Zapadnoj Evropi je potreban bezbednosni sporazum sa Rusijom

EU i Rusija
18 komentara

Kada se sukob u Ukrajini okonča, zapadni lideri će morati da izgrade sigurnosnu arhitekturu koja poštuje interese Rusije, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna. Međutim, takav aranžman može biti nespojiv sa zavjetom njene vlade da će podržati Kijev do gorkog kraja.

“Imamo negativnu viziju… ponašanja Rusije”, rekao je Colona za francuski list Le Monde u nedjelju. „Međutim“, dodala je, „Rusija postoji i postojaće i dalje“.

“Stvarnost, istorija i geografija znače da se ova zemlja uglavnom nalazi na evropskom kontinentu. Morat ćemo pronaći način da obnovimo čvrstu sigurnosnu arhitekturu koja uzima u obzir interese stabilnosti svih“, objasnila je ona.

Kolonina izjava ne označava radikalno odstupanje od francuske politike od početka sukoba. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je od prošle godine smatrao da bi Evropa trebala razgovarati o “kako dati garancije Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački sto”.

Međutim, i Makron i Kolona nastavljaju da podržavaju ulazak Ukrajine u NATO blok, što bi Moskva smatrala neprihvatljivom bezbednosnom pretnjom. Colonna je također za Le Monde rekao da Pariz nastavlja podržavati ukrajinski „puni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“, podržavajući zahtjeve Kijeva na svoje bivše teritorije Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, kao i Krim, istorijsku rusku zemlju koja se ponovo pridružila Ruska Federacija 2014.

U očima Moskve, povratak ovih teritorija nije predmet pregovora. Svaki potencijalni mirovni sporazum s Kijevom ili njegovim zapadnim pobornicima morat će priznati ovu “novu teritorijalnu realnost”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u nekoliko navrata otkako su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje prošle godine glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Colonna je drugi visoki evropski zvaničnik koji je ovog vikenda predložio da zapadni pristalice Kijeva daju obećanje o sigurnosti Rusiji. U govoru pred studentima u subotu, Gergely Gulyas, ministar zadužen za ured mađarskog premijera, izjavio je da su mirovni pregovori između Moskve i Kijeva nemogući bez uključivanja SAD-a i da Washington „mora dati sigurnosne garancije Rusiji, ali definitivno ne Ukrajincima članstvo u NATO-u.”

Guljas je tvrdio da, iako Rusiji nedostaje vojna moć da ugrozi centralnu Evropu saveznicu NATO-a, Ukrajina nema mogućnost da ponovo preuzme svoje bivše teritorije. U ovoj situaciji, sugerirao je, mir između Moskve i Kijeva mogao bi se održati putem raspoređivanja mirovnih snaga.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog mjeseca bivšem voditelju Fox Newsa Tuckeru Carlsonu da “bez uključivanja Rusa u sigurnosnu arhitekturu Evrope, ne možemo obezbijediti siguran život njenim građanima”.

francuskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
7 mjeseci prije

Možete misliti kako će to Rusi podržati nakon što je ova krmača Ursula stavila cijelu EU nasuprot Rusije i sa europskim oružjem pobila tisuće Rusa? Putin bi bio lud ako ne pošalje trupe do Berlina i Pariza te ne pretvori u prah i pepeo Brisel sa svom europskom gamadi koja se tamo uhljebila..

Podsjetnik
7 mjeseci prije

Zar se ne mora prvo nato vratiti na granice iz 1990. ?

Dux
7 mjeseci prije

Francuzići se ukakali, gube lagano Afriku, sa Rusima ne ide kako su zamislili…frka i panika, avremena je malo.

M.r H.F
7 mjeseci prije

Dobro da ima koja pametna glava i u tom trulom zapadu ako prevlada biti će dobro!?!? Naravno da vam treba sporazum s Rusima a ne rat Dumbass!!🫵🫵🤣🤣

borjana
7 mjeseci prije

“Rusija postoji i postojaće i dalje“. Ova zasigurno nedorečena misao koja je izgovorena na ovaj diplomatski način i bezuvjetno akceptira stvarnu sitaucaiju na terenu, a misaono ona u stvari izgleda ovako: Rusija postoji, i na žalost, postojaće i dalje. S tim u skladu najizvjesnije je da će se u hodu i nanovo morati regulirati svi budući odnosi sa Rusijom. Međutim, ovaj put će svaki budući eu sporazum u kojoj mjeri joj to dopusti usa kao glavni njihov mentor, sa Rusijom biti jamačno, za razliku od sporazuma Minsk1/2, ispunjen sve do posljednje točke pisanog pa i usmeno dogovorenog sporazuma. Ako je išta u povijesti eu naučila, to je akceptirati silu i pokoriti joj se. Jedino mjesto gdje je eu mogla povjesno projicirati silu i legalizirati pljačku bile su siromašne i zaostale afričko-azijske države, sa velikom i brzom tendencijom razvoja događanja da više ni tu za “eu silu” više mjesta nema i… Čitaj više »

tihobl
7 mjeseci prije

Kleknuti i moliti za prijem u ODKB.

Sparkling
7 mjeseci prije

Vidite kako se iza brda polako valja misao da “nismo baš tako mislili, mogli bi malo pregovarati”. No ovog puta ste dragi Europljani u.rali i šefa i stanicu. Rusi su vam dugo vremena davali naznake što će se dogoditi a vi kao guske u magli slušali izuzetne. Evo, došli smo opet na neki početak i EU podguzne muhe misle da se sve samo može obrisati potezom pera.  A ne ne, Rusi su odavno naučili lekciju ali su do samog kraja razmišljali da će EU političari shvatiti pogrešku u koju se upuštaju.  Ali sve je bilo već unaprijed odlučeno. Uz ove korumpirane EU političare drugačije i nije moglo biti. Naravno Ukrajina je platila svoju cijenu, a EU je platila samo dio. Još se ne nadzire kraj koliko EU može duboko propasti. Ako se nešto vrlo brzo u EU ne dogodi domino efekt (počevši od DE) poklopit će sve nade u skori… Čitaj više »

Max
7 mjeseci prije

I,treba.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

😄😄🤪🤪 Rusi izvukli oružje…a ova laprda. Bit će, bit će. Ali se tebe neće ništa pitati. “MI EUROPLJANI još uvijek smo uvjereni u središnje mjesto našeg malog kontinenta, ne samo u povijesti čovječanstva nego i u oblikovanju današnjeg svijeta. Držimo predavanja svima ostalima na temelju vrijednosti za koje čvrsto vjerujemo da su univerzalne. Za sebe mislimo da smo plemeniti, moćni i dobronamjerni. Ali razdoblje istinske europske moći zapravo je bio samo jedan povijesni trenutak, za konzervativni britanski list The Telegraph piše Gerard Araud, nekadašnji francuski veleposlanik u Washingtonu. Da, Europljani su dominirali svijetom između 1815. i 1945. godine, a od tada do danas stojimo odmah iza SAD-a. Ali to su bila samo dva stoljeća, zarez u povijesti svijeta. BDP Indije do 1650. i BDP Kine do 1750. godine vjerojatno su bili veći od bilo koje zemlje u Europi. U New Delhiju i Pekingu su nas, dakle, doživljavali kao početnike tijekom našeg razdoblja… Čitaj više »

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Ono što ja vidim je da se Europa u posljednjih 20-30 godina “amerikanizirala” !
Sve ono negativno što smo gledali na TV-u i filmovima iz Amerike je došlo ovamo.
Pozovete korisničku službu i onda vas pola sata vozaju kroz automatizirane izbornike, da bi na kraju (ako) dobili živu osobu.
Gomile agresivnih poziva telemarketinga.
Bankovne ovrhe.
Smanjenje radničkih prava.
Gubitak besplatne zdravstvene zaštite. Visoke najamnine stanova.

Sve su to “blagodati” američkog sustava koji su se raširili Europom.

Europa je oduvijek bila kolijevka humanizma, koji nažalost posustaje pred profitnom ekonomijom.

Korporacije i banke postaju moćnije od država. I na kraju, Europa je taoc američkog i ruskoga imperijalizma.

Europa nažalost, nema dovoljno ni jedinstva ni snage da se odupre svim ovim negativnim utjecajima i perspektiva joj nije bajna.”

Pa, ruski imperijalizam ćete tek osjetiti.
Zasluženo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI