Der Spiegel: U Njemačkoj i Europi završava era Angele Merkel

Angela Merkel - ozbiljna
65 komentara

Prije samo nekoliko mjeseci se njemačka kancelarka Angela Merkel smatrala novim čelnicom slobodnog svijeta. No, u posljednje vrijeme njoj nije lako nije ići čak ni u Berlin ili Europu. Čini se da su dani njezine vladavine završili, napominje njemački Der Spiegel.

Kancelarka Angela Merkel je sazvala tajni sastanak kako bi s čelnicima koalicijske vlade razgovarala o stanju zemlji u svijetu, piše Der Spiegel.

Na sastanku su prisustvovali ministar financija Olaf Scholz i ministar vanjskih poslova Heiko Maas, predstavnik Socijaldemokratske partije, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i ministrica obrane Ursula von der Leyen. Sastanak je trajao više od 4 sata.

Razgovarali su o “prijetnjama u svijetu”, posebno američkim i napadima Donalda Trumpa na slobodu trgovine, željama Kine da postane globalna sila, nestabilnosti u Ukrajini, te kako se u Siriji nije postigao nikakav napredak. U pogledu Irana, SAD također ne odstupaju od svojih stavova.

Na kraju sastanka su sudionici došli do prilično nejasnog zaključka i da je Europa i dalje jedina prilika za Njemačku.

“Ako sada ne uspijemo ujediniti kontinent, bit ćemo podijeljeni na komadiće”, rekao je jedan od sudionika sastanka, piše Der Spiegel.

Uz horor scenarij u vanjskoj politici, Merkel brzo gubi potporu javnosti u svojoj zemlji, što može biti ozbiljan problem za kancelarku i njezinu vladu. Očekivalo se da će se nakon napornog pokušaja formiranja koalicije Angela Merkel vratiti na svoj bivši kurs. Međutim, čini se da položaj kancelarke slabi i unutar zemlje i inozemstvu.

Vodstvo Angele Merkel se sada dovodi u znak pitanja sa svih strana. Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, nastoji suzbiti ekonomsku moć Njemačke, a podržava ga i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ima vlastite planove o reformi Europe.

Socijaldemokratska partija Njemačke se jedva može usredotočiti na upravljanje zemljom, jer stranka pokušava riješiti problem vlastitog preživljavanja. U srijedu su u parlamentu socijaldemokrati bili agresivniji prema kancelarki Merkel nego neki oporbeni zastupnici, piše Der Spiegel.

Što se tiče Kine, novinari njemačkog lista ne razumiju kancelarku i njezine izjave u Pekingu, kao da ne zna da kineske vlasti nisu opterećene dugotrajnim postupcima za odobravanje nekih planova i projekata i gdje političari nisu dužni davati objašnjenja građanima za svaku sitnicu.

“Kina se kontrolira odozgo prema dolje”, naglašava Der Spiegel, uz čuđenje kako Angela Merkel toga nije svjesna.

Podsjetimo, ranije je Der Spiegel napomenuo kako je Angela Merkel stavila tamne sunčane naočale i više ne pokušava promijeniti svijet.

“Ako pogledate svijet bez njezinih tamnih naočala, konjanici apokalipse se već pojavljuju na horizontu, ali ona ne čini ništa da nešto promijeni. Ne mogu se čuti sjajni i zapaljivi govori Angele Merkel. Ona samo kaže da ne voli govoriti, nego djelovati. Međutim, ona jednostavno ne pokušava ni pronaći riječi kako bi građane okupila oko svojih ideja. Jedna od značajki kasnog razdoblja kancelarke je ta da njezina tišina otkriva apatiju koju trpi”, piše Der Spiegel u članku prije analize izvanrednog sastanka kancelarke s ključnim ministrima njemačke vlade.

Merkel
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
5 godine prije

Danke Mutti Merkel. Bljuv!!!!!!!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

šalji tu stazijevku u penziju…dajte nam austrijskog kaplara…..

milivoje
5 godine prije

ako frau angela nije dobra za nemacku i eu! ko je onda dobar i ko ce da vodi eu? usa i tramp se raduju razjedinjenosti eu i bezidejnosti a to samo skodi celoj evropi.nemacka i njena liderka otvoreno i bez pardona trebaju da pruze ruku putinu i moskvi. to je buducnost evrope kakvu je zamisljao de gol. evropa od la mansa do urala pa zasto da ne i do vladivostoka.to bi bio udarac trampu i usa ali kao sto je tramp izjavio :amerika ispred svih, to isto i frau angela moze da usklikne:evropa ispred svih.francuska bi htela ne htela morala za nemackom! a ostali bi jedva docekali, pre svih italija. mozda napaljeni poljaci i litva, estonija i jos neka zemlja nebi bi se bunili. ali bi zbog para ”legli na rudu”

shumadinac
5 godine prije

Politička klima se u svetu radikalno (ali bukvalno) menja. Ma koliko da su Merkelova, Obama… pokvareni, podmukli, korumpirani… održavali su bar privid poštovanja zakona i prava. Nova generacija političara sa Trampom na čelu uzimaju zakon u svoje ruke (ali bukvalno) i kako vreme prolazi sve su militantniji – ne obaziru se ni na koga, ni na šta.

Sigurno je da nas čeka vreme velikih promena (u stvari glupa izjava, već svakodnevno gledamo velike promene) – mogu one izaći i na dobro ali “dok ne izađu” neće nam biti lako.

Riddick
5 godine prije

Ovo sa naočarima me podseća na Vučića , u kakvom god da smo problemu on uvek isto priča , bdp raste , penzije i plate isto , živi se bolje , nezaposlenost opada , mi smo lideri u regionu , borimo se protiv korupcije , otvaramo nova radna mesta , zatvaramo poglavlja u procesu pristupanja EU , a dogodine će tek biti bolje .
Bando jedna svi ste isti…
https://youtu.be/xBdQqE4mtnw

Moreno
5 godine prije

Lako šta se baba imbrojala, nego je sjebala sve od Urala do Portugala

Matija Gubec
5 godine prije

anđela nije nikada bila državnik

PDVNK bre
5 godine prije

Ima Av Av da poludi kako Tramp neferma Merkelovu! Njemu se ni pertle ne vide

HEKPCT
5 godine prije

Podsjeća me na Jadranku Kosor.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

”Problem Europe je što ona uopće ne provodi samostalnu vanjsku politiku. Ona ju je napustila i predala dio svog suvereniteta, možda najvažniji dio, Bloku. Ne NATO-u, nego lideru NATO-a USA.” Reče nedavno Putin.

P.S. Pozdrav @Kori. Nešto se ne javlja nakon zadnje izmjene mišljenja sa neistomišljenicima.
A ima dobar gard. I još je dama. Ovdje treba više dama.
Slab sam na dame pa to ti je. 🙂

bbbb
5 godine prije

Posle ove jahaćice jahaća apokalipse dolazi novi ili nova sa istom apokaliptičnom agendom za sve osim za one koji upravljau procesom.

Alen
5 godine prije

“Ako sada ne uspijemo ujediniti kontinent, bit ćemo podijeljeni na komadiće”, rekao je jedan od sudionika sastanka, piše Der Spiegel.

Nisam zlopamtilo niti osvetoljubiv ali neka.ih stigne sve ono kako su i nas podjelili na komadice…

Grdi
5 godine prije

Nijemacka nikada nije smjela biti ujedinjena nakon drugog svijetskog rata ………… trebalo je ostati Bavarska, Pruska (Istocna Njem.) i sje. Njemacka …….. jer danas imamo monstruma koji financijski gazi sve pred sobom u europi ……….

Petar Gorki
5 godine prije

Bas si politicki korektan. Mislio si muslimanima?

tuf
5 godine prije

Der Spiegel joj zabija čavao u lijes tek u ovome trenutku kada je najavila potencijalno zatopljenje odnosa s Rusijom.
Nimalo slučajno da glasnogovornici sive eminencije sada žele eliminirati igrača koji je svoje obavio.
Znamo na koga se odnosi njihova fatalistička dijagnoza:
“Ako pogledate svijet bez njezinih tamnih naočala, konjanici apokalipse se već pojavljuju na horizontu”

nizzde
5 godine prije

Angela ukini Rusiji sanjcije i pokaži Trumpu da EU ima izbor

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Ko je napisao ovaj clanak?Der Spiegel? Cijje Der Spiegel? Vecina bi na ovo odgovorila njemacki i dobro se zajebala! Der Spiegel kao u ostalom i sve druge novine u Njemackoj imaju vlasnike s onu strane velike bare. Zasto ovaj tekst sada? Zato sto je Merkelica neki dan izjavila da se mora zajednicki raditi na problemu imigracije. Znaci ona to sad naziva problemom a ne zove ih vise kao prije samo da dodju, Znaci pocela se otimati naredbodavcima sa one strane bare kad je vidjela koji pad popularnosti ima medju biracima i kad je vidjela u sta joj se drzava pretvara. Druga stvar je Sjeverni tok 2 kojem se kauboji protive a njemacka politika ga unatoc tome gura i dalje. Kad si vazal to ne moze tako. Sad ce Merkelicu da zamijeni neki anemicni koji nikad nece dovest u pitanje naredbe poslodovca i koji ce zdusno raditi protiv Njemackog interesa. Uz… Čitaj više »

Crodaemon
5 godine prije

Fake news! Slika je photosopirana, fale brkici!

Igor
5 godine prije

“Ako pogledate svijet bez njezinih tamnih naočala, konjanici apokalipse se već pojavljuju na horizontu, ali ona ne čini ništa da nešto promijeni.”
O, govna neo-liberalna, sad vam konjanici apokalipse jasu. To je samo ogledalo, narod pocinje da dize ogledala i govna izdajnicka su prvi put videli sebe. Kokice su spremne, televizor spreman, sad jos samo da pocnu da ih vesaju sa drveca. Neo-liberalizam je mrtav, zivela sloboda

White Patriarch
5 godine prije

Recept za novo Europsko Carstvo:
1) Zabraniti potpunu vaneuropsku imigraciju, deportirati sve ilegalce
2) Započeti kulturni rat protiv feminizma i kulturnog marksizma kako bi se spasila obitelj i rađalo više Europske djece
3) Ukinuti socijalnu državu potpuno, smanjiti poreze na 10% maksimalno što je dovoljno da država funkcionira u svojim osnovnim funkcijama

Napravite ovo i za 20 godina će Europa biti ujedinjena, moćna, s zdravom i mladom populacijom, moćnom ekonomijom s najvećim postotkom ekonomskog rasta na svijetu te povezano s tim s jakom vojskom koju financira ta ekonomija. Kulturno bi preuzela primat Amerike jer bi propagirala Istinu, a ne Židovski otrov.
Svijet treba takvu Europu, Europa treba takvu Europu!

Jurišić maja
5 godine prije

nakon blamaže sa izbjeglicama postaje jasnije da i sa njom netko upravlja

Spartak
5 godine prije

Lagao bih kad bih rekao da ću suzu pustit…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI