničko i jednima i drugima što su od ovoga krvoprolića napravili dobar biznis.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tadmur

malo cu se odmaknuti od teme namjerno, lako meni za turcina .

Događanja naroda sa pocetka 90 tih nisu bila socijalno motivirana, nego su radničke mase politički izmanipulirane za takozvane “više društvene ciljeve”, (bog-domovina -nacija). Uslijedila je mržnja, hipernacionalizam, šovinizam i fašizam, pa je taj stalež ginuo u ime proklete nacije. I nestao. Što je preostalo od toga, dokusurilo se privatizacijom, tajkunizacijom, takozvanom pretvorbom, sa začinima smrada i antologijskih laži medija, crkve i ljigavih institucija. Pa su sada ostali mirni, tihi, skrušeni i povučeni, pokorni robovi i vrijedne sluge. I neće, pazite sad, ni jedna polica biti prevrnuta u “Konzumu” jer rade za 300 eura, a vlasnik im živi u dvorcu, nikome crno na oči, nikome ne puca film, nema razbijenih stakala i prevrnutih blagajni, niko da iz protesta kući odnese dva kila kumpira i jednu kokoš.
Prosto nevjerovatno.

Država i države se tresu zbog “Agrokora”, kojeg su kao i u slučaju “Agrokomerc”, veličali novinarski poltroni tvrdeći da je Bog i Ivica Todorić, kao jučer Fikret Abdić, ali mediji ni slova ne troše o radnicima. Čak ih i ne imenuju tako, nego “zaposlenici” ili “djelatnici”.
Možeš ih i popišati, pravo u usta, ni riječ bunta nećeš čuti. Milina kapitalistička.
Kakav narod?, molim znanost da pomogne. Ratovat će recimo na 1700 kilometara od kuće jer se netko drugačije krsti u drugoj drzavi, ali glad, ugnjetavanje i ponižavanje u vlastitoj, trpjet će do smrti.

Nekad je “Borovo” imalo 24 hiljade radnika, danas ih je 700 koji se hrane u
Caritasu. Rintaj za dva pjata fažola, jebemese. I čitat će paramedijske čudonoše koji svako malo, kao krvavi mađioničar iz slamnatog šešira, izvlače strašna čuda ekonomskih genijalaca. Danas Todorić, jučer Abdić, između Karić, Mišković, razne gazde Jezde i Dafine, Kerumi i Kutle.

Kako ojađena, pritupa, nepokretna masa.
Tužno do boli.
Varaju ih i kradu, lažu ih i mažu čak i šefovi njihovog vlastitog sindikata.
NI srpa, ni čekića, ni tastature, ni lopate, ni protesta, ni demonstracija, tek poneka suza i muka u želucu.
Jadnici.
Nekad radnici. Nekad udarnici.

Danas jadnici.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sve po starom,svakog dana.Tebi nema spasa.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Georgij Žukov

Svi mi to znamo, ali malo tko pokazuje rješenje. Po tvom komentaru, možda griješim pa me ispravi, zagovaraš nasilno rješavanje problema. Uzmimo to u obzir za trenutak. Recimo da napravimo masovne prosvjede i skinemo vladu bez ikakve tučnjave i ekscesa. Što onda? Svi redom su lopovi. Koliko takvih skidanja vlasti treba napraviti kad ne možeš postaviti nikofa tko nije lopov? Povijesno svakom revolucijom jedna gamad je zamijenila drugom, a narod je uvijek dobio po tamburi.

blah
Gost
blah
3 godine prije
Reply to  Tadmur

no business like war business, zato se ratovi i pokrecu i vode. Gdje bi sada bili todorici i cermaci da nije bilo rata…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  blah

upravo proslijedio jedan takst o tome , ceka se potvrda administratora!

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druze Zukov,

Ja vidim neku paralelu sa nasim Titom,Ssultan igra zaista nepredvidivo, tj jako je predvidljiv za ostro oko promatraca … ali jako dobro igra, toliko dobro, da ga sanjam …

Da li ce Turska kao clanica NATO-a, na celu sa Sultanom, postati nova ( ili vec jest) politicka i ekonomska sila???????? koja zaista mijenja poli sliku Evrope?

Tampon zona? Ili ce omoguciti drugu Vladimiru P, probitak na Balkan po cijenu izigravanja svojih ‘Sponzora’
Tko Plati vise ????????? :)))))))))))))))))
No siguran sam da je studirao Titovu rabotu!

SFSN

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  VladoGrozny

majku ti bozju , ima nesto u toj tvojoj napusenosti 🙂

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Hvala ti Druze Zukov, pusim samo ‘duvan’ 🙂

GRU
Gost
GRU
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Šugav, tebi je sigurno u vojnoj dokumentaciji bivše države stojalo “smaknuti u slučaju rata zbog teskog poremećaja karaktera”

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  GRU

GRU, polupismeni…ne kaze se ‘STOJALO’ nego pisalo, ili stajalo…
Ako bas zelis znati… bio sam pilot bivse vojske, i nisam zelio bacati bombe na svoj narod!

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

….Makedonija je pukla….kreće scenario

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  samo tata

????????????????

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije

OOOOOOOOOOOOOO Mr. Babich…..

Itekako je bitno, to sto vi kazete da je nebitno !!!!!!!!!!!!!!!!
Watch your six !!!!!!!!!!!!!!!! I’m just havin’ Ya in the ring 🙂
Watch Your Step !

gladim jaja
Gost
gladim jaja
3 godine prije

brko razvali malog kepeca i popišaj mu se na onaj bezvrjedni s-400. rusi su žešće pičkice. hahhhah… udri ga brkice. :)))

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Turcin se totalno pogubio.Nije vazno sto je rekao Putin u vezi Basara,ali je vazno sto je Erdogan u zanosu sto je pobjedio na predsjednickim izborima i dobio svu vlast u ruke,pa se malo zaneo kao da je postao svjetski predsjednik.Toliko ga je to siknulo u mozak da si je uzeo za pravo da vrejda instituciju Predesjednika drzave,omalovazavajuci proceduru odnosa medu drzavnicima koji su demokrateatski izabarani,To samo govori o njemu da postaje neozbiljan za komunikaciju i da se sa njim treba razgovarati kao sa debilom, a ne kao Predsjednikom drzave i da ce brzo pasti na ispitu povjeti.On je obicni tro ili ,sto je vrllo moguce puca na izraelski naftovod preko KIPRA,PA salje poruku Kremlju KO TE SISA PUTINEl. Biti ce tu jos svasta.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

osobno mislim da bi on htio biti poput Putina, ali nedostaje mu i njegovom timu racionalnosti i dubinskog razmišljanja. jest, imali su vrsnog stratega Davutoglua, ali on je propagirao drugačiju agendu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik