Xi Jinping i kineski partijski vrh ljetuju i pored obale čekaju leš neprijatelja

26 komentara

Prije neki dan, dok smo na ovom portalu objavili dvije opširnije analize o trgovinskom ratu Sjedinjenih Država protiv Kine, Donald Trump je objavio je još jednu poruku na svom Twitteru o  tome koliko su Sjedinjene Države „na dobitku“ u trgovinskom ratu protiv Kine.

“S Kinom stvari idu vrlo dobro. Plaćaju nam desetke milijardi dolara, to je moguće zbog devalvacije juana i infuzije ogromnih količina gotovine, tako da njihov sustav i dalje djeluje. Za sada naši potrošači ne plaćaju ništa, a nema ni inflacije. Nema ni pomoći od Federalnih rezervi”, napisao je američki predsjednik. Analizirat ćemo ovu objavu od kraja.

Krik očaja o “nepostojanju inflacije”, što nije tipično za Trumpa, te kako mu “FED ne pomaže”, blago rečeno, proturječi početku ove bravure.

Kao što smo ranije napisali, Trump bi htio pokrenuti kotač zamašnjak inflacije kako bi amortizirao nacionalni dug, a ujedno želi značaje smanjiti tečaj dolara kako bi aktivno sudjelovao u utrci devalvacije. Kao što smo naveli u prošloj analizi, George W. Bush je 2002. to uspio učiniti, ali Trump ne.

Kina je nedavno snizila svoju valutu na tečaj 7 juana za dolar, što je Trumpu uzrokovalo muke koje ne uspijeva prikriti. Iako on želi učiniti isto, Jerome Powell, šef Federalnih rezervi, na to ni ne pomišlja.

Sad o tome “kako nam Kinezi plaćaju desetine milijardi dolara” i “naši potrošači ne plaćaju ništa”, što je banalna laž, prvo i drugo, koja može proći samo kod Trumpovih pristaša na Twitteru.

Prihodi državnog proračuna SAD-a manji su od planiranih za 15%, kao što smo već pisali u jednom od prethodnih članaka, i to unatoč uvedenim carinama. Osim toga, radna mjesta se ne vraćaju u SAD i dolazi do stvarnog pada proizvodnje.

Kao što pokazuju podaci iz američkih izvora, Sjedinjene Države su od uvođenja carina uprihodovale oko 20 milijardi dolara, što je novac koji je završio u saveznom proračunu, dok su Kinezi na carinama za uvezenu američku robu naplatili oko 25 milijardi dolara. Čak i ovdje Kina samouvjereno pobjeđuje. Podatke je na temelju izvješća obje carinske uprave do 31. srpnja objavio Bloomberg.

Pored toga, broj bankrotiranih poljoprivrednika u Sjedinjenim Državama se u posljednjih pet godina više nego udvostručio. Međutim, poljoprivreda u Sjedinjenim Državama čini tek nešto više od 1% BDP-a, nešto više od oko 20% su industrije i realni sektor, a ostatak su usluge, uključujući transport, koji se vodi kao sekundarni sektor, iako ga ekonomska znanost svrstava u tercijarni, odnosno uslužni sektor. No to je za američke poljoprivrednike, posebno one koji su bankrotirali, najmanje važno.

Ovi podatci i strukturi američkog gospodarstva datiraju iz 2015. godine, ali je malo vjerojatno da se u tom smislu išta promijenilo, tako da se visoka politika poljoprivrednicima obraća samo tijekom izbora, dok inače njihova sudbina nikoga ne zanima.

Struktura americkog bdp
FOTO – Struktura američkog gospodarstva

Također, kineski odgovor je značajno pogodio Boeing, Caterpillar i John Deere. Naime, carine koje je Trump uveo pogodile su ove korporacije, jer su im porasle cijene za čelik i aluminij, čime su se se automatski povećali troškovi proizvodnje.

Što se tiče „potrošača koji ništa ne plaća,“ američki se istraživači u osnovi ne slažu s tim. Ekonomisti iz think-tanka Tax Foundation iz Washingtona napisali su da “prosječni dodatni troškovi za američku četveročlanu obitelj zbog uvedenih carina iznose 350 dolara godišnje, a otprilike 850 dolara godišnje ako se u obzir uzmu carine koje su već bile uvedene prije”.

Ispada da su dodatni troškovi američkih kućanstava veći za 1100 USD godišnje. Kad su objavljene ove informacije, Peter Navarro nije našao ništa bolje nego odgovoriti da je trgovinski rat s Kinom, općenito, smeće, ali izdajničke spletke Federalnih rezervi, na čelu s Powellom, su zli neprijatelji.

“Ironično je da Jerome Powell iz Federalnih rezervi dolazi i govori o trgovinskim tenzijama koje utječu na gospodarstvo. U stvari, Powell je, povećanjem kamatnih stopa za 100 baznih bodova, jedini odgovoran za gubitak 1% rasta našeg BDP-a, kao i uključivanjem u ono što se naziva kvantitativno pooštravanje”, rekao je za Bloomberg Peter Navarro.

Više o ovoj temi možete naći u nekoliko studija Sveučilišta UCLA i Princeton, koji su zaključili “da gotovo svi proračunski prihodi od carina dolaze iz džepova Amerikanaca”.

Trump je također optužio Xi Jinpinga da “nije ispunio obećanje iz Osake da će kupiti velike količine američkih poljoprivrednih proizvoda”.

Međutim, što smo također naveli, tamo nije bilo nikakvih pisanih sporazuma, a usmene nitko nije čuo, niti je predsjednik Xi potvrdio te podatke. Dakle, „Donny“ je to najvjerojatnije izmislio, a ne bi mu bilo prvi put.

Trump je napisao u drugoj objavi na Twitteru „kako zemlje dolaze k njemu na pregovore u želji sklope realne trgovinske sporazume”.

Vidite li vi možda redove diplomata i trgovinskih predstavnika ispred Bijele kuće? Koliko je poznato, takvih ljudi nema, stoga je možda vrijeme da se napiše knjiga „Donny i njegovi imaginarni prijatelji“.

Trump je kasnije dodao da “ako Kina ne popusti, SAD uvijek mogu pooštriti carine”.

Na to je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova na brifingu u petak odgovorila: „Kina ne prihvaća nikakve pritiske, prijetnje ili ucjene. I neće pristati na kompromise u načelnim pitanjima. Ako SAD uvedu dodatne carine, tada će Kina poduzeti potrebne mjere suzbijanja.” Kakve protumjere, nije precizirala i iznenađenja će sigurno biti.

U međuvremenu, indeks S&P 500 već pet dana zaredom pada od radosti. Kako govore najnoviji podaci iz SAD-a, njihova trgovinska bilanca s Kinom se i dalje pogoršava. Trgovinski deficit je, samo s Kinom, za lipanj je iznosio 30,2 milijarde dolara. Američki izvoz u Kinu pada brže od uvoza iz Kine. Ovo su brojke, a one nisu ni „lijeve“ ni „desne“, niti su „komunističke“ ili „kapitalističke“, ma što to danas značilo. Čini se da kineska mačka, bila ona crna ili bijela, brže i bolje lovi miševe od američke, a to je jedino važno.

Evo još jedne potvrde: “Šest osoba upoznatih s pregovorima potvrdilo je da tijekom sastanka s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom E Lighthizerom i ministrom financija Stevenom Mnuchinom u Šangaju kineska strana nije iznijela nikakve nove prijedloge.”

Kao što su rekli u svibnju, tako je i bilo. Kinezi nisu zbog toga sretni, ali će čekati. Pokušaji pregovora s Kinom komplicirani su i zbog činjenice da vrh kineskog vodstva već dva tjedna boravi u morskom odmaralištu u Beidaiheu, gdje održavaju zatvorene sastanke. Odnosno, Donny može histerisati i svađati se s Powellom, dok se Xi Jinping i ministar vanjskih poslova Wang Yi sunčaju, plivaju u moru i jedu ruski sladoled. Kineski partijski vrh nema Trumpove probleme i dovoljno je zaštićenom linijom nazvati izvršni odbor Narodne banke Kine i dati upute koje će bez pogovora biti provedene u djelo. Općenito, ovo bi ukratko bila trenutna situacija, iako je već opisana u dvije prethodne analize, možda nešto opsežnije, posebno za one koji uživaju u ljetnom odmoru.

Stoga, budite mirni, kupajte se, jedite sladoled i ne zaboravite kinesku poslovicu: “Sjedi na obalu rijeke i čekaj. Ako si dovoljno strpljiv i ako budeš dovoljno dugo čekao, prije ili kasnije doplutati će leš tvog neprijatelja…“

Bloomberg / UCLA / Princeton

Trgovinski rat protiv Kine – Trump ni sam ne zna kakve će biti posljedice njegovih odluka

Kina pod pritiskom neće kupiti niti jedan kilogram američke soje

Američke sankcijebdpTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
4 godine prije

Svet mora da ostane multipolaran, ako Kinezi previse pregaze Ameriku to ce bit vrlo vrlo lose za cio svet. Danas kad na svim produktima pise “made in China” to mi je pomalo grozno :/

Son of Alerik
4 godine prije

Najprije da razjasnimo ovo s inflacijom – zašto bi “Trump htio pokrenuti kotač zamašnjak inflacije”? Ne zato kako bi amortizirao američki dug. Inflacija u kreditnom sustavu znači povećanu količinu novca u optjecaju uslijed povećane potražnje za kreditima i odobravanja tih kredita. To nije ‘ona’ inflacija koju poznajemo iz Jugoslavije, ni ona koju poznajemo iz ratne Hrvatske s HRD. U kreditnom sustavu je inflacija poželjna i potrebna. Nema li je, dolazi do povlačenja novca iz optjecaja i krize. S tom inflacijom se ne amortizira američki dug ni u kojem pogledu, nego održava sustav. Inače bi bilo čudno to što ovi iz EU, kao i oni iz SAD-a cvile za inflacijom od barem 2% što ne uspijevaju postići. Što se tiče leševa….malo je prerano radovati se američkima. Mogli bi biti ‘naši’ (da se razumijemo, kako se ne misli doslovno na leševe nego na one koji će stradati od poremećaja među velikima, a… Čitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

SAD se ne boje inflacije.
Europa se boji inflacije.
SAD se boje recesije.

Trubadur
4 godine prije

Ah koliko je ovdje nepoznavanje istorije…comment image — Kina ide samo tamo, gdje je več bila poslednih 2000 godina…. Kina je bila imperija 2000 godina i nije svoju nacionalnost gradila exteritorialno nego samo introvertno.. Zato je i partija uspješna u Kini, pošto gradi introvertnu nacionalnost….. Ali šta če to vjernicima u Holywood,koji vjeruju, da je jedino zapadni put jedini onaj što postoji..

PeroTunguz
4 godine prije

Navijam za multipolarnost i volio bi da Kina ojaca medjutim nije bas tako snazna pozicija Kine, jer su u zaostatku tehnoloskom.
Oni mogu da proizvode samo ono sto im Ameri dozvole.

Sve ide ka tome da cemo u prvoj fazi imati 3 pola Rusija (tehnologija) Kina (ekonomija) i USA (tehnologija i ekonomija)
Sta ce biti s Evropom vidjecemo

Kad govorimo o tehnologiji, da naglasim: vojna tehnologija je 30 godina ispred svega sto imaju korporacije i biznisi …

Babic ovdje precjenjuje Kinu. KIna je za 20 godina utrostrucila GDP, a sta je novo doslo otuda? NISTA! Nikakvih pronalazaka, samo sto vrijedni kinezi rade i po 10 sati dnevno

Pogledaj samo open source – sta dolazi iz Kine? NISTA!! NISTA!! Finska ima veci doprinos u software-u od Kine, Holandija je jaca od Kine i Indije zajedno

grbnšaewfnbiaenbfrnaefrnbed
4 godine prije

Kad se čovjek sjeti istih ovih ekonomskih sankcija talmuđiŠiklgruberu od strane braće mu i gdje je to sve vodilo onda ne treba biti puno pametan za vidjeti gdje ovo sa Kinom vodi………………….

Ivi.tz
4 godine prije

GARANTUJEM da će KINA izaći kao pobjednik…živi bili pa vidjeli

ja sam
4 godine prije

“prosječni dodatni troškovi za američku četveročlanu obitelj zbog uvedenih carina iznose 350 dolara godišnje, a otprilike 850 dolara godišnje ako se u obzir uzmu carine koje su već bile uvedene prije”.

to mu dodje 70 baka mesecno -samo udri trampe, evo ja pisem cek unapred i za sledeci mandat 3400 doloresa za 4 godine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI