Velike vježbe turske vojske uz iračku granicu – Zadnja poruka Erbilu? 

Turska vojska
19 komentara

Turska vojska je jučer počela provoditi velike vojne vježbe uz samo granicu s Irakom, samo tjedan dana prije nego što će iračka kurdska regionalna vlada održati referendum o neovisnosti.

Vježba je započela u pokrajini Silopi, blizu pograničnog prolaza Habur, koji se nalazi sjeverno od sirijske i iračke granice. Turska vojska je službeno priopćila kako su vježbe “dio turskih protuterorističkih operacija u pograničnom području”.

Prema izvješćima agencije Doğan, poslano je oko 100 vojnih vozila, uključujući tenkove i haubice.

Ovaj korak je uslijedio nakon što je Turska pojačala svoje protivljenje zahtjevu za referendumom od strane iračkih Kurda, rekavši ”kako je odluka njihovog Massouda Barzanija za održavanjem referenduma za Ankaru pitanje nacionalne sigurnosti i Turska će u tom smislu poduzeti sve potrebne mjere”.

Turski premijer Binali Yıldırım se dotaknuo tog pitanja tijekom govora u jugoistočnoj provinciji Şanlıurfa 18. rujna, rekavši ”kako će se bilo kakva inicijativa koja ugrožava nacionalnu sigurnost Turske odmah suočiti s potrebnim odgovorom”.

Yıldırım je rekao “kako oni koji ustrajavaju na svojim snovima u Siriji i Iraku pokušavaju utemeljiti umjetnu državu”, prenosi Hürriyet.

Obećao je da Ankara neće dopustiti nikakav “svršen čin” na svojim južnim granicama s Irakom i Sirijom, dodavši  “kako neće odustati od poduzimanja potrebnih mjera opreza”.

Istog dana s početkom vojnih vježbi iz granicu s iračkim Kurdima, 18. rujna, na granici sa Sirijom, u Reyhanli u južnoj pokrajini Hatay, iz drugih dijelova zemlje su poslane su dodatne vojne snage, vojna građevinska i oklopna vozila.

Tijekom transfera vojne opreme su poduzete stroge sigurnosne mjere, koje uključuju slanje 80 oklopnih vozila poslanih iz Kirklarelija na sjeverozapadu zemlje.

Turska nastavlja s diplomatskim naporima da uvjeri Erbil da odustane od referenduma.

Predsjednik Erdoğan je ranije rekao kako će “konačni stav” Turske biti priopćen 22. rujna, nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji će se održati pod njegovim vodstvom i uz sudjelovanje visokih vojnih i civilnih dužnosnika.

UpozorenjeVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ovo će gadno završiti

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Iako nisam pobornik kurdske autonomije (kao većina nas komentatora), smatram kako turske vlasti koriste postojanje sirijskog i iračkog Kurdistana kao razlog postojanja njihove vojne prisutnosti na BI. Hajde da je Turska jedina zemlja, koja se protivi nezavisnosti Kurdistana..to bi nekako i razumio.
Međutim, Turska zna da prvo Iran neće dozvoliti da dođe do takvog scenarija… i ne čini li to tursku vojnu prisutnost pomalo suvišnom?
Ako oni intervenišu, hoće li krenuti s ciljem da spriječe nezavisnost Kurdistana i odmah se povuku… ili će krenuti s ciljem da spriječe nezavisnost Kurdistana i otmu iračku teritoriju?
Hoće li to biti samo prevencija ili pak ispunjenje neoosmanskog sna o širenju turske zemlje?
Turske vlasti su jedna velika zagonetka.

davor
6 godine prije

Bit će krvi, Cipar ’74-e će biti mila majka prema ovome. To se događa kad se slijede upute wašingtonskih i telavivskih ratnih instituta.

Franjo
6 godine prije

Kurdi su se raspistoljili traze sranje u Siriji i Iraku a kad dode vrag po svoje onda ce biti placa i kuknjave. Americki mongoloidi su iza ovog problema

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI