Erdogan: „Ili će nam SAD prodati Patriot po našim uvjetima ili kupujemo još sustava S-400“

Recep Tayyip Erdogan
9 komentara

Turska bi mogla razmotriti kupnju američkih protuzračnih raketnih sustava Patriot ako Washington Ankari ponudi povoljne uvjete, izjavio je turski čelnik Recep Tayyip Erdogan.

„Pitanje kupovine sustava Patriot još je uvijek aktualno. Ako ugovor bude ispunjavao naše uvjete, tada možemo razmotriti mogućnost njihovog stjecanja. Ova tema će biti na našem dnevnom redu tijekom posjete Sjedinjenim Državama”, izjavio je Erdogan

Početkom rujna je Erdogan najavio da će raspravljati kupnju sustava protuzračne obrane Patriot s Donaldom Trumpom tijekom 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Ankara zapravo želi američke sustave s uvjetima u ugovoru sličnim onima koje je turskoj strani ponudila Rusija u okviru ugovora za isporuke S-400.

“Mi smo dovršili sporazum S-400 i nastavili plaćanje ugovora. Predložili smo kupnju sustava Patriot sustava od SAD-a, ali SAD nam nisu ponudile odgovarajuće uvjete. Dakle, posao S-400 se provodi i očekujemo da će sustavi biti isporučeni u srpnju”, rekao je Erdogan u travnju ove godine za televiziju Habertürk.

Osim toga što ne može ponuditi iste uvjete kao Rusija, Washington Ankaru ucjenjuje obustavama isporuke vojne opreme Turskoj u okviru programa razvoja borbenog zrakoplova F-35.

No, turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu je rekao da ako Sjedinjene Države Turskoj ne prodaju protuzračne raketne sustave Patriot po uvjetima Ankare, Turska je spremna kupiti dodatne S-400 iz Rusije.

“Još uvijek trebamo  takve sustave i tako će biti dok ne uspijemo proizvesti svoje. Ako uspijemo kupiti analogne iz SAD-a, tada ćemo kupiti sustave protuzračne obrane Patriot. Ali ako to ne uspijemo, kupit ćemo još jedan S-400 od Rusije.Turska je neovisna zemlja “,  rekao je Mevlüt Çavusoglu.

Ranije se saznalo za američko odbijanje prodaje sustava Patriot Turskoj. Međutim,  razlog povlačenja ponude Turske za kupnju sustava Patriot bio je istek ponude, rekao je Omer Çelik, glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i pristanka.

Podsjetio je da je Ankara još prije kupnje S-400 postavila Washingtonu uvjete za cijenu i prijenos tehnologije sustava protuzračne obrane Patriot turskoj strani.

„Stigla je nova ponuda, ali ni ona nije udovoljila našim uvjetima za bilo koji od osnovnih zahtjeva. Ponuda je tako automatski istekla. Što će se sljedeće dogoditi Patriotu, vidjet ćemo”, rekao je Omar Çelik.

Osim što su odbili turske zahtjeve o cijeni i prijenosu tehnologije, SAD su zahtijevale da Turska odbije kupnju S-400. Nakon što je Ankara odbila, Sjedinjene Države su najavile i prekid daljnjeg sudjelovanja Turske u programu F-35.

Nakon isporuke, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je S-400 najmoćnijim sustavom obrane na svijetu.

PatriotS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Erdo od Ilice želi ”Alicu” ?
Lete Štuke,
lete avioni
I ima li oružni list za tolike rakete ( i jednu ispod brkova) ?
Leasing za Rakete ?Kada eksplodira prestaje plaćanje ?

PPP
4 godine prije

Erdogan odlično zna zašto kupuje oba sustava. Kada su pokušali vojni puč, niti jedna protuzračna obrana nije mogla srušiti F-16 koji je nadlijetao Istanbul. Svi su bili blokirani da ne ruše “svoje” zrakoplove.

Tek tada je shvatio koliko je uzaludno bacio novca na oružje koje ga “ne sluša” u datom momentu.

Ako sada kupi Su-35, mora se osigurati, jer S-400 također ima blokadu da ruši “svoje” zrakoplove.

Erdogan je autoritativan, ali vrlo lukav političar. Uči brzo.

Sparkling
4 godine prije

Onog dana kada Turska i njihovi dužnosnici odluče i ako budu bili dovoljno mudri, imali političke volje i snage da napuste alijansu nAto tek tada se može pričati o dosljednosti Turske politike i njihovih vođa. Ovakva politika sjedenja na dvije stolice je teška i riskantna u današnjoj geopolitičkoj situaciji. Erdo je pokazao da je neki “igrač” ali između dva velika na kraju se mora odlučiti. I morat če to napraviti vrlo uskoro jer izuzetni ne spavaju i samo čekaju povoljni trenutak za uvođenje demonkracije.
LP

Autocenzura
4 godine prije

Bolesniku s Bospora se mentalno zdravstveno stanje opasno pogorsava,ne bi me cudilo da umjesto turske paprike pocne saditi ruske rakete.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Erdo zaje*ava Amere……
Pita ih koliko će oni platiti njemu da sad uzme Patriote…….
Uzme li ih on, spasio bi ih……
Jer poslije ovoga sa Saudima…. mogu zatvoriti butigu…..
I Poljaci bi se predomislili…. al’ ne smiju…….
P.S.
Saudi su za PZO iskrcali love i love……
I imaju PZO kao Hrvatska, koja nema love….
Ne mogu srušiti ništa…. kao ni mi….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI